Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » wtorek 30 stycznia 2018, 19:24
przez LeszkoII » wtorek 20 lutego 2018, 20:22
przez mp0011 » wtorek 20 lutego 2018, 20:35
przez waw » wtorek 20 lutego 2018, 20:52
LeszkoII napisał(a):Nie mogę zaaprobować postulatu Pana Marka. Po pierwsze propozycja zmian, choć trywialnie brzmiąca, pociągałaby za sobą dodanie przynajmniej dwóch nowych ustępów w obrębie art.24 uPoRD.
przez LeszkoII » wtorek 20 lutego 2018, 21:39
Art. 4 uPoRD.waw napisał(a):Co zrobić gdy miszcz lewego pasa nie chce odpuścić.
Dobrze że takiego zapisu nie ma. Na przykład rowerzyści mają pierwszeństwo, tramwaje też. "Chyba" dokładnie sprecyzował ustawodawca, jaką pozycję trzeba zająć przed podjęciem manewru zmiany kierunku jazdy.waw napisał(a):Z resztą latami nie można się doczekać zakazu wyprzedzania prawą stroną pojazdów sygnalizujących skręt w prawo
przez waw » wtorek 20 lutego 2018, 22:43
I co to w praktyce oznacza? Ktoś jedzie lewym pasem i nie będziesz go mógł wyprzedzić hoć łamie przepisy.LeszkoII napisał(a):Art. 4 uPoRD.
I dlatego są wypadki. Zwłaszcza że od art. 22 pkt 2 są wyjątki.LeszkoII napisał(a):Dobrze że takiego zapisu nie ma. Na przykład rowerzyści mają pierwszeństwo, tramwaje też. "Chyba" dokładnie sprecyzował ustawodawca, jaką pozycję trzeba zająć przed podjęciem manewru zmiany kierunku jazdy.
przez gumik » środa 21 lutego 2018, 08:49
Zgadzam się. Niepotrzebne skomplikowanie przepisów. Na głupotę żadne przepisy nie pomogą. Musi się zmienić mentalność kierowców.LeszkoII napisał(a):Nie mogę zaaprobować postulatu Pana Marka.
Zasadniczo obie sytuacje są analogiczne. Tak samo by było na pierwszym skrzyżowaniu w przypadku pojazdu zawracającego. Moim zdaniem nie ma tu niespójności.Przyłapałem też Pana Marka na niespójności wyrażonych poglądów (w jednym odcinku, w przeciągu kilku minut).
Mianowicie tutaj słyszymy o (niepisanej, choć wydedukowanej z norm prawnych) zasadzie ustalania pierwszeństwa przed skrzyżowaniem, za co bez wątpienia należy pochwalić Prowadzącego.
Jednak gdy pojawia się temat zawracania na "przełączkach" (już zresztą poruszany), to słyszymy coś zgoła innego, i dla mnie osobiście wciąż dziwnego: https://youtu.be/Pbsx6WoB5Zg?t=463
przez szerszon » środa 21 lutego 2018, 09:48
Na szczęście tylko twoim. Raz Panu M.D znaki tracą moc na przecince a raz nie.gumik napisał(a): Moim zdaniem nie ma tu niespójności.
przez gumik » środa 21 lutego 2018, 21:45
szerszon napisał(a):Na szczęście tylko twoim. Raz Panu M.D znaki tracą moc na przecince a raz nie.gumik napisał(a): Moim zdaniem nie ma tu niespójności.
Faktycznie aż ocieka logiką.
przez waw » środa 21 lutego 2018, 22:36
przez szerszon » środa 21 lutego 2018, 22:41
Wtedy kiedy biedak żali się,że chcą mu wmówić paragraf 1.gumik napisał(a):Kiedy mówi, że znaki tracą moc na przecince?
Kiedy mówi,że znaki nie tracą mocy na przecince?
przez gumik » czwartek 22 lutego 2018, 12:49
waw napisał(a):Mnie ciekawi sytuacja z 4:33.
Wg Dworaka gdy z 2 pasów do skrętu po skręcie robią się 3 to jadący lewym pasem może wjechać na środkowy, a prawym tylko na prawy. To bzdura bo obaj mogą, kwestia tylko kto ma przy tym pierwszeństwo. W Lublinie przyjęło się że pierwszeństwo ma wjeżdżający z prawej strony i tak też uznaje policja przy kolizjach.
Jakiś konkretny czas? Cytat? Nie zauważyłem w tym filmie, że raz mówi, że znaki tracą moc na przecince, a drugim razem mówi, że znaki nie tracą mocy na przecince.szerszon napisał(a):Wtedy kiedy biedak żali się,że chcą mu wmówić paragraf 1.gumik napisał(a):Kiedy mówi, że znaki tracą moc na przecince?
Kiedy mówi,że znaki nie tracą mocy na przecince?
A on dzielnie się broni przed przepisami.
przez szerszon » czwartek 22 lutego 2018, 23:23
Drugi fragment od leszka, gdzie KOMPROMITUJE się swoimi wypowiedziami, bo mu chcą wmówić. Takiej klasy twoje "autorytety". Ta sama "wiedza".gumik napisał(a):Jakiś konkretny czas? Cytat? Nie zauważyłem w tym filmie, że raz mówi, że znaki tracą moc na przecince, a drugim razem mówi, że znaki nie tracą mocy na przecince.
przez gumik » piątek 23 lutego 2018, 10:21
przez szerszon » piątek 23 lutego 2018, 22:52
A to mnie nie dziwi. Taki sam poziom znajomości przepisów jeśli chodzi o paragraf 1.gumik napisał(a):Nie widzę nic kompromitującego w tej wypowiedzi.
Opowiada rzeczy sprzeczne z paragrafem 1.Pan Dworak dobrze tłumaczy zasady jazdy na tej przecince. Nie jest to absolutnie sprzeczne z tym co mówił wcześniej.
Czyli ? Coś niezrozumiałego w paragrafie 1 ?Tak jak zauważył - trzeba patrzyć na przepisy całościowo.
1) drodze z pierwszeństwem — rozumie się przez to
drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem,
na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania
ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających
się do skrzyżowania drogą oznakowaną
jako podporządkowana;
2) drodze podporządkowanej — rozumie się przez to
drogę oznakowaną jako droga podporządkowana,
na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania
jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierują-
cym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną
jako droga z pierwszeństwem;