Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 20 października 2025, 17:17

od nowego roku egzaminy na kat. E do C będą odbywały się tylko ciągnikami siodłowymi z naczepą o standardowych wymiarach 13,5m długości, cały zespół pojazdów 16,5m.
stanowi to utrudnienie w przeprowadzaniu egzaminów np. we Wrocławiu.

plotki mówią, że do dwóch lat ma powstać placówka do egzaminowania E do C poza miastem, a egzamin miałby się odbywać na placu manewrowym tego ośrodka, a jazda odbywałaby się w całości poza obszarem zabudowanym.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » czwartek 23 października 2025, 10:43

o 11:00 zaczyna się dyskusja: Czy i jaki plac manewrowy?

https://www.prawodrogowe.pl/informacje/ ... czynamy-o-

można wysłuchać zdania fachowców i można wysłać swoja opinie, być może zadać pytanie.

ja akurat mam w tym czasie coś innego do roboty.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 20 listopada 2025, 22:05

Oczywiście absurdami nie tylko Polska żyje.... Na Słowacji wprowadzono zakaz poruszania się na chodnikach z prędkością powyżej 6 km/h... dla wszystkich! A więc dla rowerów, hulajnóg, ale także pieszych. A więc powstaje tam absurdalna sytuacja gdzie osoba uprawiająca jogging po chodniku czy osoba biegnąca aby zdążyć na autobus narusza nowe prawo.

Oczywiście inna sprawa czy nie będzie to tzw. martwy przepis i ktokolwiek będzie wystawiał mandat osobie co biegnie na autobus.

P.S- Choć Usain Bolt biegnący po chodniku w celu bicia rekordu raczej mandat by miał zapewniony.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 21 listopada 2025, 08:00

trzeba zadać sobie pytanie: dlaczego ów przepis został wprowadzony?

nie wydaje mi się, aby dlatego żeby ludzie nie mogli zdążyć do autobusów, ale aby chronić przechodniów.

hulajnogi jeżdżące szybko wszystkimi elementami drogi, rowery, to jest zagrożenie dla pieszych. brak określenia kogo to dotyczy wydaje mi się, że nie całkiem zamierzenie trafiło w pieszych.

natomiast osób uprawiających jogging jest na chodnikach albo mało, albo wcale.
szczególnie trudno na chodnikach spotkać trenujących krótkodystansowców u nas i na Słowacji.
we Wrocławiu ludzie biegają po parkach, wałami Odry, w laskach wrocławskich.

w Słowacji takich miejsc jest nawet więcej niż u nas.
jest mnóstwo tras narciarstwa biegowego, które bez śniegu są używane przez biegaczy.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 21 listopada 2025, 20:54

No tak, ale logicznym by było aby wyłączyć z tego przepisu pieszych.... Bo jakie pieszy biegnący stanowi zagrożenie na chodniku?

Uprawiających jogging po chodnikach jednak trochę widuję. Raczej byłoby głupotą tego im zakazać. Nie wiem jak jest we Wrocławiu, ale w Elblągu w niektórych miejscach miasta człowiek wychodzący z domu musiałby się sporo przejść idąc normalnym krokiem aby móc zacząć biegać w parku czy w kompleksie leśnym obok miasta.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » sobota 22 listopada 2025, 08:58

tak jak napisałem: na ustawa nie miała na myśli pieszych, ale dostało się im rykoszetem.

ale Elbląg jak na razie jest daleko od Słowacji.
Cyryl8

Postprzez gumik » piątek 28 listopada 2025, 11:30

Warto poświęcić chociaż 5 minut zanim się o czym napisze. Nie ma żadnego limitu prędkości na chodnikach. Chodzi jedynie o prędkość referencyjna pieszego, która została ustalona na 6km/h. Będzie to przydatne np. w orzekaniu o ew. winie. Piesi chodzą jak dotychczas. Biegacze biegają jak dotychczas. Hulajnogi wjeżdżają w ludzi jak dotychczas. Nic się nie zmienia w tym temacie
https://urban-mobility-observatory.tran ... hatgpt.com
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » piątek 28 listopada 2025, 20:43

ale wychodzi na to, że w Słowacji mają jeden dodatkowy przepis - martwy.
Cyryl8

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka