Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » sobota 18 marca 2023, 13:19

Blacksmith napisał(a):...Władze bezwzględną w Polsce posiada Blackmsith----

To coś w rodzaju "Król Maciuś pierwszy".

Ja tak myślałem w przedszkolu, ale w szkole podstawowej już z tego wyrosłem.

I jak tu nie sądzić, że jesteś dzieckiem?
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 20 marca 2023, 10:09

Blacksmith napisał(a):...Władze bezwzględną w Polsce posiada Blackmsith----

władza bezwzględna, czyli jak rozumiem absolutna jednego człowieka sprawującego władzę w państwie przysługiwała mu bez ograniczeń.

takie coś było w starożytności, w średniowieczu, za Ludwika we Francji, za cara w Rosji i obecnie w KRLD, na Białorusi i w Rosji.

taka władza jest z definicji zła, ponieważ człowiek bywa omylny, bywa że zachłystuje się władzą, bywa że władza deprawuje go (Kaligula).

we współczesnym świecie w krajach rozwiniętych panuje demokracja, czyli rządzi grupa ludzi wybrana przez większość, a i ta władza aby nie dochodziło do nadużyć podzielona jest na trzy ustawodawczą, wykonawczą i sądowniczą, które w normalnych państwach jest rozdzielona.

także to co piszesz jest w sferze bajek, ale zastanawia mnie jedno: czy wiesz jak dochodzi się do władzy absolutnej?

albo na skutek zamachu stanu (gdy zmienia się inny ustrój na władzę absolutną), albo mordując poprzedniego władcę absolutnego stając na jego miejscu.

tak czy inaczej każdy władca absolutny zawsze ma krew na rękach, czy dochodząc do władzy, czy utrzymując ją, bo chętnych na jego miejsce jest wielu.
poznaj historię i powiedz, czy był na tym świecie chociaż jeden władca absolutny, który cieszył się sympatią poddanych?
oczywiście tacy władcy robią sobie spektakle własnej popularności i uwielbienia jak w KRLD, ale gdyby Kim otworzył granicę, to wtedy przekonałby się jak go lubią.

popatrz na obecnych władców absolutnych i zastanów się czy chcesz koniecznie być taki jak oni?
Cyryl8

Postprzez ks-rider » poniedziałek 20 marca 2023, 18:38

Cyryl8 napisał(a):
władza bezwzględna, czyli jak rozumiem absolutna jednego człowieka sprawującego władzę w państwie przysługiwała mu bez ograniczeń.

takie coś było w starożytności, w średniowieczu, za Ludwika we Francji, za cara w Rosji i obecnie w KRLD, na Białorusi i w Rosji.

taka władza jest z definicji zła, ponieważ człowiek bywa omylny, bywa że zachłystuje się władzą, bywa że władza deprawuje go (Kaligula).

Cyryl ale dlaczego zapomniales wymienic kraju miodem i mlekiem plynacego ? Jako TIP'a dodam, ze w kraju tym sprawuje bezwzgledna wladze karliput z kotem ! :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 20 marca 2023, 22:17

u nas jeszcze nie ma władzy absolutnej.
nasz wódz robi wszystko, aby taką mieć, dobrze mu idzie, ale jeszcze do prawdziwego absolutyzmu daleko.
Cyryl8

Postprzez gumik » poniedziałek 20 marca 2023, 22:41

Małymi kroczkami (dosłownie!) do celu.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » niedziela 26 marca 2023, 10:57

na praktycznym egzaminie E do C jest teraz (2020-2025) okres przejściowy, zdający mogą zdawać na dwóch zespołach pojazdów:
1. takim jak dotychczas - pojazd ciężarowy z przyczepą o długości minimum 14 m
2. ciągnikiem siodłowym z naczepą klasyczną o długości 16,5 m.
po tym okresie (od 2025) szkolenie i egzamin będą mogły odbywać się tylko na tradycyjnych zespołach pojazdów,: ciągnik - naczepa.

WORD we Wrocławiu jest przygotowany do nowych zespołów pojazdów, bo na placu manewrowym są wymalowane na żółto inne stanowiska pod ciągnik z naczepą, jednak żaden z OSK oprócz jednego nie posiada takich zespołów pojazdów.
ten jeden szkoli uzupełniająco, inne czasem wynajmują, aby przyszły kierowca zapoznał się z tym czym będzie w przyszłości jeździł.

jednak nie słyszałem jeszcze, aby we Wrocławiu od początku okresu przejściowego odbył się jeden egzamin na nowym zespole pojazdów, który będzie obowiązywał po 2025 roku.

firma z którą współpracuję - Polska Izba Gospodarcza Transportu Samochodowego i Spedycji wspólnie z MAN Wolica we wtorek zaprezentuje we Wrocławiu zespół pojazdów MAN TGX i naczepa, jeszcze nawet nie wiem jaka.

przedstawiciele OSK, instruktorzy będą mogli się zapoznać z tym pojazdem i przy okazji popróbować sił na symulatorze.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 27 marca 2023, 19:14

Cyryl8 napisał(a):poznaj historię i powiedz, czy był na tym świecie chociaż jeden władca absolutny, który cieszył się sympatią poddanych?

W historii było wielu władców, którzy byli szanowani przez swoich poddanych i późniejsze pokolenia. Zwykle byli to władcy, którzy mieli wiele pozytywnych cech, takich jak:

Sprawiedliwość: Władcy, którzy byli uważani za sprawiedliwych i równi wobec swoich poddanych, zwykle byli bardzo szanowani. Takie władztwo często kojarzy się z nazwiskami takimi jak król Salomon, Cyrus Wielki czy królowa Elżbieta I.

Mądrość: Władcy, którzy wykazywali się mądrością i zdolnościami przywódczymi, często byli szanowani. Do takich władztw można zaliczyć imiona jak cesarz Konstantyn Wielki, Katarzyna Wielka czy król Dawid.

Odwaga: Władcy, którzy pokazywali odwagę wobec swoich wrogów lub w trudnych sytuacjach, również często byli szanowani. Takie przykłady to król Leonidas I, król Artur lub królowa Boadicea.

Dobroczynność: Władcy, którzy wykazywali się dobroczynnością wobec swoich poddanych, często byli bardzo szanowani. Takie władztwa to król Fryderyk II, król Zygmunt III Waza czy król Abd Allah.

Sukces: Władcy, którzy osiągali wielkie sukcesy w swoich rządach lub prowadzili swoje kraje do zwycięstwa wojennego, również byli szanowani. Takie przykłady to Aleksander Wielki, Juliusz Cezar lub Napoleon Bonaparte.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 27 marca 2023, 20:38

z jednym się na pewno zgodzę, zachłanność dawnych władców z porównaniu z dzisiejszymi urzędami skarbowymi należy uznać za bardzo umiarkowaną.

ale chyba coś Ci się kompletnie pokręciło, bo w każdych czasach wspomnianych przez Ciebie były rzeczy, których Ty sam nie zaakceptowałbyś nigdy.

za większości tych władców było niewolnictwo, a kto by Ci zagwarantował że urodzisz się człowiekiem wolnym?

jak się żyło za Salomona zwykłym poddanym, kto to wie, bo źródła nie uwzględniają takich rzeczy.

Cyrus stworzył imperium, żeby stworzyć imperium trzeba wiele innych narodów podbić, a rządzących nimi zabić, więc Cyrus robił to z wieloma narodami co dzisiaj chce zrobić Putin, który nawet jak podbije parę państw ościennych, wróci do imperium z czasów ZSRR okupi to ogromnymi stratami swoich obywateli (dzisiaj to 100 000), a trzeba dorzucić tych których podbije, więc na pewno w czasach Cyrusa miałbyś większe prawdopodobieństwo być podbitym (zabitym lub niewolnikiem) lub żołnierzem, który życiem zdobywał i utrzymywał dla niego imperium, być może też zabitym albo okaleczonym.

i tak dalej.

z wszystkich tych władców, którzy według Ciebie byli szanowani przez swoich poddanych tylko tak naprawdę jeden król Artur, ale w filmach, bo nie ma żadnych danych, aby to była postać historyczna.

wszyscy Ci władcy byli władcami czasów wojny, więc olbrzymich ofiar po stronie przeciwników jaki i swoich.
może to i z punktu widzenia władcy jest zabawne, ale dla zwykłych ludzi już nie, a ja jestem zwykłym człowiekiem.

jak jeżeli miałbym już mieć władcę absolutnego, to po co mi władca odważny? wystarczy aby nie prowadził wojen.
po co mi dobroczynny? wystarczy aby poddanych nie doprowadził do biedy.
po co ma być mi równy? niech ma swoje przywileje, tytuły szlacheckie.

jeżeli miałbym już mieć takiego władcę to chciałbym żeby zapewnił pokój, nie gniótł podatkami i jak najmniej wtrącał się do mojego życia, a ja sam już sobie dam radę.

jak już szukasz takiego dobrego władcy, to znajdź w historii takiego, który rządził przynajmniej 20 lat i nie prowadził żadnej wojny.

będzie ciężko, historia pamięta o tych co zabijali, ale o takich co dali spokojnie żyć poddanym się szybko zapomina.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » poniedziałek 27 marca 2023, 20:54

Az dziw, ze nikt nie wspomnial o

cesarzu Cyryli VIII :mrgreen:

Ja chcialem cale zycie pobic rekorh Henryka VIII - go ale jak na razie jestem przy Ann Bolane ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 27 marca 2023, 21:26

na kiedy więc planujesz egzekucję?
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 27 marca 2023, 22:09

Cyryl8 napisał(a):na kiedy więc planujesz egzekucję?

Myślę, że koledze ks-rider chodziło, że Henryk VIII miał aż 8 żon i ks-rider jest na etapie Anny Boleyn, która była drugą żoną Henryka. Czyli, że ks-rider ma obecnie drugą żonę. A chciałby pobić rekord Henryka czyli mieć więcej niż 8 żon z kolei.

Cyryl8 napisał(a):ale chyba coś Ci się kompletnie pokręciło, bo w każdych czasach wspomnianych przez Ciebie były rzeczy, których Ty sam nie zaakceptowałbyś nigdy.

To nie mi. Tak odpowiedziała mi sztuczna inteligencja na zadane pytanie o szanowanych władców.

Cyryl8 napisał(a):jak już szukasz takiego dobrego władcy, to znajdź w historii takiego, który rządził przynajmniej 20 lat i nie prowadził żadnej wojny.

Sztuczna inteligencja takiego znalazła....

Jaki władca rządził 20 lat i nie prowadził żadnej wojny?...

"Jeden z takich władców to Muhammad VI, król Maroka. Rządzi już od ponad 20 lat, ponieważ objął tron 23 lipca 1999 roku, a nie prowadził żadnej wojny podczas swojego panowania. Jego polityka skupia się na modernizacji kraju, walki z ubóstwem i korupcją, a także na propagowaniu wolności i tolerancji religijnej."

Także ja bym był takim Muhammadem VI. Muhammad VI udowadnia, że można. Myślę też, że masz o mnie nieprawidłowe mniemanie. Pewnie sobie myślisz, że po dojściu do władzy zaraz bym nakazał wieszać np. wszystkich egzaminatorów. Otóż nie. Po prostu zwalniałbym chamów z pracy a w WORD'ach poczynił inne rozwiązania. Za mojego panowania dobrzy ludzie by mieli dobrze a źli by mieli źle. Po prostu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 27 marca 2023, 22:22 przez Blacksmith, łącznie zmieniany 2 razy
Blacksmith

Postprzez ks-rider » poniedziałek 27 marca 2023, 22:10

Nie pamietam ile lat byly zona Henryka, ale mysle, ze moze gora dwa lata, wiec w mom przypadku od nastu lat..... :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 27 marca 2023, 23:43

Pomyłka. Henryk VIII miał 6 żon z kolei a nie 8.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 28 marca 2023, 06:12

Ale jak widzisz o tym władcy Maroka jakoś w historii cicho i jakbyś miał takiego władcę odszukać samodzielnie, miałbyś spory kłopot.

Żeby pobić Henryka VIII trzeba się jakoś pozbywać tych żon, aby mieć następne.
W naszych czasach jakże złych dla Blacksmith-a, załatwiamy to rozwodami.
Natomiast władca absolutny ma znacznie więcej możliwości.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 28 marca 2023, 06:16

Blacksmith napisał(a):...Po prostu zwalniałbym chamów z pracy...

Zwolniłbyś wszystkich czy według jakiegoś klucza?

Jeżeli byś już zwolnił, to skąd byś wziął następnych i to takich, którzy odpowiada ją Tobie?
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka