czy 16-sto latek może mieć prawko ??

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

czy 16-sto latek może zrobić prawko na samochód ?

tak
2
9%
nie
6
26%
po cholere tacy gówniarze na drogach ??
9
39%
niestety nie, ale jestem za !!
6
26%

Liczba głosów : 23

czy 16-sto latek może mieć prawko ??

Postprzez majster » poniedziałek 18 sierpnia 2003, 19:17

Witam, jestem nowy na forum. Słyszałem coś o tym że, jeżeli osoba ukończyła 16 lat to może robić prawo jazdy na samochód za zgodą obojga rodziców. Może mi ktoś więcej o tym powiedzieć ?? :roll: bardzo dziękuję za odpowiedzi.

pzdr majster
zawsze może być o 1KM więcej.......
majster

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 18 sierpnia 2003, 19:44

byle tylko woda sodowa nei uderzyla takiemu 16-latkowi :P
Jak bedzie jeździł, i niech stosuje sie do zalecen jakie go obowiazuja.
Moze wtedy nastepne pokolenia beda mialy leprze podloze do nauki.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez miros » poniedziałek 18 sierpnia 2003, 19:49

kiedys mozna bylo robic prawko majac 16 lat i 9 miesiecy. teraz musisz czekac na 18 lat. jest projekt ustawy gdzie bedzie mozna zrobic prawko od 16 lat ale to dopiero ma wejsc i nie wiem kiedy.
miros

Postprzez majster » poniedziałek 18 sierpnia 2003, 20:02

ale kurs można zaczynać przed 18-stką ?? ważne żeby egzamin skończyć po 18 ?? :roll:
majster

Postprzez Gwiazdka » wtorek 19 sierpnia 2003, 10:47

a ja mysle ze 16 lat to jednak jeszcze troche za malo na tak odpowiedzialne "zadanie" jak prowadzenie samochodu... oczywiscie wiadomo ze jakbym byla w tym wieku to bym kciala jezdzic ale jednak sadze ze ten wiek nie jest odpowiedni...
Gwiazdka

Postprzez majster » wtorek 19 sierpnia 2003, 13:00

Gwiazdka napisał(a):a ja mysle ze 16 lat to jednak jeszcze troche za malo na tak odpowiedzialne "zadanie" jak prowadzenie samochodu... oczywiscie wiadomo ze jakbym byla w tym wieku to bym kciala jezdzic ale jednak sadze ze ten wiek nie jest odpowiedni...

Gwiazdka, powinna być taka możliwość według mnie, ale powinny być też przeprowadzane testy psychologiczne na młodzieży, żeby wyeliminowąć piratów. :wink:
majster

Postprzez miros » wtorek 19 sierpnia 2003, 14:55

no ja akurat zrobilem prawko majac 16 lat i 9 miesiecy. odebralem po skonczeniu 17 lat.

w moim przypadku akurat nie sprawdzil sie czarny scenariusz (szpanowanie, same kolizje spowodowane przeze mnie)

jednak jest mnostwo osob w wieku 16-17 lat ktorzy nie wiedza ze jazda samochodem to nie tylko przyjemnosc i szpanowanie ale wielka odpowiedzialnosc nie tylko za siebie ale takze za innych uczestnikow ruchu.
miros

Postprzez Myszka*** » wtorek 26 sierpnia 2003, 11:55

Sławek_18 napisał(a):byle tylko woda sodowa nei uderzyla takiemu 16-latkowi :P
Jak bedzie jeździł, i niech stosuje sie do zalecen jakie go obowiazuja.
Moze wtedy nastepne pokolenia beda mialy leprze podloze do nauki.

Ps.Nawet starsi ludzie ( 18 i więcej ) jezdzą nie odpowiedzialnie :D
Myszka***
Myszka***

????

Postprzez Fridzia » wtorek 26 sierpnia 2003, 14:36

a moim zdaniem wszytsko zalezy od czlowieka, kazdy "rozwija" sie ze tak powiem inaczej no.... :D i nie jest wcale powiedziane, ze 16-latek musi spowodowac wypadke bo brak mu odpowiedzialnosci i innych....ale tak samo moze stac sie i 18-latkowi!!! nie mozna tu w ogole generalizowac! przeciez przepisy sa dla kazdego takie same i pozostaje tylko wierzyc ze kazdy sie do nich stosuje, niewazne ile ma lat! moim zdaniem te 2 lata wieku miedzy 16 a 18 nie robia jakiejs wielkiej roznicy......wszystko zalezy od czlowieka.....ale to takie moje zdanie
danke fürs Zuschauen :D :D
Die größte Gefahr im Straßenverkehr sind Autos, die schneller fahren als ihr Fahrer denken kann. :):):)
Fridzia

Postprzez Slawek » wtorek 26 sierpnia 2003, 18:20

Jasne: 16 i 18, to żadna różnica. 14-16, 12-14. A może prawo jazdy od 10 lat? Sam jestem za prawem jazdy od 16, a nawet 15, ale absolutnie nie na pełnych prawach.
Slawek

Postprzez majster » środa 27 sierpnia 2003, 13:45

Slawek napisał(a):Jasne: 16 i 18, to żadna różnica. 14-16, 12-14. A może prawo jazdy od 10 lat? Sam jestem za prawem jazdy od 16, a nawet 15, ale absolutnie nie na pełnych prawach.

między 16 i 18 lat wcale nie jest taka duża różnica, ale między wiekiem 14 a 16 jest ogromna przepaść!! 14-sto latek myśli całkiem inaczej niż 16-sto latek, myśli bardziej kategoriami dziecka, mówi sobie: a co mi się stanie ?? mam pasy airbaga to mi nic nie będzie a innych mam głęboko w d****. 16-sto latek myśli już o innych, wie że coś może się stać, widziałem już niejeden wypadek i wiem jak ich unikać. dzieki za wysłuchanie ;)
majster

Postprzez Slawek » środa 27 sierpnia 2003, 16:14

Między 14 a 16 jest tylko trochę wieksza przepaść niż między 16 a 18.
Slawek

Postprzez majster » czwartek 28 sierpnia 2003, 01:20

Slawek napisał(a):Między 14 a 16 jest tylko trochę wieksza przepaść niż między 16 a 18.

pozwolisz że się z Tobą nie zgodze ?? chodziłem do szkoły razem z 14-sto latkami (ja mam 16 lat) jak patrzyłem co oni wyrabiają na przerwach i jakie mają pojęcie o jeździe jakim kolwiek pojazdem to mi ciarki przechodziły !! Ale po co my będziemy tutaj o tym dyskutować ?? przecież to i tak nic nie zmieni i ta reforma wejdzie/niewejdzie (niepotrzebne skreślić) dopiero w 2005 roku :(
majster

Majster ma racje

Postprzez Chopek » sobota 30 sierpnia 2003, 23:54

pozwolisz że się z Tobą nie zgodze ?? chodziłem do szkoły razem z 14-sto latkami (ja mam 16 lat) jak patrzyłem co oni wyrabiają na przerwach i jakie mają pojęcie o jeździe jakim kolwiek pojazdem to mi ciarki przechodziły !! Ale po co my będziemy tutaj o tym dyskutować ?? przecież to i tak nic nie zmieni i ta reforma wejdzie/niewejdzie (niepotrzebne skreślić) dopiero w 2005 roku :([/quote]

Święta racja, ja też miałem 16 lat i chodziłem z 14-latkami do klasy, jest między nimi a mną bardzo DUŻŻŻŻŻŻAAAAAAA różnica, oni mają takie pomysły głupawe, ale nie patrzą co będzie później. Nie patrzą na konsekwencje.
JA JESTEM BARDZO ZA TYM, ŻEBY PRAWO JAZDY BYŁO OD 16LAT, MOŻE TO BYĆ NAWET NA BARDZIEJ ZAOSTRZONYCH PRZEPISACH, ALE TO POWINNO BYĆ DOSTĘPNE. CIEKAWE CZY JAKIŚ CZŁOWIEK KTÓRY MA NA TO WPŁYWY (jakiś z tego sejmu całego czy coś w tym stylu), CZYTA TE POSTY.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH
Chopek

Re: Majster ma racje

Postprzez majster » niedziela 31 sierpnia 2003, 00:23

Chopek napisał(a):pozwolisz że się z Tobą nie zgodze ?? chodziłem do szkoły razem z 14-sto latkami (ja mam 16 lat) jak patrzyłem co oni wyrabiają na przerwach i jakie mają pojęcie o jeździe jakim kolwiek pojazdem to mi ciarki przechodziły !! Ale po co my będziemy tutaj o tym dyskutować ?? przecież to i tak nic nie zmieni i ta reforma wejdzie/niewejdzie (niepotrzebne skreślić) dopiero w 2005 roku :(

Święta racja, ja też miałem 16 lat i chodziłem z 14-latkami do klasy, jest między nimi a mną bardzo DUŻŻŻŻŻŻAAAAAAA różnica, oni mają takie pomysły głupawe, ale nie patrzą co będzie później. Nie patrzą na konsekwencje.
JA JESTEM BARDZO ZA TYM, ŻEBY PRAWO JAZDY BYŁO OD 16LAT, MOŻE TO BYĆ NAWET NA BARDZIEJ ZAOSTRZONYCH PRZEPISACH, ALE TO POWINNO BYĆ DOSTĘPNE. CIEKAWE CZY JAKIŚ CZŁOWIEK KTÓRY MA NA TO WPŁYWY (jakiś z tego sejmu całego czy coś w tym stylu), CZYTA TE POSTY.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH[/quote]

dzięki Chopek za poparcie, mogą być zaostrzone przepisy, może być osoba nadzorująca, która już jest wprawiona w prowadzeniu auta, ale niech chociaż tyle będzie !! dobry kierowca powinien już od najmłodszych lat wyrabiać sobie nawyki, które później są potrzebne do prowadzenia samochodu. Dlaczego np. wypuszczają z kursu głupie baby które mają wodę zamiast mózgu i boją się włączyć kierunkowzkaz bo sobie paznokcie połamią, albo zamiast na droge patrzą w lustereczko czy im się tusz nie rozmazał !! gdzie tu jest sprawiedliwość ??!!
majster

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców