PoRD
Art. 1. ust. 32 "pojazd silnikowy - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego".
również nie znalazłem w PoRD jednoznacznego przepisu, który mówi, że pojazd szynowy musi poruszać się po torowisku.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Cyryl » czwartek 28 lutego 2019, 07:50
przez szerszon » czwartek 28 lutego 2019, 08:32
Henq napisał(a):
nie widzę zakazu "jazdy" poboczem! wskażesz!
C-5 nakaz jazdy na wprost. Zakazali skręcania w lewo lub w prawo ? Nie-według ciebie można skręcić, bo nie zakazali.jeżeli coś nie jest zakazane jest dozwolone!
Umieją przeczytać przepis ze zrozumieniem. To taka drobnostka, ale poza twoim zasięgiem.tacy znawcy prawa nie przestrzegają podstawowych przepisów tego prawa
przez gumik » czwartek 28 lutego 2019, 08:34
przez Henq » czwartek 28 lutego 2019, 20:30
Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje przy wjeżdżaniu na jezdnię z pobocza.gumik napisał(a):"Wyłączone z ruchu"? Co to ma niby znaczyć? Weź nie wymyślaj własnych pojęć
przez gumik » czwartek 28 lutego 2019, 20:53
przez Henq » czwartek 28 lutego 2019, 21:17
przez gumik » czwartek 28 lutego 2019, 22:54
przez szerszon » czwartek 28 lutego 2019, 23:00
Proponuję zacząć od siebie.A czy w przepisie jest napisane,że może być przeznaczona do ruchu wszystkich pojazdów, czy tylko niektórych ? A których ? A to trzeba poczytać szczególne przepisy dla których to może być przeznaczona. Można zacząć od rowerów.Henq napisał(a):
no i bardzo proszę trzymać poziom wypowiedzi a nie wymyślać sobie przepisów bo akurat pasują pod chorą wizję!
w przepisie jest: "która może być przeznaczona"
to w cale nie oznacza, że jest przeznaczona tylko do tego i kropka!
przez Cyryl » piątek 01 marca 2019, 07:23
Henq napisał(a):....
@Cyryl:
Pojazd szynowy – ruchome urządzenie poruszające się wyłącznie po szynach
wypadało by wiedzieć o czym się dyskutuje!...
przez Henq » sobota 02 marca 2019, 04:24
oj za ambitne? a już chciałem ci dać szansę - ale jednak udowodniłeś, że przepisy masz w d...gumik napisał(a):Czy uczestnik ruchu, to dla Ciebie tylko ktoś kto włączył się do ruchu,
a są?gumik napisał(a): a Ci - jak ich nazywasz - wyłączeni z ruchu nie są uczestnikami ruchu?
o to tak się bawimy? ty mi "pojazd szynowy" - ja tobie definicje, a ty mi cuda na kijuCyryl napisał(a):tramwaj
nie sądzę by ktoś tak napisałCyryl napisał(a):a ktoś na tym forum napisał: "jeżeli nie ma wyraźnego zakazu, to jest dowolność"
a ma być?Cyryl napisał(a):więc nie ma wyrazu "wyłącznie".
Henq napisał(a):Czy wolno cofać na jednokierunkowej?
przez Cyryl » sobota 02 marca 2019, 07:16
Henq napisał(a):...ja tobie definicje, a ty mi cuda na kiju...
przez Henq » sobota 02 marca 2019, 11:14
a nie są?! przypomnę:Cyryl napisał(a):Henq napisał(a):...ja tobie definicje, a ty mi cuda na kiju...
przecież podałem artykuł i ustęp z PoRD definiujący pojazd szynowy, to są cuda na kiju?
Cyryl napisał(a):pojazd szynowy
wg ciebie to te same słowa?Cyryl napisał(a):tramwaj
przez szerszon » sobota 02 marca 2019, 22:43
Cofać tak, jechać nie.Henq napisał(a):Czy wolno cofać na jednokierunkowej?
niewygodne prawda?
przez JAKUB » niedziela 03 marca 2019, 06:35
Bo ja prostak jestem i źle się domyślam, a czasem jeżdżę po drodze jednokierunkowej.szerszon napisał(a):",... jechać nie".
przez szerszon » niedziela 03 marca 2019, 08:52