Czy moj kurs jest jeszcze ważny ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy moj kurs jest jeszcze ważny ?

Postprzez grzeslawsopot » poniedziałek 28 listopada 2005, 19:19

Witam

Kurs rozpoczełem około 2 lat temu, moze 2.5. Zaliczyłem teorie oraz praktykę. Tak wyszło, że nie znalazłem czasu na podejście do egzaminu. I teraz znajomy, który też chodził na ten kurs powiedział mi, że 1wszego Października zmieniły się przepisy i cały kurs jest już nieważny, i musze go robić od nowa. Czy to jest prawda ? I jeśli tak, to czy jest jakieś wyjście, aby nie robić jeszcze raz kursu ?

Oby to była pozytywna wiadomość ...

Pozdrawiam...
grzeslawsopot

Postprzez WinterX » poniedziałek 28 listopada 2005, 19:30

Już nawet sam egzamin teoretyczny, jest ważny 6 miesięcy, więc będziesz musiał od początku wszystko robić.

W razie czego poczytać FAQ na stronie, wszystko jest napisane. Nie zapomnij, że od stycznia znowu zmieniają się przepisy, także zapisz się już na nowych zasadach.
WinterX

Postprzez grzeslawsopot » poniedziałek 28 listopada 2005, 19:46

WinterX napisał(a):Już nawet sam egzamin teoretyczny, jest ważny 6 miesięcy, więc będziesz musiał od początku wszystko robić.

TAk ale ja mowie o egzaminie WEWNĘTRZNYM, on jest jednorazowo zdawany... a egzamin teoretyczny ZEWNĘTRZNY jest ważny 6miechów.
Dodam iż do egzaminu ZEWNĘTRZNEGO nie podchodziłem jeszcze ani razu.

WinterX napisał(a):W razie czego poczytać FAQ na stronie, wszystko jest napisane.

Tak i tam jest napisane:
Kod: Zaznacz cały
 Innymi slowy kurs jest wazny bezterminowo, do momentu zmiany programu kursu szkoleniowego kandydatów na kierowców.

a jeśli teraz jest obowiązkowe 30 godzin praktyk i 20 godzin teorii to jednak kurs szkoleniowy sie zmienił. bo ja miałem 10 godizn teori i 20 praktyk. Jak to jest?

WinterX napisał(a): Nie zapomnij, że od stycznia znowu zmieniają się przepisy, także zapisz się już na nowych zasadach.

ja chce zdać ten stary żeby nowego nie robić :) Nie mam hajsu raczej na nowy kurs. wiec narazie licze na to że jeszcze moge podejść do egzaminu, jednak chce się upewnić jak to wygląda
grzeslawsopot

Postprzez miros » poniedziałek 28 listopada 2005, 20:23

moze i kurs sie zmienil ale najwyrazniej nie byla to zmiana na tyle istotna, zeby uniewazniac poprzednie kursy. przynajmniej jak na razie nie bylo zadnej informacji oficjalnej mowiacej o uniewaznianiu kursow sprzed zmian.

jesli zakonczyles kurs i masz papiery to proponuje udac sie do wordu i zapisac na egzamin. radze jeszcze dokupic dodatkowe godzinki (zeby sobie wszystko przypomniec)

o i mozesz sie spytac tego znajomego skad ma te informacjie bo jesli sa to tylko jego przypuszczenia to jest raczej w bledzie.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez grzeslawsopot » poniedziałek 28 listopada 2005, 20:36

miros napisał(a):moze i kurs sie zmienil ale najwyrazniej nie byla to zmiana na tyle istotna, zeby uniewazniac poprzednie kursy. przynajmniej jak na razie nie bylo zadnej informacji oficjalnej mowiacej o uniewaznianiu kursow sprzed zmian.

Jestes na 100% pewien ze nic sie nie zmieniło ?
Jesli mógłbyś podać jakiegoś linka o tym czy coś. Bardzo byłbym dzwięczny!

miros napisał(a):o i mozesz sie spytac tego znajomego skad ma te informacjie bo jesli sa to tylko jego przypuszczenia to jest raczej w bledzie.

no z tego co wiem do od naszego facia, ktory prowadzil kurs.

No ale i tak juz mi jakies tam nadzieje zrobiłeś, wiec zaczynam się podbudowywac ;)

Pozdr.
grzeslawsopot

Postprzez miros » poniedziałek 28 listopada 2005, 21:01

no to niech sie wypowiedza pozostali forumowicze to zobaczysz czy sie myle czy nie.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez wiruswww » poniedziałek 28 listopada 2005, 21:14

twoj kurs jest wazny, ostatnimi zmianami byly zmiany w zeszłym roku (wydluzenie kursu, egzamin wewnetrzny) lecz zmiany te niepowodowały uniewaznienie kursów wczesniejszych. Przypisy zmienią się dopiero w styczniu i trez wcale nie jest takie pewne kursy bedą uniewaznione
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez ella » poniedziałek 28 listopada 2005, 22:11

Jestes na 100% pewien ze nic sie nie zmieniło ?

Nic się nie zmieniło. W Rozporzadzeniu tym najnowszym jest napisane, że kursy od 1lipca 1998 roku spełniają warunki. Czyli są ważne.
Musisz iść tylko do swojego Wydziału Komunikacji bo tam są Twoje dokumenty i poprosić o przesłanie ich do WORD a potem zapisać się na egzamin.
ella
Moderator

Postprzez angina » piątek 02 grudnia 2005, 18:10

Ja swój kurs skończyłam we wrześniu 2002 roku. Teorię zdawałam we wrześniu 2005 roku, a praktykę pierwszy raz (niestety oblałam) w ubiegłą środę. Nikt w WORdzie nie miał zastrzeżeń co do ważności mojego kursu i bez problemów zapisałam się na następny termin. Nie ma zatem obaw - Twój kurs jest na pewno ważny! :P Radzę jednak się pospieszyć i jak najszybciej przystąpić do egzaminu! Nie wiadomo co z tym kursem będzie po wprowadzeniu zmian w egzaminach a obiło mi się o uszy, że w przypadku zmian przepisów tracą ważność kursy ukończone dawno temu a po których nie przystąpiono do egzaminu państwowego. Nie wiem czy to prawda, ale mnie zmobilizowało...
angina

Postprzez grzeslawsopot » wtorek 06 grudnia 2005, 03:59

Laaaaaaaaal super !

Mega wielkie dzienki za pozytywne odpowiedzi. CIesze się, że mam jeszcze możliwości. Bylem dzis w osrodku egzaminacyjnym i powiedzieli, ze nie ma sie co bac, bez problemu moge podchodzic do kursu, tylko ze po nowym roku bedzie troszke inaczej taki kurs wyglądał.

Jeszcze raz thxik, - odzyskalem nadzieje

Pozdr.
grzeslawsopot

Postprzez Tomek_ » wtorek 06 grudnia 2005, 11:52

Powiedz mi jeszcze na co Ty czekales te 2.5 roku po ukonczeniu kursu ;)
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez grzeslawsopot » wtorek 06 grudnia 2005, 12:55

hehe no zzebrało się rzeczy do robienia. studia, praca, w wakacje sie nie chcialo, bo 3ba troszke odpoczac :)
grzeslawsopot

Powrót do Egzamin na prawo jazdy