tyłem na łuku

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez SXE » niedziela 27 listopada 2005, 22:14

jjaacc napisał(a):Nie chce robić paniki bo do końca nie wiadomo jak to będzie. Ale od 10.01.2005. będzie trzeba patrzeć przez tylną szybę i lustra. Ale lustra nie będą mogły być opuszczone. Jak kogoś to interesuje to podam cytat z rozporządzenia.

Szukam juz prawie pol godz w rozporzadzeniu , ale nigdzie nie pisze w jaki sposob maja byc ustawione lustra. Zreszta watpie zeby moglo tak byc , gdyz nie jest mozliwe udowodnienie osobie egzaminowanej , ze ustawnienie lusterek "w dol" jest dla niego zlym ustawieniem , poniewaz taka osoba moze zastrzec , ze taka pozycja jest najlepsza. Wracajac do techniki cofania na luku to jest to na prawde bubel prawny. Mam nadzieje , ze egzaminatorzy nie beda na to zwracac uwagi, gdyz to sam przyszly kierowca decyduje jak ma cofac. Nie bez znaczenia pozostaja warunki , na ktorych przychodzi nam cofac. Przyznam sie, ze na luku patrzac tylko w tylna szybe mam problem , aby nie najezdzac na linie. Owszem , gdyby linia posiadala 3ci wymiar , to no problem lub gdy cofanie mialoby sie odbyc pomiedzy pojazdami. Ucze aktualnie , aby zapierac sie od zaglowek pasazera i patrzac od czasu do czasu w tylna szybe patrzyc niemal caly czas w prawe lusterko. Dobrze , ze chociaz obszar zatrzymania zwiekszyli do rozmiarow humanitarnych, bo to co teraz dzieje sie na egzaminach to juz wolalo o pomste.
SXE

Postprzez jjaacc » niedziela 27 listopada 2005, 22:54

załącznik nr 5 tabela nr 4 pozycja 1 pkt 2.
jjaacc

Postprzez jjaacc » niedziela 27 listopada 2005, 23:08

Zgadza się jest to głupkowate. Na przykład w puntach przez tylną szybę nie wiele widać. Ale kogo to obchodzi. Co do lusterek też zastanawiam się po co producenci samochodów wyposażają pojazdy w regulowane lustra, zawsze wydawało mi się że po to aby móc skorygować ustawienie podczas jazdy. A z tego zapisu wynika że jak już raz się je ustawi to nie będzie można ich ruszyć. Niedługo nie pozwolą patrzeć w prawe lustro, bo prawe nie jest obowiązkowe. Cofamy się. Ale nie ma co się przejmować niedługo trzeba będzie konie przeprosić, bo kogo będzie stać na paliwo.
jjaacc

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy