Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez ks-rider » środa 16 marca 2022, 17:14

gumik napisał(a):Obraz wojny bierzesz z przekazów z telewizji, które są propagandowe. Tak, tak. To co pokazują, to tylko niewielki procent całości. Nigdzie na Twitterze nie ma filmów z pierwszej linii frontu. Zarówno Rosjanie jak i Ukraińcy strzegą tego w tajemnicy. Tam jest używany ciężki sprzęt ciężka altyleria. Nie to co możesz sobie w internecie pooglądać. I posiadanie takiego sprzętu jest kluczowe pomimo opini "ekspertów", którzy mówią, że lepiej inwestować w ręczne wyrzutnie. Posłuchaj prawdziwych ekspertów.

Oczywiście ręczne wyrzutnie są ważne, ale nie dadzą na pierwszym froncie. Co do Twojego karabinu, czy nawet wyrzutni w mieszkaniu. Popatrz jak Rosjanie dzialaja. Jak już się dostaną do miasta, to burza blok po bloku, dzielnica po dzielnicy. Zesralbys się w kiblu z tą swoją wyrzutnią, a ściany zawaliły by ci się na głowę.

Btw. Mimo tych spektakularnych nagrań gdzie widać dziesiątki zniszczonych pojazdów, to dla Rosji jest to zaledwie jakiś niewielki ułamek.

I zauważ jeszcze jedną rzecz. Rosjanie byli w stanie dojechać tymi czołgami w 2-3 dni pod Kijów. Wyobrażasz to sobie? Przy polskiej armii w 2-3 dni byliby pod Warszawą i pozamiatane.

Gumik,

Wiesz dlaczego niema filmow z pierwszej lini frontu ? Dlatego, ze tej lini i tego frontu po prostu niema. Strzelaja na odleglosc, wlasnie dlatego, ze jest ciezki sprzet a malo ludzi !

Aby doszlo to pierwszej lini frontu, to sprzet musi byc totalnie zniszczony.

Co do Recznych wyrzutni rakiet przeciwpancernych to akurat mam specjalizacje z tego kierunku na sprzet o nazwie MILAN.

Zadam Ci tez proste pytanie,

co jest bardziej niebezpoeczne, dla takiego ciezkiego sprzetu ? wyrzutnia czy pojedynczy zolnierz z reczna wyrzutnia ktory zamaskowal sie w jakims lesie i czeka na natarcie ciezkiego sprzetu ?

Dla mnie jest pewne, ten kto ma bron jest wiekszym zagrozeniem dla wroga niz ten ktory tej broni niema

A tak miedzy nami, to przegapiliscie wszyscy sprawe, bo ta bron dawno mogliscie miec, tylko albo nie maciem ciagot w tym kierunku albo .....

:wink:
ks-rider

Postprzez gumik » środa 16 marca 2022, 17:35

Oczywiscie, ze jest pierwsza linia frontu. Tylko nie wyglada tak jak 100 lat temu.

Co do wyrzutni recznych. Wszystkie wspolczesne czolgi maja systemy obronne na tego typu bron. Co prawda rosjanie prawdopodobnie jeszcze tego nie maja. Ale kto wie co bedzie w przyszlosci. Jak to powiedzial jeden madry czlowiek. Przygotowujmy sie na wojne przyszlosci, a nie przeszlosci.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez ks-rider » środa 16 marca 2022, 18:24

gumik napisał(a):Oczywiscie, ze jest pierwsza linia frontu. Tylko nie wyglada tak jak 100 lat temu.

Co do wyrzutni recznych. Wszystkie wspolczesne czolgi maja systemy obronne na tego typu bron.

Z ta linia frontu, zgadzam sie calkowicie.

A z ta aktywna bronia przeciw rakietom to wiesz raz dziala raz niedziala :mrgreen:

Kwestia czolgu i jego wanny oraz mechanizmow obronnych ktorych niema zbyt wiele. Pytanie wiec na ile atakow rakietowych ta obrona zostala przewidziana ? ? ?

.
ks-rider

Postprzez gumik » środa 16 marca 2022, 18:37

Mysle, ze jak chcemy dobrze dozbroic armie, to trzeba popatrzyc jak robia to najlepsi. Na pewno nie bazuja wiekszosci sil na recznych wyrzutniach.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » środa 16 marca 2022, 19:13

Moim zdaniem posiadanie wyrzutni to żaden problem, ale problemem są ludzie, którzy je obsługują.

W dobie podobnego wyposażenia wygrywa się lepszą organizacją, działaniem zespołowym.

Oczywiście niektórzy chcieliby być bohaterami czy dowódcami, gdy w rzeczywistości nadają się tylko do kopania transzeji.
Cyryl8

Postprzez gumik » środa 16 marca 2022, 19:44

ks-rider napisał(a):A z ta aktywna bronia przeciw rakietom to wiesz raz dziala raz niedziala :mrgreen:

No to uwaga! Przeciwko Izraelskim czołgom z aktywnym systemem obrony zostało skierowanych kilkadziesiąt pocisków. Skuteczność (pocisków)?
0

Cyryl8 napisał(a):W dobie podobnego wyposażenia wygrywa się lepszą organizacją, działaniem zespołowym.
Zgoda. Dobra organizacja to podstawa. Nawet najlepiej uzbrojona armia nic nie zdziała jeśli będzie kiepsko dowodzona i niezgrana. Zresztą daleko nie trzeba szukać. Rosjanie dysponując takimi siłami jakie mają mogli zdmuchnąć Ukrainę w kilka dni. Pospieszyli się. Zostały podjęte złe decyzje. Do tego słabe morale części żołnierzy i mamy co widać.
gumik

Postprzez ks-rider » środa 16 marca 2022, 22:35

gumik napisał(a):No to uwaga! Przeciwko Izraelskim czołgom z aktywnym systemem obrony zostało skierowanych kilkadziesiąt pocisków. Skuteczność (pocisków)?
0

Gumik, plisssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

Naprawde w ta propagande wierzysz ? Wiesz wogole jak taki system dziala ?

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » środa 16 marca 2022, 23:03

moim zdaniem rzecz w naszej dyskusji tkwi gdzie indziej.

ja boję się tego, że osoby niespełnione w życiu chcą zabłysnąć bronią, posiadaniem (i to jeszcze pół biedy) i posługiwaniem się, a to staje się niebezpieczne dla wszystkich, w tym nich samych.
a to czemu ma służyć ta broń, to już nie ma dla niech znaczenia, wojna za naszą wschodnią granicą jest tylko pretekstem.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » środa 16 marca 2022, 23:09

Cyryl

A czy Twoim zdaniem ktos kto niema parcie na jakies sukcesy zyciowe jest niespelniony ?

Potrafisz sobie wyobrazic, ze sa ludzie ktorych stzrelectwo pasjonuje tak samo jak Ciebie campery /camperowanie ?

To co dla Ciebie jest / wydaje siebyc niebezpieczne, dla kogos innego jest jak widelec czy tyczka do skoku w zwyz ?

ks-rider

Postprzez Blacksmith » czwartek 17 marca 2022, 01:41

Uważam, że posiadacz kampera powinien płacić extra podatek roczny w wysokości 20.000 tys. zł. od luskusu... Bo uważam osobiście kampera za luskus. Stać na kampera? To stać aby wydać 20 tys. podatku od luksusu kamperowskiego.

Jesteś za? Oczywiście domyślam się, że nie jesteś za.

Ale ja uważam, że jeśli przeciętny Kowalski nie może sobie pozwolić na kampera to dlaczego Cyryl nie może płacić extra 20 tys. skoro go stać? Tak po prostu.

a to czemu ma służyć ta broń, to już nie ma dla niech znaczenia, wojna za naszą wschodnią granicą jest tylko pretekstem.
Cyryl8

Mam pytanie... Broń czarnoprochowa (do kupienia legalnie dla 18 latka) ma podobną siłę ognia co współczesny pistolet. Jedyna różnica jest w tym, że czarnoprochowca sporo trudniej naładować. Ale jak już naładujesz... to wystrzelisz 6 śmiercionośnych pocisków.
Dlaczego nie idziesz prostestować? Przecież legalnie dostępne jest śmiecionośne zagrożenie dla Ciebie!!

Obejrzałeś dużo westernów gdzie rewolwerowcy jak tylko się spotkali to od razu strzelali do siebie Tak musiało być w westernach aby coś się działo i by ludzie oglądali. Wiem, że do tej pory tkwi Ci to w głowie. Ale powiedz... Kiedy ktoś ostatnio strzelał do Ciebie z rewolweru?
Jakim cudem Clint Eastwood dożył 92 lat i dalej żyje?
Czy zdajesz sobie sprawę, że za zabójstwo rewolwerem grozi taka sama kara jak za zabójstwo nożem lub gołymi rękami? Jeśli nie to zapewniam... zabójstwo bronią palną nie jest czynnikiem łagodzącym.
Blacksmith

Postprzez ks-rider » czwartek 17 marca 2022, 04:04

Blacksmith napisał(a): Czy zdajesz sobie sprawę, że za zabójstwo rewolwerem grozi taka sama kara jak za zabójstwo nożem lub gołymi rękami? Jeśli nie to zapewniam... zabójstwo bronią palną nie jest czynnikiem łagodzącym.

JA sie wczoraj dowiedzialem, ze za wybryk z revolver'em dostajeszu mniejszy wyrok za ten sam wyskok z pistoletem

Sad inaczej klasyfikuje !

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » czwartek 17 marca 2022, 06:59

ks-rider napisał(a):Cyryl

A czy Twoim zdaniem ktos kto niema parcie na jakies sukcesy zyciowe jest niespelniony ?

Potrafisz sobie wyobrazic, ze sa ludzie ktorych stzrelectwo pasjonuje tak samo jak Ciebie campery /camperowanie ?

To co dla Ciebie jest / wydaje siebyc niebezpieczne, dla kogos innego jest jak widelec czy tyczka do skoku w zwyz ?

1. Niespełnienie w życiu nie oznacza brak sukcesu.
Można osiagać sukcesy w życiu zawodowym, ale być niespełnionym rodzinnie czy hobbystycznie i na odwrót.
Często jest tak, że ludzie niespełnieniu w jednej dziedzinie próbują nadtobić to na siłę w innej.

2. Oczywiście rozumiem, że strzelectwo może być takim samym hobby jak turystyka kamperowa, czy moje granie w siatkówkę, różnica polega na tym, że ja nikogo na siłę nie chcę uszczęśliwić swoim hobby.

3. Kiedyś wyjechałem z Monchengladbach o 4 rano, aby zdążyć na 19:00 na trening siatkówki, na rozgrzewce odbijam z kolegą, któremu najwyraźniej nie idzie, gdy zapytałem dlaczego, odpowiedział, że był u rodziców w Namysłowie (samochodem) i podróż go zmęczyła.
Doskonale sobie zdaję sprawę, że to co dla jednych jest rzeczą codzienną, dla innych może być niebezpieczne, ale ja nie namawiam innych do takiego postępowania.

4. Czy posiadanie kampera jest luksusem?
I tak i nie.
Możesz kupić kampera za 400 000zł, ale możesz kupić też za cenę średniego auta osobowego kilkuletniego, a część rodzin posiada takie jako drugie, czy trzecie, możesz kupić też za małe pieniądze.
Nowe kampery, czy nowsze, to taka część jak nowe Mercedesy czy inne luksusowe auta pośród masy średnich czy tanich samochodów.

Jest bardzo duża rzesza ludzi, którzy przerabiają dostawcze blaszaki na kampry samodzielnie i za
pieniądze porównywane do każdego innego hobby. Jeżeli weźmiemy pod uwagę jeźdzectwo, narty czy motorowodniactwo, wychodzi to nawet dużo taniej lub taniej.

Mojego poprzedniego kampera kupił gość za niewielkie pieniądze, trochę przy nim pigrzebał i jeździ do dzisiaj po Francji.
Ja kupiłem nowszego, bo zmienił się sposób mojej turystyki, miałem akurat pieniądze i była okazja.
A przede wszystkim przekonałem żonę.
Co koledzy żonaci wiedzą, że łatwej zarobić na kosztowne hobby niż przekonać żonę.
A prawdziwym luksusem jest nie życie w bogactwie, ale mieć zrozumienie i akceptację swoich upodobań u małżonki.

Ale do tego trzeba dorosnąć.

Jednym słowem:
Jeżeli dzisiaj ktoś ma hobby w postaci strzelectwa, to obecne przepisy w niczym mu nie przeszkadzają jeżeli porównamy do innych zainteresowań.
Cyryl8

Postprzez gumik » czwartek 17 marca 2022, 11:05

ks-rider napisał(a):
gumik napisał(a):No to uwaga! Przeciwko Izraelskim czołgom z aktywnym systemem obrony zostało skierowanych kilkadziesiąt pocisków. Skuteczność (pocisków)?
0

Gumik, plisssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

Naprawde w ta propagande wierzysz ? Wiesz wogole jak taki system dziala ?

Propaganda, propagandą, ale Niemcy i USA już w takie systemy się wyposażają. Nie muszę wiedzieć jak coś działa, żeby znać tego skuteczność.
gumik

Postprzez Blacksmith » czwartek 17 marca 2022, 16:07

Cyryl8 napisał(a):To Ty przekonywałeś mnie o konieczności posiadania broni podczas spacerów ze względu na swoje zagrożenie (obawy), mi to nie potrzebne. Więc odpowiedz sobie sam: dlaczego się tak boisz?
Czy masz tyle pieniędzy, czy tylu ludziom znalazłeś za skórę?

Widać źle to zrozumiałeś. Ja się nie boje. Natomiast moim zdaniem zawsze lepiej być przygotowanym.
Cyryl8 napisał(a):Natomiast jestem już na tyle dużym chłopcem że nauczyłem się korzystać z mózgu zamiast pięści, doszedłem do takiego etapu w życiu, w którym nawet gwoździe wbijam młotkiem, a nie pięścią, ale widzę że to chyba jeszcze przed Tobą.

O czym Ty mówisz? Kto powiedział o wbijaniu gwoździ pięścią? Tym młotkiem nie obronisz się przed obcą armią.
Cyryl8 napisał(a):jest kraj który jakiś czas temu pozbył się armii, pieniądze przeznaczył na edukcję, zdrowie i ochronę przyrody i od tego czasu konflikty jakoś go omijają, to Kostaryka.

Fajnie. Oczywiście najlepiej by było gdyby cały świat w 100% był wolny od broni i żołnierzy, ale jak wiesz to marzenie ściętej głowy. Jeśli (pofantazjujmy) zostałbyś królem Europy i USA to pozbyłbyś się całej broni i armii? Jeślibyś tak zrobił to naraziłbyś te tereny na zajęcie przez Rosję lub/i Chiny.
Cyryl8 napisał(a):W drugim wypadku nie wyobrażam sobie strzelania do innych Polaków choć w mundurze, moje pokolenie pokonało ich rozumem, bez użycia siły.

Z tym "rozumem" nie do końca się zgodzę. Rozruchy- choć tłumione- miały znaczenie. Władza dzięki temu wyraźnie widziała, że ludziom obecny stan rzeczy bardzo nie odpowiada. Była wywierana presja.
Temat jest ogromny ale mówiąc w wielkim skrócie komuna nie została pokonana tylko rozumem. Co prawda w Polsce władza PRL nie została pokonana zbrojnie ale też zmiany zostały okupione ofiarami. Poza tym nie doszło by w Polsce do zmiany gdyby nie doszło do zmian w ZSRR.
Rozumem to wynaleziono elektryczność, żarówkę, penicylinę, etc.
Cyryl8 napisał(a):nasze sojusze i sankcje finansowe oraz na każdym innym polu okażą się skuteczne.

Jakbym usłyszał przemówienie pierwszomajowe z czasów PRL. Ja niestety nie jestem w 100% przekonany co do naszych sojuszy militarnych. Obawiam się, że prawdziwa odpowiedź NATO nastąpiłaby dopiero po przekroczeniu linii Niemiec. Ale tu już nie chce nikogo przekonywać. każdu ma swoje zdanie.
Cyryl8 napisał(a):Dlatego też jak człowiek wierzacy tylko w przemoc może zrozumieć bojkot muzyki rosyjskiej?

To co tutaj napisałeś jest po prostu nieprawdą. Poza tym lubisz mi zarzucać brak dojrzałości, a to co napisałeś jest po prostu też dziecinne.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » czwartek 17 marca 2022, 16:14

Cyryl8 napisał(a):Nie powołuj się też na największego zwolennika powszechnego dostępu do broni - Cejrowskiego, bo ten po ostatnich wypowiedziach prorosyjskich ma zerwane kontrakty na swoje wystąpienia we Wrocławiu i z tego co wiem w innych miastach też, ale jak z Elblągiem?

Co do broni palnej to zgoda. Cejrowski jest jej zwolennikiem.

Natomiast co do reszty... JEST TO NIEPRAWDA!!

Co do występów Cejrowski nagrał nowy filmik.... https://www.youtube.com/watch?v=lrt9gOFPNqY
ŻADEN występ nie został odwołany.
We Wroclaw-iu mamy WIĘKSZĄ SALĘ i dodatkowe bilety

Co do Rosji... https://www.youtube.com/watch?v=JGwUdc5tOsI

No popatrz... To jednak Cejrowski nie wystąpi w Elblągu... ale wystąpi m.in. we Wrocławiu.

Piszesz a nie dowiadujesz się, nie sprawdzasz, wydajesz wyroki i opinie bo: "Coś zasłyszałem", "Gdzieś coś pisali".
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka