Świadectwo kwalfikacji ???

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Świadectwo kwalfikacji ???

Postprzez Foesk » czwartek 08 grudnia 2005, 00:04

Witam
Mam pytanie do kierowców kategori C i C+E. Posiadam aktualnie prawo jazdy C+E, napiszcie mi czy jak chcę złożyć papiery w jakiejś firmie transportowj to musze mieć świadecto kwalfikacji. Czy pracodawca załatwia takie sprawy.

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam :) :)
"B"
"C"
"C+E"
Foesk

Postprzez gucioo68 » czwartek 08 grudnia 2005, 00:14

Z tego co wiem to nie ma już świadectw kwalifikacji.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... alifikacji
Od 1 stycznia 2003 r. odpowiednie wydziały komunikacji nie wydają świadectw kwalifikacji. Zgodnie z przepisami w/w ustawy przewoźnik drogowy obowiązany jest do wystawienia kierowcom zaświadczenia, które potwierdza spełnianie przez nich wymagań ustawy oraz zastępuje świadectwa kwalifikacji. Wzór zaświadczenia stanowi załącznik do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 22 grudnia 2003 r. w sprawie postępowania z dokumentacja związaną z pracą kierowcy (Dz. U. Nr 230, poz. 2303). Zaświadczenie, o którym mowa w art. 39e ust. 1 pkt 6 zastępuje świadectwo kwalifikacji które na podstawie przepisów ustawy – Prawo o ruchu drogowym wydawane były przez właściwe organy.
gucioo68

Postprzez operator » czwartek 15 grudnia 2005, 13:08

Świadectwo kwalifikacji wystawia pracodawca.Ty musisz mieć badania lekarskie,badania psychotechniczne i zaświadczenie o ukończeniu kursu na przewóz rzeczy no i oczywiście ukończone 21 lat.Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku.
kat.B 22.11.99
kat.C 09.06.03
kat.BE i CE 03.12.04
obecnie kierowca tzw. TIRa :)
operator

Postprzez jjaacc » czwartek 15 grudnia 2005, 20:00

Za wszystkie badania i kursy powinien płacić pracodawca. Ale wiadomo jak jest, jak nie masz badań to mało kto cię zatrudni.
jjaacc

Re: Świadectwo kwalfikacji ???

Postprzez atriii » czwartek 15 grudnia 2005, 23:44

[dzisiaj same prawo jazdy nie wystarcza zeby podjac prace chodz znam kilku gosci ktorzy jezdza autobusami nie maja B kat a maja tylko D - kiedys to byly czasy kiedys to trzeba bylo miec potw praktyke zeby robic wyzsze kateg ale nie bylo tych kwiatkow w post dodatk szkolen
B, C, C+E, HDS, ADR, ADR cysterny
atriii

Powrót do Szkolenie kierowców