Koparko-ładowarka i kat. B ? Można?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Koparko-ładowarka i kat. B ? Można?

Postprzez helmucisko » czwartek 09 lutego 2006, 22:33

Witam po raz pierwszy. Mam dylemat jak w temacie. Zaszła potrzeba abym pojeździł trochę koparko-ładowarką ale mam obawy czy mogę robić to mając tylko kat. B. Jak to jest? Niby to pojazd wolnobieżny, sprzęt sprowadzony z czech, nie podlega rejestracji, nie ma dowodu rej. Do pracy na takim sprzęcie potrzebne są stosowne uprawnienia, ale czy do jazdy też? Już sam nie wiem... Pomóżcie!
helmucisko

Postprzez jjaacc » czwartek 09 lutego 2006, 22:41

Możesz jeździć nie możesz kopać.
jjaacc

Re: Koparko-ładowarka i kat. B ? Można?

Postprzez scorpio44 » czwartek 09 lutego 2006, 23:20

helmucisko napisał(a):Do pracy na takim sprzęcie potrzebne są stosowne uprawnienia, ale czy do jazdy też? Już sam nie wiem... Pomóżcie!

Do pracy potrzebne są stosowne uprawnienia, a do jazdy - kategoria B lub T. Wniosek: to, co napisał Jjaacc.
scorpio44

Postprzez Włodek » piątek 10 lutego 2006, 00:46

jjaacc napisał(a):Możesz jeździć nie możesz kopać.

pod warunkiem, że ta koparko-ładowarka wagą nie przekracza 3,5T :lol:
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez Tomek_ » piątek 10 lutego 2006, 01:18

Sprostuje, ze nie waga a dopuszczalna masa calkowita :D
3.5t nie dotyczy masy rzeczywistej ;)
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Włodek » piątek 10 lutego 2006, 01:57

Tomek_ napisał(a):Sprostuje, ze nie waga a dopuszczalna masa calkowita :D

Czy myślisz o tym co ja? DMC tzn ciężar pojazdu + ładowność tej koparko,ładowarki????
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez scorpio44 » piątek 10 lutego 2006, 14:34

Prawo jazdy kategorii B uprawnia do kierowania pojazdem wolnobieżnym i nie znalazłem nigdzie zastrzeżenia, że pod warunkiem, że nie przekracza 3,5 t. Wnioskowałem z tego, że każdym pojazdem wolnobieżnym. Możecie podeprzeć się jakimś przepisem? Może znowu coś przeoczyłem.
scorpio44

Postprzez helmucisko » piątek 10 lutego 2006, 18:13

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wspomnę jeszcze tylko, ze tak do końca nie jestem pewien, czy tą koparko-ładowarkę można podciągnąć pod pojazd wolnobieżny. Ona potrafi wyciągnąć trochę więcej jak 25 km/h (pod 40 podchodzi) 8) . Ale musieliby mnie chyba wziąć na radar :) A może to podciągnąć pod ciągnik rolniczy przystosowany do prac ziemnych? Niektóre ciągniki też potrafią szybko jechać... A z tą masą to ciekawa rzecz. Ja też nigdzie nie spotkałem się z takim ograniczeniem. Tak czy owak waży toto ok 8,5 tony. :shock:
helmucisko

Postprzez scorpio44 » piątek 10 lutego 2006, 18:21

helmucisko napisał(a):tak do końca nie jestem pewien, czy tą koparko-ładowarkę można podciągnąć pod pojazd wolnobieżny. Ona potrafi wyciągnąć trochę więcej jak 25 km/h (pod 40 podchodzi)

No to od tego trzeba było zacząć. :D Jeżeli ciągnie więcej niż 25 km/h, to nie jest to pojazd wolnobieżny.
scorpio44

Postprzez Tomek_ » sobota 11 lutego 2006, 10:30

Włodek napisał(a):
Tomek_ napisał(a):Sprostuje, ze nie waga a dopuszczalna masa calkowita :D

Czy myślisz o tym co ja? DMC tzn ciężar pojazdu + ładowność tej koparko,ładowarki????

Z reguly DMC umieszczona jest w dowodzie rejestracyjnym i to decyduje jaka kategoria prawka na dany pojazd (nie masa rzeczywista, jak juz pisalem gdzies wczesniej pojazd moze wazyc 2t,a miec DMC 3.6t i wtedy bedzie wymagane prawko kat. C). W tym przypadku bylo napisane, ze taki pojazd nie podlega rejestracji, choc mysle, ze gdzies w papierkach maszyny dostarczonych przez producenta musi byc informacja o DMC.
Tomek_

Postprzez scorpio44 » sobota 11 lutego 2006, 11:56

Tomek, nie odpowiedziałeś na moje pytanie, a liczyłem, że kopsniesz przepisem, jeżeli coś przeoczyłem. ;) Z ustawy wynika, że kategoria B upoważnia do kierowania KAŻDYM pojazdem wolnobieżnym (art. 88, ust. 2, pkt 3. c) ). Nie ma tam nic o o dopuszczalnej masie całkowitej ani innej masie, niezależnie jak ją się wyraża. :D
PS: Oczywiście mówię teraz abstrahując od tego, że ten akurat pojazd nie jest pojazdem wolnobieżnym, jak stwierdziliśmy.
scorpio44

Postprzez Tomek_ » sobota 11 lutego 2006, 14:08

scorpio44 napisał(a):Tomek, nie odpowiedziałeś na moje pytanie, a liczyłem, że kopsniesz przepisem, jeżeli coś przeoczyłem. ;) Z ustawy wynika, że kategoria B upoważnia do kierowania KAŻDYM pojazdem wolnobieżnym (art. 88, ust. 2, pkt 3. c) ). Nie ma tam nic o o dopuszczalnej masie całkowitej ani innej masie, niezależnie jak ją się wyraża. :D
PS: Oczywiście mówię teraz abstrahując od tego, że ten akurat pojazd nie jest pojazdem wolnobieżnym, jak stwierdziliśmy.

3) kategorii B:

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

34) "pojazd wolnobieżny" - pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, z wyłączeniem ciągnika rolniczego;

Moim zdaniem jesli przepis w punkcie c nie okresla dopuszczalnej masy to majac kategorie B mozna prowadzic ciagnik badz pojazd wolnobiezny nawet o DMC wiekszej niz 3.5 t.
Co nie jest zabronione jest dozwolone. W przepisach nie ma nic o masie pojazdu wolnobieznego.
Tomek_

Postprzez scorpio44 » sobota 11 lutego 2006, 14:32

Tomek_ napisał(a):Moim zdaniem jesli przepis w punkcie c nie okresla dopuszczalnej masy to majac kategorie B mozna prowadzic ciagnik badz pojazd wolnobiezny nawet o DMC wiekszej niz 3.5 t.
Co nie jest zabronione jest dozwolone. W przepisach nie ma nic o masie pojazdu wolnobieznego.

No toć ja właśnie cały czas to mówię. :D A zatem Włodek nie miał racji, a wyglądało na to, że go poparłeś.
scorpio44

Postprzez helmucisko » sobota 11 lutego 2006, 16:35

Panowie, a co z tym czy możnaby podciągnąć koparko-ładowarkę pod ciągnik rolniczy przystosowany do prac ziemnych? Kiedyś ojciec miał ,,Ostrówka'' i tam jak byk w dowodzie było że to CIĄGNIK. A chyba każdym ciągnikiem można kierować mając tylko B bez ograniczeń na masę i prędkość rozwijaną. Musze przetłumaczyć te czeskie papiery... Ale to śmieszny język:)
helmucisko

Postprzez jjaacc » sobota 11 lutego 2006, 18:57

Prawo jazdy kat. B uprawnia do prowadzenia wszystkich pojazdów wolnobieżnych nawet 10 tonowych ich masa nie ma tu znaczenia. Jeżeli chodzi o pojazd wolnobieżny to nie jest istotne ile jest w stanie wyciągnąć, bo z górki o odpowiednim nachyleniu i odpowiedniej długości to pojedzie pewnie jeszcze szybciej. To zależy od tego jak producent to określił i jaką uzyskał homologację (do czego go przeznaczył); na koparko- ładowarkę na pewno będzie to pojazd wolnobieżny. Nie sadzę aby uzyskał wpis w homologacji jako pojazd samochodowy specjalny, nie można go też podciągnąć pod definicje ciągnika rolniczego bo jego elementy robocze są przytwierdzone na stałe. Pojazd powinien być z tyłu oznaczony tablicą wyróżniająca w formie czerwonego trójkąta. Spokojnie możesz wsiadać i w drogę
jjaacc

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców