Ile prób?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Ile prób?

Postprzez br » czwartek 19 stycznia 2006, 12:36

Cześć,

Ile jest prób na łuku, na górce?

Ile jest prób przy parkowaniu? Tzn. wiem, że mogę zrobić korektę, ale co jeśli parkowanie w ogóle się nie uda (np. zaparkuję za blisko innego samochodu, tak, że nie będzie dało się wyjść)? Mam drugą próbę i wtedy też mogę zrobić korektę? Czy to będzie to samo miejsce, czy egzaminator wybierze mi inne?

Z góry dzięki za odpowiedz.
br

Postprzez mama_do_kwadratu » czwartek 19 stycznia 2006, 12:49

Na łuku jeśli najedziesz na linię całym kołem lub potrącisz pachołek od razu "N",jeśli się zatrzymasz czy np.źle zatrzymasz w jeździe czy w polu zatrzymania masz drugą szansę.Górka też dwie próby.Ja jestem na świeżo :D Dwie godzinki temu jeszcze siedziałąm w "Jeździe egzaminacyjnej"
A oto moja historia:
5.09-rozpoczęcie kursu
29.11-testy zdane
22.12,19.01,13.02-niestety nie mój dzień
16.03-bezbłednie zdane prawko:-)))
31.03-ODEBRANE
mama_do_kwadratu

Postprzez br » czwartek 19 stycznia 2006, 13:03

Oho, a to śmieszne. Tzn., że jak widzę, że mi się nie uda to mam się zatrzymać i powiedzieć, że chcę od nowa?

A co z parkowaniem na mieście?
br

Postprzez mama_do_kwadratu » czwartek 19 stycznia 2006, 14:13

Powiem ci tak:jak dzis zapytałam faceta "od objaśnień " w WORDZie o to zatrzymanie,a dokładniej "brak płynności jazdy pasem ruchu" to odpowiedział,że wtedy jest powtórka.Wylatujesz tylko za najechanie CAŁYM kołem na linię lub potrącenia pachołka.Na mieście jedna korekta,ale onie podobno szukaja takich miejsc,że i tirem można zaprkować.Jeszcze nie słyszałam żeby ktoś oblał za parkowanie na mieście.Ale za to na łuku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TAK
A oto moja historia:
5.09-rozpoczęcie kursu
29.11-testy zdane
22.12,19.01,13.02-niestety nie mój dzień
16.03-bezbłednie zdane prawko:-)))
31.03-ODEBRANE
mama_do_kwadratu

Postprzez Vella » czwartek 19 stycznia 2006, 14:30

Sporo już o tym było na forum pisane.
Poszukaj w tych dwóch zamkniętych tematach na tej stronie.

Najkrócej mozna to ująć tak: poważny błąd zagrażający bezpieczeństwu = natychmiastowe przerwanie egzaminu; mały błąd nie dyskwalifikuje, raz popełniony to druga próba, a
jeśli powtórzysz go dwukrotnie to masz egzamin "w plecy", ale możesz kontynuować jazdę.

Małe błędy na placu to najechanie na linię, zatrzymanie w niewłaściwym miejscu, zgasnięcie silnika, poważne błędy to przejechanie linii, dotknięcie pachołka, rozjechanie egzaminatora ;)

br napisał(a):Oho, a to śmieszne. Tzn., że jak widzę, że mi się nie uda to mam się zatrzymać i powiedzieć, że chcę od nowa?

właściwie to tak. Jeśli już nie jesteś w stanie skorygować trasy to lepiej się zatrzymaj zanim przejedziesz linię, będziesz miała prawo do drugiej próby.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez poweredjj » czwartek 19 stycznia 2006, 14:33

Ze tez ja o tym nie pomyslalem... Zanim najechalem na tyczke, to juz widzialem ze nie wyrobie sie ze skretem - "madry Polak po szkodzie"...
11.03.2006 - moj szczesliwy dzien, 6 podejscie

:: forumowy specjalista ds. przypadkow beznadziejnych ::
poweredjj

Postprzez Michitka » środa 25 lipca 2007, 13:28

A czy błędy z placu sumuje się z błędem na mieście??

Ogólnie ile można mieć błędów?
Michitka

Postprzez bikermarek » środa 25 lipca 2007, 13:54

mama_do_kwadratu napisał(a):Na mieście jedna korekta,ale onie podobno szukaja takich miejsc,że i tirem można zaprkować.Jeszcze nie słyszałam żeby ktoś oblał za parkowanie na mieście.Ale za to na łuku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TAK

Niestety, ja właśnie za to oblałem. :evil:
Podczas egzaminu (już na mieście), egzaminator zatrzymał samochód - choć nie było ku temu podstaw, nie zaistniała żadna niebezpieczna sytuacja wymagająca jego ingerencji - i wskazał mi miejsce po prawej stronie, mówiąć: "Proszę zaparkować między tymi samochodami".
Wsteczny, jakieś dwa metry do tyłu, jedynka, koła w lewo, by zbliżyć się do osi jezdni (nic za mną nie jechało) i wjechać większym łukiem, lecz niestety, nie pozwolił ma na taki manewr.
Wjechałem na wskazane przez niego miejsce - z jedną korektą toru jazdy - i samochód stał za blisko tego zaparkowanego po prawej. Po lewej miałem jakieś 40 cm a po prawej ok. 20 cm. Żeby dopełnić obrazu mojej porażki dostałem polecenie maksymalnego dojechania do przodu w efekcie czego lusterka samochodu mojego i sąsiadującego się dotknęły co spowodowało natychmiastowe przerwanie egzaminu z powodu 'kolizji na drodze".
Następnym razem będę mądrzejszy - wiem już mniej więcej jakie pułapki na mnie czychają :wink:
pozdrawiam

bikermarek

Postprzez Maziak » środa 25 lipca 2007, 15:44

Michitka napisał(a):A czy błędy z placu sumuje się z błędem na mieście??

Ogólnie ile można mieć błędów?

Zdaje się ze we wszystkim możesz zrobić błąd, ale tylko raz. Jak raz zapomniałeś o kierunkowskazie to drugi raz nie możesz o nim zapomnieć, jak raz źle zrobiłeś górkę to drugi raz nie możesz jej źle zrobić.
Błędy „ciężkie” jak wymuszenie pierwszeństwa są niewybaczalne i nawet jak cała reszta gra i śpiewa to egzamin w plecy.
chyba
Maziak

Postprzez scorpio44 » środa 25 lipca 2007, 17:08

Maziak, ale w swoim poście nie odpowiedziałeś na pierwsze pytanie Michitki. ;) Chodziło w nim o to, czy błędy oddzielnie się liczą na placu, a oddzielnie na mieście, czy się sumują.

PS: Żeby nie było, że pouczam, a sam nic nie wnoszę do dyskusji - ja na to pytanie nie odpowiem, bo nie wiem! ;)
scorpio44

Postprzez ella » środa 25 lipca 2007, 17:47

Błędy na placu liczą sie osobno i błędy na miescie osobno. Na karcie egzaminacyjnej egzaminator ma osobne pola do błądów placowych i miastowych.
ella
Moderator

Postprzez Jamal » środa 25 lipca 2007, 18:45

Jestem dopiero przed swoim pierwszym egzaminem, ale myślałem że można zrobić tylko dwa błędy łącznie ( te "małe błędy"). Teraz jestem mile zaskoczony. Myślałem że jak na placu raz coś by nie wyszło to na mieście malutki błąd i po egzaminie, a tak jest jeszcze jedna możliwość popełnienia błędu :)
Jamal

Postprzez _Sylwan_ » środa 25 lipca 2007, 19:36

Jamal napisał(a):Jestem dopiero przed swoim pierwszym egzaminem, ale myślałem że można zrobić tylko dwa błędy łącznie ( te "małe błędy"). Teraz jestem mile zaskoczony. Myślałem że jak na placu raz coś by nie wyszło to na mieście malutki błąd i po egzaminie, a tak jest jeszcze jedna możliwość popełnienia błędu :)

ty to może się nie nastawiaj pozytywnie na te błędy tylko masz iść żeby z dać bez błędów. powodzenia!
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez Cachorro » środa 25 lipca 2007, 22:16

pierwsze słysze ze mogę mieć poprawkę na łuku... czyli jak mi silnik zgaśnie albo zobacze ze źle jade to moge raz jeszcze tylko muszę na łuku stanąć? ale od początku czy kontynuować?
Cachorro

Postprzez ella » środa 25 lipca 2007, 22:20

patrz post drugi w tym wątku
Na łuku jeśli najedziesz na linię całym kołem lub potrącisz pachołek od razu "N",jeśli się zatrzymasz czy np.źle zatrzymasz w jeździe czy w polu zatrzymania masz drugą szansę.Górka też dwie próby."

Robisz od poczatku łuk.
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy