karool1988 napisał(a):Ja to aż wstyd się przyznac ale rowerem to częściej jezdze po pijaku niz na trzezwo, cale poprzednie wakacje z kumplem jezdzilismy na piwka tak 3-4 a potem na rowerek i do domku 6km, nie wiedzialem wtedy ze moge stracic prawko za jazde rowerkiem po pijaku, ale tez prawka nie mialem wiec nic nie ryzykowalem.
Możecie mi powiedziec ile jest promili po 1 piwku (żubr)
Niedawno czytalem post, ze podczas jednego kursu instruktor przeprowadzil eksperyment i poprosil dwie osoby o wypicie dwoch piw w ciagu 10 minut, potem alkomatem sprawdzil zawartosc alkoholu w wydychanym powietrzu. Jedna osoba miala 0.6 promila druga 1.5 promila. O tym ile masz we krwi decyduje wiele czynnikow, twoja masa, sklonnosci metaboliczne (szybki lub wolny metabolizm), szybkosc picia alkoholu, samopoczucie, stan zdrowia, cisnienie itp.
Jazda po piwku? Zlapac, wychlostac na miejscu, zabrac prawo jazdy i samochod (ale to tylko moje skromne zdanie :D )
W Turcji kierowca zlapany na jezdzie po pijanemu jest wywozony 30 km od miejsca zamieszkania i ma obowiazek wrocic do domu na pieszo, proba skorzystania z innego transportu konczy sie wiezieniem.
Mam nadzieje, ze nie jezdzisz po piwku samochodem, w koncu jestes w statystycznej grupie kierowcow najczesciej ginacych w wypadkach (18-24 lat, ponad 50% z okolo 6 tysiecy ofiar rocznie).