wypadki

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

wypadki

Postprzez browar19 » sobota 22 kwietnia 2006, 18:21

no mam takie pytanko jak to wyglada jak sie ma np stuczke , niegrozna ale auta uszkodzone co sie robi jak jest z winy mojej a co jak nie z mojej bo nie wiem wysiada sie pokazuje oc czy co mam nadzieje ze mnie zrozumielsicie :)
browar19

Postprzez Agawa » sobota 22 kwietnia 2006, 19:19

Najpierw trzeba ustalić czyja wina.Jeśli uczestnicy stłuczki potrafia sie dogadać sami i dojść do porozumienia czyja wina to dobrze.Jeśli nie, to trzeba wezwać policję.
Należy miec przy sobie oczywiscie wszystkie dokumenty: prawo jazdy, dowód rejestracyjny i OC.
Najlepiej wydrukować sobie z internetu takie oświadczenie o kolizji i zawsze mieć w samochodzie. Wtedy obydwie strony wypełniaja oświadczenie wpisując swoje dane i okoliczności stłuczki i to w sumie powinno wystarczyć aby nastapiła wypłata z ubezpieczenia. Takie oświadczenia są bodajże na stronach Zakładów Ubezpieczniowych.
Jeśli nie posiada sie w aucie takiego oświadczenia to trzeba spisać samemu podając:
imie nazwisko, adres zamieszkania jakiś numer kontaktowy, nr prawka i data wydania prawka, nr polisy ubezpieczeniowej (ubezpieczyciela należy wymienić) i date ważności polisy. Dane podaja obie strony- sprawca i poszkodowany.
O aucie należy spisać nr rejestracyjny i marke auta, okoliczności wypadku, kto jest sprawcą i najlepiej narysowac mały szkic zdarzenia. Te dane równiez podaja obie strony.
Najlepiej jest sie dogadać samemu bo jak wzywa sie policję i jesli jak jestes sprawca, to niedość że zapłacisz z ubezpieczenia poszkodowanemu to jeszcze mandacik i punkciki karne dostaniesz :cry:
Agawa

Postprzez ella » sobota 22 kwietnia 2006, 19:50

Poczytaj jeszcze to i chyba będziesz wiedział już wszystko.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4264
ella
Moderator

Postprzez Cycu » niedziela 23 kwietnia 2006, 10:53

Ja dodam jeszcze tylko, że (oczywiście jeśli wśród uczestników jest co tego zgoda) jeśli jesteś poszkodowanym, to właściwie wszystko zależy od Ciebie, i to Ty musisz dopilnować wszystkiego, w swoim własnym interesie.
Niestety prawda jest taka, że w przypadu większości skutkowych zdarzeń drogowych można "odwrócić kota ogonem". Dlatego moja osobista rada jest taka, żeby nie wzywać policji tylko do najdrobniejszych stłuczek, typu "zdrapka na parkingu" itp. :wink: Tam, gdzie szkody są większe, lepiej wezwać policję.
Należy jednak pamiętać, że policja wcale nie przesądza ostatecznie sprawy. ZU przeprowadzają własne "dochodzenia", w wyniku których może się okazać, że uczestnik uznany przez policję za winnego i ukarany mandatem karnym, przez ubezpieczyciela zostaje uznany niewinnym, lub zaniżana jest jego odpowiedzialność :?
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez scorpio44 » niedziela 23 kwietnia 2006, 18:17

Cycu napisał(a):Niestety prawda jest taka, że w przypadu większości skutkowych zdarzeń drogowych można "odwrócić kota ogonem". Dlatego moja osobista rada jest taka, żeby nie wzywać policji tylko do najdrobniejszych stłuczek, typu "zdrapka na parkingu" itp. :wink: Tam, gdzie szkody są większe, lepiej wezwać policję.

Kota ogonem można w naszym kraju odwrócić nawet po podpisaniu oświadczenia, przyznając się do winy. Dlatego zgadam się z Tobą w 100% i z tego również powodu nie będę miał pretensji do kierowcy, którego (odpukać) kiedyś stuknę, że będzie się upierał, żeby wezwać policję, mimo że będę się chciał ugadać.
scorpio44

Powrót do Porady techniczne