przez Cyryl8 » czwartek 24 marca 2022, 08:39
USA tu nic nie zrobi za nas, dopóki my nie zmienimy myślenia.
jakiś czas temu słuchałem ksiązki, w której były wypowiedzi Tuska widzącego UE jako jeden organizm, coś w rodzaju stanów zjednoczonych Europy z jedną polityką gospodarczą, jedną armią, jedną reprezentacją w sporcie.
było to dla mnie trudne do zaakceptowania, wyrzeczenie się własnej narodowości na rzecz ogółu.
jakby spadł poziom sportowy w siatkówce, gdyby nie było reprezentacji Włoch, Polski, Francji, Niemiec itp. mielibyśmy jedną drużyne UE, która spokojnie lałaby pozostałe. na MŚ czy olimpiadzie jeden, dwa zacięte mecze.
jednak dzisiaj w obliczu wojny wydaje mi się, że przejście na jedno, może jeszcze nie państwo, ale organizm, w dalekiej przyszłości zjednoczenie państw naszej planety jak w książkach SF, jest naturalną koleją rzeczy - koniecznością.
zdaję sobie sprawę, że dla naszych polityków obecnie rządzących, tkwiących w średniowieczu jest to herezja, ale to nie zmienia rzeczywistości.
oglądam relacje z wojny na Ukrainie i powoli dochodzę do wniosku dlaczego jest tak skuteczna.
po zajęciu Krymu i Donbasu w 2014 roku w tym kraju zaszły poważne zmiany.
gdy widzimy wypowiedzi prezydenta, premiera, ministrów, merów miast, wszystko to są ludzie w dość młodym wieku, myślący jak współcześni normalni ludzie, rozumiejący społeczeństwo, zdający sobie sprawę z potrzeb i co najważniejsze możliwości współczesnego świata.
natomiast Rosja jest zarządzana przez (kiedyś to nazywaliśmy) leśnie dziadki, archaiczne skamieniałości poprzednich epok, mniej więcej jak u nas.
i oni muszą przegrać, albo uznają swoją porażkę, albo zostaną odsunięci, albo w sposób najbardzie naturalny - wymrą.