przez gumik » poniedziałek 07 lutego 2022, 20:38
przez Cyryl8 » poniedziałek 07 lutego 2022, 21:10
Blacksmith napisał(a):...ale pamiętam, że w dzieciństwie miałem jedno szczepienie na ospę, odrę i coś tam pewnie jeszcze ale jedna szczepionka na konkretną zakaźną chorobę i tyle.
przez Blacksmith » poniedziałek 07 lutego 2022, 21:57
Cyryl8 napisał(a):nim coś napiszesz, albo zapytaj mamy, albo sprawdź w swojej dokumentacji medycznej, albo przeczytaj.
przez Cyryl8 » poniedziałek 07 lutego 2022, 23:36
przez waw » wtorek 08 lutego 2022, 17:52
Jestem ciekaw która szczepionka na Covid była badana od dziesiątek lat? Z resztą to by dowodziło spiskowej teorii że cała epidemia została zaplanowana przez firmy farmaceutyczne dla zarobienia pieniędzy.gumik napisał(a):Szczepionki są za to mało inwazyjne, zbadane od dziesiątek lat i skuteczne. Mogą je stosować kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci. Wyraźnie widać, że dowolna szczepionka na covid chroni przed ciężkimi powikłaniami na wysokim poziomie.
gumik napisał(a): Kto rozsądny pakowałby w ludzi amantadyne, która ma sporą listę skutków ubocznych i nie wiadomo, czy jest skutecznia, a nawet jeśli jest, to nie wiadomo jak długo będzie, skoro mamy sprawdzona alternatywę?
przez gumik » wtorek 08 lutego 2022, 18:57
Antyszczepionkowcy jako powód nieszczepienia podają, że mRna to nową technologia. Ale mylisz się. Szczepionki tradycyjne na covid są od początku. Zresztą nawet szczepionki mRna nie są taką nowością. Pierwsze badania sięgają roku 1990. W 2012 pojawiło się przełomowe badanie na zwierzętach. W 2016 zostały zaakceptowane przez WHO jako kolejny rodzaj szczepionek.waw napisał(a):Jestem ciekaw która szczepionka na Covid była badana od dziesiątek lat? Z resztą to by dowodziło spiskowej teorii że cała epidemią została zaplanowana przez firmy farmaceutyczne dla zarobienia pieniędzy.
Natomiast na poważnie - szczepionki mRNA są zastosowanie po raz pierwszy a ich badania były tak przeprowadzone że najcięższe skutki uboczne wyszły dopiero po dopuszczeniu do obrotu.
Najbezpieczniejsze wydają się być szczepionki tradycyjne białkowe. Problem w tym że takie szczepionki na Covid dopiero wchodzą do obrotu w Europie.
Co to znaczy? Badania były przeprowadzane jak każdej szczepionki tylko szybciej. Nowe skutki uboczne po wejściu do obrotu nie są wyjątkiem też w przypadku innych preparatów medycznych. Jednak poważne skutki uboczne, to ekstremalnie rzadkie przypadki.najcięższe skutki uboczne wyszły dopiero po dopuszczeniu do obrotu.
Czyli pracę dopiero trwają nad czymś co jest potrzebane na JUŻ! No super.waw napisał(a):Masz prawo mieć taki pogląd. Ale istnienie szczepionek nie wyklucza istnienia leku. Mało tego, obecnie w kilkudziesięciu krajach trwają badania nad stworzeniem lęku o działaniu podobnym do Amantadyny. Prowadził je też polski Biomed ale zarzucił działania. Natomiast do polskich szpitali zaczyna trafiać lek na Covid produkcji Pfizer. Zastosowanie jest podobne do Amantadyny - musi być podany zaraz po wystąpieniu objawów.
Hahaha. No to tłumacz się z tego, bo jest to kompletna bzdura.Tak na koniec - skutki uboczne Amantadyny są dużo mniejsze niż dowolnej szczepionki na Covid.
przez Cyryl8 » środa 09 lutego 2022, 11:02
waw napisał(a):...Jestem ciekaw która szczepionka na Covid była badana od dziesiątek lat?...
...Tak na koniec - skutki uboczne Amantadyny są dużo mniejsze niż dowolnej szczepionki na Covid.
przez Blacksmith » sobota 19 lutego 2022, 01:29
przez Cyryl8 » sobota 19 lutego 2022, 08:36
przez Blacksmith » sobota 19 lutego 2022, 09:07
przez Cyryl8 » sobota 19 lutego 2022, 09:18
przez Blacksmith » sobota 19 lutego 2022, 09:57
przez Cyryl8 » sobota 19 lutego 2022, 11:03
Blacksmith napisał(a):Wiem co to jest buspas
Rozumiem, że we Wrocławiu autobusy na całych swoich trasach jeżdżą buspasami? Pytam bo Wrocławia nie znam
przez gumik » sobota 19 lutego 2022, 17:18
argumentacja z dupy. Poczytaj sobie dlaczego tramwaje zostały "wygryzione" przez przemysł samochodowy. Nie była to bynajmniej uczciwa konkurencja.Blacksmith napisał(a):gdyby został prezydentem np. Warszawy to by m.in. zlikwidował tramwaje ponieważ uważa ten środek transportu za totalnie niepotrzebny i np. w USA ostatni tramwaj został wycofany jakieś 40 lat temu (czy to prawda nie wiem).
przez ks-rider » sobota 19 lutego 2022, 20:25