e-book prawko

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

e-book prawko

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 13 lutego 2006, 13:01

Witajcie

Wpadlem na pomysl stworzenia obszernego ebooka, ktory obejmowalby szeroko rozumiana tematyke prawa jazdy, ruchu drogowego, techniki jazdy, porad praktycznych itp.
Pomyslalem, ze gdyby znalazlo sie kilkanascie osob, dysponujacych checiami i czasem moznaby stworzyc cos interesujacego dla osob zaineresowanych ta tematyka, a zajeloby to znacznie mniej czasu niz jednej osobie.
Chetni mogliby stworzyc wybrany przez siebie dzial, ktore pozniej polaczyloby sie w calosc, a e-booka udostepnilo publicznie.
Mam na mysli polaczenie calej naszej wiedzy dotyczacej tematu i zlozenie jej w jedna ksiazke (ebooka).

Przykladowe dzialy to:
-przepisy ruchu drogowego w postaci przystepnego streszczenia z obrazkami (nie tylko sucha ustawa),
-technika jazdy, np sposoby parkowania na egzaminie, wchodzenie w zakrety (i wiele innych),
-najczestsze bledy na egzaminach
-opisy manewrow, np hamowanie awaryjne itp..
-porady przed egzaminem
-opisy techniczne pojazdow
-wymagania na prawko, opisy kategorii
.WORDy w Polsce, miejsca odbioru prawka itd...
-wiele wiele innych zaleznych tylko od naszej wyobrazni.

Jesli jestes zaintesesowany tworzeniem dowolnego dzialu, masz pomysl na ciekawey dzial, czujesz, ze jestes w stanie w miare wyczerpujaco i poprawnie go opisac, slomiany zapal jest ci obcy, daj znac tu lub na priv (PM), a moze uda nam sie stworzyc obszernego i ciekawego ebooka.

Pozdrawiam
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez miros » poniedziałek 13 lutego 2006, 15:44

swietnie :)
ja sie zglaszam do dzialu: "-opisy techniczne pojazdow "
moge skoczyc z aparatem foto do osrodka w ktorym robilem kurs i strzelic pare fotek najwazniejszym elementom samochodow stosowanych na egzamie.

moge jeszcze zrobic: "-wymagania na prawko, opisy kategorii "
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 13 lutego 2006, 16:51

Swietnie miros, to juz jest nas dwoch ;D
Proponuje pisac wszystko w MS WORD.
Ja na razie zajalem sie lopatologicznym streszczeniem przepisow drogowych, wyjdzie tego sporo, ale znacznie mniej niz prawo o ruchu drogowym :D
Niedlugo strworze stronke z haselkiem, na ktora wszyscy wspolautorzy beda mogli wrzucic to co juz jest napisane (do wgladu innych wspolautorow), wtedy kazdy piszacy bedzie mogl sie zorientowac co juz jest.
Wrzuce tam tez to co juz mam, zeby mozna bylo zobaczyc ogolnie jak to wyglada.
Niedlugo podam zdecydowanym na wspoltworzenie ebooka adres tejze strony.

Jesli chodzi o czas, to nie musimy sie spieszyc, lepiej zeby to bylo zrobione dobrze niz byle co na szybko.

Mamy wiec juz rozdzielone:
-streszczenie prawa o ruchu drogowym
-wymagania na prawko, opisy kategorii
-opisy techniczne pojazdow

Zapraszam wszystkich do wspolpracy.
Tomek_

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 13 lutego 2006, 19:20

Moglbym cos tam skrobnac, tylko zdecyduje sie po weekendzie.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez cappricio » poniedziałek 13 lutego 2006, 22:35

miros, ja bym chciała zrobić opisy kategorii i te wymagania na prawko ;P;P;P
ewentualnie jeszcze te WORDY w Polsce, ktore sa ładnie wymienione na stronie prawojazdy.com.pl ;P
+wydziały komunikacji? to chyba cięższa sprawa... :hmm:

to co, miros? :> odstąpisz mi te kategorie i wymagania? :>
cappricio

Postprzez ella » poniedziałek 13 lutego 2006, 22:53

ja bym chciała zrobić opisy kategorii i te wymagania na prawko
ewentualnie jeszcze te WORDY w Polsce, ktore sa ładnie wymienione na stronie prawojazdy.com.pl
+wydziały komunikacji? to chyba cięższa sprawa...

To wszystko jest na stronie głównej i wiele innych rzeczy wymienionych przez Tomka :wink:
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 13 lutego 2006, 23:46

ella napisał(a):To wszystko jest na stronie głównej i wiele innych rzeczy wymienionych przez Tomka :wink:

No i właśnie dlatego uważam pomysł Tomka za chybiony, ponieważ robienie takiego e-booka w moim odczuciu jest po prostu zbędne, bo obawiam się, że nie będzie tam nic nowego niż to, co jest albo na stronie głównej, albo na forum, albo łatwo to wyszukać gdzie indziej w necie. No chyba że faktycznie te streszczenia przepisów i inne opisy będą takie superhiperoryginalne i ciekawe. Zobaczę efekt, to może zmienię zdanie. ;) :D

W każdym razie ja się do współpracy nie piszę, ponieważ jestem leniwy i słomiany zapał niestety nie jest mi obcy ;), a z kolei gdyby mnie to wciągnęło, tobym za dużo czasu poświęcił na współpracę przy robieniu tego e-booka, zamiast pilnować swoich ważniejszych spraw. :D Taki już jestem pod tym względem, że ze skrajności w skrajność.

W każdym razie powodzenia. :D
scorpio44

Postprzez Tomek_ » wtorek 14 lutego 2006, 01:03

Zgodze sie, ze tu jest wiele rzeczy, ale isnieje w sieci wiele stron poswieconych tematyce ruchu drogowego, technice proawdzenia pojazdow i podobnym zagadnieniom, o ktorych tu sie nawet nie wspomina.
Na tym forum jednak, trzeba przyznac, mozna znalezc wiele ciekawych rzeczy (lepszego poswieconego takiej tematyce chyba nie ma), o ktorych nie wspomina sie na innych stronach, choc sama strona prawojazdy.com.pl jest raczej dosc obstukana zawiera jedynie podstawowe informacje, To co ja wymienilem to tylko przyklady tematow, jakie przyszly mi do glowy w chwili pisania. Materialow mam na kilkaset stron, ale sam niestety nie zrobie tego bo za duzo zajeloby mi samemu czasu. Aby stworzyc cos takiego potrzebna jest grupka osob z zapalem (im wieksza tym lepiej), choc nie latwo takich zapalencow znalezc.
Zobaczymy co z tego wyniknie, a to co wyniknie bedzie zalezalo czy znajda sie chetni.

Pozdrawiam.
Tomek_

Postprzez miros » wtorek 14 lutego 2006, 02:30

mi sie wydaje, ze z tym e-bookiem to chodzi glownie o zebranie wszystkiego do kupy. zrobienie czegos w stylu "kompendium wiedzy o egzaminie na kat B"
oczywiscie kazdy moze sobie szukac w necie potrzebnych mu informacji i zadawac pytania ale latwiej jest skorzystac z takiej ksiazki, w ktorej znajdzie sie wiele odpowiedzi.

a jesli kapciochu chcesz zrobic te wordy i wydzialy komunikacji to prosze bardzo :D temat nalezy do ciebie.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ella » sobota 22 kwietnia 2006, 19:41

No i jak idą prace :?:
Podnoszę temat do góry bo może ktoś z nowych osób będzie miał ochotę pomóc.
ella
Moderator

Postprzez Tomek_ » sobota 22 kwietnia 2006, 20:57

No wlasnie nie ida, znikoma liczba chetnych :cry:
Tomek_

Powrót do Luźna gadka