Forum szwankuje?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Forum szwankuje?

Postprzez Vella » piątek 06 stycznia 2006, 13:24

kropek64 napisał(a):
edit; jakie to forum jest wolne i ociężałe...napisałem posta i dałem wyślij i czekałem 2 minuty, i niby wszystko ok ale jak spojrzałem na liczbę postów to napisało mi ich aż 4 takie same....wykasowałem już te 3 ale to już się zdarza coraz częściej :wink: (tylko raz dałem Wyślij!)

Mam ten sam błąd. Posty nie chcą się wysyłac. A potem wklejają się kilka razy.
Też muszę sprzątać po sobie, ale czasem nie zdążę bo ktoś zdąży odpowiedzieć.

Mam też ostatnio coraz częsciej problemy z możliwością edycji juz napisanego wpisu.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez Agawa » piątek 06 stycznia 2006, 13:29

Vella napisał(a):Mam ten sam błąd. Posty nie chcą się wysyłac. A potem wklejają się kilka razy.
Też muszę sprzątać po sobie, ale czasem nie zdążę bo ktoś zdąży odpowiedzieć.

Mam też ostatnio coraz częsciej problemy z możliwością edycji juz napisanego wpisu.

Z tym pierwszym problemem to jest tak, że ktos się nie może doczekac aż post sie zapisze i naciska jeszcze raz a potem dziwi sie dlaczego tyle razy wyskoczył. Wiem to z własnego doświadczenia :wink:
A z tym drugim problemem nigdy nie miałam do czynienia na tym forum.Zawsze jak coś edytuje to odbywa sie to bez problemu. Fakt musze dość długo czekać aż mi zaaktualizuje ale w końcu sie doczekuję :lol: :wink:

P.S. Ten post wyskoczył mi dwa razy, bo nie mogłam sie doczekac i nacisnęłam drugi raz Wyślij :lol: :wink:
Agawa

Postprzez poweredjj » piątek 06 stycznia 2006, 14:12

Ja mam to samo. Ale u mnie jest tak, ze w trakcie wysylania postu mam nagle bialy ekran, a przegladarka pokazuje adres "http://www.prawojazdy.com.pl/forum/posting.php". Gdy sie cofne i wysylam wiadomosc ponownie, dzieje sie czesto to samo. Wczoraj w ten sposob przez godzine nie moglem wyedytowac swojego posta przedwczoraj, ani wyslac kolejnego.
11.03.2006 - moj szczesliwy dzien, 6 podejscie

:: forumowy specjalista ds. przypadkow beznadziejnych ::
poweredjj

Postprzez Myslovitz » piątek 06 stycznia 2006, 16:50

poweredjj napisał(a):Ja mam to samo. Ale u mnie jest tak, ze w trakcie wysylania postu mam nagle bialy ekran, a przegladarka pokazuje adres "http://www.prawojazdy.com.pl/forum/posting.php". Gdy sie cofne i wysylam wiadomosc ponownie, dzieje sie czesto to samo. Wczoraj w ten sposob przez godzine nie moglem wyedytowac swojego posta przedwczoraj, ani wyslac kolejnego.

A ja mam tak jak poweredjj, o nawet przed chwilą tak mi się zrobiło, ale mało tego - czasami po pojawieniu się białego ekranu, post się jednak pojawia a czasami nie, to dopiero ciekawe :roll:

Hmm, no właśnie przed chwilą, dopisałam pytanie do tego posta, ale pojawił się biały ekran i "http://www.prawojazdy.com.pl/forum/posting.php" :evil:

Mam jeszcze pytanie: od czego zależy szybkość wysłania wiadomości na priva :hmm: Czasami wiadomość zostaje wysłana dość szybko, ale już kilka razy zdarzyło mi się, że tkwiła kilka(naście) godzin w folderze: "do wysłania" :roll:
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez Silent » piątek 06 stycznia 2006, 17:27

Wiadomość tkwi w folderze 'Do wysłania' dopóty dopóki odbiorca jej nie odbierze tj. nie wejdzie do swojej skrzynki PW.
A co do szybkości działania forum... co fakt to fakt, forum działa bardzo wolno. I jest to wina przede wszystkim serwera - jest zbyt słaby by wytrzymać obciążenie z którym przychodzi mu się zmierzyć. Znam forum, i strony o kilkunastokrotnie większym ruchu i tam nie występują tego typu problemy gdyż moc serwera (jego hardware, oraz łącze brzegowe) są dostosowane do określonych warunków pracy. Na pierwszy rzut oka wydaje się że konkretniej nie wyrabia z przetwarzaniem zapytań serwer MySQL, oraz serwer HTTP ma zbyt małoą przepustowość łącza by obsłużyć jednocześnie taką ilość użytkowników. Nie wiem jak tu wygląda sytuacja, ale znalem kiedys taki ciekawy serwerek gdzie administratorzy przeciazali łącze i doprowadzali klientów serwera do białej gorączki, ponieważ ściągali sobie filmy zajmując tym prawie całą przepustowość łącza serwera ;) A z tego co widzę prawyjazdy.com.pl ma wykupiony w home.pl swój własny serwer dedykowany oparty na 100 Mbps... wydaje mi się że sensownym rozwiązaniem byłoby trzymać forum i serwis na dwóch, niezależnych serwerach.
Obrazek
Silent

Postprzez Myslovitz » piątek 06 stycznia 2006, 17:34

Silent napisał(a):Wiadomość tkwi w folderze 'Do wysłania' dopóty dopóki odbiorca jej nie odbierze tj. nie wejdzie do swojej skrzynki PW

Dzięki :dumb: :ups:
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez gadzik » piątek 06 stycznia 2006, 17:48

u mnie na kompie są takie same objawy co u poprzedników w tym temacie.
na początku myslałem ze to u mnie jakis error, ale sprawdzałem i w radiu i u znajomych wszędzie podobnie...
pozdrawiam
gadzik

zapraszam na oficjalną stronę rap audycji brooklyn:
http://www.brooklyn.w.pl

egzamin - 02.01.06
część teoretyczna: 18/18
część praktyczna:
- placyk - P
- miasto - P
gadzik

Postprzez Vella » piątek 06 stycznia 2006, 18:22

poweredjj bardzo dokładnie opisał to z czym i ja się zmagam.
Próbowałam napisać to już wcześniej, ale po każdym wciśnięciu "odpowiedz" pojawiał mi się błąd na stronie. Zero szans na napisanie posta :(

Myślałam najpierw, ze to tylko u mnie tak, (jestem poza domem, korzystam z innego komputera), ale po tym co napisał kropek postanowiłam się odezwać.
Teraz widzę, że więcej osób ma z tym problemy.
Może to przeciążony serwer a może coś się psuje.
Nie narzekam, ja tylko "uprzejmie donoszę" ;)
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez gadzik » piątek 06 stycznia 2006, 18:31

mi sie wydaje ze to cos z bazą mysql, która chyba nie jest w stanie obsługiwać tyle zapytań na raz... tak mi sie wydaje...
pozdrawiam
gadzik

zapraszam na oficjalną stronę rap audycji brooklyn:
http://www.brooklyn.w.pl

egzamin - 02.01.06
część teoretyczna: 18/18
część praktyczna:
- placyk - P
- miasto - P
gadzik

Postprzez pacia » piątek 06 stycznia 2006, 18:36

ja mam ten sam problem co wy ... i do tej pory byłam przekonana że to mój komp i połączenie z internetem szwankuje .... ale widze że problem nie leży po mojej stronie, chociaż raz mój komputer nie jest winny :lol2:
"Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie.
Większości ludzi taki śmiech sprawai ból."
pacia

Postprzez Silent » piątek 06 stycznia 2006, 18:37

W róznych przeglądarkach objawy przeciążenia mogą wyglądać nieco inaczej - ale wszystkie mają wspólną przyczynę: serwer na którym jest forum nie jest w stanie obsłużyć takiego ruchu. Objawy mogą być różne
- długie oczekiwanie na wysłanie posta
- wolne przeglądanie podstron pomimo posiadania szybkiego łącza, już przy posiadaniu łącza 128 kbps stronka nie powinna się otwierać dłużej niż ~10 sekund
- serwer zwraca białe strony, nastęouje tzw. time-out czyli przekroczenie czasu wysłania odpowiedzi na rządanie przeglądarki
- serwer błędnie obsługuje ruch http, pliki PHP są wysyłane do przeglądarki z błędnymi nagłówkami i przeglądarka traktuje je jak plik binarny a nie jak plik strony www
- ... objawy inne mogą być zależne od przeglądarki z jakiej się korzysta.

mi sie wydaje ze to cos z bazą mysql, która chyba nie jest w stanie obsługiwać tyle zapytań na raz... tak mi sie wydaje...
Baza MySQL nie obsługuje zapytań, zapytania obsługuje serwer MySQL który nastęnie na podstawie tych zapytań wykonuje na bazach danych i tabelach w nich się znajdujących odpowiednie operacje.
Obrazek
Silent

Postprzez kropek64 » piątek 06 stycznia 2006, 19:06

@Agawa: nie naciskałem kilka razy Wyślij, nacisnąłem tylko raz i po prawie 2 minutach (mam licznik w przeglądarce) wyskoczyło normalna stronka i kliknąłem na "zobacz swój post" (czy cuś takiego) a tam 4 naraz...no to zacząłem szybko usuwać, żeby nie było że spamer jestem albo jakiś tego-tentego nieumiejący :lol: :D :D
29.05.2006 ==> niestety
03.06.2006 ==> yeahhhh.... :) i wiadomo o co chodzi

Obrazek
kropek64

Postprzez poweredjj » piątek 06 stycznia 2006, 19:55

Takie problemy wystepuja okresowo. Sa momenty, ze wszystko dziala jak nalezy. Ale sa tez takie chwile, kiedy nie mozna normalnie wyslac, ani wyedytowac posta. Wychodza pare razy te same, albo wcale.

Ja uzywam Windowsa XP i Firefoxa. Myslalem ze to moze wina mojej przegladarki, ale na kilku kompach dzieje sie dokladnie to samo.
11.03.2006 - moj szczesliwy dzien, 6 podejscie

:: forumowy specjalista ds. przypadkow beznadziejnych ::
poweredjj

Postprzez Myslovitz » piątek 06 stycznia 2006, 20:38

poweredj napisał(a): Ja uzywam Windowsa XP i Firefoxa.

:D Ja też :D
Jakie podsumowanie Silent?
Co "wierchuszka" powinna zrobić, żeby było lepiej? :wink:

BTW: ten post się ukazał mimo białej strony :what:
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez Silent » piątek 06 stycznia 2006, 21:40

Trzeba dokupić serwer i tyle... innego wyjścia ni ma ;) Forum i główny serwis mają już na tyle duży ruch że powinny stać na dwóch niezależnych od siebie fizycznie serwerach dedykowanych... w sumie forum samo w sobie nie ma aż takiego wielkiego ruchu - starczyłby nawet serwer wirtualny, niekoniecznie dedykowany. Głównym obciążeniem jest tu serwis główny prawojazdy.com.pl - ale by móc wystawić właściwą diagnozę i rozwiązanie problemu musiałbym znać informacje jaki dokładnie ruch generuje forum i serwis główny. Możliwym jest też że np. w serwisie głównym jest jakiś błąd w srkypcie i połaczenia z bazą MySQL są nieoptymalne bo np. w skrypcie php nie występuje zamknięcie sesji z serwerem MySQL, czy też następuje jej otwarcie tam gdzie jest to zbędne. Ponadto przydałaby się też znajomość jaki dokładnie typ konta w home.pl wykupiony jest dla prawojazdy.com.pl.
Obrazek
Silent

Następna strona

Powrót do Luźna gadka