OC... z czym to się je

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Agawa » środa 01 lutego 2006, 14:42

Zadzwoniłam dzis do Link4 z prośba o przykładowe wycenienie dla mnie ubezpieczenia OC na malucha z 1998 roku i wiecie jaką stawka mnie zastrzelili....945 zł :shock: Jak dla mnie strasznie dużo...myslałam że wyjdzie z 500 zł a tu taka kwota i to samo OC :wow:
A wy jakie stawki płacicie za OC i na jakie autka :?:
Agawa

Postprzez bodek541 » środa 01 lutego 2006, 14:46

Ja mam malucha z 1987 roku i zarejestrowalem na tate który ma 60% zniżek i płace 108 złoty na pół roku
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez Agawa » czwartek 02 lutego 2006, 08:59

bodek541 napisał(a):Ja mam malucha z 1987 roku i zarejestrowalem na tate który ma 60% zniżek i płace 108 złoty na pół roku

Rozumiem to, że polisa jest na Twojego tatę.
Ale właścicielem auta jest też Twój tata, tak :?:
Agawa

Postprzez Silent » czwartek 02 lutego 2006, 10:39

Tak właścicielem jest tata, a współwłaściciel to bodek541... ja mam tak samo rozwiązany ten problem, ale i tak sporo wychodzi pomimo zniżek - 480 zł za pół roku w LINK4 :) Samochód Audi 80 B3 z 1995 roku pojemność 1800 ;)
Agawa: chyba im złe dane podałaś, albo jesteś młodym kierowcą bez żadnych zniżek dlatego taka kwota Ci wyszła :) LINK4 to najtańsza firma w kraju - wiem bo ofert rozważyłem tysiące w poszukiwaniu tej najtańszej ;) w takim PZU na takich samych warunkach płaciłbym już za to samo około 800 zł za pół roku.
Obrazek
Silent

Postprzez Agawa » czwartek 02 lutego 2006, 11:05

Dobre dane im podałam.Pytali mi sie o date urodzenia, ile lat mam prawko, data pierwszej rejestracji auta(1998r.), marka samochodu, nie potrafiłam im tylko powiedzieć do kiedy trwała lub trwa ostatnia polisa ubezpieczeniowa bo tego nie wiem :roll:
Agawa

Postprzez Silent » czwartek 02 lutego 2006, 11:14

Z tego co mi wiadomo, to jeżeli poprzednia polisa straciła ciągłość na okres dłuższy niż 2 lata to wówczas przepadają wszystkie zniżki. Tak więc jeśli nie posiadasz informacji do kiedy trwała, nie mogą założyć że było to mniej niż 2 lata temu.
Obrazek
Silent

Postprzez Agawa » czwartek 02 lutego 2006, 11:16

Silent napisał(a):Z tego co mi wiadomo, to jeżeli poprzednia polisa straciła ciągłość na okres dłuższy niż 2 lata to wówczas przepadają wszystkie zniżki. Tak więc jeśli nie posiadasz informacji do kiedy trwała, nie mogą założyć że było to mniej niż 2 lata temu.

Może to jest powód dlaczego policzyli mi tak drogo.Jak juz pisałam myslałam że wyjdzie mi góra 500 zł :?
Agawa

Postprzez Silent » czwartek 02 lutego 2006, 11:20

No to na 100% z jakiegoś powodu nie policzyli Ci zniżek - zabrali całe 60% zniżek.... bo nawet z PZU ze zniżkami taniej wyjdzie niż te 945 zł
Obrazek
Silent

Postprzez bodek541 » czwartek 02 lutego 2006, 12:04

Tak silent dobrze napisał właścicielem auta jest tata a ja współwłaścicielem.Wziąłem dlatego PZU bo tam własnie mi wyszło najtaniej.Oni powiedzieli tzn w link4,że będzie mnie kosztować 500 złoty na rok jeśli bym teraz u nich zarejestrował tzn w tym roku
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez ella » piątek 03 lutego 2006, 00:40

Silent napisał(a):No to na 100% z jakiegoś powodu nie policzyli Ci zniżek - zabrali całe 60% zniżek....

Osoba, która ma prawko niecałe dwa lata i jest młodym kierowcą płaci dość wysokie składki. Nie wiem skąd te 60% zniżek dla takiej osoby.
ella
Moderator

Postprzez karool1988 » poniedziałek 06 lutego 2006, 19:30

Silent napisał(a):Już wole jeździć bez OC niż zmieniać moje kochane autko :lol: Ale tak czy siak będę próbował załatwić to OC bo nie widzi mi się jeździć i się denerwować ciągle na widok policji...
Ehhh... ale czy to w ogóle normalne że ja jako spokojny kierowca który trzyma się przepisów, muszę płacić więcej niż jakiś dresiarz w maluchu który przez miasto zasuwa tą swoją trumienką 100 KM/h w miejscach gdzie jest ograniczenie do 40? :?

A nie orientuje się ktoś czy jakaś firma umożliwia opłacanie OC w ratach miesięcznych?

Nie przesadzaj maluchem żeby osiągnąc 100km/h to potrzeba katalowgowo 50 sekund a jak maluszek juz jest stary to mysle ze sporo ponad minutke mu zajmie osiagniecie tej zawrotnej predkości, OC lepiej placic bo jak walniesz w kogos i ten ktos odniesie powazne obrazenia moze Cie pozwać do sądu i będziesz mu placil dozywotnią rente. Najlepiej wez starego zeby byly jego znizki i juz ubezpiecz w najtanszym towarzystwie polecam MTU moj stary za samochod placi 270 zeta za OC w porownaniu z PZU jest to kilkaset zeta taniej, a mysle ze moj woz jest troche wiecej warty niz twoj i ma wiekszy silniczek:)
24. 01. 2006 zdany egzamin za pierwszym razem:)
Ujeżdżał będę Nissana Primere 2.0TD :)
Odebrane 31.01.2006
karool1988

Postprzez brzewa » poniedziałek 06 lutego 2006, 19:49

Czy możecie mi powiedzieć w jaki sposób naliczne są zniżki OC? Jakie są kryteria ich przyznawania?
Obrazek
Prawko zdane za I razem: 26.09.2005r.
brzewa

Postprzez cman » poniedziałek 06 lutego 2006, 22:03

brzewa napisał(a):Czy możecie mi powiedzieć w jaki sposób naliczne są zniżki OC? Jakie są kryteria ich przyznawania?

Zniżki są przyznawane za bezszkodową jazdę. Chyba w każdym TU jest 10% zniżki za 1 rok bezszkodowej jazdy.
cman

Postprzez Silent » wtorek 07 lutego 2006, 11:24

karool1988 napisał(a):Nie przesadzaj maluchem żeby osiągnąc 100km/h to potrzeba katalowgowo 50 sekund a jak maluszek juz jest stary to mysle ze sporo ponad minutke mu zajmie osiagniecie tej zawrotnej predkości,
Przecież tu nie chodzi o to w jakim czasie on osiągnię daną prędkość, bo krzywdę można komuś zrobić nawet i jadąc z prędkością 40 KM/h ... chodzi właśnie o styl jazdy, i podejście kierowców do jazdy - chodziło mi o to że w moich oczach nieuczciwym jest że w OC i obliczaniu wysokości opłaty bierze się pod uwagę rodzaj samochodu, i jego pojemność - powinno się raczej brać pod uwagę specyfikę stylu jazdy określonego kierowcy - i agresywnym kierowcom dawać wyższe składki do opłat niż tym którzy starają się jeździć zgodnie z przepisami. Zdaje sobie sprawę że takie coś byłoby trudne do wykonania, ale dla chcącego nic trudnego - są przecież psychologowie którzy takie rzeczy mogliby ocenić.
karool1988 napisał(a):Najlepiej wez starego zeby byly jego znizki i juz ubezpiecz w najtanszym towarzystwie polecam MTU moj stary za samochod placi 270 zeta za OC w porownaniu z PZU jest to kilkaset zeta taniej, a mysle ze moj woz jest troche wiecej warty niz twoj i ma wiekszy silniczek:)
W LINK4 płacę 480 zł za pół roku... w MTU proponowano mi taką samą kwotę ale za 3 miesiące, czyli za pół roku dwa razy drożej... w PZU ta suma była już 8 razy wyższa niż w LINK4... oczywiście ja jestem współwłaścicielem, mój ojciec właścicielem, i ma on maxymalne zniżki.
Obrazek
Silent

Postprzez karool1988 » wtorek 07 lutego 2006, 18:00

Silent napisał(a):
karool1988 napisał(a):Nie przesadzaj maluchem żeby osiągnąc 100km/h to potrzeba katalowgowo 50 sekund a jak maluszek juz jest stary to mysle ze sporo ponad minutke mu zajmie osiagniecie tej zawrotnej predkości,
Przecież tu nie chodzi o to w jakim czasie on osiągnię daną prędkość, bo krzywdę można komuś zrobić nawet i jadąc z prędkością 40 KM/h ... chodzi właśnie o styl jazdy, i podejście kierowców do jazdy - chodziło mi o to że w moich oczach nieuczciwym jest że w OC i obliczaniu wysokości opłaty bierze się pod uwagę rodzaj samochodu, i jego pojemność - powinno się raczej brać pod uwagę specyfikę stylu jazdy określonego kierowcy - i agresywnym kierowcom dawać wyższe składki do opłat niż tym którzy starają się jeździć zgodnie z przepisami. Zdaje sobie sprawę że takie coś byłoby trudne do wykonania, ale dla chcącego nic trudnego - są przecież psychologowie którzy takie rzeczy mogliby ocenić.
karool1988 napisał(a):Najlepiej wez starego zeby byly jego znizki i juz ubezpiecz w najtanszym towarzystwie polecam MTU moj stary za samochod placi 270 zeta za OC w porownaniu z PZU jest to kilkaset zeta taniej, a mysle ze moj woz jest troche wiecej warty niz twoj i ma wiekszy silniczek:)
W LINK4 płacę 480 zł za pół roku... w MTU proponowano mi taką samą kwotę ale za 3 miesiące, czyli za pół roku dwa razy drożej... w PZU ta suma była już 8 razy wyższa niż w LINK4... oczywiście ja jestem współwłaścicielem, mój ojciec właścicielem, i ma on maxymalne zniżki.

Uroki jazdy samochodem marki audii?? bo inaczej sobie tego wytlumaczyc nie moge moj stary na bank placi 270 i silnik mam większy, przeciez to rozbuj w bialy dzien zebys musial placic 500 zeta na pol roku kurde, a z ciekawości jeśli placisz AC to jaka skladke Ci policzyli?? dodam ze moj stary placi 1600 a AC ma w PTU
24. 01. 2006 zdany egzamin za pierwszym razem:)
Ujeżdżał będę Nissana Primere 2.0TD :)
Odebrane 31.01.2006
karool1988

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka