ok, to dobre jest a za co te 100? za "niepamięć" czy za odmowę składania zeznań "które mogły by obciążyć członka rodziny"?starhawk napisał(a):- nie wskazuje kierowcy, który kierował samochodem i zaparkował w tym miejscu i dostaje mandat za
nie wskazanie 100 zł bez punktów karnych.
"Wyobraź sobie sytuację, autem jeździsz ty jeździ żona, córka, syn, cała rodzina, albo auto firmowe, jeżdżą pracownicy

a mogło być 500

opcja odpowiednia, w sądzie liczą się dowody, słowa policjanta to nadal tylko słowa, sędzia weźmie je pod uwagę, ale dobry adwokat (w sumie nawet przeciętnystarhawk napisał(a):Wybrałem ostatnią opcje, w mojej ocenie słuszną.

Tylko, zakładając że policja oczywiście sporządziła notatkę do sądu na ukaranie ciebie, to w pierwszej instancji wyrok będzie podtrzymany, więc tylko odwołanie cie czeka i potem umorzenie z braku dowodów.
j/w pierwsza instancja podtrzymuje decyzję policjantówstarhawk napisał(a):Skoro jestem o coś oskarżany to ciężar udowodnienia winy leży w tym momencie na policjantach,

no jak a 100złstarhawk napisał(a):A tak poza tym popatrzcie na drugą opcje, którą mi zaproponowano – przecież jest to jawne promowanie oszustwa! Wystarczy że zaświadczysz, że nie wiesz kto prowadził samochód i unikniesz dotkliwszej kary… Ręce opadają.![]()

Nie. Teren publiczny to teren dostępny powszechnie, tak jak tutaj.starhawk napisał(a):Mam jeszcze dwa pytanka.
Z tego co się dowiedziałem to teren, na którym znajduje się owa zatoczka/plac jest w użytkowaniu (na użytek wieczysty) wspólnoty mieszkaniowej, której notabene jestem mieszkańcem.
Czy w związku z tym plac ten nie jest traktowany jako teren niepubliczny i policja nie może karać mandatem za postój w takim miejscu?
tabliczki teren prywatny brak więc nie, normalne skrzyżowanie.starhawk napisał(a):Ponadto jeżeli jest to miejsce niepubliczne czy byłoby w takim razie wyłączone ze strefy skrzyżowania a tym samym mój samochód z automatu nie znajdował by się na skrzyżowaniu i tym samym nie można by karać za wykroczenie, o którym mowa ponieważ samochód nie znajdował się
w bezpośrednim obszarze skrzyżowania?