Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez gumik » piątek 15 września 2023, 08:09

Ja też mogę być za czymś, ale się zastanawiam, czy w ogóle ktoś próbuje coś z tym zrobić. Pisanie na forach nic nie zmieni.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez mp0011 » piątek 15 września 2023, 08:10

gumik napisał(a):Cyryl!? O czym Ty piszesz? To jest Twoja tylko dobra wola, ale prawnie nie ma czegoś takiego.

mp001. Czy rowerzyści próbowali w jakiś sposób rozwiązać ten problem, czy będą pokazowo pakować się na jezdnię, aż ktoś zginie?

Generalnie do tego głupiego artykułu rok czy dwa lata temu nie było z tym problemu, bo kierowcy jednak jakoś ustępowali pierwszeństwa kiedy trzeba. Ale wtedy mieli także ustąpić rowerzyście "wjeżdżającemu", a nie tylko "będącemu na"...

Jednak jak podkreślam - moim zdaniem ten przepis daje DODATKOWE pierwszeństwo poza to wynikające z przepisów ogólnych dotyczących przecinania kierunków/znaków/właczania...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez mp0011 » piątek 15 września 2023, 08:15

Cyryl8 napisał(a):zgadza się, ale to, że nie jesteś włączającym się do ruchu nie daje Ci automatycznie pierwszeństwa.

Ja nie mówię o AUTOMATYCZNYM pierwszeństwie.
Tego rowerzyści nie mieli nigdy.

Mówię o powrocie w takiej sytuacji na "wyższe piętro w hierarchii przepisów", czyli przepisy ogólne.

Pytam: Czy gdyby artykuł 17 nie istniał, kto miałby pierwszeństwo przy wyjeździe z chodnika na jezdnię? Co by wtedy regulowało przepisy?
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » piątek 15 września 2023, 09:17

gumik napisał(a):Cyryl!? O czym Ty piszesz? To jest Twoja tylko dobra wola, ale prawnie nie ma czegoś takiego...

prawnie rowerzysta ma poruszać się po drodze dla rowerów, jezdnią, poboczem lub chodnikiem w określonych warunkach.
jeżeli jest oznaczona droga rowerowa ma poruszać się po niej, a nie po jezdni.
w takim wypadku jezdnię może przekraczać w miejscach wyznaczonych - przejazdach, gdzie pojazdy mają mu ustąpić pierwszeństwa.

to że jest przed czy nawet na przejeździe rowerowym nie znaczy, że nie obowiązują go przepisy ogólne:
ma unikać działania, które może spowodować zagrożenie lub utrudnienie ruchu (przez działanie rozumie się również zaniechanie).

dodatkowo jest to przecięcie się kierunków ruchu, gdzie każdego, również rowerzystę obowiązuje zachowanie szczególnej ostrożności.

trzeba pamiętać, że zawsze obowiązuje nas zasada ograniczonego zaufania (uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania).

natomiast pierwszeństwo przez niektórych jest rozumiane jakby anulowało wszelkie przepisy ogólne (nie muszę unikać zagrożenia i utrudnienia, nie muszę zachować szczególnej ostrożności, wszyscy muszą stosować się do przepisów, nikt nie ma prawa do pomyłki, roztargnienia) i dawało prawo do nieśmiertelności.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » piątek 15 września 2023, 09:24

mp0011 napisał(a):...Pytam: Czy gdyby artykuł 17 nie istniał, kto miałby pierwszeństwo przy wyjeździe z chodnika na jezdnię? Co by wtedy regulowało przepisy?

ale po chodnikach rowerem można jeździć tylko w określonych warunkach.
natomiast w Art. 17 jest w znaczeniu gdy wjeżdżasz z drogi dla rowerów lub drogi dla pieszych i rowerów w celi kontynuowania jazdy jezdnią z braku kontynuacji tej drogi, a nie w sensie wjazdu na przejazd.

pierwsza sytuacja ze Świebodzinie (droga nad jezioro Niesłysz), droga dla rowerów się kończy, rowerzyści wjeżdżający na jezdnię chcący jechać niż dalej są włączającymi się do ruchu (muszą udzielić pierwszeństwa pojazdom już znajdującym się na jezdni, a te są ostrzeżone przed tą sytuacją znakiem ostrzegawczym A-24.

druga sytuacja z Wrocławia.
Załączniki
Świebodzin.png
Świebodzin.png (190.41 KiB) Przeglądane 6885 razy
Włączanie się do ruchu.jpg
Cyryl8

Postprzez mp0011 » piątek 15 września 2023, 10:55

W tym Świebodzinie nie widzę przejazdów, więc sytuacja jasna. Jakby była kontynuacja pasem rowerowym, też była by jasna a włączania by nie było...

Z chodnikiem nie mówiłem o rowerze, ale np. Samochód jadący w poprzek chodnika. Zakładamy że artykuł 17 nie istnieje.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » piątek 15 września 2023, 12:22

mp0011 napisał(a):W tym Świebodzinie nie widzę przejazdów, więc sytuacja jasna. Jakby była kontynuacja pasem rowerowym, też była by jasna a włączania by nie było...

Z chodnikiem nie mówiłem o rowerze, ale np. Samochód jadący w poprzek chodnika. Zakładamy że artykuł 17 nie istnieje.

1. jeszcze raz, wjazd na przejazd rowerowy nie jest włączaniem się do ruchu.

ani w pierwszym wypadku w Świebodzinie, ani w drugim we Wrocławiu nie ma to miejsca.

w obu przypadkach droga dla rowerów się kończy, we Wrocławiu jest ona na jezdni wydzielona znakami poziomymi, w Świebodzinie poza jezdnią, a rowerzyści chcący się poruszać dalej muszą wjechać na jezdnię i korzystać jadąc po nie wzdłuż.
w obu przypadkach są włączającymi się do ruchu i powinni ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym po jezdni.
w rzeczywistości chyba żaden rowerzysta tego nie robi.

2. Art. 26.4 "Kierujący pojazdem, przejeżdżając przez drogę dla pieszych lub drogę dla pieszych i rowerów, jest obowiązany jechać powoli i ustąpić pierwszeństwa pieszemu..."
ja to wcześniej nazwałem prawem gospodarza.
oczywiście z uwzględnieniem unikania zagrożenia i utrudnienia, z zachowaniem szczególnej ostrożności i uwzględnieniem zasady ograniczonego zaufania.

trudno zakładać, że jakiś artykuł nie istnieje, Prawo o Ruchu Drogowym zostało wydane jako całość i bez poszczególnych artykułów byłoby niekompletne i nie działałoby prawidłowo.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » piątek 15 września 2023, 12:30

1) Jeszcze raz - wiem, że wjazd na przejazd to NIE włączanie do ruchu, Piszę o tym 10 razy już.

Szczególna ostrożność i zatrzymanie się przed zagrożeniem nie zmienia pierwszeństwa. Nawet jeżeli się muszę zatrzymać, pierwszeństwo mam - tylko zostało mi odebrane wymuszeniem. Teraz rozmawiamy o tym jak powinno być, a nie o sytuacji patologicznej.

W PoRD zastosowana jest zasada: Przepis ogólny, a potem wyjątki od niego, i wyjątki od wyjątków. Jeżeli wyjątek spełniony nie jest, wchodzimy na wyższe piętro, aż do przepisu najbardziej ogólnego.

Stosunki pieszych z samochodami są uregulowane dość jasno. Podstawową zasadą jest to, że pieszy wchodząc na jezdnię ustępuje pojazdom. Jest na to artykuł. Wyjątkami są sytuacje z przejściem, skrzyżowaniem, strefa zamieszkania i parę innych.

W sytuacji przecięć kierunków ruchu i skrzyżowań też jest podstawowa zasada - równorzędność. Od niej są wyjątki, i od tych wyjątków kolejne.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » piątek 15 września 2023, 12:49

nie wiem postępuj jak uważasz, Twój wybór, ale spojrzałbym jak to się sprawdza w życiu.

ja jeżdżę rowerem całe lato, jakość nie mam żadnych kłopotów z kierowcami.
zdarzy się, że ktoś się zagapi, ale i czasem ja czegoś nie zauważę.
wystarczy mieć do siebie szacunek.

natomiast Ty jak opisywałeś - codziennie kilkakrotnie ocierasz się o śmierć, odniosłem wrażenie, że wozisz meldunki na linii frontu.

więc jak odpowiadają Tobie takie warunki jazdy, to kto bogatemu zabroni?

zaraz jadę do Warszawy, dokładnie na Montę wybrzeże Czernikowskie, aby dzisiaj jeszcze zaliczyć trening, a w sobotę i niedzielę Super Puchar Polski Oldbojów w Siatkówce - Wilanów.
Cyryl8

Postprzez gumik » piątek 15 września 2023, 13:32

mp001 ma rację odnośnie przepisów. To jak jeździ i czy uważa bardziej, czy mniej, to jest zupełnie odrębny temat.

Dzisiaj miałem okazję jechać na ulicy, gdzie było przejście dla pieszych i przejazd rowerowy. Zasadniczo stosowanie ogólnych zasad pierwszeństwa ma tam jak największy sens. Byle tylko kierowcy byli tego świadomi, ale to też osobny temat. Wiadomo, że lepiej uważać. No ale dobra, jak to wygląda.

Rowerzysta nadjeżdża z prawej strony:
syt1.png
syt1.png (9.78 KiB) Przeglądane 6873 razy

Zastosujemy "regułę prawej ręki". Rowerzysta jedzie pierwszy.

Rowerzysta nadjeżdża z lewej strony:
syt2.png
syt2.png (9.45 KiB) Przeglądane 6873 razy

Jest już na przejeździe, więc zgodnie z przepisem jedzie również pierwszy.
Pytanie, czy może wjechać kiedy widzi, że z prawej nadjeżdża samochód? Ale to już detal.

Ja zawsze podkreślam. Po prostu uważajmy. Nie ważne, czy na rowerze, czy autem, czy na hulajnodze, czy wózkiem widłowym. Zdrowie ma się jedno.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez ks-rider » sobota 16 września 2023, 09:44

Qufa, tyle zamieszania o jednego pedalarza !

Jak sie chce brac udzial w Turdefrance, to siem qufa czeba przepisow naumic i dopiero w droge ruszyc.

:wink:
ks-rider

Postprzez ks-rider » sobota 16 września 2023, 09:44

Qufa, tyle zamieszania o jednego pedalarza !

Jak sie chce brac udzial w Turdefrance, to siem qufa czeba przepisow naumic i dopiero w droge ruszyc.

ks-rider

Postprzez mp0011 » sobota 16 września 2023, 09:51

ks-rider napisał(a):Qufa, tyle zamieszania o jednego pedalarza !

Wydaje mi się akurat, że uczestnicząc w TdF (jak i każdym innym wyścigu tego typu) przepisy rowerzystów akurat nie dotyczą (przynajmniej nie PoRD) więc nie muszą się ich uczyć - gdyż wyścig odbywają się na podstawie "wykorzystywania drogi w sposób szczególny" ;)
mp0011

Postprzez gumik » sobota 16 września 2023, 12:11

ks-rider napisał(a):Qufa, tyle zamieszania o jednego pedalarza !

Rowerzystów mamy coraz więcej. Zaklinanie rzeczywistości nic nie da.
gumik

Postprzez Cyryl8 » niedziela 17 września 2023, 14:02

Jestem w Wilanowie, ponieważ wczoraj odpadliśmy z turnieju (5-6 miejsce), to dzisiaj rano zrobiłem wycieczkę rowerową po okolicy.
Wczoraj na plaży Wilanów po sąsiedzku była jakaś woelka impreza rowerową,
Dzisiaj jest inna niedaleko od nas.

Pojeździłem po okolicy, przekraczałem wielokrotnie jezdnię i niezauważyłem niczego szczególnego.
Parę razy przejeżdżałem po przejściu dla pieszych, gdzie powinienem zsiąść z roweru, czego z lenistwa nie zrobiłem mimo to pojazdy zatrzymywały się nie zmuszając mnie do zatrzymania się, za co przyjaznym gestem podziękowałem.

Zdaję sobie sprawę, że Wilanów to nie centrum Warszawy i niedziela to nie dzień powszedni, ale spotkałem się że złymi zachowaniami kierowców względem rowerzystów.

Co więcej dojeżdżając do boisk, a stałem w ich bezpośrednim sąsiedztwie, musiałem przejechać spory odcinek po drodze dla rowerów.
Z powodu imprezy rowerowej było ich bez liku, ja dodatkowo dużym kamperem zajmowałem całą szerokość, jednak wszyscy okazali się bardzo wyrozumiali.
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka