Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez miros » piątek 20 stycznia 2006, 13:53

nie no tikas ja nie generalizuje. tylko troche dziwi fakt, ze tyle jest sluchaczek radia maryja, ktore zyja tak jak rydzyk przykazal, a podczas orkiestry sie okazuje, ze gdzies te sluchaczki znikaja. bardzo duzo starszych pan wspiera WOSP, dajac naprawde sporo pieniedzy, a czesc z tych babc, napewno jest moherowcami. jesli tak jest to widac, ze chociaz w tych sprawach rydzyk nie jest w stanie do konca zwyciezyc. sila pomagania dzieciom jest wieksza niz sila slow ojca dyrektora :twisted: :twisted: :twisted:
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Vella » piątek 20 stycznia 2006, 14:17

Wiem (widziałam), że sporo pieniędzy przepada na pierwszym szczeblu - niektórzy wolontariusze traktują zbieranie pieniędzy jak "dorywke".
Znałam (ładnych parę lat temu to było) osoby, które zakupiły sobie z tych datków ciepłą herbatkę i batonik, ale i taką, która kupiła sobie "wypasione" buty sportowe. A od znajomych wolontariuszy słyszałam o jeszcze większych przekrętach :evil:

Myślę, że później, gdy pieniądze są już policzone i oficjalnie przekazane takich numerów juz nie ma, albo są naprawdę nieliczne.
Orkiestra publicznie rozlicza się z pieniędzy i to mi się podoba.
Wiadomo, że nie każda złotówka będzie służyła do zakupu sprzętu medycznego, samo utrzymanie takiej organizacji kosztuje: pensje (nie wszyscy są wolontariuszami, są ludzie, którzy poświęcają fundacji cały swój czas i otrzymują za to wynagrodzenie), materiały pomocnicze, reklama, chociażby głupie fajerwerki. To wszystko tez jest potrzebne.
I tak, dzieki odsetkom z kont bankowych, orkiestra więcej wydaje niż dostaje ;)

I trzeba przyznać, ze naprawdę nikt nie zrobił wiecej.
Mozna to liczyć w ilości sprzetu, w nakładach finansowych, ale nie przeliczy się na wszystkie uratowane, czy choćby tylko przebadane (co czasem na jedno wychodzi), dzieci.

To jest coś wielkiego, i dlatego kiedy tylko mogę i ja swój grosik dorzucam.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez cappricio » piątek 20 stycznia 2006, 17:06

a wiadomo juz ile zebrano w tym roku? :>
cappricio

Postprzez wiruswww » piątek 20 stycznia 2006, 17:16

cappricio napisał(a):a wiadomo juz ile zebrano w tym roku? :>

na finale zadeklarowano 24 miliony]
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez lukasxp » sobota 21 stycznia 2006, 00:41

ze sluchaczami RM jest faktycznie przewalone z reszta jak ze wszystkimi ksiezami... W tym roku stalem z puszka w poblizu kosciola, nagle wychodzi z niego ksiadz i mowi ze tu moga stac tylko wolontariusze ktorzy zbieraja na cele charytatywne i kazal mi sie wynosic :| przykre ale takie sa fakty, wiekszosc ksiezy nie poprze WOSP poniewaz ta kasa nie leci przez ich brudne rece...
lukasxp

Postprzez tikas » środa 15 lutego 2006, 12:19

o wośpie a raczej o skutach bycia wolontariuszem w Bochni....
Zjazdy na dyskotekę rozpoczną się 14.02 2006 od 18:00, zakończenie dyskoteki planowane jest na godzinę 24:00. Na dyskotekę mogą wejść wszystkie osoby, które mają identyfikatory oraz 19 osób, które zgłaszały się a nie wylosowały identyfikatorów. W dyskotece wezmą również udział harcerze Hufca ZHP Bochnia biorący czynny udział w organizacji Finału.

Każda osoba biorąca udział w dyskotece otrzyma napój sponsorowany przez firmę Coca-cola oraz słodki poczęstunek od Burmistrza Miasta Bochnia.

Osoby posiadające identyfikatory otrzymają dodatkowo: pamiątkową opaskę na ręke XIV Finału, podziękowanie od Fundacji WOŚP oraz karnet wstępu na Krytą Pływalnie w Proszówkach sponsorowany przez Wójta Gminy Bochnia.

w zeszłym roku było to samo plus jeszcze jeden bilet do kina
wiadomo,że nie jest się wolontariuszem po to żeby później za to dostawać te rzeczy...
Bochnia
tikas

Postprzez wiruswww » środa 15 lutego 2006, 15:39

nie jest się po to ale uwazam to za dobry gest ze strony władz miasta, miłe jest jednak cos takiego. Ja osobiscie za dzialalnosc w orkiestrze nie oczekują zadnych profitów.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez ania18 » niedziela 30 lipca 2006, 17:00

A ja w tym roku byłam wolontariuszką i już wiem że to nie ostatni raz. Naprawdę sprawiło mi to dużo radości, ta świadomość że w jakiś sposób pomagam małym dzieciaczkom. I jeszcze bardzo miły jest widok ludzi którzy z chęcią pomagają i ten ich błysk w oku, naprawde są z siebie dumni. Drażni mnie tylko opinia młodzieży że wolontariusze to frajerzy i biegają cały dzień za friko albo takie fałszywe mendy-zbieracze niby uczciwi i wogole a potem grzebią w tych puchach i pare dych odkładają do kabzi. Ja też miałam taki zamiar jak szłam pierwszy raz na akcje przyznaje otwarcie, ale niemogłam poprostu jakoś niemogłabym tego zrobić fest chamstwo.
ania18

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka