przez Cyryl8 » poniedziałek 30 stycznia 2023, 21:51
przez gumik » poniedziałek 30 stycznia 2023, 22:02
ks-rider napisał(a):gumik napisał(a):Nie sądzę. Mimo pozorów żeby wyciągnąć broń, odbezpieczyć, to mija trochę czasu. W wielu przypadkach nóż jest lepszy/szybszy/skuteczniejszy od broni palnej.
Gumik,
w Stanach kultura obchodzenia sie z bronia jest znacznie wyzsza niz moglo by sie wydawac. Babki albo trenzja i nie sa gorsze od facetow a tym ktorym to nie idzie z ragoly maja ze soba dwoch najlepsiejszych przyjacieli -> czytaj Smith & Wesson z regoly wogole bez " kurka " , tak wiec niema co odbezoieczac tylko 5 razy ciagniesz za spust
przez Cyryl8 » poniedziałek 30 stycznia 2023, 22:15
przez Blacksmith » poniedziałek 30 stycznia 2023, 23:28
Cyryl8 napisał(a):konstytucję Ameryki stworzyli ludzie i ludzie mogą tą konstytucję zmienić,
gumik napisał(a):Jak się dobrze orientuje pistolet w aucie można przewozić tylko w kaburze. Musisz być naprawdę ekstremalnie szybki i spodziewać się ataku, żeby się obronić.
Cyryl8 napisał(a):ja to widziałem w kinie:
przez Cyryl8 » poniedziałek 30 stycznia 2023, 23:55
przez Cyryl8 » wtorek 31 stycznia 2023, 00:11
przez gumik » wtorek 31 stycznia 2023, 01:59
ks-rider napisał(a):Absolutnie nie znasz mentalnosci amerykanow, nie znasz ani ich prawa ani konstytucji ktora gwarantuje kazdemu bez wyjatku prawo do posiadania broni. Inna bajka jest, ze tam jest tylu psycholi i tylu yebnietych w mozg, co tam. Murzyn za miska chinskiej zupy obetnie Ci glowe i nawet mu powieka sie nie ruszy.
Niektóre stany wymagają zdobycia specjalnego pozwolenia na kupno broni lub sprawdzenia przeszłości kryminalnej aplikanta. FBI prowadzi bazę danych osób, które ubiegają się o takie pozwolenie. Sprawdza się ich dane, czy, kiedy i za co osoby te były karane. Czasami, trzeba jeszcze przejść odpowiednie szkolenie. Stany, w których mniej lub bardziej sprawdza się osobę kupującą broń to: California, Connecticut, Delaware, Dystrykt Kolumbii, Hawaje, Illinois, Iowa, Massachusetts, Michigan, Maryland, New Jersey, Nebraska, Karolina Północna, Oregon, Pensylwania, Pensylwania, Rhode Island, Waszyngton
W praktyce, w niektórych stanach wymogi stawiane osobom chcącym posiadać broń są tak wysokie, że mało kto jest je w stanie spełnić. Skutkiem tego, mimo prawa do posiadania broni, mało kto dostaje pozwolenie na nią. Tak jest np. W Californii, stanie Nowy Jork czy na Hawajach.
przez Blacksmith » wtorek 31 stycznia 2023, 02:34
pierwsza może na razie początkowa ustawa o ograniczeniu dostępu do broni wchodzi w życie.
z tego co wyczytałem:
- sprzedawca ma obowiązek sprawdzać osoby między 18-21 lat i ma na to nie 3 dni jak do tej pory, ale 10 dni.
- zakaz sprzedaży broni skazanych za przemoc.
- red flag laws, czyli przepisy umożliwiające odebranie broni osobom uznanym za niebezpieczne dla siebie i innych.
przez Cyryl8 » wtorek 31 stycznia 2023, 13:56
Blacksmith napisał(a):1. ...No jeśli to jest nowa ustawa to takie coś powinno być od zawsze...
2. ...Daj Panie Boże żeby takie "ograniczenia" były u nas...
3. ...Zapomnij, że w USA, a szczególnie w stanach zachodnich odbierze się ludziom prawo do posiadania broni...
przez ks-rider » środa 01 lutego 2023, 22:52
Cyryl8 napisał(a):j
posiadaczy broni mniej bym się obawiał, ale bardziej producentów, do to wielcy pracodawcy, wielka kasa,
poza tym Teksas to tylko poniżej 10% ludności USA, a więc tylko poniżej 10% głosów.
gumik napisał(a):https://www.uwujasama.pl/posiadanie-bro ... -naprawde/
przez Cyryl8 » środa 01 lutego 2023, 23:59
przez gumik » czwartek 02 lutego 2023, 10:21
Ok. Ty wiesz lepiej, bo tam nie mieszkasz?ks-rider napisał(a):Gumik, ona wogole niewie o czym pisze, mimo, ze tam 5 lat mieszka.
A dlaczego mam zakładać, że ten koleś wie o czym mówi?ks-rider napisał(a):Tu masz mojego znajomego, wejdz na jego kanal, poogladaj filmiki, sa b. prawdomowne i sam wyciagnij wnioski.
przez Cyryl8 » czwartek 02 lutego 2023, 10:58
przez ks-rider » czwartek 02 lutego 2023, 15:06
gumik napisał(a):Ok. Ty wiesz lepiej, bo tam nie mieszkasz?
A dlaczego mam zakładać, że ten koleś wie o czym mówi?
Poza tym nie za bardzo tam coś widzę na temat tu poruszany.
przez Cyryl8 » czwartek 02 lutego 2023, 15:36