Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » piątek 22 września 2023, 13:25

mp0011 napisał(a):...Jakbym ja dostawał taką karę za każdy środkowy palec pokazany innym... xD

Wymusza taki pierwszeństwo, trąbi, spycha z drogi... A teraz jeszcze pozwie za nazwanie go baranem albo pokazanie środkowego palca... ;)

jeżeli jak sam piszesz pokazywanie środkowego palca innym jest u Ciebie nagminne, to nie dziw się reakcji tych innych.
z tego co piszesz wynika, że czynność pokazywania środkowego palca innym to jest to co w swoim zawodzie lubisz,

wracając do sprawy, może tak dziewczyna zamyśliła się, może źle oceniła swoją szybkość nie mając świadomości blokowania innych, ale czy to jest wystarczający powód, aby pokazywać środkowy palec?
Cyryl8

Postprzez mp0011 » piątek 22 września 2023, 14:20

Palec pokazuje jedynie po grubszych i niezawinionych akcjach ze strony kierowców lub innych użytkowników dróg.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » piątek 22 września 2023, 14:50

czyli ten gest jest elementem Twojego potocznego języka?
Cyryl8

Postprzez ks-rider » piątek 22 września 2023, 15:09

Cyryl8 napisał(a):masz rację, ale to nie usprawiedliwia chamstwa i nie było przedmiotem sprawy.

I wtym lezy problem, ze oberwalo musie za efekt koncowy a nie bylo rozwazane cale zajscie.

Mi wczoraj baba Smartem wymusila na lewoskrecie gdy ruszylem juzn na zielonym, strabilem ja a ona stanela i zaczela wymachiwac lapami. Po kilkunastu sekundach pojechala dalej, ja za nia, jezdzila tak po 30 ZONE i definitywnie zafajdala gacie. W koncu ja szczapilem, wyszedlem z auta, to juz taka odwazna nie byla - bardziej posrana. Bedemusial jej zrobic sprawe, bo jezeli ona zrobimi, to moze wygladac tez nieciekawie, mimo, ze nic jej nie zrobilem, poza jazda za nia !

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » piątek 22 września 2023, 15:25

nawet jeżeli zdarza się, że ktoś mi wymusi, to:

po pierwsze - nie musi być to celowe, z roztargnienia, z zaaferowania się innymi rzeczami itp,

po drugie - każdy jeździ jak potrafi najlepiej, jak tak pojechała to widocznie jest to jej max i oczekiwanie na więcej to jak spodziewanie się, że Śląsk Wrocław wygra z Realem Madryt. to poza zasięgiem.
żeby to naprawić musiałbyś uczyć ją od początku i jeszcze zapewne zmienić wychowanie od dzieciństwa.

więc szkoda mi czasu na takie jeżdżenie za popełniającymi błędy i próbowanie ich edukować.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » piątek 22 września 2023, 17:28

Nie pisałem że po przypadkowych zajechaniach czy zdarzeniach... Umiem takie odróżnić.

Raczej po celowych działaniach które stwarzają realne zagrożenie, albo po innych chamskich zachowaniach...
Albo jak kierowca (który coś odwalił przed chwilą) wyskakuje z samochodu z awanturą i szuka zaczepki...

To nie jest tak że jadę i macham fakulcem na lewo i prawo ;)
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » piątek 22 września 2023, 21:36

mp0011 napisał(a):Nie pisałem że po przypadkowych zajechaniach czy zdarzeniach... Umiem takie odróżnić.

Raczej po celowych działaniach które stwarzają realne zagrożenie, albo po innych chamskich zachowaniach...
Albo jak kierowca (który coś odwalił przed chwilą) wyskakuje z samochodu z awanturą i szuka zaczepki...

To nie jest tak że jadę i macham fakulcem na lewo i prawo ;)

no tak, ale z tego co pisałeś zdarza Ci się wielokrotnie w ciągu dnia, że kierowcy celowo stwarzają zagrożenie wobec Twojej osoby, a Ty dość często używasz tego fakulca.

mp0011 napisał(a): jakbym dostawał taką karę za każdy środkowy palec pokazany innym... xD

ponieważ niedawno jak opisywałem byłem w Warszawie i pojeździłem pół dnia rowerem.
tak jak napisałem Wilanów to nie Warszawa i niedziela to nie dzień powszedni, ale nie zaobserwowałem ani jednego wrogiego zachowania ,świadomego czy nie, wobec rowerzysty, nawet jak nie zsiadałem z roweru na przejściu dla pieszych.

więc tak się zastanawiam co takiego zrobiłeś, że kierowcy tak nastawają na Ciebie?
to przecież nie może być bez przyczyny.
Cyryl8

Postprzez gumik » sobota 23 września 2023, 14:05

ks-rider napisał(a):[

Ja osobiscie tej pani Magdzie zabral bym PJ na 3 miesiace aby nauczyla sie, ze nie jest sama na drodze.

Po zakonczeniu manewru wyprzedzania ciezarowek powinna byla zjechac na prawy pas i przepuscic jadacego z tylu Merola.

Mimo wszystko, nawet jeśli złamała przepisy, to nie było to zupełnie groźne. Kara byłaby nieadekwatna do przewinienia.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » niedziela 24 września 2023, 08:14

Dlatego też zatrzymanie prawa jazdy może być tylko w określonych warunkach, przez uprawnione organy, a nie przez innych użytkowników na podstawie własnej oceny.

Nasz kolega rowerzysta zatrzymałby prawa jazdy dożywotnio wszystkim kierowcom w Warszawie, wtedy nikt by go nie wkurzał i mógłby spokojnie jeździć rowerem.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » niedziela 24 września 2023, 17:48

Wszystkim to może nie, ale sporej części... I dla równowagi, pewnie jeszcze większej części rowerzystów i hulajnogistów ;)

Popatrz na wszelkie kompilacje typu Stop Cham, ilu tam jest kierujących którzy nigdy nie powinni prowadzić niczego bardziej skomplikowanego niż wózek sklepowy (a i to pod nadzorem...)

I nie odbierał bym prawek za same wykroczenia, ale za głupotę przy ich popełnianiu.
Widać, czy ktoś przekracza przepisy przypadkiem, celowo ale w sposób bezpieczny, czy bezczelnie i niebezpiecznie...

A najlepiej, to jakby system mandatów był progresywny, czyli za każde kolejne wykroczenie z tej samej kategorii popełnione w przeciągu np. 5 lat, mandat nie może być niższy niż dwukrotność poprzedniego. Wyprzedzał na pasach i dostał 1000pln? Następny mandat nie może być niższy niż 2000pln. Nie zadziała? Dostanie 4000pln. Myślę, że po takim mandacie POWAŻNIE się zastanowi... Można przy okazji rozważyć konfiskatę pojazdu do czasu spłaty mandatu w szczególnych przypadkach.

I jeszcze jeden pomysł za drobniejsze wykroczenia, takie jak nielegalne parkowanie:
"Notorycznym" kierowcom proponuję obowiązkowe kursy reedukacyjne. Polegały by one na tym, że kierowca taki musiałby spędzić dwa pełne weekendy po 8h dziennie w jakiejś sali w WORDzie (razem z innymi podobnymi), dostawał by krótki wykład oraz ryzę papieru i kredki. Przez 8h dziennie siedziałby w ławeczce i kolorował na zielono miejsca gdzie wolno parkować, i na czerwono gdzie nie wolno. Oczywiście musiałby się starać, bo inaczej powtarzał by sesję. (przy okazji WORDy by sobie dorobiły w weekendy ;) )

Skończyło by się parkowanie na środku jezdni, na skrzyżowaniach, na chodnikach, na trawnikach, pasach rowerowych...
mp0011

Postprzez Cyryl8 » niedziela 24 września 2023, 18:09

mp0011 napisał(a):Wszystkim to może nie, ale sporej części... I dla równowagi, pewnie jeszcze większej części rowerzystów i hulajnogistów ;)...

zapomniałeś jeszcze dodać pieszych.

widzę z tego pewne wyjście:

powiedzmy, że w Warszawie jest milion użytkowników dróg, kierowców, rowerzystów, tych na hulajnogach i pieszych, a Ty chcesz powiedzmy 60% zabrać prawo do poruszania się po drogach, więc przeprowadź się do miasta, które ma 500 000 mieszkańców i sprawa rozwiązana.

tylko komu wtedy będziesz pokazywał fauklca?
Twoje życie może stracić sens.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 25 września 2023, 02:08

Chciałbym przybyć w obronie naszego kolegi rowerzysty.... Kolega nie zaśmierdza i nie truje otoczenia spalinami. Rower jest bardzo ekologicznym i tanim środkiem transportu. I kolega żyje i nie narzeka.

Warszawa musi być jakaś specyficzna. U mnie w Elblągu ani razu nie spotkałem się ze złymi reakcjami kierowców wobec rowerzystów. Także zapraszam do Elbląga. Tym bardziej, że te miasto wymiera, młodzi uciekają, zarobki są słabe, ale praca jest i potrzeba pracowników.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 25 września 2023, 10:07

Blacksmith napisał(a):...I kolega żyje i nie narzeka...

z tym, że nasz kolega żyje to się zgodzę.
ale z tym, że nie narzeka to już nie.

przecież z jego postów wynika, że co drugi kierowca chce go zabić z premedytacją.
kiedyś napisał, że większość kierowców to patologiczni zabójcy, jak mnie pamięć nie myli.
nie ma posta w którym by nie narzekał na kierowców, więc moim zdaniem mocno się mylisz.

co do roweru.
ostatnio jeżdżę rowerem elektrycznym, ma on parę wad w stosunku do mojego zwykłego roweru.
1. małe koła, choć jak na składaka nie tak małe 24', w zwykłym 28', tego składaka kupiłem z przeznaczeniem do kampera.
2. brak zawieszenia, w zwykłym rowerze mam przód i tył amortyzowany z racji tej, że w większości jeżdżę po drogach dla rowerów z kostki.
3. tylny napęd, który jest wielką wadą przy pchaniu roweru pod wzniesienie. każdy elektryk ma taką funkcję, że gdy prowadzisz rower pod górę masz w manetce lub przycisku włączenie wspomagania.
przy tylnym napędzie powoduje to, że tylne koło obraca się, ale korba z pedałami już nie i w 80% spada łańcuch.

jednak ma jedną wielką zaletę - ma wspomaganie.

nie jestem rowerzystą z powołania, każda przejażdżka rowerowa służy czemuś.
najczęściej jeżdżę na siatkówkę, około 4 razy w tygodniu, czasem coś załatwić na mieście.
przyjeżdżam na trening wypoczęty, ale już rozruszany, a gdy wracam zmęczony, nie wymaga to wysiłku.
ponieważ we Wrocławiu najwygodniej/bezpieczniej jest jeździć wzdłuż Odry po wałach jest sporo podjazdów i rower elektryczny daje komfort.
nawet jak zapomnisz zmienić przełożenie elektryczny napęd na tyle wspomoże, że bez problemu wjedziesz, na takie wzniesienia jakie są na mojej drodze.
gdy tego lata byliśmy na Litwie, Łotwie i Estonii, gdzie do sklepu na zakupy było czasem 15 km, nie stanowiło to żadnego problemu nawet dla mojej żony.

po roku jeżdżenia elektrykiem wsiadłem na mój zwykły rower i nigdy więcej.
następny elektryk będzie już na dużych kołach, z amortyzacją i napędem w korbie.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » poniedziałek 25 września 2023, 19:12

Ja jak do tej pory u siebie na wsi nie spotkalem kuriera cyklisty ktry rzepisowo poruszal by sie w ruchu publicznym.

Mysle, ze w Wa-wie oprucz naszego forumowego kolegi zaden kurier rowiez przepisowo sie nie porusza !

Kurier rowerowy i przepisowa jazda rowerem, wyklucza sie calkowicie i nigdy nie bedzie funkcjoniwac z racji czasu ktry jest pieniadzem. Tak samo jak taxowkarze. prostej przyczyny, czas to pieniadz !

ks-rider

Postprzez mp0011 » poniedziałek 25 września 2023, 19:32

Nie pisałem że "większość kierowców to patologiczni mordercy", ale że traktuję kierowców jak POTENCJALNYCH morderców.

Zakładam że mają oczy wlepione w komórkę, są niewyspani, rozkojarzeni i najprawdopodobniej nie znają przepisów. Pewnie tylko dzięki temu jeszcze żyję. Ja to nazywam "szczególną zasadą ograniczonego zaufania" xD

Ostatnio straciłem na sekundę czujność i miałem kolizję... Zjeżdżałem z przejazdy rowerowego na zielonym, i kierowca stojący do skrętu i puszczający rowerzystów "nie popatrzył" i wyjechał mi tuż przed koła... Nawet nie był łaskaw spisać oświadczenia, tylko się oddalił pieszo.
mp0011

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka