Blacksmith napisał(a):Cyryl napisał(a):no to teraz nasz ekspert może sobie dopowiedzieć, jak rozlicza się Deichmann.
to są właśnie według mnie informacje, jak ja to nazywam na cześć naszego eksperta: "od znajomego Rumuna"
A Ty skąd masz źródło swojej wiedzy w temacie? Zapytałeś przechodnia Józka we Wrocławiu?.
otóż jak rozmawiałem z Tobą na temat zdawania na samochodach OSK w Elblągu, przeczytałem odpowiednie rozporządzenie, jednak aby sprawdzić jak się ma sprawa w Twoim mieście zadzwoniłem do WORD zapytałem jak to jest oraz obdzowniłem elbląskie OSK czy mają auta przeznaczone na egzamin.
może któryś z pracowników WORD czy OSK nazywał się Józek, może i był kiedyś we Wrocławiu.
natomiast Ty apelowałeś do "swoich" posłów o możliwość zdawania na pojazdach OSK, podczas gdy było to przepisami dopuszczalne i praktykowane od paru lat nawet w Elblągu jednak znajomy Rumun o tym nie wiedział.
wracając do tematu:
pracując w transporcie międzynarodowym obsługiwaliśmy firmę Gabor (wytwórca butów z tuż koło Ciebie) z Rosenheim, dla których woziliśmy buty do Polski, a ponieważ było to gdy jeszcze były granice, do odprawy celnej były potrzebne faktury, więc w ten sposób poznałem sposób rozliczania się.
od tego czasu upłynęło sporo czasu i co prawda było jeden dostawca, ale nie myślę aby był on traktowany wyjątkowo, a sam mechanizm dotyczył może nie wszystkich, ale zdecydowanej większości dostawców obuwia do firm sieciowych.