Światła w samochodzie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez MarryAnn » środa 18 stycznia 2006, 01:24

jimorrison napisał(a)::shock: :lol: :) :D :P :wink: :idea: :idea: :lol: :lol: :rotfl:
przepraszam ale nie moge sie powstrzymac czytajac te dyrdymaly!
dorosle baby :P a wypisuja takie brednie!
Vella oraz wszyscy panie i panowie krzórzy macie z tym problem. (...)

Skoro macie problem z rozpoznaniem jakie swiatla sie pala to po jaka cholere ubiegacie sie o prawo jazdy, lepiej zostancie w domu i nie stwarzajcie realnego zagrodzenia na drodze!!...
(...)

Ja tylko mam nadzieje że ta wypowiedź nie do mnie jest kierowana...

Uważam że z rozpoznawaniem świateł, opanowaniem samochodu i siebie nie mam najmniejszych problemów...
Teoria 13 stycznia, WORD Warszawa bemowo, godzina 10, stanowisko 6
Praktyka 13 stycznia, WORD Warszawa bemowo, godzina 12, samochód 6

24 stycznia, Białołęka Ratusz, odbiór prawka

Do kompletu brakuje mi jeszcze tylko samochodu
MarryAnn

Postprzez scorpio44 » środa 18 stycznia 2006, 16:42

janek napisał(a):Podstawa to nauczenie się gdzie się te światła włącza. I to wszystko co jest potrzebne na egzaminie.

Czy ja wiem? Niekoniecznie. Chodzi przecież o sprawdzenie, czy działają jak należy. A jak ktoś nie będzie miał pojęcia (zgrozo), gdzie one są, to jak sprawdzi?. ;) Wystarczy że będzie patrzył nie tam, gdzie trzeba, i już dla egzaminatora, który będzie chciał ulać, jest informacja, że nie wie.
scorpio44

Postprzez criz » środa 18 stycznia 2006, 17:03

dla zdających w Lublinie egzaminator może spytać do czego służa światła postojowe (koleżanka tak miała i nie wiedziała ale zdała i tak ;]) to podczas postoju ich używamy, do podświetlenia deski rozdzielczej i tabliy rejstracyjnej. Zapewne większość to wie ale może komuś się przyda.
criz

Postprzez scorpio44 » środa 18 stycznia 2006, 19:43

janek napisał(a):Chyba niezbyt dokładnie przeczytałeś :wink

Nie ukrywam, że nie zapoznałem się jeszcze dokładnie z przebiegiem nowego egzaminu. To fakt. :D Ale to, co napisałem, wywnioskowałem z wypowiedzi osób w tym topicu, z których wynika, że na egzaminie trzeba sprawdzać działanie poszczególnych świateł. Bo inaczej nie byłoby przecież tej całej dyskusji o tym, jak poznać, które światła są które i tak dalej. Czyżby tak wiele osób było niezorientowanych?
scorpio44

Postprzez MarryAnn » środa 18 stycznia 2006, 23:58

criz napisał(a):to podczas postoju ich używamy, do podświetlenia deski rozdzielczej i tabliy rejstracyjnej. Zapewne większość to wie ale może komuś się przyda.

Czy dobrze zrozumiałam z Twojej wypowiedzi że światła postojowe służą
jedynie do podświetlenia deski rozdzielczej i tablicy rej. kiedy stoimy?!

Popraw mnie jeśli się mylę, ale chyba to właśnie jest tu napisane

MarryAnn

Postprzez Myslovitz » czwartek 19 stycznia 2006, 00:05

MarryAnn napisał(a):
criz napisał(a):to podczas postoju ich używamy, do podświetlenia deski rozdzielczej i tabliy rejstracyjnej. Zapewne większość to wie ale może komuś się przyda.

Czy dobrze zrozumiałam z Twojej wypowiedzi że światła postojowe służą

No przecież napisał, że w trakcie postoju :D tzn. kiedy stoimy, ja to tak zrozumiałam :P
A przy okazji jeszcze do całej reszty, którą wymienił.
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez scorpio44 » czwartek 19 stycznia 2006, 00:06

MarryAnn napisał(a):Czy dobrze zrozumiałam z Twojej wypowiedzi że światła postojowe służą

To właśnie jest tam napisane, ale to nie do końca tak jest. Przede wszystkim światła postojowe są to światła, których nie ma na obowiązkowym wyposażeniu samochodu. A jeżeli są, to mogą działać różnie (albo oddzielne lampy, albo jedna strona świateł pozycyjnych itp.). W wypadku L-ki egzaminacyjnej moim zdaniem raczej może chodzić tylko o światła pozycyjne (to nie to samo!). Wtedy świeci również deska i podświetlenie tablicy.
scorpio44

Postprzez MarryAnn » czwartek 19 stycznia 2006, 00:16

scorpio, ja wiem kiedy i jak te światła są używane
jednak wolałam zadać pytanie, ponieważ można rozumieć
odpowiedź na dwa sposoby.

Jeśli ktoś zrozumie tak jak myslovitz, to nie ma problemu.

Myslovitz, ja ten kawałek "kiedy stoimy" zrozumiałam raczej
jak stoimy i chcemy sobie podświetlić deske to zapalamy postojowe.

Jeśli ktoś zrozumie tak jak zasugerowałam wyżej,
może popełnić bardzo duży błąd nie tylko na praktycznym,
ale i na teoretycznym egzaminie (z tego co pamiętam
te światła występują w niektórych pytaniach, szczególnie
tych dotyczących oznakowania pojazdu w czasie zatrzymania
i postoju)

MarryAnn

Postprzez scorpio44 » czwartek 19 stycznia 2006, 10:59

MarryAnn, czy mógłbyś mi łaskawie powiedzieć, co w poście Criza można zrozumieć na dwa sposoby? :D Przeczytałem wszystkie ostatnie posty z 5 razy i nadal nie wiem. :D Moim zdaniem i Criz, i Ty, i Myslovitz mówicie jedno i to samo. Nie widzę, żeby ktoś powiedział co innego i inaczej rozumiał.

criz napisał(a):podczas postoju ich używamy, do podświetlenia deski rozdzielczej i tabliy rejstracyjnej.

Myslovitz napisał(a):No przecież napisał, że w trakcie postoju :D tzn. kiedy stoimy, ja to tak zrozumiałam

MarryAnn napisał(a):ja ten kawałek "kiedy stoimy" zrozumiałam raczej
jak stoimy i chcemy sobie podświetlić deske to zapalamy postojowe.

Mówisz, że rozumiesz inaczej niż Myslovitz, a moim zdaniem powtarzasz to samo.
scorpio44

Postprzez tikas » czwartek 19 stycznia 2006, 16:46

HA, a ja wiem czego ona nie zrozumiała 8)
po prostu nie zauważyła przecinka tu

criz napisał:
podczas postoju ich używamy, do podświetlenia deski rozdzielczej i tabliy rejstracyjnej.

i wyszło,że te światła używa się tylko podczas postoju TYLKO do podświetlenia deski i tablicy 8) 8)
Bochnia
tikas

Postprzez criz » czwartek 19 stycznia 2006, 16:58

Przepraszam za ciężką do zrozumienia wiadomość z mojej strony. :) chodziło mi o to że jest zadane pytanie do czego używamy świateł pozycyjnych? Świateł pozycyjnych używamy podczas postoju naszego auta w miejsci o słabej widoczności na poboczu lub jezdni, podświetlają deske rozdzielczą oraz wszystkie guziki na niej się znajdujące, podświetlają tablice rozdzielczą. Instruktor powiedział mi ze nalezy tak odpowiedziec :) :) :) Mam nadzieje ze teraz wszyscy zrozumieli ;] pozdrawiam
criz

Postprzez scorpio44 » czwartek 19 stycznia 2006, 23:38

tikas napisał(a):HA, a ja wiem czego ona nie zrozumiała 8)
po prostu nie zauważyła przecinka tu
criz napisał:
podczas postoju ich używamy, do podświetlenia deski rozdzielczej i tabliy rejstracyjnej.

i wyszło,że te światła używa się tylko podczas postoju TYLKO do podświetlenia deski i tablicy 8) 8)

O qrde, chyba za mało wnikliwy byłem. :D To faktycznie o to chodzi. Dzięki Tikas. :D
scorpio44

Postprzez Włodek » sobota 21 stycznia 2006, 17:32

criz napisał(a):Przepraszam za ciężką do zrozumienia wiadomość z mojej strony. :) chodziło mi o to że jest zadane pytanie do czego używamy świateł pozycyjnych? Świateł pozycyjnych używamy podczas postoju naszego auta w miejsci o słabej widoczności na poboczu lub jezdni, podświetlają deske rozdzielczą oraz wszystkie guziki na niej się znajdujące, podświetlają tablice rozdzielczą. Instruktor powiedział mi ze nalezy tak odpowiedziec :) :) :) Mam nadzieje ze teraz wszyscy zrozumieli ;] pozdrawiam

Z małą uwagą: Swiatła pozycyjne ( o ile samochód nie jest wyposażony w światła postojowe)
używamy podczas postoju naszego auta w miejsci o słabej widoczności na poboczu lub jezdni, podświetlają deske rozdzielczą oraz wszystkie guziki na niej się znajdujące, podświetlają tablice rozdzielczą.
, dwa przednie barwy białej lub żółtej selektywnej,dwa tylne czerwone . :idea:
Natomiast wtedy, gdy samochód lub zespół pojazdów nie przekracza 6m należy stosować światła postojowe. :)
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez scorpio44 » sobota 21 stycznia 2006, 17:46

Włodek napisał(a):Natomiast wtedy, gdy samochód lub zespół pojazdów nie przekracza 6m należy stosować światła postojowe. :)

Zacznijmy od tego, że skoro światła postojowe nie są na obowiązkowym wyposażeniu pojazdu, nigdy nie nie "należy" je stosować, tylko zawsze można stosować je ZAMIAST świateł pozycyjnych. ;)

A o tych 6 metrach to chyba niedokładnie doczytałeś - jeżeli zespół pojazdów nie przekracza 6 m i w pojeździe niezłączonym z przyczepą, jeżeli używamy świateł postojowych, możemy je zapalić jedynie od strony jezdni.
scorpio44

Postprzez Włodek » sobota 21 stycznia 2006, 18:04

Zacznijmy od tego, że skoro światła postojowe nie są na obowiązkowym wyposażeniu pojazdu, nigdy nie nie "należy" je stosować, tylko zawsze można stosować je ZAMIAST świateł pozycyjnych. ;)

A o tych 6 metrach to chyba niedokładnie doczytałeś - jeżeli zespół pojazdów nie przekracza 6 m i w pojeździe niezłączonym z przyczepą, jeżeli używamy świateł postojowych, możemy je zapalić jedynie od strony jezdni.

Naisałem "należy" nie bez powodu. Żarówki jako odbiornik prądu z akumulatora po pewnym czasie zmniejszają jego potencjał rozruchowy.Teraz szczegółnie zimą poprzez ujemne temperatury pojemność akumulatora się zmniejsza. Jeżeli stoisz tylko kilka minut - to nie ma takiego znaczenia. Ale gdy już kilka godzin - to życzę Ci skutecznego rozruchu.

Co do drugiego zarzutu to chyba przeholowałeś. Przeczytaj to co napisałeś :!:
Pojazd z przyczepą to też zespół pojazdów.
Światła postojowe zawsze włącza się od strony jezdni
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy