Zdawanie na prawo jazdy w USA

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Zdawanie na prawo jazdy w USA

Postprzez emem » wtorek 21 marca 2006, 21:00

mam takie pytanko, w wakacje bede na W&T w stanach i rzekomo mozna tam zdawac na prawo jazdy...czy takie prawko bedzie wazne na polskich drogach? czy jako obywatel RP jestem zmuszony zdawac na prawo jazdy w obrebie naszego panstwa aby mialo tutaj waznosc? dzieki z gory za odpowiedz
emem

Postprzez ella » wtorek 21 marca 2006, 21:34

Amerykańskie prawo jazdy jest w Polsce nieważne. Można jednak na podstawie amerykańskiego prawa jazdy otrzymać polskie po zdaniu egzaminu teoretycznego. Aby zapisać się na egzamin konieczne jest tłumaczenie amerykańskiego prawa jazdy wykonane przez tłumacza przysięgłego. Z tłumaczenia musi wynikać do prowadzenia jakich pojazdów uprawniało to prawo jazdy w Stanach.
ella
Moderator

Postprzez Tomek_ » środa 22 marca 2006, 00:21

O ile dobrze pamietam w USA nie mozna zdawac na prawo jazdy bedac tam mniej niz zdaje sie pol roku badz rok. Jadac z Work&Travel chyba nie planujesz dluzszego pobytu?

Poza tym w USA wszyscy jezdza na automatycznych skrzyniach biegow i na takich zdaja egzamin, potem sa takie sytuacje jak tu http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4116. Posiadacze amerykanskiego prawka powinni zdawac tez egzamin praktyczny na manualnej skrzyni biegow, jezeli takimi samochodami zamierzaja sie poruszac. :D
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez emem » piątek 24 marca 2006, 15:38

nie zamierzem zostawac tak dlugo, czy jest to pewna informacja, ze musi minac taki okres? jest ktos w stanie to potwierdzic tudziez odeslac mnie do pewnych zapiskow na ten temat?
emem

Re: Zdawanie na prawo jazdy w USA

Postprzez atomek » sobota 18 czerwca 2011, 17:04

Witam
Odmowion mi prawa do wydania polskiego prawa jazdy. Mialem wrazenie ze nie wiedziano co ze mna zrobic i odeslano mnie zeby pozbyc sie problemu.
W Usa jezdzilem jako zawodowy kierowca busa uzywacac prawka ktore jest do 15 pasazerow. Probowalem przelozyc to na kategorie D1. Przyczyna odmowy byla roznica w ilosci pasazerow w stanach moge miec ich 15 +1 ja kierowca ,a w polsce d1 dotyczy 17 osob z kierowca.
Mam pytanie
Czy istnieje mozliwosc wydania kategori D1 i wpisania w prawku (na odwrocie) w rubruce ograniczenia do 16 osob. Wydaje mi sie to logiczne. Jak moge przekonac pania kier.urzedu.

Drugie moje pytanie to do ilu osob jest kategoria d1. Pani z urzedu komunikacji przyznala ze jest roznica w ustawie o ruch drogowym i kodeksie drogowym.Wlasnie tej jednej osoby.
Dziekuje za pomoc . Jestem ciekaw czy ktos nie mial podobnego problemu, prawdopodobnie sa rowiez roznice w prawkach ciezarowych np. dopuszczalna masa.
atomek

Powrót do Szkolenie kierowców