Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez gumik » czwartek 02 lutego 2023, 17:15

Jeśli przestępczość w stanach nie jest mniejsza niż w innych krajach, gdzie dostep do broni jest dużo trudniejszy, to musi być inny powód. Konstytucja, prawo, blabla - jasne, fajnie brzmi. Ale tu raczej podpisuje się pod tym co Cyryl napisał -> pieniądze nie śmierdzą.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » wtorek 07 lutego 2023, 18:08

no proszę są jeszcze ludzie, którzy potrafią właściwie siebie ocenić:

https://autokult.pl/dali-mandat-kierowc ... 922643648a
Cyryl8

Postprzez ks-rider » wtorek 07 lutego 2023, 19:17

Znaczy, jak dostane mandat, to mam posypad´c sobie glowe popiolem i nie zapomniec wyslac maila do komendy w ktorym podziekuje za mandat i kare !

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » wtorek 07 lutego 2023, 21:43

ani posypać głowę popiołem, ani iść do Częstochowy na kolanach, ale po prostu przyznać się: moja wina, zrobiłem źle, przepraszam.

a nie szukać tysiąc usprawiedliwień.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 07 lutego 2023, 22:30

po dłuższym okresie wracam do szkolenia z jazdy.

od wiosny poprzedniego roku zajmowałem się wykładami, szkoleniami na maszyny i na symulatorze oraz tworzeniem programów do e-learnigu.
nadal tym się zajmuję, ale tak szkoda było mi jeżdżenia.

wspomagam kolegę na kat. D - jeden kursant.

muszę go skończyć do marca, bo wtedy zaczynam wakacje.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » środa 08 lutego 2023, 09:06

ks-rider napisał(a):Znaczy, jak dostane mandat, to mam posypad´c sobie glowe popiolem i nie zapomniec wyslac maila do komendy w ktorym podziekuje za mandat i kare !

Pamietaj, jakCie zlapia za reke, to mow, ze to nei Twoja reka ! :mrgreen: :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=iwF0zinbc88

ks-rider

Postprzez Blacksmith » środa 15 lutego 2023, 19:52

Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 15 lutego 2023, 21:57

"Kolekcjonerzy i sportowcy uzbrojeni po zęby"

bardzo fajnie te środowiska są dojrzałe i niewielkie, oni używają broni tylko na strzelnicach, a nie na ulicach przeciw innym.

tak jest ze wszystkim:

to tak jakby nagle zaczął być popularny boks, fajnie na sali, na ringu z innymi bokserami, ale nie na ulicach nie ćwicząc na postronnych.

jeżeli wyścigi samochodowe czy rajdy zaczną przyciągać tłumy, też dobrze, bo na torach, na trasach rajdowych, zamkniętych dla innych, a nie powszechnie na ulicach pośród innych pojazdów.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » środa 15 lutego 2023, 23:30

Powiem tak, ci ktorzy zrozumieli, to zrozumieli. A ci ktorzy nie zrozumieli, no coz, w razie draki pojda jak barany do rzezni ! :wink:

ks-rider

Postprzez Blacksmith » czwartek 16 lutego 2023, 00:40

Cyryl8 napisał(a):bardzo fajnie te środowiska są dojrzałe i niewielkie

Nie aż takie niewielkie bo obecnie zarejestrowanych sztuk broni w Polsce to około miliona (właczając broń czarnoprochową, która stanowi około połowy) na stan z roku 2021. Ale, że z roku na rok rejestrowanych jest coraz więcej a w roku 2022 został pobity rekord to trzeba przyjąć, że jest już sporo więcej. Nie ma dokładnych (przynajmniej nie znalazłem) danych ilu Polaków posiada prywatną broń, ale szacuje się, że około 400 tys. A więc nie aż taka niewielka grupa. Myślę, że to dużo więcej niż posiadaczy kampera czy zawodników piłki siatkowej w Polsce.

Fajnie też, że w końcu uznałeś takich ludzi za dojrzałych a nie za psycholi co tylko myślą kogo tu dzisiaj zastrzelić.
Broń czarnoprochowa jest dostępna bez zezwolenia ale nie widać aby dokonywano jakoś wiele przestepstw z ich użyciem.

Dlatego też twierdzę, że dalsze złagodzenie przepisów i ułatwienie dostępu do broni nie zmieni jakoś postaci rzeczy.

ks-rider napisał(a):Powiem tak, ci ktorzy zrozumieli, to zrozumieli. A ci ktorzy nie zrozumieli, no coz, w razie draki pojda jak barany do rzezni! :wink:

Zgadzam się.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » czwartek 16 lutego 2023, 06:25

Mówimy o dwóch różnych rzeczach.

Dostęp do broni za zezwoleniem dla niektórych i powszechnym dostępie do broni (ja to rozumiem bez ograniczeń), które we wcześniejszych wypowiedziach uważałeś za konieczne.

Natomiast z tymi kamperami to jest trochę inaczej, posiadaczy kamperów jest pewnie mniej, ale podróżujących kamperami i przyczepami dużo więcej.
Co prawa spora część komperowców jest dwuosobowa, ale są też rodziny bardziej liczne.
Dodatkowo trzeba doliczyć wypożyczalnie kamperów, których lawinowo przybywa, gdzie jeden posiadacz ma ich wiele.

W Polsce mniej nas widać, bo wielu z nas jeździ poza granice, gdzie kempingi z miejscami wyznacznymi pod kampera czy przyczepę - parcelami w ilości 500- 600 są powszechne.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 20 lutego 2023, 18:00

dodam jeszcze, że gdy kupiłem pierwszego kampera i jechaliśmy ponad 15 lat temu nad morze na Święta Wielkiej Nocy, byliśmy jedynym kamperem.
i spędziliśmy te święta w Niemczech na Rugii, bo u nas poza sezonem nie było czynnych kempingów.

w tamtym roku na Wielkanoc po drodze sporo kamperów, a kemping u Alexa był pełen.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » środa 01 marca 2023, 22:03

MPK Wrocław skarży do sądu Orlen o odszkodowanie za tymczasowe sztuczne zawyżanie cen paliw w zeszłym roku na czym MPK straciło jak twierdzą ok.1 miliona zł.
Orlen broni się, że sztucznie cen nie zawyżali, a MPK Wrocław miało wybór podpisać umowę z kimś innym a wybrali Orlen, więc nie powinni marudzić.

Jestem ciekawy co z tego wyniknie. Oczywiście kibicuje MPK Wrocław.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 01 marca 2023, 23:12

nie znam dokładnie sprawy, ale wydaje mi się, że MPK nie kupuje na stacji tylko w hurtowni, a ta jest jedna - Orlen na Swojcu.

kiedyś gdy pracowałem w transporcie międzynarodowym i między innymi byłem odpowiedzialny za paliwo (mieliśmy swoją mini stację).
wielu dostawców oferowało swoje paliwo zachwalając jakość, jednak wszyscy brali z tego samego źródła, od Orlenu.

dzisiaj OSK z którym współpracuję też ma taką mini stację i też każdy pośrednik bierze z Orlenu. tak samo PKS Oława.

także wszystkie stacje BP, Shell, Moya, Carrefour, Leclerc, Amic i inne są zaopatrywane przez Orlen, bezpośrednio lub przez pośredników.

w 2007 roku krótko paliwo do Wrocławia dostarczał Total z Drezna do stacji Poczty Polskiej, która wtedy miała bazę koło Grabiszyńskiej.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » środa 01 marca 2023, 23:48

ZKM Elbląg też ma swoją mini stację funkcjonującą cały czas w pobliżu dworca PKS (i z niej korzystają chyba też pozostali przewoźnicy jak Warbus, PKS czy Arriva ale nie jestem pewny). Ciekawi mnie czy posiadanie takiej stacji wychodzi taniej niż tankowanie na zwykłych stacjach. A może chodzi o względy logistyczme, prestiżu?
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka