Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » piątek 19 maja 2023, 06:16

A kto Ci powiedział, że może dać baty?

Tutaj odnoszę wrażenie, że koledzy mają kłopot z odróżnieniem czasu teraźniejszego z czasem przeszłym.

Nie zdajecie sobie sprawy że zmian jakie zaszły.
Pokolenie moich dziadków, to osoby, które skończyły obowiązkową szkołę, wtedy 4 klasy, aby w miarę sprawnie czytać, pisać i liczyć, zajmowały się rolą i całe życie spędziły w swojej wiosce.

Mój ojciec skończył szkołę średnią gdzie więcej było propagandy komunistycznej niż rzeczywistej nauki.

Więc skąd takie osoby miały cokolwiek wiedzieć o metodach wychowawczych?
Opierały się tylko na tym co zostało im przekazane i na własnym sumieniu.
Nie było mowy o rozwoju, zmianach zachowań, robili tak jak ojciec i dziad.

Dzisiaj mamy TV, książki, internet, w porównaniu z nami poprzednie pokolenia były pod względem dostępu do wiedzy analfabetami.
Cyryl8

Postprzez gumik » piątek 19 maja 2023, 08:47

To jest oczywista oczywistość. Jednak nawet w tym kontekście mówienie, że ktoś dostał zasłużenie baty, to jakaś pomyłka. Takie były metody, jasne. Ale nawet jeśli rodzic z pełnym przekonaniem dał lanie, to nie ma co tu mówić, że zasłużenie, czy niezasłużenie.
Zawsze jest i było niezasłużone, ale jedynie dawniej ludzie nie mieli takiej świadomości jak dzisiaj.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » piątek 19 maja 2023, 10:33

Widzisz od czasów moich dziadków minęło wiele czasu.
Oni wyrośli w mentalności chłopa pańszczyźnianego, gdy kary cilesne były na porządku dziennym. Dla nich coś takiego jak prawo, konstytucją czy prawa człowieka były czymś tak abstrakcyjnym jak dla nas podróż na Marsa.

Za mojego ojca coś się zmieniło, ale niewiele.
Dopiero moje pokolenie, a raczej pokolenie po mnie, bo za komuny nie było dużo lepiej, zmieniło swoje nastawienie do wychowania.

I teraz mamy młodego człowieka postulującego karanie fizyczne podejrzanych, nawet nie skazanych.
Niby wykształconego, niby światłego z nieograniczonym dostępem o informacji przez internet, który w sposobie myślenia niewiele różni się od moich dziadków.
Karanie cielesne jest zakazane w Polsce i krajach cywilizowanych.

Gdy przeczytać konstytucję, można znaleźć że każdy ma nietykalność osobistą, niezależnie od wieku i tego czy jest z punktu widzenia prawa oskarżony czy skazany.

Trzeba nauczyć się korzystać z wiedzy jaką dysponujemy.

W tym kontekście:
W czasach kiedy to było i co zbroiłem, było w mojej ocenie zasłużone.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » piątek 19 maja 2023, 15:33

Cyryl8 napisał(a):
ks-rider napisał(a):...ktory marzyl mi sie gdy mialem 15 lat..

...Honda DAX z 1990 roku..:

coś mi się nie zgadza.
z tego wynika, że w 1990 roku miałeś 15 lat.

nie za bardzo odmładzasz się?

Cyryl, nie chce mi sie sprawdzac w ktorym roku wyszly pierwsze modele, ale w 1990 to w polowie wojsko odsluzylem :mrgreen:

Ale dzieki za odmlodzenie ! :mrgreen:
ks-rider

Postprzez ks-rider » piątek 19 maja 2023, 15:37

Blacksmith napisał(a):Często słyszałem teksty w stylu: "Mnie ojciec batożył i dlatego wyrosłem na porzadnego człowieka". No to tylko dowód na to, że baty to świetna kara za przestepstwa. Oczywiście logicznie dużo mocniejsze baty dla dorosłego niż dla dziecka.
.

Od matki nigdy nie oberwalem nieslusznie aleod ojca jeden jedyny raz. Po prostu raz dostalem na miejscu przy kumplach u osiedla a drugiego dnia skatowal mnie za palenie fajek jeszcze raz. Najsmieszniejsze bylo, ze oberwalem nieslusznie bo nie palilem.

:wink:
ks-rider

Postprzez ks-rider » piątek 19 maja 2023, 15:40

Cyryl8 napisał(a):Więc skąd takie osoby miały cokolwiek wiedzieć o metodach wychowawczych?

Dzisiaj mamy TV, książki, internet, w porównaniu z nami poprzednie pokolenia były pod względem dostępu do wiedzy analfabetami.

Prawda jest taka, ze cale pokolenia w Twojej ( i mojej rodzinie ) wyrosly jak byc powinno ! :mrgreen:

A dzisiaj masz wszystko a te bahory totalnie nie wyrobione !
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » piątek 19 maja 2023, 16:02

Nie do końca się zgodzę, bo większość faktycznie wyrosła jak powinno, ale byli tacy co już w szkole trafiali do poprawczaka, zajęli się złodziejskim fachem, więzienie było dla nich drugim domem, a paru zabiło się na śmierć.
Cyryl8

Postprzez gumik » piątek 19 maja 2023, 16:15

ks-rider napisał(a):
Cyryl8 napisał(a):Więc skąd takie osoby miały cokolwiek wiedzieć o metodach wychowawczych?

Prawda jest taka, ze cale pokolenia w Twojej ( i mojej rodzinie ) wyrosly jak byc powinno ! :mrgreen:

A dzisiaj masz wszystko a te bahory totalnie nie wyrobione !

Obecne pokolenie stoi przed zupełnie innymi problemami niż te poprzednie. To co piszesz wyżej to żaden argument. Gdyby przesunąć rozwój o 50 lat wcześniej, to tak samo z tym radziłyby sobie Twoje i Twoich rodziców pokolenia. Ani lepiej, ani gorzej. Tak samo.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » piątek 19 maja 2023, 16:33

Była taka piosenka Kazimierza Grześkowiaka "w Końskich".
Jak to do małego miasteczka przyjeżdżali bagbiciarze namawiając do wolnej miłości, później misjonarze namawiając do całkowitej wstrzemięźliwości, ale gdy przyszła wiosna młodzi i tak mieli się ku sobie.

Jak to w naturze część pójdzie na zmarnowanie, większość jakoś wyjdzie na ludzi, więc ważne abyśmy sami wyszli na ludzi i pomogli swoim dzieciom na takich wyjść.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » piątek 19 maja 2023, 17:49

gumik napisał(a):Obecne pokolenie stoi przed zupełnie innymi problemami niż te poprzednie. To co piszesz wyżej to żaden argument. Gdyby przesunąć rozwój o 50 lat wcześniej, to tak samo z tym radziłyby sobie Twoje i Twoich rodziców pokolenia. Ani lepiej, ani gorzej. Tak samo.

To napewno, boz cala ich psychomotoryka nie daja sobie absolutnie rady. W czym sa dobrzy, to w ogarnieciu kompa i szajsfona, i na tym sie konczy.

ks-rider

Postprzez gumik » piątek 19 maja 2023, 20:34

Już temat przerabialiśmy. Od setek lat każde pokolenie narzekało na to kolejne, ale jakimś cudem nasza cywilizacja się rozwija.
gumik

Postprzez ks-rider » sobota 20 maja 2023, 08:18

gumik napisał(a):Już temat przerabialiśmy. Od setek lat każde pokolenie narzekało na to kolejne, ale jakimś cudem nasza cywilizacja się rozwija.

Gumik,

tak sie sklada, ze mamy na wykladach teori temat o hamowaniach i sa cztery wzory na obliczenin.

O ile kiedys polowa ( conajmneij ) potrafila obliczyc, to dzisiaj moze potrafi jedna na ( srednio 10 ) osob, wiec mysle, ze to nie tak do konca. Podobnie jest z zajeciami praktycznymi, malolaty nie radza .
sobie z najprostszymi rzeczami gdy jedynie 15 lat temu nikt nie mial z tym problemu.

To, ze swiat posowa sie dalej zawdzieczyma kilku wybitnym jednostkom, ktore pchaja to do przpdu ate tak jak napisaels, te wybitne jednostki znajduja sie gdzies zawsze. Problemem jest / sa nie jednostki a ogol, a ten z roku do roku jest coraz glupszy. Porownaj sobiewyniki PISA.

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » sobota 20 maja 2023, 09:20

ja specjalnie nie widzę większej różnicy między moim pokoleniem a kolejnym.

oczywiście, że obecne pokolenie ma kłopoty z obliczaniem na piechotę, bo robi to inaczej.
nas uczono liczyć na suwaku czy korzystać z tablic logarytmicznych i na pewno mielibyśmy kłopoty z opanowaniem komputera, który ileś lat temu był nam tak samo abstrakcyjny jak dla dzisiejszej młodzieży liczenie na piechotę.
pamiętam, że na zajęciach ze statyki i wytrzymałości dostawałeś dwóję za obliczenia wytrzymałości mostu, gdy na samym końcu popełniłeś zwykły błąd rachunkowy.
dzisiejsza młodzież na politechnice miałaby poważne kłopoty z rysowaniem grafosem czy rapidografem, co to jest linia cienka, średnia czy gruba, nie mówiąc o piśmie technicznym.
a my byśmy mieli poważne kłopoty z AUTOCAD-em.

wyobraź sobie, że podczas studiów miałem zajęcia z informatyki.
cały semestr pisaliśmy program w Fortranie, który rozwiąże równanie np. 5x6=x czy coś podobnie banalnego.
pisaliśmy schemat blokowy, potem program, następnie w linijkach, które panie przetwarzały na taśmę oraz karty perforowane i już po trzech miesiącach taki program na komputer Odra 1305 (wtedy najnowocześniejszy w PRL) był gotów.
z punktu widzenia dzisiejszych studentów byliśmy zaawansowani mniej więcej jak jaskiniowcy.

podczas szkolenia z techniki jazdy większość ma kłopoty, gdy podczas wyłączenia aktywnych systemów bezpieczeństwa trzeba hamować pulsacyjne.

ale gdy pytam czy ktoś jeździł samochodem bez ABS okazuje się, że takich ludzi już prawie nie ma, więc skąd mają to umieć.

jeżeli człowiek jeździł samochodem bez układów wspomagających hamowanie, na lichych oponach (bo innych nie było), z hamulcami bębnowymi bez wspomagania, to świadomość drogi hamowania była bardzo istotna.

również dzisiejsi ludzi nie potrafią hamować lewą nogą, ale gdyby ktoś miał samochód, który gaśnie na wolnych obrotach lub miał trochę praktyki na wózku widłowym Rak, który miał takie wycieki wewnętrzne (nawet nowy), że trzeba było dodawać gazu (prawą nogą), aby podnieść widły, a lewą nogą w tym czasie hamować, to byłby inna rozmowa.

dzisiaj gdy większość pojazdów może zatrzymać się na odcinku poniżej 40 m z prędkości 100 km/h, ważniejsza jest obserwacja, skupienie, koncentracja, aby decyzję o hamowaniu podjąć w odpowiedniej chwili.

tak jak dawniej piorąc musiałeś wiedzieć jaki materiał, jaka temperatura, jak długo itp.
dzisiaj wrzucasz pranie do pralki, a ona rozpoznaje, dobiera program, temperaturę, czas prania, itp., a Ty musisz się tylko skupić, aby nie przeładować pralki.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » sobota 20 maja 2023, 14:37

Cyryl8 napisał(a):tak jak dawniej piorąc musiałeś wiedzieć jaki materiał, jaka temperatura, jak długo itp.
dzisiaj wrzucasz pranie do pralki, a ona rozpoznaje, dobiera program, temperaturę, czas prania, itp., a Ty musisz się tylko skupić, aby nie przeładować pralki.

Z ta pralka to pojechales po bandzie ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Moja robi laske ale tch funkcji niema ! :mrgreen:

:)
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » niedziela 21 maja 2023, 11:58

Jak jesteś bogaty i kupujesz Miele, która nie psuje się przez 40 lat, to nie wiesz jakie możliwości mają te najnowsze.
Moja mającą 10 lat waży i sama dobiera czas.

Ps. Jesteśmy nad jeziorem, pierwszy raz pływałem w tym roku, bo Chorwacji nie liczę.
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka