Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 12 grudnia 2022, 10:34

teraz rozumiem.

ile osób rywalizowało w kategoriach?
jakie było wpisowe i co oferowali?

i jeszcze pytanie: nie ma jakiś zawodów ogólnokrajowych?

pytam, bo byłem w Berlinie na turnieju plażówki oldbojów, co prawda była tylko jedna kategoria wiekowa +72 (rocznik) i byliśmy z kolegą najstarsi, wpisowe było porównywalne jak w podobnych turniejach w Polsce, jeżeli nie niższe, co może wynika z braku hal z piachem w Polsce.
za wpisowe miałeś przed turniejem zupkę, po turnieju normalny obiad ze szwedzkim stołem.

było to parę lat temu, ale dzisiaj już wpisowe i co za to oferują jest zupełnie zadowalające.

ogólnie rzecz biorąc siatkówka i plażówka oldbojów w Niemczech jest ilościowo uboższa i niższa poziomem, paru naszych kolegów jest mistrzami Niemiec w siatkówce halowej wspomagając naszych niemieckich kolegów.

na korzyść Polski jest to, że jest o wiele więcej uczestników i oldboje są rozbici na poszczególne grupy wiekowe w obu odmianach tego sportu.

ostatni Super Puchar Polski w lecie w Nadarzynie odbywał się na kompleksie basenów, gdzie wejście na osobę to 40 zł.
więc gdybyśmy z kolegą chcieli wejść na sobotę niedzielę zapłacilibyśmy 160 zł i jeszcze płacilibyśmy za wynajęcie boiska.
wpisowe było 180 zł, za to było udział w turnieju, korzystanie z basenów, koszulki, w sobotę i niedzielę obiad, w sobotę impreza z muzyką i alkohol;em bez ograniczeń.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » poniedziałek 12 grudnia 2022, 15:23

Klub ma prawie 300 osob ale wiadomo, ze tylu u zawodach udzialu nie bierze. Ile uczestnikow bylo, no calkiem sporo, bo ciaaaaagnie sie to przez caly miesac aby nikz spllecznie nadgodzin robic nie musial.

Wpisowego nie ma zadnego, bo klub nie moze zarabiac na zawdach od swoich czlonkow, w koncu wszyscy placima skladki. Koszty klubu, to zakup dyplomow wiec tyle co nawet nie na waciki.

:wink:
ks-rider

Postprzez Blacksmith » wtorek 13 grudnia 2022, 03:12

Chiny mają obecnie najbardziej rozbudowaną sieć autostrad i dróg szybkiego ruchu na świecie. Na stan 8.05.2021r. to ponad 150 tys. km dróg ekspresowych i autostrad. Poza tym budują często w BARDZO trudnym terenie i ogromnie długie mosty. Od roku 2011 dokładają w swoim kraju około 10.000 km rocznie, dla porównania Niemcy posiadają około 13 tys. km autostrad.
Mają tyle autostrad, że mogłyby one krążyć kulę ziemską trzy razy. Coś niesamowitego. Niemcy niegdyś potęga autostradowa obecnie przy Chinach wypadają dosyć blado.
Co jak co ale Chiny wszystkim udowadniają, że jak się chce to się da.

P.S- Chiny nie należą do UE i nie pobierają od niej pieniędzy.

https://www.youtube.com/watch?v=4-XDxCb92X4

https://wrc.net.pl/mj-to-najwieksza-i-n ... wiat-wideo
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 13 grudnia 2022, 11:32

A Niemcy pobierają?

kolejna sprawa to trzeba porównać wielkość i proporcje, bo tutaj już Chiny wypadają blado, dodajmy, że w przypadku Niemiec mówimy tylko o autostradach w przypadku Chin autostradach i drogach ekspresowych, których standardu nie znamy.
Załączniki
Autostrady.png
Autostrady.png (9.76 KiB) Przeglądane 3354 razy
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » środa 14 grudnia 2022, 03:32

W niezwykle mrocznej ciemni niewiedzy błądzisz.

Nie patrz w całości na terytorium danego kraju bo wiele krajów ma regiony mniej lub bardziej zurbanizowane. Dla przykładu Rosja... Rosja ma regiony wielkości wielokrotności państwa Polskiego gdzie są to tereny przeważnie... puste. Podobne regiony są w USA, itd.

Inna sprawa, że Chiny przy takim tempie budowy autostrad szybko przegonią Niemcy pod względem ilości autostrad na miliom mieszkańców.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 14 grudnia 2022, 08:43

Drogi są potrzebna do transportu, a tym przemieszczają się ludzie lub towary, które oni potrzebują, więc jeżeli mamy wioskę 100 ludzi, to żużywają oni x kg produktów które trzeba im przywieść, jeżeli mamy państwo 10 mln, to 10 000 x takich samych produktów.
Dlatego też oprócz kryterium powierzchniowego podałem liczbę ludności, gdzie i tak Niemcy górują.

Ps. Coś dla palaczy:
Parlament Nowej Zelandii ustanowił zakaz sprzedaży papierosów osobom urodzonym po 2009 roku przez całe życie.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » środa 14 grudnia 2022, 11:15

Cyryl8 napisał(a):Ps. Coś dla palaczy:
Parlament Nowej Zelandii ustanowił zakaz sprzedaży papierosów osobom urodzonym po 2009 roku przez całe życie.

Ogladam te ichnie filmiki z urzedu emigracyjnego i celnego. Troche bylo o tym kraju przy ataku terrorystycznym i wprowadzeniu tam bana na bron polautomatyczna. W dodatku najsmieszniejszym ( a wlasciwie najbardziej tragicznym ) jest fakt, ze wszyscy chetnie pooddawali bron, za kupa szmalu mimo, ze prawnie byl to bubel wiekszy od tego z zabieraniem prawa jazdy ktory jest obecnie aktualny !

Dla mnie to oni nie maja rowno pod deklem !

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » środa 14 grudnia 2022, 11:17

oczywiście na przykład w takiej Somalii nikt nie oddałby broni dobrowolnie, ale ja gdybym miał wybierać wolałbym żyć w Nowej Zelandii niż w Somalii.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » środa 14 grudnia 2022, 11:41

Cyryl

wiesz, sa kraje inne niz Somalia, np, Norwegia , UK , Szwajcaria, Niemcy, Francja ( generalnie cala Europa ( i jakos nikomu z legislytywy nie przychodzi do glowy aby wpasc an taki pomysl !

P.S. I ciesze sie, ze w zadnym z nich nie chcesz zyc ! - Siory, nie potrafilem sie powstzrymac, mam nadzieje, ze wybaczysz ! :mrgreen:

Tylko czekac az jakis debil wpadnie na pomysl zabicia kogos pilka do siatkowki i tylko czekac az te zostana zbanowane z polek sklepowych ! :mrgreen:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » środa 14 grudnia 2022, 13:56

oczywiście chcę zobaczyć inne kraje, Somalię też, ale nie chcę zmieniać tego gdzie mieszkam.

mam tu swoje miejsce, rodzinę, przyjaciół i jakoś mi tu pasuje.

oczywiście człowiek ma pragnienia, marzenia, ale w sumie nie widzę możliwości poprawienia swojego życia bez nieuciążliwych skutków ubocznych.

ps. trafiały się już w historii przypadki zabijania ludzi piłką, ale nie była to ta od siatkówki.
Załączniki
comment_1638749512JJnJYdkDOqo10EaGIlY9No,w1200h627f.jpg
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 15 grudnia 2022, 03:15

Cyryl8 napisał(a):Ps. Coś dla palaczy:

Pamiętam ze znajomymi jak mieliśmy np. po 14-16 lat to piwo kupowało się w ten sposób, że najczęściej w pobliżu byli jacyś żule i za papierosa czy 50gr po daniu im kasy kupowali nam. Generalnie nigdy nie było żadnego problemu.
Chociaż nie wiem jak w Nowej Zelandii.

Niby generalnie jestem za, ale zakazany owoc smakuje najbardziej. Młodzi w Nowej Zelandii mogą po prostu za jakiś czas kupować te papierosy od dilerów jak u nas kupują np. marihuanę.
Blacksmith

Postprzez ks-rider » czwartek 15 grudnia 2022, 09:46

Blacksmith"[quote="Cyryl8 napisał(a):Młodzi w Nowej Zelandii mogą po prostu za jakiś czas kupować te papierosy od dilerów jak u nas kupują np. marihuanę.

Mlodzi w NZ maja przeyebäne bo piwo od 21 roku zycia, a jak jeszcze pozno zrobiles PJ, to wogole szkoda gadac !

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » czwartek 15 grudnia 2022, 10:25

Ale może są tacy ludzie na świecie, którym nie smakuje piwo, a papierosy również mogą nie istnieć.
Sam znam takich paru.

Nie wiem dlaczego zakładacie, że każdy chce to piwo pić i palić fajki, a zakaz ma im to uniemożliwić/utrudnić?

Co do owoców zakazanych: w niektórych krajach jest prawnie zakazany homoseksualiz, ale to nie powoduje, żeby młodzi ludzie nie mający do tego skłonności, ekspermentowali z tym tylko dlatego, że jest to zakazane.

Pamiętam czas gdy w pracy wszyscy bez wyjątku palili, w urzędach, w komunikacji publicznej palili pasażerowie, palili kierowcy (mimo zakazów), nauczyciele, wykładowcy na uczelniech palili.
Dzisiaj widzę więcej osób nie palących niż palących, w moim otoczeniu osoby palące są wyjątkami.

Myślę, że nadejdzie taki czas, że palenie będzie czynnością bardziej rytualną.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » piątek 16 grudnia 2022, 10:37

ks-rider napisał(a):... jest fakt, ze wszyscy chetnie pooddawali bron, za kupa szmalu...

coś w tym jest, bo u nas fajnie byłoby aby KGP oddał podarowany (za darmo) granatnik, a nie bawił się nim w swym gabinecie jak siedmiolatek.

i tu nasuwa się pytanie czy KGP w Polsce nie dostał zezwolenia na broń trochę na wyrost?
czy zna podstawowe zasady bezpieczeństwa w obchodzeniu się z bronią?
i czy w związku z tym powinien być KGP?
Cyryl8

Postprzez ks-rider » piątek 16 grudnia 2022, 21:52

Was ist KGP ? ? ?

ks-rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka