zmiana kierunku jazdy a zmiana kierunku ruchu?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zmiana kierunku jazdy a zmiana kierunku ruchu?

Postprzez kirk » niedziela 25 grudnia 2005, 23:59

Witam! Czy moglby ktos podac mi roznice tych oznaczen, lub jakiekolwiek informajce, definicje? dzieki i pozdro!
"Proste sa dla szybkich samochodów, natomiast zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
--------------------------
Prawko od: listopad 2000:)
Instruktor:)
kirk

Postprzez jimorrison » poniedziałek 26 grudnia 2005, 00:25

te stwierdzenia chyba sa tożsame imho.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez Vella » poniedziałek 26 grudnia 2005, 00:39

jimorrison napisał(a):te stwierdzenia chyba sa tożsame imho.

Chyba.
Ale jeśli nie to zmiana kierunku ruchu to zmiana kierunku jazdy o 180 stopni. imho
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez jimorrison » poniedziałek 26 grudnia 2005, 00:43

Vella napisał(a):Ale jeśli nie to zmiana kierunku ruchu to zmiana kierunku jazdy o 180 stopni. (Nie każda zmiana kierunku jazdy musi być akurat taka.)
imho

no ale jazda moze byc tylko w jednym kierunku ruchu ;) nie da rady na raz jechac w dwa kierunki ztcw.
:lol: poplaczemy sie zaraz we wlasnych slowach.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez ella » poniedziałek 26 grudnia 2005, 01:28

Ruch to może być prawostronny lub lewostronny. Wyjeżdzając do Anglii zmieniami ruch prawostronny na lewostronny.
Samochód porusza się tylko do przodu lub do tyłu. Bokiem nie jedzie :wink:
Więc zmiana kierunku ruchu to zmiana tak jak napisała Vella o 180 stopni.
Natomiast zmiana kierunku jazdy to skręty w prawo, lewo.
ella
Moderator

Postprzez Vella » poniedziałek 26 grudnia 2005, 01:42

jimorrison napisał(a):
Vella napisał(a):Ale jeśli nie to zmiana kierunku ruchu to zmiana kierunku jazdy o 180 stopni. (Nie każda zmiana kierunku jazdy musi być akurat taka.)
imho

no ale jazda moze byc tylko w jednym kierunku ruchu ;) nie da rady na raz jechac w dwa kierunki ztcw.
:lol: poplaczemy sie zaraz we wlasnych slowach.

Nie rozumiem. Dlaczego w ogóle piszesz o tym jechaniu jednocześnie w obie strony?
Przecież jest mowa o zmianie kierunku. Czyli nie wszystko naraz.

Nie jestem pewna (stąd to "chyba"). Niby jazda = ruch. Czyli zmiana kier. jazdy = zmiana kier. ruchu.
Ale tak mi jakoś to wyglada, że mówiąc o zmianie kierunku ruchu to myślimy o zmianie "w drugą stronę" - tak jak to na drodze dwukierunkowej wygląda. Zawracanie.
A zmiana kierunku jazdy to wszelkie skręty, w prawo i w lewo. I zawracanie też.
Tak więc imho "zmiana kierunku jazdy" to pojęcie szersze niż "zmiana kierunku ruchu".

Ale się nie upieram :)
Vella

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 26 grudnia 2005, 14:13

A ja pod pojęciem "zmiana kierunku ruchu" widzę odwrócenie kierunku jazdy na drodze jednokierunkowej. Czyli najogólniej mówiąc, ktoś zamienił miejscami znaki B-2 i D-3, i tym samym zmienił kierunek ruchu. :D

Przypuszczam, że często ludzie, mówiąc o zmianie kierunku ruchu, mają na myśli zmianę kierunku jazdy (czyli skręcanie, zawracanie itd.) i nie wykluczam, że i ja tak parę razy z rozpędu napisałem. Jednak nie polecam tego określenia, bo z samej tej dyskusji wynika, że jest ono bardzo nieprecyzyjne i wieloznaczne. Inaczej by jej nie było. ;) :D
scorpio44

Postprzez Vella » poniedziałek 26 grudnia 2005, 15:33

Przez zmianę kierunku ruchu rozumie się skręcenie wynikające z woli kierującego, a nie spowodowane koniecznością jazdy, tak jak przebiega droga. Skręcenie może odbywać się w prawo lub w lewo, w inną, na ogół poprzeczną drogę albo w bramę, na parking itp. Szczególną jego odmianą jest zawracanie, czyli zmiana kierunku jazdy na przeciwny.
Zmiana dotychczasowego kierunku ruchu nastepuje najczęściej na skrzyzowaniach, co doprowadza do przecinania się kierunków jazdy (...)

Cytat pochodzi z książki:
Szopa Romuald: Prawo jazdy kategorii B. Poradnik egzaminowanego. Katowice 1997.

Jak widać autor posługuje się tymi pojęciami zamiennie.
Vella

Postprzez Kasia » poniedziałek 26 grudnia 2005, 20:04

Zmiana KIERUNKU jazdy to skręt w prawo, lewo lub zawrócenie
Zmiana Pasa ruchu - trochę trudniejsze, gdyż ......... - "pas ruchu" - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczajacy do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drodowymi. ( art 2 pkt. 7 Ustawy prawo o ruchu drogowym)
Zgodnie z przyjętymi komentarzami za zmianę pasa ruchu uważa się każde istotne przemieszczenie się na jezdni ( np. w celu wyprzedzenia rowerzysty)
Kasia

Postprzez miros » poniedziałek 26 grudnia 2005, 20:12

kasiu ale w pytaniu nic nie ma o zmienie pasa ruchu.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Re: zmiana kierunku jazdy a zmiana kierunku ruchu?

Postprzez Włodek » niedziela 15 stycznia 2006, 00:50

kirk napisał(a):Witam! Czy moglby ktos podac mi roznice tych oznaczen, lub jakiekolwiek informajce, definicje? dzieki i pozdro!

Są drogi wielopasowe,na których ruch odbywa się w zależności od potrzeb (np.w porannym szczycie dojazdów do pracy) np. 3 pasami w jedną stronę a tylko jednym w drugą stronę. Sytuacja jest odwrotna w godzinach popołudniowych (przy powrotach z pracy). Służy do trgo sygnalizator S-4.
http://autokursy.com/index.html
Są również takie drogi, gdzie na jednokierunkowej, jest wyznaczony specjalny pas w przeciwnym kierunku dla pojazdów ściśle określonych. Znaki F-10d,e,f
Reasumując: zmiana kierunku ruchu dotyczy wszystkich pojazdów poruszających się daną drogą. Zmiana kierunku jazdy natomiast kierunek, w którym my chcemy jechać, bez względu na to czy jedziemy prosto,czy skręcamy w prawo albo lewo bądź zawracamy.
Myślę,że to powinno rozwiać Twoje wątpliwości.
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez kirk » wtorek 17 stycznia 2006, 23:51

Włodek napisał(a):
kirk napisał(a):zmiana kierunku ruchu dotyczy wszystkich pojazdów poruszających się daną drogą. Zmiana kierunku jazdy natomiast kierunek, w którym my chcemy jechać, bez względu na to czy jedziemy prosto,czy skręcamy w prawo albo lewo bądź zawracamy.
Myślę,że to powinno rozwiać Twoje wątpliwości.

Co do zmiany kierunku jazdy to rozumiem to w Twojej wypowiedzi jarze, ale co do zmiany kierunku ruchu dalej jestem zielony - przedstaw to bardziej przystepnie: :D
"Proste sa dla szybkich samochodów, natomiast zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
--------------------------
Prawko od: listopad 2000:)
Instruktor:)
kirk

Postprzez scorpio44 » wtorek 17 stycznia 2006, 23:57

kirk napisał(a):Co do zmiany kierunku jazdy to rozumiem to w Twojej wypowiedzi jarze, ale co do zmiany kierunku ruchu dalej jestem zielony - przedstaw to bardziej przystepnie: :D

Przyznaję, że ja też niezbyt zajarzyłem teorię Włodka co do tej zmiany kierunku ruchu. ;) :D
scorpio44

Postprzez ella » środa 18 stycznia 2006, 00:41

Ja to zrozumiałam tak, że sygnalizator S-4 czyli "Sygnalizator z sygnałami dla pasów ruchu o zmiennym kierunku ruchu"
Czyli najpierw jest to pas do jazdy w jakimś określonym kierunku a potem zmienia sie kierunek ruchu na tym pasie na przeciwny.
Zupełnie inny tok myslenia niż wszystkie wypowiedzi w tym topicu :wink:
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » środa 18 stycznia 2006, 10:57

ella napisał(a):Zupełnie inny tok myslenia niż wszystkie wypowiedzi w tym topicu :wink:

Jeżeli chodziło mu o to, o czym mówisz, to ja podałem troszkę inny przykład, ale ogólnie tok rozumowania moim zdaniem jest podobny:
scorpio44 napisał(a):A ja pod pojęciem "zmiana kierunku ruchu" widzę odwrócenie kierunku jazdy na drodze jednokierunkowej. Czyli najogólniej mówiąc, ktoś zamienił miejscami znaki B-2 i D-3, i tym samym zmienił kierunek ruchu. :D
scorpio44

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze