Problemy z pierwszeństwem przejazdu !

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez ella » piątek 24 lutego 2006, 23:13

My mamy STOP(pojazd 1), oni sa na zakazie ruchu(pojazd2)...my się zatrzymujemy (puszczamy tramwaj - tam są tory wzdłuż ulicy od pojazdu 2 do pojazdu 3, pominąłem je,

No to wiadomo po co jest tam ten znak STOP. Ustępujemy tramwajom a nie pojazdowi, który nie powinien tam być.
Bez napisania, że tam jeżdżą tarmwaje to to oznakowanie STOP jest trochę dziwne, bo niby komu ustępujemy jak tam jest zakaz ruchu :wink:
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » sobota 25 lutego 2006, 00:38

scorpio44 napisał(a):No toć my się właśnie nad tym zastanawiamy. ;) Czy taką drogę można uważać za drogę publiczną, i od czego to zależy.

Zakaz ruchu nie świadczy o tym, że jest to droga nie publiczna. Skoro jednak jeżdżą po niej tramwaje utwierdzało by mnie to w przekonaniu, że jest jednak publiczna. A skoro jest tam znak zakaz ruchu to czemu jeżdżą tam tramwaje? Czyżby przewoziły inwalidów?
jjaacc

Postprzez scorpio44 » sobota 25 lutego 2006, 00:52

Fakt, Aimi - Ty uznałeś, że obecne tam tory tramwajowe to nic nieznaczący detal, a w rzeczywistości to diametralnie zmienia sprawę. I jest tak, jak napisała Ella.

Jjaacc, a co do Twojego pytania, dlaczego tam jeżdżą tramwaje, skoro jest zakaz ruchu, to trzeba przyznać, że jest to częsty bubel w oznakowaniu - nierzadko na drogach, gdzie jest torowisko i nie ma ruchu innych pojazdów, stoi sobie zakaz ruchu. Jest wiele takich dróg, a tabliczkę pod zakazem z napisem "nie dotyczy tramwaju" widziałem raz w życiu.
scorpio44

Postprzez jjaacc » sobota 25 lutego 2006, 01:04

Scorpio na jakiej podstawie twierdzisz, że pojazd nr.2 jest włączającym się do ruchu?
jjaacc

Postprzez scorpio44 » sobota 25 lutego 2006, 10:54

jjaacc napisał(a):Scorpio na jakiej podstawie twierdzisz, że pojazd nr.2 jest włączającym się do ruchu?

Przecież odpowiedziałem Ci już na to pytanie. ;) Nigdzie tak nie twierdziłem, tylko miałem wątpliwości i brałem taki wariant pod uwagę, a na podstawie takiej, że nie byłem pewien, czy tę drogę można uznać za drogę publiczną. Ale sprawę już wyjaśniliśmy, a skoro okazało się, że jeżdżą tamtędy tramwaje, to tamte moje wąpliwości przestały być zasadne. I z mojej strony ogólnie EOT.
scorpio44

Postprzez jjaacc » sobota 25 lutego 2006, 23:18

Tak na zakończenie, to nie ma już wątpliwości że pojazd 2 ma pierwszeństwo.
jjaacc

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze