Co się dzieje jak się zrobi drugi raz kurs?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Co się dzieje jak się zrobi drugi raz kurs?

Postprzez kubus05 » wtorek 10 stycznia 2006, 11:34

Zrobiłem kurs 3 lata temu, zdałem teorię, 2 razy oblałem praktykę. Potem już nie zdawałem egzaminu. Wiem, że kurs jest ważny bezterminowo, ale mam pytanie, jak zrobię jeszcze raz kurs to co z papierami w wydziale komunikacji, czy mogę je wycofac czy poprostu będą zaświadczenia z dwóch kursów?
kubus05

Re: Co się dzieje jak się zrobi drugi raz kurs?

Postprzez Tomek_ » wtorek 10 stycznia 2006, 13:06

kubus05 napisał(a):Wiem, że kurs jest ważny bezterminowo, ale...

bezterminowo tylko w teorii, w praktyce az do istotnej zmiany przepisow szkolenia.

A po co chcesz robic jeszcze raz kurs? Nikt nie bedzie przyjmowal zaswiadczen z dwoch kursow kiedy to nie jest wymagane.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez kubus05 » wtorek 10 stycznia 2006, 13:25

ale przepisy sie troche zmieniły, a poza tym od tamtej pory nie jezdzilem. Chodzi o to czy egzamin teoretyczny mam jeszcze wazny (wydaje mi sie ze juz nie), i czy nie bedzie problemu w wydziale komunikacji ze mam 2 razy kurs?
kubus05

Postprzez ella » wtorek 10 stycznia 2006, 13:40

kubus05 napisał(a):ale przepisy sie troche zmieniły, a poza tym od tamtej pory nie jezdzilem. Chodzi o to czy egzamin teoretyczny mam jeszcze wazny (wydaje mi sie ze juz nie), i czy nie bedzie problemu w wydziale komunikacji ze mam 2 razy kurs?

Kurs jak chcesz możesz sobie robić, chociaz dla mnei chodzenie od nowa na 30 godzin teorii to bezsens. Wolałabym za te pieniądze wykupic jazdy.
Ale jak juz chcesz kurs to i tak papierek o ukończeniu kursu nie będzie sie drugi raz liczył. Masz odnotowane, że dwa razy podchodziłeś do egzaminu praktycznego i nastepne Twoje podejście liczone będzie jako trzecie. Jak oblejesz wykupujesz jazdy doszkalające.
Egzamin z teorii i tak masz nieważny bo wynosi on pół roku.
ella
Moderator

Postprzez kubus05 » wtorek 10 stycznia 2006, 14:41

Czyli tak: moje dokumenty o ukończeniu kursy i egzaminach są w wydziale komunikacji. Jeśli zrobię drugi raz kurs i ci "nowi" wyślą papiery do WORD-u, to już WORD sobie sprawdzi ile razy zdawałem, czy tak. Bo jak pójde drugi raz na kurs to na zakonczenie oni wysylają papiery do WORD-u czy mi dają i ja z tym ide do danego WORD-u? A jeśli chce tylko jazdy doszkalające to chyba musze miec papier ze kurs ukonczylem, wiec czy mi go dadzą w wydz. komunikacji?
kubus05

Postprzez miros » wtorek 10 stycznia 2006, 14:58

OSK nie wysyla zadnych papierow do wydzialu komunikacji. po ukonczeniu kursu dostajesz papiery do reki i idziesz z nimi do word. ja ci radze wykupic poprostu dodatkowe godziny jazdy (nie wiem jak jest dokladnie ale tu nie potrzeba zadnego zaswiadczenia o odbytym kursie) plus (moze) pare godzin teorii (choc watpie zeby ci sie to do czegos przydalo. lepiej bedzie jak poczytasz poprostu aktualny kodeks drogowy (w ciagu 3 lat zmienily sie chyba tylko ograniczenia predkosci, ale jak ktos pamieta cos wiecej to niech napisze)

tak bedzie chyba najlepiej, zamiast wydawac kase na 30 h teorii mozesz pojezdzic wiecej na placyku i miescie.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ella » wtorek 10 stycznia 2006, 15:02

kubus05 napisał(a):Czyli tak: moje dokumenty o ukończeniu kursy i egzaminach są w wydziale komunikacji. Jeśli zrobię drugi raz kurs i ci "nowi" wyślą papiery do WORD-u, to już WORD sobie sprawdzi ile razy zdawałem, czy tak. Bo jak pójde drugi raz na kurs to na zakonczenie oni wysylają papiery do WORD-u czy mi dają i ja z tym ide do danego WORD-u? A jeśli chce tylko jazdy doszkalające to chyba musze miec papier ze kurs ukonczylem, wiec czy mi go dadzą w wydz. komunikacji?

Kuba nie kombinuj jak koń pod górkę :wink: :D
Idź do Wydziału Komunikacji i poproś o przesłanie Twoich papierów do wskazanego przez Ciebie WORD. Zapisz się na egzamin a w trakcie czekania na niego, bo może to być nawet około miesiąca wykup sobie tych jazd doszkalających. W cenie kursu to będzie cię stać na trochę. Zaoszczędzisz i czas i kasę. Żeby zapisać się na jazdy doszkalające nie musisz mieć żadnego papieru o tym, że ukończyłeś kurs. A jeżeli chcieliby poświadczenie to będziesz miał papier o zapisaniu się na egzamin.

Nie wiem czy WORDY nie mają jakiejś centralnej bazy osób zdających. Ale tego nie jestem pewna. Tak czy inaczej WORD po egzaminie prześle z powrotem Twoje dokumenty do Wydziału Komunikacji i potem może okazać się śmiesznie. :wink:
ella
Moderator

Postprzez Vella » wtorek 10 stycznia 2006, 15:27

Podpisuję się pod wszystkim co napisała ella.

Co do kursu - przekalkuluj soebie. Jesli wykupienie kursu jest tańsze niż 30 pojedynczych godzin jazdy (że niby w hurcie taniej) - to bierz kurs, ale myślę, ze bardziej opłaci Ci się brać godziny doszkalające. Weź sobie z 10 czy 20, zobacz jak Ci idzie, rozplanuj to sobie na ten cały miesiąc czy ile tam będziesz czekał na egzamin. Jak mało to dobijesz do 30 lub więcej, ale sam sobie zdecydujesz w zależności od tego jak się będziesz czuł za kółkiem.
Pamiętaj, że jak robisz kurs to po nim masz taki "martwy okres" czekania na egzamin. A potem dodatkowe jazdy tuz przed egzaminem, bo człowiek zdązył już zapomnieć co było na kursie. A tak to sobie wszystko ładnie rozłozysz.

Ale najpierw trzeba iść do wydziału komunikacji, i poprosić o przesłanie tych papierów do WORDa. Stary kurs jest ważny, nowego papierka nie trzeba, więc po kiego czorta się o niego starać? Sprawdź tylko czy zaświadczenie lekarskie jest aktualne, może trzeba będzie zrobić nowe badania.

Teorią się nie przejmuj, poczytaj sobie forum ;), kodeks drogowy i przede wszystkim ściągnij/kup/pożycz sobie zestaw pytań egzaminacyjnych. I ćwicz, ćwicz, ćwicz.
powodzenia :)
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez kyjta » środa 11 stycznia 2006, 02:40

Dokładnie, ja jestem też w takiej sytuacji kurs skonczyłam 3,5 roku temu (wow) i 3 razy oblałam teraz w WORD wystarczylo tylko świadectwo z 5 dodatkowych jazd (po niezdanym III egzaminie) i od razu umawiają na egzamin - przynajmniej w innych przypadkach. Bo u mnie jest mały zakęt otóż ośrodek gdzie kiedyś robiłam kurs już nie istnieje i ówczesny właściciel stracił uprawnienia :/ No i powstało małe zamieszanie - na ezgamin mnie nie mogą umówić bo nie chcą przejść moje "papiery" :/ jutro znowu tam dzwonie się dowiadywać, może w końcu się uda :roll:
kyjta

Postprzez ella » środa 11 stycznia 2006, 09:19

ośrodek gdzie kiedyś robiłam kurs już nie istnieje

No to co, że nie istnieje.
Twoje papiery są w Wydziale Komunikacji a nie w OSK. A 5 dodatkowych jazd wykupujesz gdziekolwiek.
ella
Moderator

Postprzez Vella » środa 11 stycznia 2006, 09:36

ella napisał(a):
ośrodek gdzie kiedyś robiłam kurs już nie istnieje

No to co, że nie istnieje.
Twoje papiery są w Wydziale Komunikacji a nie w OSK. A 5 dodatkowych jazd wykupujesz gdziekolwiek.

Może chodzi o to:
kyjta napisał(a): Bo u mnie jest mały zakęt otóż ośrodek gdzie kiedyś robiłam kurs już nie istnieje i ówczesny właściciel stracił uprawnienia :/ No i powstało małe zamieszanie - na ezgamin mnie nie mogą umówić bo nie chcą przejść moje "papiery"

Już były takie afery, próbowano nawet odbierać prawka osobom, które ukończyły kurs u instruktorów bez uprawnień - chociaż zdały normalny, legalny* egzamin w WORD.
Nie wiem jak to się skończyło, ale że kyjta może mieć problemy w podobnej sytuacji to się nie dziwię.
Chyba, że właściciel stracił uprawnienia dopiero później, np. za jakieś wykroczenia, niedopatrzenia czy coś co miało miejsce już po kursie kyjli (a nie za coś co zataił, coś co miało miejsce wczesniej) - wtedy robiła kurs legalnie, u osoby mającej uprawnienia.

*tak, tak, to "legalny" jest w tym momencie dyskusyjne, bo na legalny egzamin można się zapisać mając dowód ukończenia kursu u instruktora z uprawnieniami, więc skoro zaświadczenie nie było legalne to i egzamin. Oczywiście skoro uczeń o tym nie wiedział, jest domniemanie dobrej woli, i takie tam. Zabawa dla prawników. W każdym razie biega o to, że człowiek potwierdził swoje miejętności na egzaminie a tu i tak pupa. C'est la vie.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez ella » środa 11 stycznia 2006, 10:56

Masz rację Vella może to własnie o to chodzi. O tym nie pomyslałam :oops:
ella
Moderator

Postprzez Tomek_ » środa 11 stycznia 2006, 12:40

kubus05 napisał(a): Jeśli zrobię drugi raz kurs i ci "nowi" wyślą papiery do WORD-u, to już WORD sobie sprawdzi ile razy zdawałem, czy tak.

Po pierwsze WORD nie przyjmie drugiego zestawu dokumentow. Kurs mozesz sobie zrobic, ale dla siebie, WORDu to nie bedzie interesowac.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Powrót do Egzamin na prawo jazdy