Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez JAKUB » niedziela 03 marca 2019, 09:58
przez szerszon » niedziela 03 marca 2019, 22:13
Cofanie 500 metrów ? Można...szczególnie na drodze dwujezdniowej dwukierunkowej z jezdniami jednokierunkowymi. Np na Wisłostradzie.a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
przez mp0011 » niedziela 03 marca 2019, 23:22
przez gumik » niedziela 03 marca 2019, 23:32
przez mp0011 » niedziela 03 marca 2019, 23:46
przez gumik » niedziela 03 marca 2019, 23:52
przez mp0011 » niedziela 03 marca 2019, 23:59
przez gumik » poniedziałek 04 marca 2019, 00:01
przez Henq » poniedziałek 04 marca 2019, 00:21
albo geniusz cytujący przepisy o jezdni dla pojazdów będących na poboczugumik napisał(a):Cos jak plaskoziemcy.
Nie fahofcu od siedmiu boleści, odpowiedź jest prostsza niż ci się wydaje, po prostu:gumik napisał(a):Sam nie wiem co tu zaczelo robic cofanie w tym watku. Niektorzy chyba lubia wysnuwac jakies dziwne wnioski.
Tomek instruktor Człuchów napisał(a):Myślę,że za dużo Państwo debatują nad tym wątkiem i nie potrzebnie błądzą gdzieś daleko w temacie,przecież w kodeksie ruchu drogowego napisane jest,że zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej,wiec nie jest napisane,ze zabronione jest cofanie na drodze jednokierunkowej,odpowiedz jest bardzo prosta dozwolone jest cofanie na drodze jednokierunkowej z zachowaniem szczególnej ostrożności i nie utrudniając ruchu innym pojazdom .Pozdrawiam Tomek.
oskbelfer napisał(a):Pewnego pięknego wakacyjnego popołudnia cofałem na drodze jednokierunkowej. Dopadł mnie 2 osobowy patrol policyjny (ale nie drogówka). Pytanie pierwsze jakie padło - to czy widze znak itp....... .
Plicjanci byli z prewencji. Odpowiedziałem grzecznie to co Tomek instruktor zacytował, a policjanci nadal przy swoim - mandat , kolegium, zabranie prawa jazdy, cofnięcie uprawnień instruktora .......
w końcu przez radio zawołali swoich kolegów z drogówki. "Chopaki" przyjechały, "obaczyły sytuacje" przeprosiły za "niebieskich kolegów" i odjechałem.
przez gumik » poniedziałek 04 marca 2019, 00:34
gumik napisał(a):Sam nie wiem co tu zaczelo robic cofanie w tym watku. Niektorzy chyba lubia wysnuwac jakies dziwne wnioski. Cos jak plaskoziemcy.
przez szerszon » poniedziałek 04 marca 2019, 00:36
C-5 nakaz jazdy na wprost. Nie zakazali skręcić w lewo lub w prawo. Mogę ?Jeżeli coś nie jest zakazane jest dozwolone!
Polecam zapoznać się ze spektrum przepisów, kto może.Nie ma wyraźnego zakazu jazdy wzdłuż poboczem!
przez Henq » poniedziałek 04 marca 2019, 00:44
Ale pojazd korzysta z poboczagumik napisał(a):Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
przez szerszon » poniedziałek 04 marca 2019, 01:27
Henq napisał(a):
Nulla poena sine lege
"... i jak to się mawia do szkoły matoły, bo osły już poszły."
C-5 nakaz jazdy na wprost. Nie zakazali skręcić w lewo lub w prawo. Mogę ?Cytuj:
Jeżeli coś nie jest zakazane jest dozwolone!
Cytuj:
Nie ma wyraźnego zakazu jazdy wzdłuż poboczem!
przez JAKUB » poniedziałek 04 marca 2019, 11:33
wielkibill napisał(a):Witam,
Sytuacja jak na załączonym obrazku, oba pojazdy będące w ruchu, jednocześnie wjeżdżają na pas do skrętu w prawo. Pojazd B wyjeżdża z przystanku autobusowego i zajmuje pas do skrętu w prawo, pojazd A zmienia pas ruchu na prawy. Wszystko dzieje się w tym samym momencie. Kto w tej sytuacji ma pierwszeństwo?
przez Henq » poniedziałek 04 marca 2019, 14:28