Zielony Listek powraca? 2-letni okres próbny

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez miros » poniedziałek 27 lutego 2006, 13:20

jeśli chodzi to o taryfe ulgową dla osób z listkiem podczas wykroczenia to dobry pomysł

a jak dla mnie to beznadziejny pomysl. tyle sie mowi, ze kary dla kierowcow sa zbyt lagodne, a tu prosze, ktos wpadl na pomysl zeby mlodym kierowcom isc na reke i przyzwalac na niebezpieczna jazde.

powinno byc wlasnie odwrotnie. mlodych karac przykladnie, starszych pouczac. bo czym skorupka za mlodu nasiaknie.... ;]
no ale to tez nie jest zbyt dobre rozwiazanie.

dla mnie kazdy kierowca powinien byc traktowany na rowni, dlatego te listki mnie smiesza.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Matylda » poniedziałek 27 lutego 2006, 14:04

Miros nie do końca zgodzę się z Twoją opinią :wink:
Zielony liść jest moim zdaniem lojalnym uprzedzeniem innych kierowców, że kierowca jest niedoświadczony. Pomaga to czasem np: na parkingach (ktoś cierpliwie poczeka 10 sekund dłużej aż się wpasuję w miejsce), stojąc na światłach pod górkę (nie ustawiają mi się na zderzaku).
Nie wolno myśleć, że "listek" zwalnia z odpowiedzialności i pozwala na niebezpieczną jazdę :!:
Jeśli chodzi o karanie kierowców, to należałoby zabrać się bardziej za dziadziów w kapeluszach, którzy przepisów wogóle nie pamiętają i po za tym niedowidzą powodując tym zagrożenie na drogach. W następnej kolejnosci pijaczków za kierownicą, taksówkarzy i przedstawicieli handlowych (80%).
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Postprzez bodek541 » poniedziałek 27 lutego 2006, 14:52

Miros wyjątkowo sie troche z tobą zgodze bo faktycznie listki listkami,ale nie każdy kierowca któy ma listek jest taki sam jak ten co nie ma.Matylda,masz racje co do taksówkarzy,ale nie wszyscy tacy są.Ja czy jade maluchem czy lanosem traktują mnie inaczej o bo lepszy samochód to da sobie rade a maluch zanim przyspieszy to ja będe pierwszy i jeżdze bez listka.Jeździłbym tak samo z listkiem jak i bez i poczekam jak wprowadzą obowiązkowe.Uważam,że powinny być dla wszystkich listki tylko np rozróżniające sie odcieniem koloru np mocniejsze dla bardziej doświadczonych a słabsze dla mniej.Kto będzie jeździł jak idiota to czy będzie listek czy nie będzie robił to samo.Poprostu listek nie zaszkodzi,ale nie wiem czy pomoże.Ja miałem założyć,ale uważam,że to bez sensu bo i tak jeżdze tak jak powinienem jeździć ja i tak jak sie czuje z tą jazdą
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

:)

Postprzez Polonez » poniedziałek 27 lutego 2006, 17:48

bodek541 napisał(a):Ja czy jade maluchem czy lanosem traktują mnie inaczej o bo lepszy samochód to da sobie rade a maluch zanim przyspieszy to ja będe pierwszy i jeżdze bez listka.

heh Bodku niewiem co się ostatnio dzieje , ale maluchy ostro zaczęły szarżować :!: Normalnie fiestą takiego nie wyprzedzisz ;) niewiem moze dlatego że dziury w jezdni i kierowca lepszego auta uważa na delikatne zawieszenie - za to maluchami gnają !! sorki za oftop ale ostatnio to z Qmplami zauważyliśmy :)
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez bodek541 » poniedziałek 27 lutego 2006, 18:08

Polonez myśle,że to zależy od kierowcy
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 27 lutego 2006, 19:05

bodek541 napisał(a):Uważam,że powinny być dla wszystkich listki tylko np rozróżniające sie odcieniem koloru np mocniejsze dla bardziej doświadczonych a słabsze dla mniej.

Masz na myśli listki dla wszystkich kierowców? I w zależności od stażu inny odcień? :D Czy chodziło Ci tylko o początkujących?
Jeżeli chodziło Ci o wszystkich, to listki może nie za bardzo, ale ogólnie to podsunąłeś ciekawy pomysł - żeby każdy kierowca miał jakiś znaczek, który by określał jego staż/doświadczenie za kółkiem. :D Można by coś takiego wymyślić.
scorpio44

Postprzez ella » poniedziałek 27 lutego 2006, 22:18

Prawdą jest, że ten listek nie zwalnia mnie z myslenia na drodze i nigdy jeszcze nikt mnie nie strąbił. Wyjątkiem była sytuacja, gdy jakiś małolat w tuningowanym, starym BMW ze szrotu, wyprzedzał mnie prawą stroną, walił po klaksonie, a za 200 m stał na światłach. Śmiać mi się chce z takich buraczków, nie wiem właściwie co chciał pokazać?

I właśnie te listki mają ograniczyć w pewnym stopniu swobodę takich małolatów w BMW. Ograniczenie prędkości i trzy mandaty i ponowny egzamin. To może trochę wpłynie na niektórych początkujących, którym wydaje się, że są mistrzami na drogach.
ella
Moderator

Postprzez Polonez » wtorek 28 lutego 2006, 10:56

heh wyobrażcie sobie : Małolat , BMW ze szrotu , czarne szyby , umcy umcy , nieprzepisowy tuning , jakiś dres , a na szybie ............. Zielony Listek :) :lol: :lol: Obciach przed kolegami dla małolata - więc i moze takie coś ich troszeczke ostudzi heh ;)
Polonez

Re: :)

Postprzez scorpio44 » wtorek 28 lutego 2006, 12:01

Polonez napisał(a):heh wyobrażcie sobie : Małolat , BMW ze szrotu , czarne szyby , umcy umcy , nieprzepisowy tuning , jakiś dres , a na szybie ............. Zielony Listek :) :lol: :lol: Obciach przed kolegami dla małolata - więc i moze takie coś ich troszeczke ostudzi heh ;)

Problem polega tylko na tym, że tak jak ma nieprzepisowy tuning i nieprzepisowe ciemne szyby, na tej samej zasadzie nie przyklei sobie tego listka, bo będzie miał to w dupie. Tysiąc innych przepisów łamią, to i tego się nie przestraszą. A pan policjant jak zatrzyma do kontroli, to powie tylko siema Długi, czy inny Kulawy, ;) pogadają o wspólnych znajomych i małolat pojedzie sobie dalej. To też Polska właśnie. ;)
scorpio44

Postprzez Tomek_ » wtorek 28 lutego 2006, 14:06

Troche napisze off-topic, u polakow wyczuwa sie pewna awersje do kierowcow BMW, marka ta kojarzona jest z dresiarzami itp. Nie wiem skad sie wzielo takie bzdurne przekonanie.
Pojawilo sie tu sformulowanie "BMW ze szrotu". Prawda jest taka, ze BMW ze szrotu, chociazby 15-20 letnie jest lepszym samochodem niz niejeden nowy samochodzik z salonu.
To tyle mojej opinii :D

(P.S nie jezdze BMW ze szrotu, zeby nie bylo :D )
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez scorpio44 » wtorek 28 lutego 2006, 15:10

Tomek_ napisał(a):Troche napisze off-topic, u polakow wyczuwa sie pewna awersje do kierowcow BMW, marka ta kojarzona jest z dresiarzami itp. Nie wiem skad sie wzielo takie bzdurne przekonanie.

Matylda pisała o małolacie w stuningowanym BMW jadącym jak wariat. I ta awersja do kierowców BMW jest właśnie tym uzasadniona, że naprawdę W PRZEWAŻAJĄCEJ WIĘKSZOŚCI jeżdżą nimi tacy jak z opisu Matyldy, dresiarze o których wspominasz itd. Jestem przeciwny stereotypom i uogólnianiom, ale akurat w tej sprawie moje obserwacje prowadzą do identycznych wniosków.
scorpio44

Postprzez Matylda » wtorek 28 lutego 2006, 15:12

Tomku, nie uważam BMW za zły samochód, wręcz przeciwnie :wink:
Ale nic nie poradzimy, ze ta marka, no i może jeszcze VW Golf, ma wzięcie u cwaniaczków i tępaków w dresach. Normalnych kierowców BMW widziałam niejednokrotnie, ale raczej w nowszych modelach. Te 20-to letnie mają wzięcie u...wiadomo kogo :)
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Postprzez bodek541 » wtorek 28 lutego 2006, 15:48

Dam cały artykuł z interii co by z kontekstu nie wyrwać
Jesteś nowym kierowcą? Prawo jazdy masz od niedawna? To naklej na samochód zielony liść. Ministerstwo Transportu i Budownictwa wraca do starych pomysłów - pisaliśmy o tym już wczoraj.

19-letni Wiktor już nie może się doczekać, kiedy po zdanym egzaminie sam, bez instruktora będzie jeździł po warszawskich ulicach. Ale wcale mu się nie podoba pomysł naklejenia zielonego liścia na auto, którym będzie jeździł - pisze "Metro".

- Dla mnie to będzie obciach, bo wtedy wszyscy będą się na mnie gapili i może jeszcze komentowali, co ja tam wyprawiam na drodze. A to mi wcale nie ułatwi jazdy - twierdzi tegoroczny maturzysta i przyszły kierowca.Całkiem odmienne zdanie ma za to Ministerstwo Transportu i Budownictwa, czyli pomysłodawca takiego wyróżniania niedoświadczonych kierowców. Według urzędników oznaczanie symbolem zielonego liścia samochodów prowadzonych przez świeżo upieczonych kierowców ma im ułatwiać poruszanie się po drogach, a przede wszystkim poprawiać bezpieczeństwo.

Co ciekawe, podobnego zdania są nasi czytelnicy. W ankiecie, niemal 2/3 respondentów opowiedziało się za wprowadzeniem obowiązkowego zielonego liścia.Okazuje się, że najwięcej wypadków powodują właśnie młodzi i niedoświadczeni kierowcy, mający prawo jazdy od roku. Dlatego w projekcie zmian w przepisach ruchu drogowego, jaki wkrótce ma trafić do Sejmu, znalazły się zapisy dotyczące właśnie takich kierowców. I tak, kierowca, który po raz pierwszy dostał prawo jazdy, przez pierwsze dwa lata będzie je miał na okres próbny. Jeżeli w tym czasie nie popełni żadnego wykroczenia i jeszcze zaliczy dwa dodatkowe szkolenia, będzie uznany za doświadczonego kierowcę. Poza tym przez pierwsze siedem miesięcy samodzielnej jazdy będzie miał obowiązek obklejania symbolem zielonego liścia każdego samochodu, którym jeździ. Zaproponowaliśmy znany już sprzed lat symbol dla lepszej identyfikacji tych osób, a w sumie dla ich dobra. Liczymy, że dzięki temu bardziej doświadczeni kierowcy na widok zielonego liścia będą bardziej uważni i tolerancyjni dla tych, którzy dopiero zasiedli za kierownicą. Chcemy, żeby auta z zielonym liściem były traktowane podobnie jak te z nalepką "Dziecko w aucie" - wyjaśnia Marek Jewkuła z Krajowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.

Z kolei Maciej Wroński z Ministerstwa Transportu i Budownictwa, jeden z inicjatorów zmian, przyznaje, że wybór właśnie takiego symbolu był przypadkowy.

- Nieważne, jakie będzie oznaczenie - zielony liść czy czerwone jabłko. Ważne, żeby było. W krajach Europy Zachodniej są to np. literki, u nas znany z poprzednich lat liść - tłumaczy. Naklejka będzie oznaczała dodatkowe konsekwencje. Świeżo upieczony kierowca nie będzie mógł jeździć szybciej niż 80 km/godz. w terenie niezabudowanym i 50 km/godz. w zabudowanym. Przez pierwsze pół roku taki kierowca nie będzie mógł prowadzić auta zawodowo. Nie będzie też wyjątków dla tych młodych kierowców, którzy będą jeździli pożyczonymi autami. Nawet wtedy będą musieli zaznaczyć, kto nim kieruje.
bodek541

Postprzez Polonez » wtorek 28 lutego 2006, 19:16

Dzieki Bodku teraz mamy jasną sytuacje :) co do wypowiedzi Tomka - Stare to jest dobre wino i skrzypce :) A co do BMW ze szrotu - to własnie takie jeżdża po polskich drogach - żeby chociaż zadbane - a skąd :!: Ja również nic nie mam do tej marki ale w życiu bym nie kupił 15 - 20 letniego BMW :? Już wolałbym fiata 126elx z 2000 roku :arrow: powaga :lol: :lol:
Polonez

Okres próbny dla nowych kierowców

Postprzez ella » czwartek 02 marca 2006, 14:40

Okres próbny dla nowych kierowców
Biuro Informacji i Promocji informuje, że w resorcie Transportu i Budownictwa trwają prace nad Ustawą o osobach kierujących pojazdami, która m.in. wprowadza dwuletni okres próbny dla nowych kierowców. Planuje się, że zmiany wejdą w życie najwcześniej w połowie 2007 roku.
W okresie 7 miesięcy od otrzymania prawa jazdy nowy kierowca: będzie musiał poruszać się pojazdem oznaczonym zielonym listkiem, nie będzie mógł jeździć z prędkością powyżej 50 km/h w terenie zabudowanym i 80 km/h poza obszarem zabudowanym, niezależnie od rodzaju drogi i dyspozycji znaków drogowych oraz nie będzie mógł pracować jako zawodowy kierowca. W okresie między 5 a 7 miesiącem od uzyskania prawa jazdy kierowca będzie zobowiązany do ukończenia dwóch szkoleń: z zakresu zagrożeń w ruchu drogowym oraz bezpieczeństwa ruchu drogowego
Jeżeli w trakcie dwuletniego okresu próbnego nowy kierowca popełni 3 wykroczenia to zostanie mu odebrane prawo jazdy, tak jakby go nigdy nie posiadał

Całość znajduje się tutaj
http://www.mtib.gov.pl/aktualnosci/2229.html
ella
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka