mp0011 napisał(a):Skoro TY byś się zmieścił obok stojącego pojazdu, to był tam pas ruchu - tyle, że niewyznaczony.
Jeżeli jechałeś w sposób dający możliwość wyprzedzenia z prawej strony, nie zastosowałeś się do zasady ruchu prawostronnego.
Mogło to zmylić prawidłowo jadącego prawą stroną drogi kierowcę i zasugerować mu, że zamierzasz skręcić w lewo - wtedy jego manewr wyprzedzania byłby uzasadniony i legalny.
Ponadto, z prawej mógł Cię wyprzedzać choćby rowerzysta, i to TY zmieniając niewyznaczony pas ruchu, masz obowiązek ustąpienia pierwszeństwa takiemu pojazdowi.
Był tam wyznaczony liniami dokładnie jeden pas ruchu i pobocze utwardzone oddzielone od jezdni linią krawędziową. ( Dodałem pobocze na rysunku). Więc miejsce do ominięcia było łącznie z poboczem utwardzonym. I ten trzeci samochód wyprzedził mnie jadąc częściowo poboczem.
Gdyby doszło do kolizji policjant musiałby wskazać sprawcę na podstawie konkretnych przepisów:
art. 24 pord
3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5 i 10.
ust 4. Pojazd szynowy może być wyprzedzany tylko z prawej strony, chyba że położenie torów uniemożliwia takie wyprzedzanie lub wyprzedzanie odbywa się na jezdni jednokierunkowej. - nie dotyczy
ust 5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.
ust 10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Nie ma tutaj mowy o tym że można wyprzedzać pojazdy z prawej strony jeśli nie ma na to wyznaczonego pasa ruchu. (oczywiście zakładamy że nie jestem pojazdem szynowym

). Zatem czy w tym przypadku są jeszcze inne przepisy, które należy uwzględnić?
Sprawa roweru w moim temacie nie jest poruszana, ale wydaje mi się że również nie może mnie wyprzedzić z prawej strony ze względu na wyżej przytoczone przepisy. Jeśli źle to rozumię to proszę o wyjaśnienie.