Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 10 lipca 2023, 17:12

No dobrze, zdanie o drogach poznaliśmy. Ale co z resztą? Jacy są Estończycy? Jak ceny w sklepach? W jakim języku się dogadywałeś? Co było tam fajnego?
Jakie panują stosunki społeczne biorąc pod uwagę, że 1/4 ludności Estonii to Rosjanie?

Dość skromny opis wybrzeża z podaną tylko liczbą km linii brzegowej. Czy woda czystsza niż u nas?

Powiedzmy, że pracujesz w biurze podróży, czym byś mnie zachęcił do wyjazdu do Estonii?
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 10 lipca 2023, 19:37

Spotkać Estończyka nie jest łatwo, tych których poznałem to sprzedający i obsługa kempingu.
Na kempingach poznałem Finów, Szwedów, Niemców.

Także o stosunkach społecznych nie wiem nic.

Może część Estończyków jest pochodzenia rosyjskiego, ale pewnie nie spieszno im do Rosji, zwłaszcza dzisiaj.

Ceny w sklepach trochę wyższe niż u nas, ale kempingi wyraźnie tańsze. Jeździłem na paliwie litewskim poniżej 6 zł, na Łotwie i w Estonii mniej więcej jak u nas.
Na bazarze regionalnym w Saaremie ceny rękodzieł jak u nas na Krupówkach.

Poziomu życia można się tylko domyślać po domach i pojazdach, moim zdaniem jest wyższy niż u nas, choć trzeba pamiętać, że wyspa Saarema, to nie cały kraj.

Jeżeli brzeg morza jest zarośnięty szuwarami jak u nas na jeziorach przy brzegu jest muliście i mętnie, dalej czysto.

Większość w Estonii i na Łotwie posługuje się angielskim w różnym stopniu zaawansowania.
Koledzy z forum odradzali posługiwanie się rosyjskim, co nie spotyka się z wyraźną niechęcią, ale jest uważane za nietakt. To zdanie kolegów niezweryfikowane.

Pojechaliśmy my tam, bo jeszcze nie byliśmy w tych krajach i uciekliśmy przed upałami.
Gdy we Wrocławiu jest w dzień 30 stopni, to w nocy jest też 30 stopni.
Teraz nad Wigrami mamy 18 stopni i siedzimy w dresach, w południe 24.
Ja upały mogę znieść pod warunkiem, że w nocy można odpocząć, a w mieście z tym jest trudno.
Na kempingach (tam gdzie byłem) nie ma parcel wyznacznych, ale stajesz jak chcesz. Możesz w lesie, możesz na plaży. W razie jak się zakopiesz co rano jeździ chłopak quadem z przyczepą opróżniając kosze i może wyciągnąć.
Możesz stanąć tak aby mieć najbliższych sąsiadów 500m od siebie.

Warto zobaczyć białe noce.
Tereny ogromne, jest gdzie chodzić, gdzie jeździć rowerem.
Nikt nie wycina lasów jak to teraz u nas się dzieje.
Na każdym kroku widać dbałość o środowisko.

Ciekawostka dla naszego kolegi rowerzysty.
Widziałem zamiatarkę, która czyściła ścieżkę rowerową z szyszek.
Załączniki
20230707_124825.jpg
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 10 lipca 2023, 20:04

Dziękuję za wyjaśnienie.

Cyryl8 napisał(a):Pojechaliśmy my tam, bo jeszcze nie byliśmy w tych krajach i uciekliśmy przed upałami.

Jednak musze przypomnieć, że już tam byłeś 2 lata temu, nawet cały oddzielny wątek o Estonii założyłeś- viewtopic.php?f=4&t=42373&p=432268&hilit=Estonia#p432268

Patrząc na zdjęcie to trawa przygrzana na żółto, także tam też musiało dawać.

Jadąc miesiąc temu do Niemiec na swój sposób się cieszyłem, że na największe upały nie będę u siebie w Elblągu na poddaszu gdzie zazwyczaj się zdycha. A tu patrze, że temp. w Elblągu obecnie 19C a u mnie w pokoju w Niemczech 28C.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 10 lipca 2023, 22:48

Tamten temat, to była przymiarka do wycieczki, która z pewnych względów nie doszła do skutku.

Nazbierałem informacji z forum kamerowego oraz innych i obeszełem się smakiem.
Dopiero teraz mogliśmy zrealizować nasze wcześniejsze plany.

Takie życie.

W tym roku na wiosnę mieliśmy jechać do Hiszpanii, ale znowu coś stanęło na przeszkodzie.
W planach mamy odbyć tą podróż w październiku, ale kto wie jak się losy potoczą.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 11 lipca 2023, 03:12

No OK. Ale tak siłą rzeczy przypomniała mi się słynna legenda z Panem Rumunem.

Cyryl napisał(a):jeżeli ktoś z kolegów zastanawiałby się nad pomysłem wakacji, polecam Estonię.

ludzi 10 razy mniej niż u nas, ceny podobne, jest co zwiedzać, oglądać i szalenie pozytywnie nastawiony na turystykę.

w całym kraju i na dwóch dużych wyspach są takie miejsca RMK, coś w rodzaju naszych parkingów leśnych, pól biwakowych.
są one darmowe, mają zadaszone stoły i ławy, toalety (nie toi-toi), oraz coś w rodzaju kominka - paleniska. co więcej jest pocięte drzewo do palenia w nich.
można wybrać się kamperem, ale też autem lub motocyklem z namiotem

wystarczy w gogle. maps w wyszukiwarce wpisać RMK i znajdziemy te miejsca.

waw napisał(a):A jak z drogami i ruchem drogowym w Estonii?

Cyryl napisał(a):Drogi dojazdowe do tych miejsc są w większości szutrowe, pozostałe drogi jak u nas.

Byłem wtedy święcie przekonany, że tam byłeś, a tu okazało się, że to tylko zasłyszane rzeczy a nie osobiście doświadczone.

To nawet mi z tego co pamietam nigdy nie zdarzyło się polecać jakiegoś kraju do zwiedzania i go opisywać... nigdy tam nie będąc.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 11 lipca 2023, 07:25

Polecam również Islandię, gdzie mój kolega obecnie wędruje kamperem, którego relację śledzę z zapartym tchem, chociaż tego nie zŕalizuję, bo moja żona nie jeździ na dziko na dłuższą metę no i cena promu jest kosmiczna.

Polecam też najwyższą wydmę Pyla-sur-Mer we Francji, którą mam nadzieję obejrzeć.

Widzisz, naczytałem się o miejscach biwakowania RMK w Estonii, byliśmy już spakowani I nici. Byłem na takich miejscach - oglądałem, ale po zapoznaniu się z cenami i warunkami na kempingach (90 zł za kampera I 3 osoby, w Polsce jest to około 140zł) zrezygnowałem, bo cena niska, a przestrzenie na kempingach takie jakbyś biwakowania na dziko.

Gdy jadę sam lub z synem możemy pozwolić sobie na spontan i jazdę w nieznane. Z żoną sprawa wygląda inaczej. Muszę mieć zaplanowany każdy postój i do każdego miejsce rezerwowe, w razie gdyby pierwsze nie odpowiadało. Teraz nad Wigrami dopiero trzecie miejsce zostało zaakceptowane. Dlatego do każdej podróży w pełnym składzie muszę być dobrze przygotowany.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 11 lipca 2023, 09:47

Na forum kamperowym są działy dotyczące każdego kraju. Są relację, są zdjęcia, dane.
Jadąc, przymierzając się do wyjazdu w jakieś nowe rejony warto sprawdzić co człowieka może spotkać.

Są również różni użytkownicy.
Jest grupa, których relację mogą być traktowane jak przewodniki, z mapkami, wszelkimi danymi.
Te relacje są wiarygodne, ale są też inni.

Są również różne grupy na FB skupiające karawaningowców (tych od kamperów i przyczep), gdzie można znaleźć mnóstwo informacji łącznie z mapą Europy że sprawdzonymi miejscami z opisem.

Jest ACSI to taka organizacja zrzeszająca karawaningowców, której uczestnictwo potwierdzone kartą daje zniżki poza sezonem.
Część uczestników ma status inspektorów i wydaje szczegółowe opinie o kempingach, jest autor opinii i data inspekcji.

Więc dla osoby chcącej uzyskać informacje jest sporo sprawdzonych źródeł.
Jeżeli więc jakieś miejsce ma dobrą opinię w paru źródłach od wiarygodnych ludzi, to mogę z czystym sercem polecić, nawet nie znając tego miejsca osobiście.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 11 lipca 2023, 18:51

Podobnie jak Estonia dawno temu chodził za mną Krym.

Gdy kupiłem pierwszego kampera ponad 15 lat temu, na zlotach nasłuchałem się i Krymie.
W zachodniej części w kurortach wtedy Rosjanie przepijali fortuny, ale wschodnia część była całkowicie dzika i można było stać bezpośrednio nad brzegiem morza.

Niestety wtedy nie było to do zrealizowania, bo stary kamper nie miał baterii słonecznych, a żona jeszcze nie przekonała się do takiej turystyki.
Gdy już zmieniłem kampera, a żona skłonna byłaby jechać, to nie dość że Krym anektowali Rosjanie, to jeszcze wybuchła wojna.

Jednak dzięki dokumentacji kolegów znam większość miejscówek, gdzie nabiera się wodę, gdzie sklepy itp.

Mam nadzieję, że jeszcze tam pojedziemy, co wszystkim polecam.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » wtorek 11 lipca 2023, 21:13

Cyryl8 napisał(a):...Z żoną sprawa wygląda inaczej. Muszę mieć zaplanowany każdy postój i do każdego miejsce rezerwowe, w razie gdyby pierwsze nie odpowiadało. Teraz nad Wigrami dopiero trzecie miejsce zostało zaakceptowane. Dlatego do każdej podróży w pełnym składzie muszę być dobrze przygotowany.

Jezeli ona tak lubi zaplanowane, to nei wiem, czamu jej tego nie zlecisz ? Mpja tez lubi miec zzaplanowane co obejrzec, ale nie, ze kazdy nocleg w zaplanowanym miejscu, owszem, jak wyjdzie to OK a jak nie to pech.

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » wtorek 11 lipca 2023, 22:42

Miejsce nie musi być zaplanowane, ale musi jej odpowiadać, a że kobiety nie zrozumiesz, to musisz mieć parę miejsc.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » czwartek 13 lipca 2023, 09:24

Cyryl, uprosc sobie zycie i daj jej wszystko zaplanowac ! Wierz mi, ze zyje sie o wiele spokojniej, przyjemniej i milej ! :mrgreen:

A w razie czego to mozesz jej ponarzekac. :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » czwartek 13 lipca 2023, 13:33

To nie jest takie proste, ona planować nie chce, bo jakby był nie wypał, to musiałaby mieć pretensje do siebie.

- Kup coś fajnego.
- Zrób coś dobrego na obiad.
- Puść jakąś fajną muzykę.
- Puść jakiś fajny film.
- Pojedźmy na jakiś fajny wyjazd.

I tak że wszystkim.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » czwartek 13 lipca 2023, 20:16

Moja zyje wlasnie takimi przygotowaniami, wszelakie niclegi hotele znajduje mi ona i nigdy nie bylo skuchy !

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » czwartek 13 lipca 2023, 20:44

To masz fajnie.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 14 lipca 2023, 10:51

Jako faceci często mówimy, że kobiety nie da się zrozumieć i to prawda. Ale analogicznie jest w drugą stronę i kupe razy słyszałem od kobiety, że faceta nie da się zrozumieć. Że faceci są z innej bajki, itd.
Ale czy to źle? Może to właśnie sprawia, że się sobą interesujemy, ta aura tajemniczości.
Choć bywa i żenująco.

Kiedyś już wspominałem o sytuacji, że moje znajome (siostry, nie bliźniaczki) zapytały mnie w towarzystwie, która z nich jest ładniejsza. W ich oczach to było naturalne pytanie a dla mnie średnio taktowne. Odpowiedziałem dyplomatycznie, że obie są tak samo ładne, no i była to jednak zła odpowiedź bo usłyszałem, że kłamie, że nie ma identycznie ładnych, że któraś musi być ładniejsza no i były lekko urażone.
Tak naprawdę co bym nie odpowiedział to byłoby źle.
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka