strałka w lewo i prosto, a zawracanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

strałka w lewo i prosto, a zawracanie

Postprzez jjaacc » sobota 14 stycznia 2006, 10:27

Do tej pory sądziłem że taka strzałka kierunkowa zezwala na zawracanie, oczywiście jeżeli znajduje się na lewym skrajnym pasie przeznaczonym dla danego kierunku jazdy. Wydaje mi się jednak że się myliłem. Oczywiście nie chce zmieniać waszej wiedzy na ten temat. Chce rozwiać swoje wątpliwości. Prosiłbym aby poprzeć swoje wypowiedzi przepisami prawa.
http://img143.imagevenue.com/img.php?lo ... unkowa.jpg
jjaacc

Postprzez mildphoenix » sobota 14 stycznia 2006, 12:29

Znak poziomy (załączony w Twoim rysunku):

Znaki połączone (j.w) - P-8a z P-8b oznaczają ze jazda z pasa ruchu, na którym sa umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym przez strzałkę (w tym przypadku prosto i w lewo). I teraz najwazniejsze: Strzałka kierunkowa zezwalajaca na skrecanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba ze jest to zabronione znakiem pionowym B-23 (zakaz zawracania) lub ruch kierowany jest sygnalizatorem S-3 (sygnalizator kierunkowy.

Sygnalizator

Żaden sygnalizator kierunkowy (S-3) nie zezwala Ci na zawracanie. Jeżeli masz zwykły sygnalizator (bez narysowanych na nim strzałek), możesz zawrócić (o ile nie ma gdzies znaku zakazu B-23 (zakaz zawracania).

Mam nadzieje ze pomogłem :)
prawo jazdy kat. B, wydane 16.01.06
mildphoenix

Postprzez kropek64 » sobota 14 stycznia 2006, 13:40

mildphoenix napisał(a):Znak poziomy (załączony w Twoim rysunku):

Znaki połączone (j.w) - P-8a z P-8b oznaczają ze jazda z pasa ruchu, na którym sa umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym przez strzałkę (w tym przypadku prosto i w lewo). I teraz najwazniejsze: Strzałka kierunkowa zezwalajaca na skrecanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba ze jest to zabronione znakiem pionowym B-23 (zakaz zawracania) lub ruch kierowany jest sygnalizatorem S-3 (sygnalizator kierunkowy.

Sygnalizator

Żaden sygnalizator kierunkowy (S-3) nie zezwala Ci na zawracanie. Jeżeli masz zwykły sygnalizator (bez narysowanych na nim strzałek), możesz zawrócić (o ile nie ma gdzies znaku zakazu B-23 (zakaz zawracania).

Mam nadzieje ze pomogłem :)

mi na pewno pomogłeś bo ciągle się z tym myliłem a teraz już wiem :D dzięki :)
29.05.2006 ==> niestety
03.06.2006 ==> yeahhhh.... :) i wiadomo o co chodzi

Obrazek
kropek64

Postprzez Ciacho » sobota 14 stycznia 2006, 18:17

acha... to dlatego tak jest w testach i w ruchu drogowym... hmm :) dzięki ;p
04.01.2006 - zdane za pierwszym razem kat B
18.01.2006 - odebrane 8)
Posiadam
a) Karte pływacką
b) Specjalną kartę pływacją tzw "żółty czepek" - nie wiesz co to? znajdz i poczytaj
Ciacho

Postprzez jjaacc » sobota 14 stycznia 2006, 21:46

Do tej pory też tak sądziłem, dopóki nie zacząłem się nad tym zastanawiać, i doszedłem do wniosku, że tak nie jest, przytoczyłeś zapis o strzałce do zawracania, natomiast połączone strzałki zezwalają na ruch TYLKO we wskazanym kierunku:
„połączone symbole znaków P-8a, P-8b lub P-8c oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi”

co więcej rozporządzenie „ w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów.......” mówi że: strzałka „Znak P-8e „strzałka kierunkowa na wprost lub w lewo” (rys. 3.2.1.6) stosuje się w celu wskazania, że z pasa, na którym się znajduje, dozwolona jest jazda na wprost lub w lewo.”
Mi również wydaje się to dziwne ale jest to jakaś poważna nie ścisłość.
jjaacc

Postprzez scorpio44 » sobota 14 stycznia 2006, 23:26

Tomek, chyba nie do końca zrozumiałeś intencje Jjaacca. To, że na strzałce P-8b wolno zawracać (jeżeli są spełnione wymagane warunki) jest oczywiste, ale wątpliwości budzi połączenie strzałek P-8a i P-8b, które to oznaczenie w kwestii zawracania nie wiadomo, czy traktować tak samo jak samą strzałkę P-8b (czyli wolno zawracać), czy też przy takim oznaczeniu nie wolno zawracać.

Teraz moja opinia - uważam, że faktycznie są tu pewne nieścisłości, ale moim zdaniem nawet w świetle przepisów przywołanych przez Jjaacca zawracać można.
"Połączone symbole znaków (...) oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi" - skoro strzałka w lewo (P-8b) zezwala również na zawracanie, to moim zdaniem mieści się to również w zacytowanej przeze mnie definicji.
Ale idźmy dalej, bo mój kolejny argument będzie chyba bardziej przekonujący: "strzałka kierunkowa ZEZWALAJĄCA na skręcanie w lewo (...) oznacza także zezwolenie na zawracanie". Nie jest tutaj napisane o strzałce w lewo, tylko o strzałce zezwalającej na skręt w lewo! A jest nią strzałka P-8b, ale połączenie P-8a i P-b również.
scorpio44

Postprzez jjaacc » sobota 14 stycznia 2006, 23:45

No tak Scorpio wszystko się zgadza, ale nie jest to jasne. I jeszcze rozporządzenie o warunkach dla znaków jakby utwierdza mnie w tym co pisze. Spróbuje ci przesłać cały załącznik.
jjaacc

Powrót do Sytuacje na drodze