Henq napisał(a):ależ oczywiście, że odróżniam, w przeciwieństwie do ciebie! Jazda po skosie z lewego pasa na prawy przez powierzchnię skrzyżowania nie jest wyborem pasa, a zmianą pasa ruchu

niestety to tak w temacie dlaczego nie umiesz czytać
A ile stopni ma ten skos,że traktujesz to jako zmianę pasa ruchu ? Na filmiku też jada po "skosie" a autor nawet nie zająknął się o zmianie pasa ruchu. Mowa o zajęciu pasa. To taka drobna różnica, ponieważ nie ma mowy o sygnalizacji zajęcia pasa ruchu.
niestety na ciebie wystarczy prosty język pisany - którego nie ogarniasz. Nadal nie wskazałeś zapisu w 22.2 na temat skrzyżowania

nadal w art 22.5 nie wskazałeś słowa autostrada

A to zmieniam kierunku jazdy zmieniając kierunek jazdy podczas przejazdu przez skrzyżowanie ? Czy na autostradzie nie zmieniam pasa ruchu, gdy przejeżdżam z prawego na lewy ? Art 22.5 nie dotyczy m.in autostrady ? Nie sygnalizuje zmiany pozycji na drodze ?
no i widzisz jakiś tępy

filmik pokazuje dobitnie że aby zając pas ruchu za skrzyżowaniem należy przejechać przez skrzyżowanie zmieniając pas ruchu, pojazd nie jedzie prosto i nie wybiera pasa ruchu tylko skręca przez powierzchnię skrzyżowania (część drogi w przeciwnym kierunku) - są trzy tory jazdy tegoż pojazdu przez skrzyżowanie, a nie jeden tor jazy i wybór pasa - co nieudolnie próbujesz wcisnąć
Możesz wskazać dokładny czas, gdzie jest mowa o zmianie pasa ruchu ? Tory jazdy dotyczą zajęcia pasa ruchu już a skrzyżowaniem.ty natomiast wymyśliłeś sobie zmianę pasa ruchu bez sygnalizacji jeszcze podczas przejazdu przez skrzyżowanie. Nie pisałem nigdzie o zmuszeniu zajęcia któregokolwiek PO SKRĘCIE. No chyba jak w pokrewnym wątku dla ciebie skrzyżowaniem jest wjazd na SoRO...a to już inna bajka.
już udowodniłeś że czytanie nie jest twoją mocną stroną to może obrazki pomogą
Sytuacje analogiczne ze zdjęć tak jak na filmiku. Na razie jesteś jedyną osobą określającą zajęcie pasa ruchu po skręcie jego zmianą.
Dlatego nie możesz sobie poradzić z sygnalizacją, obowiązkową, zmiany pasa ruchu, gdy masz obowiązek sygnalizacji zmiany kierunku jazdy.
kolejny przykład twojej tępoty i perfidnej manipulacji. Aby zmienić pas ruchu muszą być te pasy ruchu np przed lub za skrzyżowaniem - na wstawionym przykładzie takowych niema - nie na temat

- ale ty zapewne takowe widzisz - ty widzisz różne rzeczy - nie wróżę ci nic dobrego na przyszłość - pokój bez klamek
No są dalej pasy ruchu za skrzyżowaniem. Nie widzisz ? Są i przed. TIR jedzie sobie na wprost do skrzyżowania swoim pasem, przecina...przepraszam, podobno zmienia cztery pasy ruchu i za skrzyzowaniem znowu jest na swoim pasie ruchu.
Jak widać przecina..znowu przepraszam najmocniej, "zmienia" pasy ruchu. Czy mógłbyś podać w jaki sposób trzeba wypełnić obowiązek sygnalizacji zmiany pasa ruchu w tym przypadku ? Można nawet pojechać lekko po skosie dla ułatwienia.
oczywiście że tam gdzie jest przejazd przez powierzchnię skrzyżowania trzema różnymi torami nie ma mowy o wyborze pasa ruchu nie wiem jakim cudem ty tam zajęcie pasa widzisz jak pasy są za skrzyżowaniem a nie na

Więc co zajmujesz na skrzyżowaniu?
Przeciez na filmiku, który się stał twoim strzałem w kolano WYRAŹNIE są możliwe trzy różne tory jazdy i pojazd może zająć każdy z trzech pasów po skręcie. Podczas przejazdu przez skrzyżowanie zmieniam kierunek jazdy. Wskaż te pasy ruchu na skrzyżowaniu na swoim filmiku.
a to jakieś linie ciągłe prowadzące zabraniają mi zajęcie zewnętrznego pasa? może jakieś strzałki kierunkowe? Albo jakiś przepis? dajesz mystrzu dajesz
Po skręcie owszem. Natomiast podczas jazdy wjeżdżasz na wewnętrzny z zamiarem skrętu w lewo. Masz już to sygnalizować od zamiaru, a nagle chcesz sie znaleźć na prawym. Ok. Jak to zasygnalizujesz jeśli jeszcze nie skończyłeś sygnalizacji skrętu w lewo ? A może już skończyłeś ?
Wg ciebie jedyny słuszny pas jaki mogę zająć na powierzchni skrzyżowania to wewnętrzny, z lewego na lewy:
Nie. W miejscu grota strzałki jestem już po skręcie i faktycznie mogę zająć jeden z dwóch pasów do wyboru. Problem w tym,że ty chcesz znaleźć się w tym miejscu z prawego pasa jeszcze przed skrętem.Zbliżasz się do skrzyżowania lewym zmieniasz na prawy przed skrętem i skręt w lewo. Twoje rysunki nie mają nic wspólnego ze znalezieniem się na rondzie na prawym pasie na wysokości pierwszego zjazdu przy skręcie w lewo ( gdzie jeszcze nie było skrętu)
a to bzdurą jest i dlatego mam z ciebie beke - wychodzi twoja znajomość przepisów - i jeszcze perfidnie manipulujesz że art 22.2 albo art 22.5 na tobie to wymusza

- bzdura!
Na tych twoich rysunkach (ostatnich) faktycznie wszystko jest zgodne z Art 22.2 i 5. Tylko nie ma to nic wspólnego ze zmianą pasa ruchu, czy sytuacją na prawym pasie przy skręcie w lewo na rondzie.
Wjeżdżając na powierzchnie skrzyżowania o ile nie ma linii prowadzących albo strzałek kierunkowych można zająć dowolny pas na skrzyżowaniu:
Przecież to jazda na wprost przez skrzyzowanie. Z obu pasów dozwolona. Tylko nie zapominaj,że prawym pasem na wprost też może ktoś pojechać i te twoje zielone linie nie okażą się tak do końca prawdziwe.
ani twoje perfidna manipulacja
taaaa... ja daję przykład jazdy na wprost przez SoRO przy dyskusji o skręcie w lewo.
Nie ma przepisu nakazującego przejazd dookoła wyspy pasem wewnętrznym
A czy ktoś tak twierdzi ? Przecież mogę skręcić w prawo. To po co mam meldować się na wewnętrznym. Sygnalizuje się zmianę pasa ruchu lub kierunku jazdy, a nie dookoła wyspy czy zajęcia bądź przecięcia pasa ruchu.
Jedyne co zrozumiałem to fakt że nie umiesz czytać i wstawiasz obrazki nie na temat

gdzie tu jest skrzyżowanie?
Skrzyzowanie masz na swoim filmiku, gdzie nie wiem, gdzie jest mowa o zmianie pasa ruchu podczas skrętu w lewo. Pomóż i wskaż. Jest mowa o zmianie pasa ruchu to ci wstawiłem rysunek obrazujacy zmianę pasa ruchu, a nie jego zajęcie po skręcie
a tu masz zmianę pasa ruchu:

w trakcie zmiany kierunku jazdy!
Cały czas czekam na sposób sygnalizacji tej "zmiany" pasa ruchu

przypominam,że masz obowiązek sygnalizacji zmiany kierunku jazdy do zakończenia manewru. Gdybyś pojął,że to nie jest zmiana pasa ruchu tylko zajęcie pasa ruchu po skręcie to nie byłoby problemu. Prawie nikt nie jeździ "kwadratowo" abyś był szczęśliwy i nie miał rozterek, czy to jest zmiana pasa ruchu czy nie.Zajmujesz pas ruchu wjeżdżając na poprzeczną drogę, która jest za skrzyżowaniem, a przecina się na skrzyżowaniu. Wspólczuję ci, że nie potrafisz odróżnić dwóch rzeczy.
Zmiana pasa ruchu to przejechanie przez linie przerywane na sąsiedni pas ruchu jak czerwona strzałka. Czaisz?
Taki sam manewr jak TIRa.Też przejeżdża przez linie przerywane na sąsiednie pasy ruchu.

Przeciecie pasów ruchu aby wjechać na prawy na drodze poprzecznej.
Zmiane pasa ruchu miałeś na powyższych rysunkach. Nawet twój filmik nie nazywa przecięcia, czy zajecia pasa ruchu jego zmianą. Tylko ty.
Nie widze zniesienia obowiązku sygnalizacji pasa ruchu. Natomiast nie widzę obowiązku sygnalizacji przeciecia pasa ruchu lub jego zajęcia. Dlatego sie zapętliłeś.
Pas ruchu możesz zmienić na autostradzie, na drodze gdzie tylko są pasy ruchu, ale wg ciebie art 22.5 opisuje położenie pojazdu w czasie przejazdu przez skrzyżowanie, czy też w czasie przejazdu przy zmianie pasa ruchu na takiej zasadzie jak art 22.2 więc wskaż ten konkretny zapis z art 22.5?
Oczywiście że opisuje. Przecież po to się sygnalizuje. Jesli jest na prawym to sygnalizacja lewym pozwala się domyślić,że za moment będzie na lewym pasie. W Art 22.5 masz obowiązek sygnalizacji tego co wynika z Art 22.2.
]nie cały czas jadę na wprost tą samą drogą

nic art 22.5 nie ma wspólnego z położeniem pojazdu art 22.5 mówi tylko jakie manewry na drodze masz sygnalizować
Ale na tej samej drodze możesz jechać zarówno prawym pasem, środkowym, czy lewym. To taka sama pozycja na drodze ? Masz tylko ten sam kierunek jazdy, którego nie masz możliwości zmienić ( autostrada, daleko od węzłów) Sygnalizujesz manewry zmiany pasa ruchu, gdzie pozycja na drodze pojazdu zmienia się pomimo braku zmiany kierunku jazdy. Pozycja na prawym pasie nie jest taka sama jak na lewym. Polecam się jeszcze zapoznać co do kierunku jazdy.
jestem i za każdym razem udowadniam ci twoje braki i perfidne manipulacje
Brakiem odróżnienia zmiany pasa ruchu od jego przeciecia lub zajęcia ? Wybacz,że perfidnie manipuluję wskazujac ten brak odróżnienia tych manewrów.
]
Przykro mi, ale nie wiesz. Nie musiałem się teleportować. Pojechało się przez skrzyzowanie. Możesz na tym filmiku wskazać pasy ruchu na skrzyżowaniu które rzekomo zmieniam ?