przez eScobar » czwartek 26 stycznia 2006, 19:15
przez cman » czwartek 26 stycznia 2006, 19:33
eScobar napisał(a):Prawo jazdy to moje marzenie juz od kilku lat...
przez Slaven » czwartek 26 stycznia 2006, 19:37
przez karool1988 » czwartek 26 stycznia 2006, 19:50
1) - Aby sprawdzić światła od biegu wstecznego, musze przecież zapalić silnik tak? Czy starczy sam zapłon? Więc zapalam – wrzucam wsteczny, zarzucam ręczny i egzaminator mi trzyma sprzęgło, a ja mam sprawdzić lub na odwrót?
2) - Światła przeciwmgielne są tylko z przodu, czy z obu stron? Pozycyjne z obu? Przy sprawdzaniu świateł obchodzi cały samochód, żeby sprawdzić czy się palą we wszystkich możliwych miejscach?
3) - Czy o znaczniki MIN i MAX przy płynach mogą mnie spytać? Gdzie one są w poszczególnych płynach?
przez Slaven » czwartek 26 stycznia 2006, 19:54
przez pacia » czwartek 26 stycznia 2006, 19:57
przez mama_do_kwadratu » czwartek 26 stycznia 2006, 20:18
eScobar napisał(a):
Wiem, ze to moj drugi egzamin dopiero, ale szczerze wykanczam sie juz psychicznie. Nigdy sie jeszcze tak nie balem jak na egzaminie na prawko. Czuje sie tak jakbym mial skoczyc z mostu bez liny. Wiem, ze bedzie was smieszyc to co mowie, ale mnie to nie smieszy wogole. To co sie dzieje teraz z tym prawem jazdy to tragedia poprostu. Teraz predzej mozna zrobic licencje pilota niz prawo jazdy. Uwazam ze jesli nie zdam za 3 razem to rezygnuje z prawa jazdy, trudno, bede to przezywal, ale nie mam juz zdrowia do tego :(
Doradzcie mi co mam robic, prosze.
przez Włodek » czwartek 26 stycznia 2006, 20:43
karool1988 napisał(a):1) - Aby sprawdzić światła od biegu wstecznego, musze przecież zapalić silnik tak? Czy starczy sam zapłon? Więc zapalam – wrzucam wsteczny, zarzucam ręczny i egzaminator mi trzyma sprzęgło, a ja mam sprawdzić lub na odwrót?
Nie wiem u mnie nie kazal wstecznego sprawdzac2) - Światła przeciwmgielne są tylko z przodu, czy z obu stron? Pozycyjne z obu? Przy sprawdzaniu świateł obchodzi cały samochód, żeby sprawdzić czy się palą we wszystkich możliwych miejscach?
Przeciwmgielne są zarówno z przodu jak i z tyłu, pozycyjne też są z obu, u mnie na egzaminie egzaminator kazal mi tylko włączyć światla a on stal przed wozem i sprawdzal czy swiecą, jesli bedzie kazal ci zebys sam sprawdzil czy dzialają to jak najbardziej musisz obejsc caly samochod
przez Grauko » czwartek 26 stycznia 2006, 21:06
przez Slaven » czwartek 26 stycznia 2006, 21:10
przez Grauko » czwartek 26 stycznia 2006, 21:14
przez Włodek » czwartek 26 stycznia 2006, 22:39
Slaven napisał(a):Myslalem, ze jest tak, ze swiatla przecimgielne (nie ma szczegolnie wyszczegolnionego "tylnego", sa tylko po prostu swiatla przeciwmgielne - przynajmniej w corsie) wiec wlaczasz je bez swiatel mijania i obchodzisz caly samochod.
Teraz pytanie odnosnie łuku - przy zamtrzymywaniu w kopercie (w polu zatrzymania) robicie to na wyczucie czy tez jakos patrzycie na pacholki ?
przez Slaven » czwartek 26 stycznia 2006, 23:22
Włodek napisał(a):Slaven napisał(a):Myslalem, ze jest tak, ze swiatla przecimgielne (nie ma szczegolnie wyszczegolnionego "tylnego", sa tylko po prostu swiatla przeciwmgielne - przynajmniej w corsie) wiec wlaczasz je bez swiatel mijania i obchodzisz caly samochod.
Teraz pytanie odnosnie łuku - przy zamtrzymywaniu w kopercie (w polu zatrzymania) robicie to na wyczucie czy tez jakos patrzycie na pacholki ?
Masz kolego braki w teorii. :( Przypomnij sobie kiedy możesz włączyć światła przeciwmgłowe a kiedy musisz je wyłączyć. 8) :oops:
Corsa ma długość ok 3.8 m - "pole zatrzymania" 5 m. Miejsca jest naprawdę dużo.
Jednym ze sposobów jest zatrzymywanie się (przodem), gdy prawa tyczka jest na wysokości połowy wycieraczki prawej.Można analogicznie stosować tą samą miarę przy dojeżdżaniu tyłem, ale egzaminator może się przyczepić, że nie patrzysz przez tylną szybę.Możesz też , jak koleżanki i koledzy spróbować to "wyczuć". Zrobisz to kilkakrotnie i sam zobaczysz jakie to łatwe.... :)
Powodzenia.
przez Włodek » czwartek 26 stycznia 2006, 23:56
Slaven napisał(a):
A moze mi Pan dokladnie jeszcze raz napisac, jak to jest sprawdzaniu tych sw. przeciwmgilnych w corsie i co dokladnie sie wtedy pali?
przez eScobar » piątek 27 stycznia 2006, 04:55