Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez ks-rider » piątek 25 sierpnia 2023, 13:08

Cyryl, wszyscy wszystko wiedza, a takich osob jest cala masa.

Podpowiem, ze nie kazdy zyje na ladzie albo w jakims duzym panstwie. Wierz lub nie ale nie jestes w stanie takiej osoby znalesc.

:)
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » piątek 25 sierpnia 2023, 16:43

wierzę - nie jestem w stanie, bo ja jestem laikiem w tym względzie, jestem sam i nie mam żadnych narzędzi.

FSB to oficjalnie 250 - 300 tyś ludzi, a o ilu nie wiemy? podejrzewam, że drugie tyle to informatorzy.
całe systemy inwigilacji, porównywalnych z Pegasusem.
dostęp legalny lub nie do większości systemów monitoringu satelitarnego i naziemnego na całym świecie.

GRU to oficjalnie 25 tyś osób, a ilu nielegałów i tym podobnych?
i oczywiście również najnowsze systemy inwigilacji.

o jakich jeszcze narzędziach nie wiemy?

jak ja miałbym być lepszy od takich gigantów?
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » niedziela 27 sierpnia 2023, 10:23

opisywałem stanowiska do strzelania z łuków w Lasku Osobowickim, wspominałem też o strzelnicy do strzelania z broni pneumatycznej, więc załączam zdjęcia.
dopiero teraz, bo rzadko chodzę w tych rejonach lasku.
Załączniki
20230826_113325.jpg
20230826_113351.jpg
20230826_113357.jpg
Cyryl8

Postprzez ks-rider » niedziela 27 sierpnia 2023, 13:02

Miejsce fajne. Poza tym to w takim miejscu mozna sie dobrze zrekreowac.

Z wynikami z pneumatyki moze byc gorzej, bo te generalnie robi sie na strzelnicach krytych gdzie absolutnie niema cyrkulacji powietrza. Jezeli jednak ta jest, to niema wplywu na balistyke.

Mozna by sie zdziwic, jak na strzelnicy zamknietej z 4 stron ( 5 strona to brak zadaszenia ) wiatr zmienia balistyke i trajektorie lotu pocisku, zwlaszcza gdy te ruchy powietrza sie ujawni odpowiednimi przyzadami optycznymi.

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » niedziela 27 sierpnia 2023, 22:02

często na tej strzelnicy wygląda tak, że chłopak sobie strzela, a dziewczyna z dzieckiem w wózku idzie na spacer po leśnych alejkach.
czasem przychodzą rodzice z dziećmi na rodzinne strzelanie.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 28 sierpnia 2023, 01:29

https://www.youtube.com/watch?v=bxKYHntHjAg

Jak już przy broni palnej jesteśmy to tu filmik jakim wielkim dobrem jest dostęp do broni palnej w Texasie.
Do knajpy wchodzi złodziej z pistoletem i żąda kasy od ludzi. W odpowiednim momencie klient wyciąga broń i kilkoma celnymi strzałami sprawia, że ten złodziej już nigdy nikogo nie okradnie.
Broń złodzieja okazała się atrapą, ale jak powiedział na filmiku prawnik... "To jest nie ważne, bo nikt nie wie czy to prawdziwa broń czy atrapa. Człowiek w Texasie ma prawo się bronić".
"Człowiek ten (co zastrzelił bandytę) nie będzie miał żadnych zarzutów".

A w Polsce złodziej (oczywiście w przypadku jakby nikogo nie zabił) dostałby może 2 lata w pierdlu i potem dalej kradł. Natomiast klient, który gdyby zastrzelił złodzieja odpowiadałby za zabójstwo.

Gdyby taka sytuacja miała miejsce w Polsce a napastnik wchodząc do takiej knajpy nie chciał kasy tylko po prostu zabijać ludzi to wszyscy zostaliby poszatkowani kulami. Natomiast w Texasie ludzie mieliby przynajmniej szanse na skuteczną obronę.

Niech żyje Ameryka. Niech żyje Texas !!!
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 28 sierpnia 2023, 05:36

1. Ilu rocznie dokonano napadów rabunkowych w knajpach w Polsce?
Z danych policji wynika, że wszystkich napadów rozbójniczych z bronią dokonano 51 w 2021 roku. Ile z nich w knajpach? Ja tam nie słyszałem.

2. Do USA w tej chwili nie potrzebujesz wizy, na bilet powinno Cię stać, co przeszkadza, abyś żył w tym niebie na ziemi?
Cyryl8

Postprzez ks-rider » poniedziałek 28 sierpnia 2023, 12:30

Cyryl8 napisał(a):1. Ilu rocznie dokonano napadów rabunkowych w knajpach w Polsce?
Z danych policji wynika, że wszystkich napadów rozbójniczych z bronią dokonano 51 w 2021 roku. Ile z nich w knajpach? Ja tam nie słyszałem.

2. Do USA w tej chwili nie potrzebujesz wizy, na bilet powinno Cię stać, co przeszkadza, abyś żył w tym niebie na ziemi?

1.O 51 za duzo ! Ilu ludzi zginelo podczas tych napadow ?

2. Visa, visa a wjazd to juz inna bajka. Visa turystyczna visa'ie pobytowej nierowna.

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 28 sierpnia 2023, 17:07

pytałem o napady z bronią w ręku w knajpach, gdzie poszkodowanymi mogą być postronni ludzie.

większość napadów z bronią w ręku w Polsce to porachunki grup przestępczych, włamania do domów lub sklepów w rodzaju kantor.

Ks-rider, nie przesadzaj, w okresie, gdy była u nas komuna, a my pracowaliśmy za 20 dolarów miesięcznie oraz obowiązywały wizy w samych latach osiemdziesiątych wyemigrowało do USA 1,3 mln ludzi.
wyjeżdżało się bez znajomości języka, bez zapewnionej pracy, często całkiem w ciemno.

więc dzisiaj dla gościa pracującego w Niemczech za stawki porównywalne w USA i gdy nie obowiązują wizy, nie powinno to stanowić kłopotu.

tamtych ludziom z czasów komuny przyświecało życie w wolnym kraju, dla naszego kolegi też tak jest, przynajmniej tak deklaruje.
więc chyba jego pragnienie wolności jest dużo mniejsze niż jego poprzedników,
Cyryl8

Postprzez gumik » poniedziałek 28 sierpnia 2023, 18:19

Blacksmith napisał(a):"Człowiek ten (co zastrzelił bandytę) nie będzie miał żadnych zarzutów"
A o traumie na psychice pomyślałeś? Nie ma nic za darmo.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 28 sierpnia 2023, 18:33

Musisz być bardzo delikatny

Traumę to można mieć jak się wpadnie autem w poślizg i rozwali niechcący kogoś na przystanku a nie posiadacz broni w Texasie gdzie on właśnie po to ma broń aby jej użyć w takich sytuacjach.
Blacksmith

Postprzez gumik » poniedziałek 28 sierpnia 2023, 18:46

Wygląda na to, że jesteś zbytnim ignorantem jak chodzi o ludzką psychikę. Traumę mają nawet (a może w szczególności) żołnierze, którzy są zasadniczo trenowani do zabijania.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 28 sierpnia 2023, 20:49

Blacksmith napisał(a):Musisz być bardzo delikatny...

uczestnicy wszelkich wojen w większości przeżywali koszmary, które dzisiaj nazywamy stresem pourazowym.
mimo, że znaczna część z nich nie zabijała twarzą w twarz, ale z daleka zrzucając bomby, obsługując artylerię, strzelając z daleka, obsługując drony.

no ale świat nie musi być jaki jest, ale jaki sobie wyobrażamy.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 28 sierpnia 2023, 22:38

gumik napisał(a): Traumę mają nawet (a może w szczególności) żołnierze, którzy są zasadniczo trenowani do zabijania.

Cyryl8 napisał(a):uczestnicy wszelkich wojen w większości przeżywali koszmary, które dzisiaj nazywamy stresem pourazowym.

Otóż mylicie pojęcia. Żołnierz zazwyczaj ma stres pourazowy i traumę gdy np. kolega przy nim zginie. Widzi rozczłonkowane ciała cywili, kolegów. gdy sam otrze się o śmierć, itp. A tutaj na podanym przeze mnie przykładzie z Texasu mamy inna sytuację, której nie można porównywać z żołnierzem na wojnie. Tutaj mamy zastrzelenie bandyty, gościa, który jest zagrożeniem dla innych, pasożyta społecznego. Jak jest bieda to naprawdę są inne możliwości zarobku niż wyciąganie pistoletu w knajpie i żądanie wydania gotówki. Ja też nie miałbym hamulców przed zlikwidowaniem go a uważam się za dobrego człowieka.

Ten człowiek (co zastrzelił bandytę) owszem może mieć traumę, ale nie dlatego, że zabił bandytę ale dlatego, że sam (być może) przeżył wielki stres i poczuł zagrożenie, że zostanie zabity przez bandytę.

A żołnierz oczywiście może mieć traumę, jak najbardziej.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 29 sierpnia 2023, 05:06

Ty minąłeś się z powołaniem, powinieneś być katem.
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka