przez Cyryl8 » piątek 14 marca 2025, 18:35
właśnie wróciłem z wycieczki do Paryża (po drodze zwiedziliśmy Koblencję i Trewir), oczywiście kamperem i miałem okazję pojeździć po Paryżu rowerem.
Paryż jest bardzo przyjaznym miejscem dla rowerzystów, jest mnóstwo ścieżek i dróg rowerowych, nawet szerokości drogi dwukierunkowej z tunelami pod większymi skrzyżowaniami.
w lesie Bulońskim, to jest las nie lasek. są również drogi dla rowerów utwardzone, ale są też drogi z piachem lub zaorane, dopiero po czasie spostrzegłem, że są to drogi dla tych na koniach.
trzeba jednak uwzględnić specyfikę Francuzów, którzy trochę inaczej od nas poruszają się po drodze:
1. uwaga na pieszych, którzy kompletnie nie patrzą na światła, a rowerzysta nie jest dla nich zagrożeniem, więc mając zielone światło można naciąć się na pieszego.
2. i jako rowerzysta i jako pieszy można długo stać przed przejściem i przejazdem nim ktoś z kierujących samochodami nas wpuści.
3. skręcający w prawo samochodem nie zwraca uwagi na rowerzystów jadących na wprost.
ale ogólnie jest OK, nawet jak ktoś na ciebie zatrąbi, to potem machnie ręką i się uśmiechnie.
- Załączniki
-

-

-