Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez gumik » niedziela 20 lutego 2022, 11:35

Tu dobry artykuł o tym jak ubito tramwaje w Stanach
https://www.transport-publiczny.pl/mobi ... -2039.html

JKM jest jak wszyscy politycy. Albo nie ma pojęcia o czym mówi, albo celowo kłamie.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » niedziela 20 lutego 2022, 21:59

do tego dodam, że mimo iż w Polsce nie ma tak mocnego lobby ruchu drogowego, dzięki głupocie polityków, charakterystyki firmy PKP rodem z PRL, dzisiaj w Polsce przewozi się drogami 80% towarów, eliminując transport kolejowy prawie do minmum, a obciążąjąc drogi ponad maksimum.
Załączniki
Koleje.png
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 21 lutego 2022, 15:46

Cyryl8 napisał(a): [tramwaje] są niezależne od warunków ruchu i mogą utrzymać rozkład jazdy.

Nie wiem jak w innych miastach, ale w Elblągu często korzystam z autobusów i zazwyczaj z punktualnością jest OK. Choć Elbląg to nie Warszawa czy Wrocław.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 21 lutego 2022, 22:41

widzisz, Wrocław nie jest szczególnie dużym miastem, ale ja czasem jeżdżę do lub z pracy 10 minut, a czasem ponad godzinę.
autobusy mimo poruszania się w większości po buspasach też mają podobne wachania.

wszystko funkcjonuje w miarę dobrze, gdy nic się nie zmienia, nie ma remontów, wypadków, utrudnień itp.
ale te jak na złość - się zdarzają, a im większe miasto, tym częściej.

a to coś nowego.
samorządy nie mogą ściągać podatków, wracamy do gospodarki centralnie sterowanej, a rząd nie zamierza im dużo dawać, więc podsuwają samorządom pomysł jak grabić swoich:
https://natemat.pl/398117,oplata-dla-ki ... na-godzine
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 22 lutego 2022, 00:07

Umówmy się, Wrocław to duże miasto mimo, że są oczywiście o wiele większe. W Elblągu nierzadko występują kolizje aut z tramwajami. Także ten transport tramwajowy raczej nie taki idealny mimo, że porusza się po własnych oddzielnych trasach. Dajmy nawet, że 100% przewinienia jest po stronie samochodów w tych wypadkach to jednak są te wypadki. No póki co nie zostałem przekonany o wyższości tramwaju nad autobusem. Faktycznie lepsze są chyba tramwaje nadziemne jak w Hamburgu czy podwieszane jak w Wuppertalu.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » wtorek 22 lutego 2022, 01:24

Cyryl8 napisał(a):a to coś nowego.
samorządy nie mogą ściągać podatków, wracamy do gospodarki centralnie sterowanej, a rząd nie zamierza im dużo dawać, więc podsuwają samorządom pomysł jak grabić swoich:
https://natemat.pl/398117,oplata-dla-ki ... na-godzine

Zaczyna mnie to naprawdę denerwować. Wszystko aby tylko wyciągnąć od ludzi jeszcze więcej i więcej. Czy ktoś naprawdę wierzy, że to jest robione szczerze dla idei, dobra klimatu?

Inna sprawa... Polacy w porównaniu z zachodem są dosyć biedni. Przeciętnego np. Niemca stać na zakup niskoemisyjnego auta i tam mają z tego co wiem podobne regulacje, a nawet takie, że auto wysokoemisyjne w niektóre miejsca w ogóle ma zakaz wjechać.

Ale Niemcy to Niemcy a Polska to Polska. Dlaczego cwaniacy nie nakażą zrównania Polskich zarobków z Niemieckimi? Jak kopiowanie zachodnich opłat za różne rzeczy to super pomysł... bo przecież są takie na zachodzie to czemu nie u nas... jak zrównywanie cen papierosów z zachodnimi to jak najbardziej prawidłowe.
Ale może by tak zrównać zarobki?... Oj, to już nie. To niemożliwe bo przecież zabory, wojna, komuna i tak dalej, musicie zrozumieć.
Rzygać się chce. Polacy są po prostu dymani w du**, trzeba to powiedzieć wprost.

Nie mam jeszcze dziecka i nie wiem czy będę miał. Ale jak będę miał to nie dopuszczę aby dorastało w Polsce. No chyba, że w międzyczasie coś się zmieni, ale wątpię.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 22 lutego 2022, 09:49

Blacksmith napisał(a):...w tych wypadkach to jednak są te wypadki...

mógł byś to jakoś przetłumaczyć, abym chociaż mniej więcej wiedział o co chodzi, bo nie jestem zbyt lotny umysłem.

dla mnie czy autobus, czy tramwaj nie ma znaczenia, bo jak z jednego, tak z drugiego nie korzystam, ale staram się na problem nie patrzeć ze swojego punktu widzenia i zrozumieć potrzeby innych.

w mieście gdzie jest skupisko firm, w jednym miejscu, jak we Wrocławiu dawny Dolmel, Pafawag i Archimedes, gdzie dzisiaj jest wiele mniejszych firm zatrudniających podobną ilość pracowników co dawne molochy, tramwaje są bardziej korzystne.

tam gdzie dojazdy są bardziej rozproszone, osiedla domów jednorodzinnych, tam skuteczniejszy będzie autobus.

między miejscowościami satelickimi, jak w przypadku Wrocławia Trzeblica, Oborniki Śl, Oława, Oleśnica sprawdza się szynobus korzystający z infastruktury PKP.

więc nie ma czegoś takiego jak wyższość jednego środka transportu w każdych warunkach.

Blacksmith napisał(a):...Dlaczego cwaniacy nie nakażą zrównania Polskich zarobków z Niemieckimi?...

znowu nie sprawdziłeś.
już dawno to zrobiono.

polscy parlamentarzyści zarabiają niewiele mniej od niemieckich, polski premier, ministrowie, dyrektorzy dempartamentów też.

w warunkach pracy dawno Niemcy przebiliśmy:
gdybyś udał się do niemieckiego urzędu skarbowego, to w Niemczech bida, w Polsce - marmury białe, czarne, różowe itp.
we wrocławskim ZUS-ie na Litomskiej każde drzwi są bardzo solidne i mają szyfrowy zamek sporej wartości.
jak jeszcze byliśmy poza UE, byłem w Niemczech stałym bywalcem niemieckich urzędów celnych i muszę powiedzieć, że już wtedy w latch '90-tych, to w porównaniu z polskimi to była bida z nędzą. w Niemczech miastach porównywalnych z Wrocławiem był tylko jeden urząd celny z racji wielkości raczej trzeba było go nazwać posterunkiem celnym. w tym czasie we Wrocławiu było kilka urzędów celnych i jeszcze trochę posterunków.

także zarobki polskie zostały dawno zrównane z niemieckimi, a że nie dla wszystkich, no to Twoja wina, że nie jesteś w tej grupie, w której te zarobki zostały zrównane.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 24 lutego 2022, 23:29

Cyryl8 napisał(a):znowu nie sprawdziłeś.
już dawno to zrobiono....

No tak. Tutaj nie sposób się nie zgodzić...
Blacksmith

Postprzez waw » piątek 25 lutego 2022, 13:50

gumik napisał(a):Antyszczepionkowcy jako powód nieszczepienia podają, że mRna to nową technologia. Ale mylisz się. Szczepionki tradycyjne na covid są od początku. Zresztą nawet szczepionki mRna nie są taką nowością. Pierwsze badania sięgają roku 1990. W 2012 pojawiło się przełomowe badanie na zwierzętach. W 2016 zostały zaakceptowane przez WHO jako kolejny rodzaj szczepionek.
Piszesz kompletne bzdury.
Po pierwsze - Antyszczepionkowcy to jakiś ułamek procenta społeczeństwa i sprzeciwiają się jakimkolwiek szczepionkom tłumacząc że najcięższe zakaźne choroby można leczyć witaminą C. Czego powiększ medialną bzdurę stawiającą znak równości między nimi a sceptykami szczepionek na Covid 19.
Po drugie - pandemia zaczęła się ~2lata temu. Tradycyjnie szczepionki białkowe weszły do obrotu kilka miesięcy temu. Najpewniej nazywasz tradycyjnymi szczepionki wektorowe nie wiadomo dlaczego. Działają podobnie jak mRNA. Badania ich faktycznie może i były dość dawno rozpoczęte ale to jest ich pierwsze medyczne zastosowanie.

Poza tym to jest główną wadą leku. Musi być podana zaraz po wystąpieniu objawów. Gdzie jednak duża większość pacjentów nie potrzebuje żadnych leków. Za to szczepionka chroni prawie wszystkich przed ciężkimi powikłaniami.
Btw. nowego leku nie boisz sie, ale nowej szczepionki juz tak? Przeciez to nawet ten sam producent.
Glowna wadą szczepionki jest to że musi być podana przed zarażeniem. Gdzie jednak duża większość pacjentów nie potrzebuje żadnych szczepionek. :D Amantadyna jest stosowana na pacjentach że 40 lat. Natomiast ryzyko związane z lekiem też jest ale przyjmuje się go w ostateczności jak już do zakażenia dojdzie. Ja natomiast dzięki rozsądnemu przebywaniu w przestrzeni publicznej nie potrzebowałem ani szczepionki, ani Amantadyny ani leku Pfizera. Nie zaraziłem się i mam nadzieję że już nie zarażę.

Hahaha. No to tłumacz się z tego, bo jest to kompletna bzdura.
szczepionka:
Bardzo częste: w miejscu wstrzyknięcia: ból, obrzęk, zaczerwienienie; zmęczenie, ból głowy, ból mięśni, dreszcze, ból stawów, biegunka, gorączka.
Częste działania niepożądane: nudności, wymioty.
Niezbyt częste : powiększone węzły chłonne (obserwowane częściej po dawce przypominającej), złe samopoczucie, ból ramienia, bezsenność, swędzenie w miejscu wstrzyknięcia, reakcje alergiczne takie jak wysypka lub świąd, osłabienie lub brak energii/senność, zmniejszenie apetytu, nadmierne pocenie się, poty nocne

Amantadyna
Bardzo często lub często: sinica marmurkowata, niekiedy z towarzyszącymi obrzękami podudzi i kostek.
Często: zawroty głowy, zaburzenia snu, pobudzenie psychoruchowe, egzogenne psychozy paranoidalne z towarzyszącymi omamami wzrokowymi, zatrzymanie moczu u pacjentów z rozrostem gruczołu krokowego, nudności, wymioty, zaparcie, suchość w jamie ustnej, niedociśnienie ortostatyczne, lęk, nadmierna poprawa nastroju, uczucie pustki w głowie, letarg, omamy, koszmary nocne, zmniejszenie koncentracji, nerwowość, depresja, bezsenność, uczucie pustki w głowie, ból głowy, ataksja, niewyraźna mowa, zaburzenia widzenia, kołatanie serca, bóle mięśni, obfite pocenie

Nawet rzadkie skutki uboczne szczepionki sa duzo lepsze niz czeste Amantadyny.
Podziekowal za taki lek majac lepsza alternatywe.

Powyższe jest kompletna bzdurą. Albo przekopiowaleś jakieś bajki z internetu że nawet wstydzisz się podać źródło albo sam to zmyśliłeś.
waw

Postprzez waw » piątek 25 lutego 2022, 14:00

Cyryl8 napisał(a):
waw napisał(a):...Jestem ciekaw która szczepionka na Covid była badana od dziesiątek lat?...
...Tak na koniec - skutki uboczne Amantadyny są dużo mniejsze niż dowolnej szczepionki na Covid.

1. tak zadałeś pytanie, że nie można na nie odpowiedzieć inaczej niż po Twojej myśli.

szczepionka przeciw COVID jest szczepionką RNA, która jest badana chyba od lat '90-tych, ale przeciw COVID nie mogła być użyta wcześniej niż pojawł się ten wirus.
tak samo jak koło jest znane ludzkości od 3500r pne, a w samolotach odrzutowych zastosowano od II WŚ, więc podobnie mógłby zapytać Hermann Göring gdy przedstawiano mu prototyp odrzutowca Messerschmitt Me 262: "które koło w odrzutowcach było badane od 3500r pne?"

2. które skutki uboczne są mniejsze?

żeby to porównać trzeba wykonać działanie matematyczne, gdzie w mianowniku (lub w liczniku, zalezy jakie sposób liczenia chcesz wybrać) będzie ilość skutków ubocznych po szczepionkach COVID.
w Polsce zaszczepiono 22 399 095 (z 8 lutego).
wydaje mi się, że ta liczba jest chyba wystarczająco reprezentatywna, a na pewno większa od tych którzy zażywali Amantadynę.
więc znajdź mi przypadek ubocznych skutków szczepionki COVID, na tyle udowodniony, że skutkował wypłatą odszkodowania.
jeżeli nie jesteś w stanie przytoczyć taki przypadek, to znaczy że do mianownika musimy wstawić ZERO, a wtedy skutek dzielenia będzie wiadomy.

1. To było retoryczne pytanie do gumika o badaniu szczepionek przez dziesiątki lat.

2. Nie wiem czego wyznacznikiem jest przyznanie odszkodowania. Fundusz Kompensacyjny działa od kilku tygodni. Żaden wniosek nie został jeszcze rozpatrzony ani pozytywnie ani negatywnie. Więc nie wiem czemu miało służyć takie dzielenie. Dodatkowo nie każdy taki wniosek złoży bo to kosztuje 200zł. W komercyjnych ubezpieczeniach możesz zgłaszać jako szkody każda <&%#$@> i liczyć że może się uda. Inaczej to działa.

Ale obecnie jest inny problem i koronawirus i szczepienia nie są już takim medialnym tematem więc dyskusje na ten temat można zamknąć.
waw

Postprzez Cyryl8 » piątek 25 lutego 2022, 20:56

waw napisał(a):...Antyszczepionkowcy to jakiś ułamek procenta społeczeństwa i sprzeciwiają się jakimkolwiek szczepionkom...

moim zdaniem antyszczepionkowcy to ci, którzy przeczą nauce, lekarzom, jakieś szczepionce, w naszym wypadku przeciw COVID.

alkoholikiem nie musi być ten, który pije od najdroższych koniaków po płyn hamulcowy, wystarczy że zasmakował w jednym do uzależnienia.
Cyryl8

Postprzez gumik » piątek 25 lutego 2022, 21:47

waw napisał(a):Piszesz kompletne bzdury.

no dobrze. Sprawdźmy to
waw napisał(a):Tradycyjnie szczepionki białkowe weszły do obrotu kilka miesięcy temu. Najpewniej nazywasz tradycyjnymi szczepionki wektorowe nie wiadomo dlaczego. Działają podobnie jak mRNA. Badania ich faktycznie może i były dość dawno rozpoczęte ale to jest ich pierwsze medyczne zastosowanie.

Masz rację, że niejest to bardzo stara technologia. Jednak szczepionki wektorowe były już stosowane na większą skalę w 2016 roku przeciwko wirusowi Ebola. Ile lat musi upłynąć, żebyś uznał coś za sprawdzone?
Źródło: https://en.m.wikipedia.org/wiki/RVSV-ZEBOV_vaccine

waw napisał(a):Glowna wadą szczepionki jest to że musi być podana przed zarażeniem.

Jednak szczepionki praktycznie nie mają powaznych skutków ubocznych. To co nazywasz wadą jest w gruncie rzeczy zaletą. Powtórzę jeszcze raz. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Nawet jeśli patrzysz na to pod kątem ekonomicznym.

waw napisał(a):Nie zaraziłem się i mam nadzieję że już nie zarażę.
Bardzo odważna teza. To tak jakbyś stwierdził, że nigdy się nie zarazisz grypą.
waw napisał(a):Powyższe jest kompletna bzdurą. Albo przekopiowaleś jakieś bajki z internetu że nawet wstydzisz się podać źródło albo sam to zmyśliłeś.

Źródła:
https://www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=4509
https://www.pfizerpro.com.pl/sites/defa ... cjenta.pdf

Jak sobie sprawdzisz zrobiłem zwyczajne Ctrl+c, Ctrl+v. Zmieniłem tylko formatowanie.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez gumik » piątek 25 lutego 2022, 21:49

Cyryl8 napisał(a):moim zdaniem antyszczepionkowcy to ci, którzy przeczą nauce, lekarzom, jakieś szczepionce, w naszym wypadku przeciw COVID.

alkoholikiem nie musi być ten, który pije od najdroższych koniaków po płyn hamulcowy, wystarczy że zasmakował w jednym do uzależnienia.
pełna zgoda.
gumik

Postprzez Blacksmith » sobota 26 lutego 2022, 00:35

Od razu uprzedzam... Moja poniższa wypowiedź nie ma na celu zakładania czegoś, obalania jakichś teorii, etc. Po prostu stwierdzam osobiste doświadczenie...

Mam sporą rodzinę i poza tym znam naprawdę masę ludzi. Z tych wszystkich ludzi tylko JEDNA zmarła "ponoć" na covid-19 według relacji jej wnuka. Była to moja była sąsiadka z piętra niżej z poprzedniego mieszkania. Około 90 letnia kobieta mocno schorowana.

Za to znałem wiele osób które popełniły samobójstwa, zginęły w wypadkach komunikacyjnych, przedawkowały alkohol/narkotyki.

Niech każdy robi co chce, jak ktoś chce trząść porciętami i zalewać nogawki ze strachu to proszę bardzo. Ja nie będę.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » sobota 26 lutego 2022, 08:07

Blacksmith napisał(a):...Za to znałem wiele osób które popełniły samobójstwa...

wiele to znaczy ile?
w języku indian północnoamerykańskich liczebniki wyglądają tak: jeden, dwa, wielkie mnóstwo - 3 ->nieskończoność (wiele?).

poza tym ja bym się zastanowił nad inną prawidłowością: może popełniły samobójstwo bo Ciebie znały?

mimo, że nie znamy się bezpośrednio, to niektórymi wypowiedziami na forum potrafisz doprowadzić do samobójczych myśli.
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka