Czy jesteś za wprowadzeniem obowiązku jeżdzenia na zimówkach

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy jesteś za wproawdzeniem obowiązku zakładania opon zimowych?

TAK
23
59%
NIE
13
33%
NIE WIEM
3
8%

Liczba głosów : 39

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 21 listopada 2005, 21:53

kabat napisał(a):szklanke to chyba raz w życiu widziałem, śniegu zazwyczaj na ulicach nie ma, wszytsko wyjeżdzone, a jak jest chlapa to trzeba uważac i tyle, jakiejś masakry to moim zdaniem nie ma.

To ja chyba w jakimś innym kraju mieszkam.......... Ja szklankę widziałem tysiące razy, a i białe drogi odśnieżane dopiero po kilku dniach od opadów również (i w mieście, i poza miastem). ;)
scorpio44

Postprzez bialy » poniedziałek 21 listopada 2005, 22:03

Wprowadzanie obowiazku jazdy na oponach zimowych to bzdura. Po co opony zimowe dziadkowi, ktory raz na tydzien odpali swoja stara skode lub malego fiata zeby pojechac do kościoła a prędkości 35 km/h i tak nie przekroczy, predzej padnie na zawal z strachu przed zawrotna predkoscia. Po co opony zimowe osobie ktora kilka razy w miesiacu odpala samochod zeby pojechac po zakupy do supermarketu, wiadomo, ze i tak pojedzie w lepsza pogode bo po co ma ryzykować? Jezeli jezdnie pokryje lod to opony zimowe i tak sie nie przydadza, a opon z kolcami zakładać nie mozna. Jezeli jezdnia jest sucha róznica między oponami zimowymi a letnimi jest taka, ze zimowe się szybciej zużywaja. Nic nie zastąpi umiejętność kierowcy, złe prowadzenie pojazdu i tak moze doprowadzic do poślizgu kół niezależnie od prędkości z jaką sie poruszamy, a rodzaj opon ma tu i tak nie ma znaczenia. Zakup opon zimowych dla niektórych osob jest poprostu nieopłącalnym wydatkiem ktory sie nie zwróci. Zimowe gumy nadaja sie dal tych ktorzy robia 20,30 i wiecej kkm rocznie, są to kierowcy, którym opona zimowa sie zwróci zdązy sie zużyc zanim sie rozpadnie z starości, sparcieje. Napewno przyda sie w warunkach błotno-śniegowych na ktore zostala zaprojektowana. O tym czy zakładać opony zimowe powinien zdecydować użytkownik samochodu sam, sam tez powinien zdecydować kiedy je załozyć a kiedy spowrotem założyć opony normalne.

i jezeli juz jestesmy przy kółkach na zime to:
- rzecz nazywana opona zimowa jest tak naprawde opona błotno-śniegowa ułatwiająca jazde po np. ubitym śniegu, błocie śnieżnym - do tego ma tez zaprojektowany bieżnik.
-opony zimowe powinno zakładać sie na stalowe felgi nie na aluminiowe.
bialy

Postprzez bialy » poniedziałek 21 listopada 2005, 22:23

scorpio44 napisał(a):
kabat napisał(a):szklanke to chyba raz w życiu widziałem, śniegu zazwyczaj na ulicach nie ma, wszytsko wyjeżdzone, a jak jest chlapa to trzeba uważac i tyle, jakiejś masakry to moim zdaniem nie ma.

To ja chyba w jakimś innym kraju mieszkam.......... Ja szklankę widziałem tysiące razy, a i białe drogi odśnieżane dopiero po kilku dniach od opadów również (i w mieście, i poza miastem). ;)

Ty napewno mieszkasz w jakimś innym kraju, u mnie wszystko jest tak odśnieżane jak powinno być, kiedyś nawet chcialem sie poślizagać bo przed chwila zaczalo padac................ a tu sie okazuje, że cały snieg jest ładnie odgarnięty i chyba nawet posolone juz bylo co zdziwilo mnie jeszce bardziej bo opady nie ustaly. A jeszce wiekszym zdziwieniem byla soalrka z pługiem na mojej osiedlowej uliczce, chyba im się nudziło i nie mieli gdzie odsnieżać.
bialy

Postprzez Myslovitz » poniedziałek 21 listopada 2005, 23:27

bialy napisał(a): Po co opony zimowe dziadkowi, ktory raz na tydzien odpali swoja stara skode lub malego fiata zeby pojechac do kościoła a prędkości 35 km/h i tak nie przekroczy, predzej padnie na zawal z strachu przed zawrotna predkoscia. Po co opony zimowe osobie ktora kilka razy w miesiacu odpala samochod zeby pojechac po zakupy do supermarketu, wiadomo, ze i tak pojedzie w lepsza pogode bo po co ma ryzykować?

Takich osób jest naprawdę wiele i o takie m.in. mi chodziło, gdy pisałam posta :P
Nie można porównywać powyższego dziadka do osoby, która np. z racji wykonywanego zawodu często podróżuje po kraju, przemierzając setki km i narażona jest na działanie różnych czynników atmosferycznych spowodowanych przez zimę (tak jak mój tata, a to do Rzeszowa musi pojechać a to do Katowic czy Krakowa i rzecz jasna byłby nierozsądny, gdyby nie założył zimówek, choćby dla spokoju sumienia a jeździ prywatnym samochodem :D )
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez gucioo68 » poniedziałek 21 listopada 2005, 23:41

Co mogą wiedzieć na temat zimówek osoby kóre dopiero co zdobyły prawko :wink: Wszystko dopiero przed nimi. Po zimie dopiero mogą powiedzieć jak im się jeździło na błocie,śniegu, lodzie. Niektórzy nawet zmienią zdanie :wink:
Oczywiście na pewno zimówki nie potrzebne są osobom które jeżdzą 50k/h, i od swięta. Zreszta takie osoby chowają samochód na zimę do garazu :wink:
Każdy zdrowo myślący i dużo jeżdżący kierowca powinien mieć jednak zimówki. Jest duża różnica w jeździe.
gucioo68

Postprzez scorpio44 » wtorek 22 listopada 2005, 01:02

bialy napisał(a):u mnie wszystko jest tak odśnieżane jak powinno być

Biały, powiedz jeszcze, że to narzekanie na "służby odśnieżające", które jest jak świat światem i to w całej Polsce (również w mediach) jest wyssane z palca. Albo że to tylko dlatego, że Polacy lubią narzekać. Zapewniam Cię, że nie. Może o dziwo Warszawa pod tym względem się wyróżnia na plus, nie wiem. Wiem tylko, że co roku przez całą zimę wszyscy narzekają na "białe drogi", po których jeździć się nie da. (Mówiąc "zima" mam na myśli jej śnieżny okres).
scorpio44

Postprzez kabat » wtorek 22 listopada 2005, 18:13

Scorpio ja mówie na serio, nie wiem gdzie ty mieszkasz ale u mnie białe ulice to naprawde rzadkość, i może nie dlatego że mieszkam w innym kraju ale może poprostu w innym regionie. W Lubuskim naprawde śniegu jest nie za wiele, z reszta przed chwilą oglodałem wiadomości to aż mnie zamurowało, na wschodzie, nie mówiąc już o podhalu, sniegu jak cholera, a u mnie oczywyście ani płatka.
kabat

ja jestem za TAK

Postprzez AgaM. » wtorek 22 listopada 2005, 19:37

ja jeżdżę na zimówkach już od końca października (maluszkiem)
taki już urok miejsca, gdzie mieszkam, że jak sypnie, to bez zimowych opon ani rusz
zakłada się je i tak na krócej niż opony letnie, więc trzeba je kiedyś "zedrzeć"

obowiązkowa zmiana opon widać - może napotkać opór...
spójrzmy np. na to, że u mnie (na Podbeskidziu) często zima "bardziej" atakuje niż w stolicy czy w innym dużym mieście, dochodzą też problemy natury finansowej czy jak już inni wspomnieli, to że mamy sporo "niedzielnych" kierowców, którzy mogą mieć głęboko gdzieś wymianę opon
wg mnie nieszybko doczekamy takiej sytuacji, że będzie to obowiązek, a szkoda, bo to zwiększyłoby bezpieczeństwo :)
co Nas spotka za zakrętem....????
AgaM.

Postprzez Myslovitz » czwartek 24 listopada 2005, 09:39

6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez barylkaq » czwartek 24 listopada 2005, 12:35

i ciekawy komentarz do tego artykułu

http://moto.onet.pl/1,164,8,15874305,44 ... forum.html
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Postprzez Myslovitz » czwartek 24 listopada 2005, 12:56

No rzeczywiście ciekawy :D Ja osobiście nie jestem przekonana do wprowadzenia PRZYMUSU jeżdżenia na zimówkach, zresztą wypowiadałam się na ten temat.
Zaciekawiło mnie jedno zdanie z tego komentarza: a mianowicie to o oponach w USA, czy to rzeczywiście prawda?
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez njoy » czwartek 24 listopada 2005, 16:25

Do przemyślenia:
Mam w aucie mały komputerek pokładowy, który potrafi zmierzyć drogę hamowania z 50 i 100 km/h. W poniedziałek pojechałem zmienić koła na zimowe i zrobiłem mały test hamowania. Test był na bocznej drodze asfaltowej, suchej, w temperaturze ok. +2st. C. Najpierw hamowanie z 50 km/h na oponach letnich Continental - wynik 11,3 m. Pół godziny później po zmianie na zimowe opony Pirelli winter direcionale wynik 14,6 m. Auto ma ABS i było hamowanie na maksa.
Kto twierdzi, że opony letnie poniżej temp. +7 st. C tracą swoje właściwości?
Oczywiście różnica w oponkach wychodzi na śniegu, tam letnie nie mają szans, ale na suchym asfalcie ...
njoy

Obowiązkowe zimówki?!

Postprzez ella » środa 15 listopada 2006, 20:35

www.motofakty.pl
Przepisy dotyczące korzystania z opon zimowych różnią się w poszczególnych krajach europejskich. Warto o tym pamiętać wybierając się na późnojesienny czy zimowy urlop

Niektóre rządy już wprowadziły obowiązek montowania „zimówek”, inne zastanawiają się nad zmianą swojego ustawodawstwa w tym zakresie. Zmiany wymusza również prawo ubezpieczeniowe. W razie wypadku, ubezpieczyciel samochodu może nie zaakceptować pełnej wysokości poniesionych kosztów, jeśli kierowca nie dostosował ogumienia do warunków pogodowych panujących o danej porze roku.
Przedstawiamy przegląd przepisów dotyczących opon zimowych, obowiązujących w krajach Starego Kontynentu. Udający się na wypoczynek powinny zapoznać się z lokalnymi przepisami obowiązującymi w państwie, do którego się wybierają.

Niemcy
Zgodnie z ustawą dotyczącą przystosowania samochodów do szczególnych warunków zimowych (StVO §2, 3a), kierowcy zobowiązani są do wyposażenia samochodu w opony odpowiadające warunkom zimowym. W przypadku zatrzymania przez policję, jeżdżący na letnich oponach po drogach pokrytych śniegiem, mogą zostać ukarani mandatem. Dotyczy to również aut blokujących lub utrudniających ruch na drogach. Jeśli pojazd na letnich oponach spowoduje zimą wypadek, ubezpieczyciel kierowcy może odmówić pokrycia całości kosztów związanych ze spowodowaną szkodą, jeśli zastosowanie opon zimowych mogły zapobiec wypadkowi.

Austria
Na niektórych austriackich drogach, zwłaszcza w wyższych partiach gór, opony zimowe z bieżnikiem o głębokości co najmniej 4 mm mogą być obowiązkowe. Poza taką indywidualną regulacją w Austrii nie ma powszechnego obowiązku stosowania opon zimowych. Na niektórych drogach istnieje obowiązek stosowania łańcuchów zimowych, o czym informują znaki drogowe.

Szwajcaria
Nie ma powszechnego obowiązku stosowania opon zimowych. Kierowcy jeżdżący na oponach letnich mogą być pociągnięci do odpowiedzialności z tytułu konsekwencji wypadku, jeśli zastosowanie opon zimowych mogło zapobiec wypadkowi. Reguła ta ma zastosowanie również do opon zimowych z bieżnikiem o głębokości mniejszej niż 4 mm. Ogólna polisa ubezpieczenia zazwyczaj nie pokrywa takich kosztów.

Wielka Brytania
Nie ma przepisów dotyczących opon zimowych.

Francja

Belgia, Holandia i Luksemburg

Dania

Norwegia
Brak powszechnego obowiązku stosowania opon zimowych, jednak prawo wymaga „stosowania opon o odpowiedniej przyczepności” oraz bieżnika o głębokości co najmniej 3 mm. Policja rozpatruje każdy przypadek z osobna.

Finlandia
Opony zimowe są obowiązkowe między 1 grudnia a 1 marca. Bieżnik opony zimowej musi mieć co najmniej 3 mm głębokości; w przeciwnym razie policja może ukarać kierowcę mandatem.

Szwecja
Stosowanie opon zimowych jest wymagane prawnie od 1 grudnia do 31 marca, w przypadku wystąpienia warunków zimowych. Przepis zaczyna obowiązywać w momencie, gdy drogi lokalne pokrywa śnieg lub błoto pośniegowe. Przepis ten nie dotyczy turystów podróżujących do Szwecji, jednak powinni zwrócić oni uwagę na obowiązek korzystania z opon o głębokości bieżnika co najmniej 3 mm.

Estonia
Opony zimowe są wymagane od 1 grudnia do 1 kwietnia. Okres ten może ulec zmianie w zależności od warunków pogodowych.

Litwa
Stosowanie opon zimowych jest wymagane od 10 listopada do 1 kwietnia.

Łotwa
Od 1 grudnia do 28 lutego kierowcy mogą prowadzić jedynie samochody wyposażone w opony zimowe. Minimalna głębokość bieżnika wynosi 3 mm. We wszystkich krajach bałtyckich regulacje prawne dotyczą także turystów.

Polska, Bułgaria, Czechy, Słowacja, Rumunia, Węgry
W krajach tych nie ma powszechnego obowiązku stosowania opon zimowych, jednak ze względu na występujące w większości krajów wschodnioeuropejskich surowe zimy, zalecane jest zakładanie „zimówek”. Na Węgrzech, zimą, w samochodach należy wozić komplet łańcuchów zimowych. Turyści nie posiadający ze sobą łańcuchów mogą nie zostać wpuszczeni do kraju. Na Słowacji trzeba wziąć pod uwagę, że od 15 listopada do 15 marca muszą być stosowane opony zimowe o głębokości bieżnika co najmniej 4 mm. Przepisy mówią, że wystarczy założyć dwie opony tego rodzaju.

Rosja

Włochy

Albania, Bośnia, Hercegowina, Serbia i Czarnogóra
Opony letnie są dozwolone zimą, jednak tylko w przypadku, gdy głębokość bieżnika wynosi co najmniej 4 mm. Alternatywnym rozwiązaniem jest stosowanie łańcuchów zimowych. Przepis dotyczy jedynie osi napędowej.

Chorwacja
Zimą należy stosować albo opony zimowe, albo opony letnie z zamontowanymi łańcuchami. Oba typy opon muszą mieć bieżnik o głębokości co najmniej 4 mm.

Słowenia
Od 15 października do 15 marca samochody w Słowenii muszą być wyposażone w opony zimowe. W przypadku wystąpienia opadów śniegu, turyści mogą poruszać się jedynie samochodami wyposażonymi w opony zimowe. Jeśli na drogach nie leży śnieg, odwiedzający Słowenię powinni stosować się do przepisów obowiązujących w ich krajach ojczystych. Prawo dopuszcza zamontowanie tylko dwóch opon zimowych.

Turcja

ella
Moderator

Postprzez cman » środa 15 listopada 2006, 20:45

Jako, że temat odświeżony zagłosowałem teraz - na 'nie'. Ale co z tego, pewnie i tak prędzej czy później wprowadzą taki obowiązek :roll:

Ciekawe tylko co zrobią z motocyklami... do nich nie ma zimowych opon...
cman

Postprzez wiesniak » środa 15 listopada 2006, 21:03

Hehe jak jedziesz motocyklem po śniegu to opony już nie mają raczej żadnego znaczenia :P.
wiesniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka