Re: Kto ma pierwszeństwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez szerszon » piątek 05 kwietnia 2019, 23:56

Specjalnie dla Henia, aby zaczął w końcu ogarniać.
Sąd Rejonowyw L.wyrokiem z dnia 22 czerwca 2011 r., uznał M.T.za winną tego, że w dniu 11 sierpnia 2008 r. w L.nieumyślnie naruszyła zasady bezpieczeństwa w ruchu lądowym w ten sposób, że prowadząc samochód osobowy m-ki Daewoo Tico,zmieniając kierunek jazdy i wykonując manewr skrętu
2w lewo z Al. W.w ul. W., nie zachowała szczególnej ostrożności polegającej na tym, że nie upewniła się w dostateczny sposób, czy nie zajedzie drogi pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierzała wjechać, w wyniku czego wjechała na tor motocykla m-ki MZ, którego kierowca D.Z.przeprowadzał manewr wyprzedzania w miejscu niedozwolonym,

III KK 109/12 - orzeczenie Sądu Najwyższego
Heniu !!! Ze zrozumieniem.
szerszon

Postprzez Henq » sobota 06 kwietnia 2019, 01:17

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):a co może wyprzedzany? jak jedzie w innym kierunku
Nie jest omijany tak jak to twierdzisz.
Henq napisał(a):skręcający w lewo i sygnalizujący to kierunkowskazem nie jest wyprzedzany a omijany
więc co jest? ty twierdzisz, że wyprzedzany :help: jaki cudem wyprzedzany skoro nie jedzie w tym samym kierunku?

Obrazek
według ciebie: pojazd czerwony mandat 300zł i 5pkt za naruszenie zakazu wyprzedzania na skrzyżowaniach :dumb:
gumik napisał(a):
pojazd żółty i czerwony nie poruszają sięw tym samym kierunku

To ja jeszcze raz zapytam. Jak duży musi być kąt pomiędzy osią podłużną pojazdu żółtego, a osią jezdni, żebyś uznał, że pojazd żółty jedzie w innym kierunku niż pojazd czerwony? Czy jest to 1°, czy 5°, czy może 30°?
szukasz sztywnego kąta? a może poszukaj zmiany kierunku jazdy :thumb2:

na łuku drogi znajdują się pojazdy na dwóch pasach, względem siebie maja inny "kąt sztywny", jeden jedzie wolniej , drugi jedzie szybciej, względem siebie mają różne położenie czy to znaczy, że się nie wyprzedzają? :hmm:
albo skrzyżowanie "Y" drogi odchodzą od siebie równolegle, pojazdy jadą względem siebie prosto czy to znaczy, że się wyprzedzają?
---

dylek napisał(a):Możecie mi wytłumaczyć po co ta pusta gadka
ja ustalam fakty :spoko: trolle walczą same ze sobą :dumb: - nic nowego
dylek napisał(a):omijał czy wyprzedzał , skoro jednego i drugiego nie wolno było czynić temu motocykliście w taki sposób (tzn. z lewej strony)?
skoro nie omijał ponieważ pojazdy nie stały, no i nie wyprzedzał ponieważ pojazdy nie jechały w tym samym kierunku, więc co robił? no i czy robiąc to co robił miał obowiązek zachować szczególną ostrożność? :spoko: Kłamca i manipulant wspominał że pojazd "wyprzedzał" - wiemy już, że to bzdura :thumb2: - "w miejscu niedozwolonym" - czyli co?
Tego nadal nie wiadomo :eek2: zaraz się okaże że na przerywanej bo skrzyżowania brak :help:

A teraz z drugiej strony czy zmieniający kierunek jazdy zachował szczególną ostrożność?
Zaraz się okaże, że ci dwaj geniusze :eek2: uznają, że kierujący pojazdem cofającym na jednokierunkowej jest sprawcą potrącenia rowerzysty który wjechał na pasy :wow: :wow: :wow:

dylek napisał(a):Pyszczycie dla zasady ? Aby pyszczyć ?
tylko wytykam braki fahofcuf :spoko:

dylek napisał(a):no i się stało
stało się, no i teraz policja i sądy muszą zdecydować, z czyjej winy :spoko: niestety na przykładzie SoRO wiemy jak sądy orzekają :spoko:

dylek napisał(a):P.S. Wybaczcie offtop, ale starałem się merytorycznie dorównać poziomem tej dyskusji...
ale to jest temat kłamcy i manipulanta, w którym za eksperta ma fahofca @gumik który nie wie co to włączanie się do ruchu :eek2: - a to tylko jego braki z ostatniego tygodnia :help:
nie no wybacz, ale czego się spodziewałeś?
---

gumik napisał(a):Ja bezskutecznie walczę z trollem forumowym. Skoro moderacja nic z tym nie robi... Nie chcę żeby ktoś przez przypadek uwierzył w to co pisze.
tak tak :spoko: jestem tego świadkiem ten user(@) walczy bezskutecznie z niejakim @gumik udowadniając mu cytując: "że nie może tak być" :eek2: :dumb:
więc co @gumik walczy z @gumik? :eek2: się "kąta" zapomniało zmienić co? :lol:
---

szerszon napisał(a):Specjalnie dla Henia, aby zaczął w końcu ogarniać.
a dlaczegóż to Sierścion tak zachwyca się wyrokiem sądu który nie rozróżnia wyprzedzania od omijania czy mijania czy jeszcze czgoś? a nie chce przyjąć wyroku sądu administracyjnego w Gliwicach? Czyżby Sierścion posiadał większą wiedzę od sądu? :wow:
Sądząc po wpisach zawracania na trzy od lewej krawędzi, zakazu cofania na jednokierunkowej i nie rozróżniania zatoki autobusowej od pobocza śmiem wątpić w jakąkolwiek wiedzę tego pożal się Boże kłamcy i manipulanta. :eek2:
---

ks-rider napisał(a):Niesmialo zapytam o kogo ma chodzic ?

:wink:

a to umknęło ci jak w temacie SoRO czyli skrzyżowania o ruchu okrężnym pytałem jaki to przepis nakazuje mi ZAWRACANIE pasem wewnętrznym? Czyli na skrzyżowaniu jazdę pasem wewnętrznym. A elita Warszawskich instruktorów w postaci @szerszon odpowiedziała: art 22? :eek2:
przepis który ma zastosowanie przed skrzyżowaniem a nie na!
no i oczywiście na temat zawracania to jest 22.6 i tyle nie ma tam nic o SoRO (skrzyżowaniu) więc o jaki przepis mogło mu chodzić?
wskazał 22.2? :spoko:
a przecież tam jest o "jezdni o ruchu jednokierunkowej" a wielce zapluwa się, że SoRO to skrzyżowanie i nie ma jezdni :help:
jak tej patologii warszafskich instruktorów wytknąłem ten błąd to kłamca i manipulant obrócił to, że ja chciałem zawracać na jednokierunkowej :lol: :lol: :lol: :lol: co za dzban :spoko:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez mp0011 » sobota 06 kwietnia 2019, 01:39

Henq napisał(a):więc co jest? ty twierdzisz, że wyprzedzany jaki cudem wyprzedzany skoro nie jedzie w tym samym kierunku?

według ciebie: pojazd czerwony mandat 300zł i 5pkt za naruszenie zakazu wyprzedzania na skrzyżowaniach

Art. 24.9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3 (na skrzyżowaniu), pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.

Twój argument jest inwalidą.

Pojazd żółty zmieni kierunek jazdy (nie mylić z kierunkiem ruchu) w momencie zakończenia manewru zmiany kierunku jazdy. Dopóki tego nie zrobi, nie można go traktować jako pojazd jadący w innym kierunku.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Henq » sobota 06 kwietnia 2019, 02:23

mp0011 napisał(a):Art. 24.9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3 (na skrzyżowaniu), pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.

Twój argument jest inwalidą.
aha obniżamy poprzeczkę :eek2:
zamiar sygnalizuje się przed wykonaniem manewru a nie w trakcie :thumb2:
kłamca i manipylant napisał(a):samochód skręca w lewo z drogi na posesję
wjazd z drogi na posesję nie tworzy skrzyżowania :spoko:

swoją drogą to pamiętam taki wątek gdzie szofery i inne geniusze zapluwały się, że sygnalizuje się "zamiar" zmiany kierunku jazdy a nie cały manewr od "zamiaru wykonania" do jego "zakończenia" wiec przypomnę "zamiar" to można mieć przed wykonaniem a nie w trakcie wykonywania :mrgreen:
Henq

Postprzez szerszon » sobota 06 kwietnia 2019, 07:57

Heniu...twoje zacietrzewienie i upór w oparach absurdu powala.
a dlaczegóż to Sierścion tak zachwyca się wyrokiem sądu który nie rozróżnia wyprzedzania od omijania czy mijania czy jeszcze czgoś? a nie chce przyjąć wyroku sądu administracyjnego w Gliwicach? Czyżby Sierścion posiadał większą wiedzę od sądu?

Wybacz, ale Sąd Najwyższy to jednak Sąd Najwyższy, którego orzeczenia mogą stanowić wykładnię prawa. Sąd Najwyższy stawia do pionu takich fachowców z rejonówek czy okręgówek, gdzie biegłymi zapewne byli zakompleksieni i niedouczeni fachowcy z prowincji twego pokroju. Właśnie kwestionowanie głupoty zaprowadziło pewne sprawy przed oblicze SN.
Naucz się w końcu czytać ze zrozumieniem, bo piszesz bzdury, a zapędzony pod ścianę reagujesz agresją. Żałosny jesteś.
wjazd z drogi na posesję nie tworzy skrzyżowania
Jeszcze potrzebujesz ?
Proszę bardzo.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... PH8cgKHWDw
szerszon

Postprzez Cyryl » sobota 06 kwietnia 2019, 09:15

chciałbym przytoczyć przykład, może nie identyczny, ale sam mechanizm przyczynowo skutkowy bardzo podobny:

"Przed sądem w Zduńskiej Woli (woj. łódzkie) stanie 33-letni kierowca busa oskarżony o spowodowanie katastrofy drogowej, w której poszkodowanych zostało 19 osób, w tym młodzi zawodnicy Warty Sieradz, którzy jechali na mecz. Kierowcy grozi kara do 10 lat więzienia.
Do wypadku doszło w połowie marca w miejscowości Kromolin Stary w woj. łódzkim. Kierujący busem 33-latek na oznakowanym skrzyżowaniu drogi powiatowej i gminnej chciał wyprzedzić toyotę yaris. Manewru dokonał w chwili, kiedy kobieta kierująca autem osobowym skręcała w lewo; bus otarł się o toyotę, zjechał na pobocze i przewrócił się.
W wyniku wypadku obrażenia odniosło w sumie 19 osób, w tym kilkunastu zawodników Warty Sieradz w wieku 17-20 lat, którzy jechali na mecz oraz kierowcy busa i toyoty. Ranni trafili do szpitali w Zduńskiej Woli, Sieradzu i Łodzi. Kierujący byli trzeźwi.
Prokuratura oskarżyła kierowcę busa o spowodowanie katastrofy w ruchu lądowym, która zagrażała życiu i zdrowiu wielu osób. Według śledczych kierowca umyślnie naruszył zasady bezpieczeństwa w ruchu drogowym przekraczając o 28 km/h dozwoloną w tym miejscu prędkość (60 km/h) i na oznaczonym skrzyżowaniu wyprzedzając toyotę, która sygnalizowała zamiar skrętu w lewo. Doprowadził tym samym do zderzenia obu pojazdów. Następnie zjechał na lewe pobocze, po czym zbyt gwałtownie i sprzecznie z techniką jazdy - zdaniem prokuratury - odbił kierownicą w prawo; doszło do wywrócenia busa.
W śledztwie ustalono, że warunki atmosferyczne w chwili wypadku były korzystne, a jezdnia i skrzyżowanie były prawidłowo oznakowane. Kierowca toyoty - zdaniem prokuratury - sygnalizował kierunkowskazem zamiar skrętu w lewo, na co wskazywać mają badania zabezpieczonych żarówek. Śledztwo jednoznacznie wykazało, że przyczyną wypadku było "zlekceważenie przez oskarżonego podstawowych zasad bezpieczeństwa oraz przekroczenia prędkości, a także błędy w technice jazdy"."
Załączniki
Obraz2.png
Obraz2.png (101.33 KiB) Przeglądane 5786 razy
Obraz1.png
Obraz1.png (121.69 KiB) Przeglądane 5786 razy
Cyryl

Postprzez ks-rider » sobota 06 kwietnia 2019, 10:55

Henq napisał(a):a to umknęło ci jak w temacie SoRO czyli skrzyżowania o ruchu okrężnym pytałem jaki to przepis nakazuje mi ZAWRACANIE pasem wewnętrznym? Czyli na skrzyżowaniu jazdę pasem wewnętrznym. A elita Warszawskich instruktorów w postaci @szerszon odpowiedziała: art 22? :eek2:
przepis który ma zastosowanie przed skrzyżowaniem a nie na!
no i oczywiście na temat zawracania to jest 22.6 i tyle nie ma tam nic o SoRO (skrzyżowaniu) więc o jaki przepis mogło mu chodzić?
wskazał 22.2? :spoko:
a przecież tam jest o "jezdni o ruchu jednokierunkowej" a wielce zapluwa się, że SoRO to skrzyżowanie i nie ma jezdni :help:
jak tej patologii warszafskich instruktorów wytknąłem ten błąd to kłamca i manipulant obrócił to, że ja chciałem zawracać na jednokierunkowej :lol: :lol: :lol: :lol: co za dzban :spoko:

Heniu,

Wybacz ale w tym temacie " Jazda po ruchu okreznym " wypowiadalem sie bodajze 5 lat temu. Dla mnie absolutnym absurdem jest dyskusja na temat tak blachy jakim jest dyskusja na temad zasad czy poruszania sie po ruchu okreznym.

Stara zasada to zmiana prostych przepisow ktore dzialaly na nowe lepsiejsze ktore nijak funkcjonuja

dla przykladu § 8 Vorfahrt ( Pierszenstwo ) z niemieckiego StVO

(1a) Ist an der Einmündung in einen Kreisverkehr Zeichen 215 (Kreisverkehr) unter dem Zeichen 205 (Vorfahrt gewähren) angeordnet, hat der Verkehr auf der Kreisfahrbahn Vorfahrt. Bei der Einfahrt in einen solchen Kreisverkehr ist die Benutzung des Fahrtrichtungsanzeigers unzulässig.

i wlasciwie na tymkonczy sie cala filozofia.

Nie wiem czy Ty pamietasz moja wypowiedz w tym temacie, twierdzilem, ze wiekszosc oznakowan owych skrzyzowan jest w PL blednie oznaczona / ounakowana, bo nie moze byc, ze skrzyzowanie jest oznakowane ruchem okreznym a ruch po nim nakazuje zajecie danych pasow ruchu w danym / wyznaczonym kierunku ( zarowno przez tablice informycyjne jak i znaki poziome, bo ktos mundry wpadl na pomysl, aby na ruchu okreznym zastosowac linie ciagle ( jezeli zastosowano linie ciagle, to wykluczaja one ruch okrezny ) -to taki paradoks !

ks-rider

Postprzez szerszon » sobota 06 kwietnia 2019, 20:15

ks-rider napisał(a):

Stara zasada to zmiana prostych przepisow ktore dzialaly na nowe lepsiejsze ktore nijak funkcjonuja

dla przykladu § 8 Vorfahrt ( Pierszenstwo ) z niemieckiego StVO

(1a) Ist an der Einmündung in einen Kreisverkehr Zeichen 215 (Kreisverkehr) unter dem Zeichen 205 (Vorfahrt gewähren) angeordnet, hat der Verkehr auf der Kreisfahrbahn Vorfahrt. Bei der Einfahrt in einen solchen Kreisverkehr ist die Benutzung des Fahrtrichtungsanzeigers unzulässig.

i wlasciwie na tymkonczy sie cala filozofia.

Nie wiem czy Ty pamietasz moja wypowiedz w tym temacie, twierdzilem, ze wiekszosc oznakowan owych skrzyzowan jest w PL blednie oznaczona / ounakowana, bo nie moze byc, ze skrzyzowanie jest oznakowane ruchem okreznym a ruch po nim nakazuje zajecie danych pasow ruchu w danym / wyznaczonym kierunku ( zarowno przez tablice informycyjne jak i znaki poziome, bo ktos mundry wpadl na pomysl, aby na ruchu okreznym zastosowac linie ciagle ( jezeli zastosowano linie ciagle, to wykluczaja one ruch okrezny ) -to taki paradoks !

Heniu nie może zrozumieć,że Art 22.2 zaczyna obowiązywać przed skrzyżowaniem tak jak Art 22.5 dotyczący sygnalizowania. Od zamiaru do zakończenia manewru. Jeśli zamierza zawrócić to powinien ustawić się godnie z Art 22.2 i sygnalizować zgodnie z Art 22.5. Heniowi manewr kończy się po wjeździe na skrzyżowanie.Bywa.
Druga sprawa- w tych Niemczech SoRO to macie tyle co kot napłakał. Kodks niemiecki nie jest wyrocznią, ponieważ w innych krajach starego zachodu też są SoRO a turbiny wywodzą się bodajże z Holandii.
Swoją drogą parodią jest ferowanie wyroków przez Henia, zakompleksionego prowincjusza, który nawet nie wie czym jest wyprzedzanie, nie odróżnia zajęcia pasa ruchu od jego zmiany a zawracać faktycznie chciał na jednokierunkowej drodze na trzy :lol: :lol: :lol: czemu się nie dziwię, przy jego "wiedzy"
Po trzecie-linie ciągłe nie ograniczają ruchu okrężnego, ponieważ dalej ruch odbywa się wokół wyspy w kierunku wskazanym. Wykluczają idiotów zawracających pasem zewnętrznym. Tylko tyle. Heniu nie zaszaleje i nie zawróci pasem zewnętrznym, bo nie dociera do niego Art 22.2. Inna sprawa,że u niego na prowincji nie ma bardziej rozbudowanych SoRO. To skąd bidula ma wiedzieć ?
szerszon

Postprzez Henq » sobota 06 kwietnia 2019, 21:06

biedny upośledzony pseudoinstruktorek nie wie, że po zmianie kierunku jazdy można zając dowolny pas a nie tylko lewy :wow:
art 22. obowiązuje przed skrzyżowaniem na jezdni jak pisze wyraźnie w art 22 a nie na skrzyżowaniu - ten cały sierścion to jakaś skaza na systemie instruktorskim wstyd! cała polska się z pajaca śmieje bo on widzi zakaz cofania na jednokierunkowej, wyprzedza pojazdy jadące w różnych kierunkach :wow:, a zatoka autobusowa dla niego to pobocze :wow:
tutaj też bileciku widzisz wyprzedzanie?:
Obrazek

czerwony 300zł i 5pkt?
żenujący jesteś :eek2:

wystarczy temu ułomnemu człowieczkowi udowodnić, że gówno wie w nogach śpi i zaczynają się kłamstwa i manipulacje i ataki personalne :help:
a tu bilecik w każdej sytuacji skasowany :lol: :lol: :lol: razem z drugim mistrzem trollingu :help:

ps doucz się do czego służy P-7 - bo braki ogromne
Henq

Postprzez szerszon » sobota 06 kwietnia 2019, 21:44

Henq napisał(a):biedny upośledzony pseudoinstruktorek nie wie, że po zmianie kierunku jazdy można zając dowolny pas a nie tylko lewy :wow:
W tym rzecz,że nie zakończyłeś jeszcze zmiany kierunku jazdy. Chyba że jak zwykle jesteś takim nieogarem, że zawracanie to dla ciebie dwa skręty w lewo. Byli juz tu tacy geniusze.
art 22. obowiązuje przed skrzyżowaniem na jezdni jak pisze wyraźnie w art 22 a nie na skrzyżowaniu - ten cały sierścion to jakaś skaza na systemie instruktorskim wstyd!
Jak sam przypadkiem kiedyś zauważyłeś Art 22 to także sygnalizacja od zamiaru do zakończenia manewru. Dla ciebie manewr kończy się już po wjeździe na skrzyzowanie, a dalej to co ? Nie można rozpatrywać samego Art 22.2 bez Art 22.5. Nie ogarniasz tego i popisujesz się tylko chamstwem i głupotą.
cała polska się z pajaca śmieje bo on widzi zakaz cofania na jednokierunkowej
Polska pisze się z dużej litery. Ale to szczegół taki sam jak to,że nie odróżniasz cofania od jazdy tyłem. Jechałbyś przez całą długość jednokierunkowej np na odcinku 500 metrów od skrzyżowania do skrzyżowania, bo nie zakazali. To kto powinien ustąpić, gdy będziesz tak sobie jechał tyłem, a podjedzie pod zderzak pojazd jadący normalnie do przodu ?
Art. 3.
1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

wyprzedza pojazdy jadące w różnych kierunkach
W ogóle przeczytałeś wyroki Sądu Najwyższego ? Ja rozumiem,że jesteś ociężały intelektualnie z IQ równej sumie cyfr na większości rejestracji samochodowych. Mam rozumieć,że Sad Najwyższy to też upośledzone pseudosędziowie ?
Jakieś argumenty na poparcie swoich tez ?
a zatoka autobusowa dla niego to pobocze
Na pewno jezdnia, bo tak w wiki napisali :lol:
Ale agent z ciebie. :mrgreen:
tutaj też bileciku widzisz wyprzedzanie?
Jeśli skręcajacy jedzie to tak. Tak samo jak Sąd Najwyższy.Strona nie ma znaczenia.

wystarczy temu ułomnemu człowieczkowi udowodnić, że gówno wie w nogach śpi i zaczynają się kłamstwa i manipulacje i ataki personalne
Nic nie udowodniłeś poza tym, że twój styl pisania daleko odbiega od powszechnie przyjętego. Ataków personalnych z mojej strony jeszcze nie ma. Nie chce mi się zniżać do twego "poziomu".
a tu bilecik w każdej sytuacji skasowany
W żadnej. Twoje argumenty to tylko stek wyzwisk. Ale nie przejmuję się tym. Nie ma kim.
A jest w ogóle linia P-7 ? Pierwsze słyszę. Może oświecisz ?
szerszon

Postprzez Henq » niedziela 07 kwietnia 2019, 02:25

kłamca i manipulant napisał(a):
Henq napisał(a):biedny upośledzony pseudoinstruktorek nie wie, że po zmianie kierunku jazdy można zając dowolny pas a nie tylko lewy :wow:
W tym rzecz,że nie zakończyłeś jeszcze zmiany kierunku jazdy. Chyba że jak zwykle jesteś takim nieogarem, że zawracanie to dla ciebie dwa skręty w lewo. Byli juz tu tacy geniusze.
byli? :wow: jakie byli? :wow: nadal jesteś!
do zawracania wskazujesz przepis art 22 od skrętu w lewo :eek2:
powtórzę: "wskażesz który przepis nakazuje mi zawracanie od lewej krawędzi?" - nie skręt w lewo czy dwa skręty w lewo a zawracanie :thumb2:

przypomnę: wskazałeś art 22 :lol: :lol: :lol: więc zapytałem o zawracaniu na 3 skasowałem cię, a ty kłamco i manipulancie odwróciłeś, że chce zawracać na jednokierunkowej
więc jeszcze raz bo widzę do bileciku nie dociera: jaki przepis kodeksu drogowego nakazuje mi zawracanie - nie skręt w lewo i nie dwa skręty w lewo - od lewej krawędzi jezdni? :mrgreen: brak? jakoś mnie to ni dziwi 8)
no i co kłamco i manipulancie zawracanie to dla ciebie skręt w lewo? :wow:
pewno C-3 też cię zobowiązuje do zawracania? :wow: :wow:

art 22. obowiązuje przed skrzyżowaniem na jezdni jak pisze wyraźnie w art 22 a nie na skrzyżowaniu - ten cały sierścion to jakaś skaza na systemie instruktorskim wstyd!
Jak sam przypadkiem kiedyś zauważyłeś Art 22 to także sygnalizacja od zamiaru do zakończenia manewru. Dla ciebie manewr kończy się już po wjeździe na skrzyzowanie, a dalej to co ? Nie można rozpatrywać samego Art 22.2 bez Art 22.5. Nie ogarniasz tego i popisujesz się tylko chamstwem i głupotą.
opuszczam skrzyżowanie prosto więc manewr zakończony :thumb2: co jeszcze chcesz sygnalizować opuszczanie skrzyżowania :wow: :wow: :wow:

kłamca i manipulant napisał(a):Jechałbyś przez całą długość jednokierunkowej np na odcinku 500 metrów od skrzyżowania do skrzyżowania, bo nie zakazali. To kto powinien ustąpić, gdy będziesz tak sobie jechał tyłem, a podjedzie pod zderzak pojazd jadący normalnie do przodu ?
Art. 3.
1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
wiem że kłamca i manipulant nie zna przepisów więc przypominam:
PoRD napisał(a):przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi
nie ma zakazu cofania na jednokierunkowej zrozum w końcu swoją niewiedzę :help:
aha i uprzedzając upośledzenie kłamcy i manipulanta to B-2 zakazuje wjazdu pojazdów na drogę lub jezdnię od strony jego umieszczenia nieważne czy przodem czy tyłem (cofając) :spoko:

wyprzedza pojazdy jadące w różnych kierunkach
W ogóle przeczytałeś wyroki Sądu Najwyższego ? Ja rozumiem,że jesteś ociężały intelektualnie z IQ równej sumie cyfr na większości rejestracji samochodowych. Mam rozumieć,że Sad Najwyższy to też upośledzone pseudosędziowie ?
Jakieś argumenty na poparcie swoich tez ?
wyprzedzanie - przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku
W ogóle przeczytałeś wyroki sądu w temacie SoRO?

a zatoka autobusowa dla niego to pobocze
Na pewno jezdnia, bo tak w wiki napisali :lol:
Ale agent z ciebie. :mrgreen:
nie! nie!
kłamco i manipulancie wyraźnie napisałem, że zatoka autobusowa nie jest nigdzie w PoRD zdefiniowana!
co znów analfabetyzm u kłamcy i manipulanta się włączył i nie doczytał?
wskazałem P-7 odpowiednie z zatoką autobusową bez pobocza :spoko: co upośledzenie nie pozwala dostrzec?

tutaj też bileciku widzisz wyprzedzanie?
Jeśli skręcajacy jedzie to tak. Tak samo jak Sąd Najwyższy.Strona nie ma znaczenia.
No to 300 i 5pkt kto się zgadza?
Tak pseudoinstruktorku jedzie :spoko:
ale nie w tym samym kierunku :lol:
Może podeprzesz swoje chore wizje przepisem? albo chociaż wyrokiem sądu?

wystarczy temu ułomnemu człowieczkowi udowodnić, że gówno wie w nogach śpi i zaczynają się kłamstwa i manipulacje i ataki personalne
Nic nie udowodniłeś poza tym, że twój styl pisania daleko odbiega od powszechnie przyjętego. Ataków personalnych z mojej strony jeszcze nie ma. Nie chce mi się zniżać do twego "poziomu".
brakuje ci do mojego poziomu i to dużo :mrgreen:
może i kiedyś kłamco i manipulancie brylowałeś na tym forum (może), jak nieudolnie robiłeś z innych niedouczonych statystów, ale niestety, przepisy od '83 się zmieniły i czas najwyższy, byś zaczął się zmieniać z nimi :spoko:

a tu bilecik w każdej sytuacji skasowany
W żadnej. Twoje argumenty to tylko stek wyzwisk. Ale nie przejmuję się tym. Nie ma kim.
oj ale to ty zacząłeś :spoko:
ten "stek wyzwisk" od jakiegoś "henia",
co? netykieta nieznana? :eek2: sierścion nie wie jak zwracać się do innych użytkowników? czas abyć takową wiedzę posiadł, jak również o P-7 :spoko: :lol:
skoro sam wyzywasz, to ja nie przejmuje się tym, ale nie pozostaję dłużny :spoko: chyba, że bolą cię określenia na które zasłużyłeś? czy to "manipulant" manipulując wypowiedziami, czy to "kłamca" kłamiąc by wyszło na twoje, czy też "pseudoinstruktorek" zgrywając instruktorka? :eek2:
już tu był jeden @benio101 co go oburzało jak pisałem do niego zdrobniale, ale nie widział różnicy pomiędzy "@Henq" a "@Heniu" :eek2:
A jest w ogóle linia P-7 ? Pierwsze słyszę. Może oświecisz ?
oj to znów manipulacje bo ci udowodniono żeś debil? :eek2:
co? "x" zabrakło? a może definicja linii krawędziowej P-7? więc § 2.2.2. Linie krawędziowe. - trolle nadrabiają braki :thumb2: :help:
Henq

Postprzez szerszon » niedziela 07 kwietnia 2019, 08:17

Henq napisał(a):byli? :wow: jakie byli? :wow: nadal jesteś!
do zawracania wskazujesz przepis art 22 od skrętu w lewo :eek2:
powtórzę: "wskażesz który przepis nakazuje mi zawracanie od lewej krawędzi?" - nie skręt w lewo czy dwa skręty w lewo a zawracanie
Oczywiście. Dlaczego ? Podawałem ci już przepisy wiążące manewr zawracania ze skrętem w lewo. Podałem również taką sytuację.
Obrazek
Można zawrócić w takim układzie od prawej krawędzi i na jakiej postawie ? Bo ostatnio pominąłeś pytanie. Jak zwykle, gdy nie masz nic do powiedzenia.
przypomnę: wskazałeś art 22 :lol: :lol: :lol: więc zapytałem o zawracaniu na 3 skasowałem cię, a ty kłamco i manipulancie odwróciłeś, że chce zawracać na jednokierunkowej
Oczywiście,że pokazałeś zawracanie na trzy na jednokierunkowej :lol: :lol: :lol: Jak to zawracasz od prawej krawędzi. Poszukaj swoich "dzieł wybranych"
jaki przepis kodeksu drogowego nakazuje mi zawracanie - nie skręt w lewo i nie dwa skręty w lewo - od lewej krawędzi jezdni? :mrgreen: brak? jakoś mnie to ni dziwi
ciebie w ogóle dziwi PoRD. Pokazałem przepisy wiążace zawracanie z lewoskrętem. Jest tylko mały problem-trzeba zacząć myśleć i czytać ze zrozumieniem.
zawracanie to dla ciebie skręt w lewo? :wow:
pewno C-3 też cię zobowiązuje do zawracania?
Nie napisałem nigdzie w ten sposób, że zawracanie to skręt w lewo.Napisałem,że zawracanie jest powiązane ze skrętem w lewo . Taki sam sposób sygnalizowania i ustawienia się. Prawdopodobnie problemem jest fakt, że nie masz większego pojęcia czym jest zawracanie. Podpierasz się określeniami spod strzechy.
Paragraf 22.1.2)
Paragraf 72.3
Paragraf 87.2
To są przepisy... co z twojej strony ?
opuszczam skrzyżowanie prosto więc manewr zakończony :thumb2: co jeszcze chcesz sygnalizować opuszczanie skrzyżowania
Moment. Na razie jesteśmy dopiero na wjeździe. Gdzie tam do opuszczania.Heniu, jedziemy jeszcze przez skrzyżowanie. A ty już chcesz zjeżdżać. A tu manewr jeszcze nie zakończony.
nie ma zakazu cofania na jednokierunkowej zrozum w końcu swoją niewiedzę :help:
aha i uprzedzając upośledzenie kłamcy i manipulanta to B-2 zakazuje wjazdu pojazdów na drogę lub jezdnię od strony jego umieszczenia nieważne czy przodem czy tyłem (cofając)
Nie piszę o cofaniu tylko o jeździe tyłem. A przy B-2 jest napisane bezpośrednio,że nie wolno tyłem ? Wskażesz czy znowu manipulujesz ? Jednokierunkowa i można cofać. :wink: Jak ustąpisz pierwszeństwa ? Nie da się ominąć, nie masz gdzie zjechać. Stwarzasz zagrożenie. :wink:
3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:

a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
b) upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby
Rozumiem,że jak będziesz cofał przez całą długość jednokierunkowej zapewnisz sobie pomoc innej osoby ? Będzie pomykać z chorągiewką z napisem "uwaga heniu" :mrgreen:
wyprzedzanie - przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku
W ogóle przeczytałeś wyroki sądu w temacie SoRO?
Jeszcze raz. Sąd Najwyższy ma inne zdanie niż ty w opisywanej sytuacji. Wychodzi na to,że ktoś jest idiotą, albo SN albo ty. Nie widzę błędów w toku rozumowania SN.
A co mają wyroki sądów w sprawie SoRO w temacie ?
nie! nie!
kłamco i manipulancie wyraźnie napisałem, że zatoka autobusowa nie jest nigdzie w PoRD zdefiniowana!
co znów analfabetyzm u kłamcy i manipulanta się włączył i nie doczytał?
wskazałem P-7 odpowiednie z zatoką autobusową bez pobocza :spoko: co upośledzenie nie pozwala dostrzec?
Oczywiście że napisałeś,że nie ejst zdefiniowana w PoRD. To prawda. Tylko zaraz wrzuciłeś "definicję" z wiki o "poszerzeniu" jezdni. :lol: :lol: :lol:
Ale dalej nie napisałeś co jest za linią P-7a/c która oddziela jezdnię od ??? Jezdni ?
Tu chodzi o to,że jest beka z ciebie i z "definicji". :lol: Jeszcze nie zrozumiałeś ?
Może podeprzesz swoje chore wizje przepisem? albo chociaż wyrokiem sądu?

Przecież podałem dwa wyroki Sądu Najwyższego. :help: Strony, z której się wyprzedza ci nie pasują ? Przecież do tej pory się zapluwałeś,że wyprzedzanie z lewej strony pojazdu mającego zamiar skręcić w lewo to nie wyprzedzanie. Twój ostatni rysunek to próba uniknięcia tematu. A nie o tym mowa w pierwszym poście. Skoncentruj się na głównym temacie. Oszczędzisz czasu sobie a przede wszystkim innym. Nie będzie trzeba przebijać się przez twe absurdy.
brakuje ci do mojego poziomu i to dużo
I jestem z tego powodu bardzo zadowolony. Nie jest zaszczytem równać się z tobą. To raczej powód do wstydu.
ale niestety, przepisy od '83 się zmieniły i czas najwyższy, byś zaczął się zmieniać z nimi
I co ? Według których wyprzedzanie nie jest wyprzedzaniem ? Prześlij do Sądu Najwyższego.
oj ale to ty zacząłeś :spoko:
ten "stek wyzwisk" od jakiegoś "henia",
Znajdź mi w słowniku,że henio jest obelgą. Natomiast twoje wyczyny kwalifikują się jak najbardziej. Ale jak wspomniałem wcześniej...nie ma się kim przejmować.
oj to znów manipulacje bo ci udowodniono żeś debil? :eek2:
co? "x" zabrakło? a może definicja linii krawędziowej P-7?
Czekam na definicję linii P-7. Wiem o liniach P-7a/b itd a o linii P-7 nic nie wiem. O linii , a nie o grupie linii.
szerszon

Postprzez Cyryl » poniedziałek 08 kwietnia 2019, 19:59

mp0011 napisał(a):...Przykładowo, brak uprawnień motocyklisty znaczenia nie ma, ponieważ ich posiadanie nie miało wpływu na przebieg zdarzenia...

a ja wrócę do przytoczonego przeze mnie przykładu.
kierowca wiozący ludzi dużym busem na oznaczonym skrzyżowaniu wyprzedzał z lewej pojazd sygnalizujący skręt w lewo.
ponieważ ofiar było 19, kierowca musiał posiadać prawo jazdy kat. D oraz Kw i SzO.
i tutaj prokurator określa: "kierowca umyślnie naruszył zasady bezpieczeństwa w ruchu drogowym przekraczając o 28 km/h dozwoloną w tym miejscu prędkość"

i tutaj nie ma żadnego zlituj się znając przepisy co potwierdzone jest odpowiednią kategorią prawa jazdy, jeżeli przekroczył prędkość zrobił to UMYŚLNIE. do tego jeszcze kierowca usłyszał zarzuty dotyczące techniki kierowania.

natomiast w oskarżeniu kierującego bez uprawnień, tak zarzutów nie będzie, ani umyślnie, ani błędów w technice kierowania, bo skąd on tą technikę kierowania mógł znać?
Cyryl

Postprzez mp0011 » poniedziałek 08 kwietnia 2019, 20:22

Trochę się nie rozumiemy...

Jak zbliżam się do skrzyżowania DdR i z prawej strony jedzie dzieciaczek lat 5 (czy 13 ale bez KR) rowerem, czy nawet pieszy na hulajnodze, ustępuje mu pierwszeństwa. Oczywiście mogę mu potem wytłumaczyć gdzie jego miejsce, lub poszukać rodziców, ale gdyby doszło do zdarzenia, wina byłaby moja, bo JA nie ustąpiłem pierwszeństwa. JA nie zachowałem ostrożności. I nie byłoby tłumaczenia "no wymusiłem, ale on nie miał uprawnień lub nie miało prawa go tam być". Zdarzenie zaistniało głównie z powodu tego, że JA nie ustąpiłem pierwszeństwa i JA nie zachowałem ostrożności. Kwestia uprawnień byłaby w tym przypadku co najwyżej drugorzędna.

Przypominam, że dyskutujemy o tym, kto jest winny zaistnienia zdarzenia. Kwestia uprawnień motocyklisty, z punktu widzenia pojazdu skręcającego, w momencie kiedy motocykl już dawno rozpoczął manewr wyprzedzania, nie ma znaczenia. Bo on już wyprzedzał i do takiej sytuacji kierowca powinien się dostosować.

Przykładowy film (pierwszy)
phpBB [media]

Dla mnie oczywiste jest, że winę ponosi kierowca zestawu. I to niezależnie od tego, czy sygnalizował, czy nie. Wystarczyło rzucić okiem w lusterka. I jakie znaczenie miałoby tu posiadanie przez wyprzedzającego uprawnień? Niezależnie od tego czy by je posiadał, czy nie, zestaw i tak by wjechał przed niego i zahamować by nie zdążył... Dlatego fakt ten nie wpływa na winę w tym przypadku. A jeżeli wpływa, to w minimalnym stopniu.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez gumik » poniedziałek 08 kwietnia 2019, 21:57

mp0011 napisał(a):Dla mnie oczywiste jest, że winę ponosi kierowca zestawu. I to niezależnie od tego, czy sygnalizował, czy nie. Wystarczyło rzucić okiem w lusterka.
Nie rozumiem zupełnie takiej argumentacji. Czy przejeżdżając przez skrzyżowanie na zielonym będę winny kolizji jeśli ktoś wjedzie we mnie z drogi poprzecznej? Przecież wystarczyło rzucić okiem, czy nikt nie jedzie. I też niezależnie od tego, czy miał czerwone światło, czy nie?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze