Skrzyżowania o ruchu okrężnym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 06 listopada 2017, 21:28

Leszko napisał;
Wokół wyspy - można tak to ująć. Lecz nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy rozumianym przez ustawodawcę w art. 22. Tobie się wydaje, że jak zobaczysz strzałkę to z automatu ma ona coś wspólnego z kierunkiem jazdy, którego zmianie towarzyszą określone ww art. wymogi. No to proszę bardzo: D-1, C-9, D-5 ... wszędzie strzałki. Wróż teraz z fusów, czy któryś z nich wzbudzi w tobie pragnienie włączenia kierunkowskazu. Przecież to jest chore no chyba że wolisz udawać oszołoma, bardzo proszę.

Mówimy o kierunku jazdy, czy o zmianie kierunku jazdy??? Ruch jest określany jako kierunek jazdy, nie zmiana kierunku jazdy, a znak C-12 wskazuje nam wszystkim jeden kierunek na wprost niezależnie gdzie, którym zjazdem opuścimy SoRO.
Kierunek jazdy a zmiana kierunku jazdy. Jadąc w ruchu okrężnym mamy kierunek jazdy dookolnie. Dlatego wjeżdżając w ruch okrężny nie włączamy kierunkowskazów.
Jak by było jak sugerujesz to wjeżdżając w ruch okrężny należałoby (na klasycznych SoRO) włączać prawy kierunkowskaz.
Nic się nie wydaje, jak widzę strzałkę na jezdni to mam jechać tam gdzie ona mi pokazuje kierunek dalszej jazdy. Strzałka na wjeździe na SoRO nie znaczy tego samego co strzałka wewnątrz SoRO. Nie trzeba wróżyć z fusów by wiedzieć co oznaczają strzał, wystarczy rozumieć PRD. Kto tu jest oszołomem to niech czytający forum osądzą. My mamy przekonywać o słuszności poglądów.
Przy okazji, w innym temacie zarzucano Dworakowi że za brak kierunkowskazu powinien być ukazany.
To taki rysuneczek.
Zgodnie z wasza teorią na SoRO skręcając w lewo do końca manewru powinno się utrzymywać włączony kierunkowskaz bo w lewo z lewego pasa i lewym kierunkowskazem, gdzie wg. ciebie powinno się wyłączyć kierunkowskaz??? W punkcie 1 , 2 czy może 3.
Załączniki
Bez tytułu.jpg
szoferemeryt

Postprzez szerszon » poniedziałek 06 listopada 2017, 21:55

STARYSZOFER napisał(a):
To ty do tej pory cały czas się upierałeś, że jadąc wokół wyspy zmieniamy kierunek jazdy i powinniśmy włączyć lewy kierunkowskaz.

Totalny brak czytania ze zrozumieniem.
Nikt tu nie pisał,że jadąc po obwiedni skręca się w lewo. Znowu sobie wymyśliłeś.
Jadąc przez skrzyżowanie/obwiednię mogę pojechać w prawo, prosto, w lewo kub zawrócić. I w tych dwóch ostatnich przypadkach używa się lewego kierunkowskazu.
Nie rozumiesz tego i dlatego nie docierają do ciebie zdjęcia rond turbinowych, gdzie masz to narysowane.

Więc jak widać leszku w tym momencie dokonałeś klasycznego samozaorania.... :spoko: :mrgreen:
Wszystkie te głupoty jakie wypisywałeś do tej pory zostały obnażone.
Przykro mi, ale sobie to wymyśliłeś.
Nie ma tam ani znaku C-12, ani ruch pojazdu nie odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12.
A gdyby był to jakoś inaczej byś pojechał ?
Rozporządzenie składa się z dyspozycji znaków, ale w niektórych dyspozycjach zawarte są definicje niektórych terminów np. ruchu okrężnego, drogi dla pieszych czy progu zwalniającego.
Więc nie wypisuj więcej głupot, bo to ty nie odróżniasz definicji i dyspozycji.
Jakie stosujesz kryteria, aby rozróżnić definicję od dyspozycji ?
Jak na razie definicje są zawarte w Art 2 PoRD-o innych nie słyszałem.
szerszon

Postprzez szerszon » poniedziałek 06 listopada 2017, 22:01

szoferemeryt napisał(a):

Mówimy o kierunku jazdy, czy o zmianie kierunku jazdy??? Ruch jest określany jako kierunek jazdy, nie zmiana kierunku jazdy, a znak C-12 wskazuje nam wszystkim jeden kierunek na wprost niezależnie gdzie, którym zjazdem opuścimy SoRO.

może tobie wskazuje "na wprost". Dla mnie jest to C-5. I jeszcze F-10 ze strzałkami na wprost.
Kierunek jazdy a zmiana kierunku jazdy. Jadąc w ruchu okrężnym mamy kierunek jazdy dookolnie. Dlatego wjeżdżając w ruch okrężny nie włączamy kierunkowskazów.
A gdzie masz napisane o kierunku jazdy NA skrzyżowaniu ? I ciekawy nowy kierunek jazdy.."dookolnie" :lol: :lol: :lol:
Czy jeszcze raz sobie życzysz turbinkę, aby popsuć twoje dobre samopoczucie ?
Jak by było jak sugerujesz to wjeżdżając w ruch okrężny należałoby (na klasycznych SoRO) włączać prawy kierunkowskaz.
I tacy jak ty powinni to robić. Skoro zjazd to zmiana kierunku jazdy to dlaczego nie sygnalizować wjazdu ?
szerszon

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 06 listopada 2017, 22:05

Najlepiej pytaniem na pytanie i taka z wami jest rozmowa. Szerszon a moze tak odpowiesz na zapytanie o obrazek? Przecież takie proste.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » poniedziałek 06 listopada 2017, 22:13

Pytam, bo usiłuje zrozumieć jak ty się uchowałeś na tym świecie z takim "myśleniem", że C-12 wskazuje ci kierunek jazdy na wprost/ Możesz zacytować przepis ? :lol:
Przecież takie proste.
Miedzy ostatnim zjazdem, który jeszcze mnie nie interesuje, a pkt 1..o ile C-9 nie stoi zmuszajace mnie do skrętu w prawo :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 06 listopada 2017, 22:14

LeszkoII napisał(a):Wokół wyspy - można tak to ująć. Lecz nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy rozumianym przez ustawodawcę w art. 22.
STARYSZOFER napisał(a):Oczywiście, że jazda wokół wyspy nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy!!! Dobrze, że w końcu to przyznałeś!
Nie cytujesz w całości i nie łapiesz kontekstu mojej wypowiedzi, czego dowodem jest to, że nie ustosunkowałeś się do jej meritum, jak zwykle a to dlatego że jesteś trollem ...i złodziejem wizerunku :P
STARYSZOFER napisał(a):Cały czas o tym piszę, że jazda wokół wyspy nie stanowi zmiany kierunku jazdy - jest jazdą w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12 .
Ale ten kierunek nie ma żadnego przedmiotowego odniesienia do frazy "kierunek jazdy", użytej w art. 22.
STARYSZOFER napisał(a):To ty do tej pory cały czas się upierałeś, że jadąc wokół wyspy zmieniamy kierunek jazdy i powinniśmy włączyć lewy kierunkowskaz.
Skoro na wlocie skrzyżowania mam zamiar skręcić w lewo, to włączam lewy kierunkowskaz - czy to takie dziwne? Bo jeżeli dziwne, to trzeba znakować wloty za pomocą F-10 i P-8 i przestanie być dziwne.
STARYSZOFER napisał(a):Przepis mówi - dookoła wyspy W KIERUNKU WSKAZANYM NA ZNAKU C-12. Jak zwykle traktujesz przepisy wybiórczo i pomijasz dalszą najistotniejszą część §36.1. Nie ma tam ani znaku C-12, ani ruch pojazdu nie odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Nie odpowiedziałeś na proste pytanie, które wymaga wklepania trzech liter. Więc je ponowię: "Czyżby na tym skrzyżowaniu ruch nie odbywał się dookoła wyspy?".

Ty coś zaczynasz o znakach :) Ja nie pytam, czy na wlocie stoi C-12.
STARYSZOFER napisał(a):Moja wersja? Racz w końcu przeczytać §36.1 - ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12 (oczywiście dookoła wyspy, bo przecież nie dookoła np. studzienki kanalizacyjnej).
§ 36 ust. 1 mówi tylko, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy (placu) w kierunku wskazanym na znaku, NIE ZAŚ ŻE ruch dookoła wyspy (placu) odbywa się wyłącznie na SoRO. To drugie starasz nie nieudolnie wmówić sugerując, że w § 36 zawarta jest definicja... nie masz pojęcie czym jest definicja, jak wygląda, gdzie się ja umieszcza w akcie normatywnym.
STARYSZOFER napisał(a):Rozporządzenie składa się z dyspozycji znaków, ale w niektórych dyspozycjach zawarte są definicje niektórych terminów np. ruchu okrężnego, drogi dla rowerów czy progu zwalniającego.
hehe, def. DDR masz w ustawie. Def. progu zwalniającego prawo nie definiuje w żaden sposób, podobnie jak azylu dla pieszych, torowiska itd...
STARYSZOFER napisał(a):Więc nie wypisuj więcej głupot, bo to ty nie odróżniasz definicji i dyspozycji.
Definicja na ogół nie jest dyspozycją jakiejś normy, ale z pewnością dyspozycja, zwłaszcza sankcjonująca, nie może być definicją.
szoferemeryt napisał(a):a znak C-12 wskazuje nam wszystkim jeden kierunek na wprost niezależnie gdzie, którym zjazdem opuścimy SoRO
Spróbuj zderzyć te "rewelacje" z dyspozycją znaku F-10, który bardzo często występuje na wlotach SoRO oznaczonych C-12.
szoferemeryt napisał(a):Jadąc w ruchu okrężnym mamy kierunek jazdy dookolnie.
Nie ma czegoś takiego jak "jadąc w ruchu okrężnym". Jadąc w ruchu?? Kierunek dookolnie?? :hmm: :learn: Czym się niby różni skręcanie w lewo na skrzyżowaniu z wyspą od skręcania w lewo na skrzyżowaniu bez wyspy? Dla mnie niczym, co potwierdza prawodawca w zał. do rozporządzenia (na podstawie art. 7 ust 3 Ustawy) w punkach dot. oznakowania wlotów znakami kierunku jazdy z pasów ruchu tj. F-10 i P-8, i nie tylko.
szoferemeryt napisał(a):Nic się nie wydaje, jak widzę strzałkę na jezdni to mam jechać tam gdzie ona mi pokazuje kierunek dalszej jazdy.
W przypadku P-8b wskazuje, że zmienisz kierunek jazdy w lewo niezależnie czy jest wyspa centralna czy jej brak.
szoferemeryt napisał(a):Nie trzeba wróżyć z fusów by wiedzieć co oznaczają strzał, wystarczy rozumieć PRD.
No to zrozumcie wreszcie, albo wyjaśnijcie czym się różni wasze rozumienie kierunku jazdy rzekomo wskazanego na C-12 od kierunku jazdy wskazanego na C-5 od kierunku jazdy rzekomo wskazanego na D-3. Itd.
szoferemeryt napisał(a):Kto tu jest oszołomem to niech czytający forum osądzą. My mamy przekonywać o słuszności poglądów.
Wy jesteście, ale tylko dlatego że nie chcę imputować lub sugerować adwersarzom ich choroby psychicznej, bo lekarzem nie jestem a złego nikomu nie życzę. Więc najlepiej napisać oszołom, idealnie pasuje, nikogo nie uraża.
szoferemeryt napisał(a):Zgodnie z wasza teorią na SoRO skręcając w lewo do końca manewru powinno się utrzymywać włączony kierunkowskaz bo w lewo z lewego pasa i lewym kierunkowskazem, gdzie wg. ciebie powinno się wyłączyć kierunkowskaz???
W okolicach drugiego wylotu. Na pewno nie powinno się liczyć na automatyczne wyłączenie migacza, nigdy - a przynajmniej zawsze trzeba kontrolować ten mechanizm, zwłaszcza przy jeszcze skręconej kierownicy w lewo.
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:01

szerszon napisał(a):Pytam, bo usiłuje zrozumieć jak ty się uchowałeś na tym świecie z takim "myśleniem", że C-12 wskazuje ci kierunek jazdy na wprost/ Możesz zacytować przepis ? :lol:
Przecież takie proste.
Miedzy ostatnim zjazdem, który jeszcze mnie nie interesuje, a pkt 1..o ile C-9 nie stoi zmuszajace mnie do skrętu w prawo :lol: :lol: :lol:

Takie myślenie jest zgodne z PRD. Jadąc zgodnie z C-12, nie zmieniasz kierunku jazdy, a jedziesz permanentnie w lewo. Nie dopuszczasz myśli że na SoRO jest jezdnia i nie wiem ile razy byś nie objechał to stale wrócisz w to samo miejsce. To jak taki ruch nazwać? Tylko dookolnie jak wskazuje znak C-12.
Co do rysunku, nie wiesz co powiedzieć bo widzisz że to hak na twoją i Leszka koncepcję, jazdy w ruchu okrężnym, w lewo to lewy kierunkowskaz a to ze zjeżdżasz ze SoRO z lewym kierunkowskazem to mało ważne. Śmiech na Sali.

Leszko; dopóki nie odpowiesz zwięźle w jednym góra dwóch cytowań, nie będę z toba dyskutował. Niedługo podzielisz na liter, kropki i przecinki, zmienisz sens czyjejś wypowiedzi i niby wszystko jest OK. Ja w takie układy nie wchodzę.
Co do rysunku to przecież w punkcie 2 nadal jesteś w trakcie „niby wg. ciebie lewoskrętu. Powiem więcej nawet jeszcze na początku punktu 3. Przecinasz pasy ruchu innych jadących na wprost. I tak sobie mrugasz lewym kierunkowskazem i komu to potrzebne. Ani to zawczasu, ani wyraźnie, bo na pewno niezrozumiale dla uczestników ruchu drogowego.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:13

szoferemeryt napisał(a):Leszko; dopóki nie odpowiesz zwięźle w jednym góra dwóch cytowań, nie będę z toba dyskutował.
Miło mi, nie musisz. Z tym że za bardzo sobie pochlebiasz,
nazywając swoją twórczość dyskusją :hmm:
szoferemeryt napisał(a):Co do rysunku, nie wiesz co powiedzieć bo widzisz że to hak na twoją i Leszka koncepcję, jazdy w ruchu okrężnym, w lewo to lewy kierunkowskaz a to ze zjeżdżasz ze SoRO z lewym kierunkowskazem to mało ważne.
Szerszon i ja odpowiedzieliśmy krótko i wyraźnie. O żadnym opuszczaniu skrzyżowania z lewym kierunkowskazem nie było mowy.
szoferemeryt napisał(a):Co do rysunku to przecież w punkcie 2 nadal jesteś w trakcie „niby wg. ciebie lewoskrętu.
Nie jestem, bo jadę już w ciągu drogi poprzecznej, oczywiście po łuku - ze względu na owalną obwiednię wyspy. Gdybym nie wyłączył lewego kierunkowskazu, to sygnalizowałbym zamiar zawracania (lub skręcania w lewo w inny wylot - nie. dot. tego rysunku).

Twoje pytanie świadczy o tym, że sugerujesz nam, iż wyłączamy kierunkowskaz dopiero przy opuszczaniu skrzyżowania na wysokości sprzężonego z nim wlotu (np. na sąsiedniej jezdni). Może ty tak jeździsz?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 listopada 2017, 23:14 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:18

szoferemeryt napisał(a):Takie myślenie jest zgodne z PRD. Jadąc zgodnie z C-12, nie zmieniasz kierunku jazdy, a jedziesz permanentnie w lewo..

.
Poważnie nie zmieniam kierunku jazdy jadąc w lewo lub w prawo bądź zawracając ?
Obrazek
No to wjeżdżam na skrzyżowanie z zamiarem zawrócenia. Jestem na wysokości wyspy. Czyżbym nie był w trakcie zmiany kierunku jazdy ? Czy jadę "na wprost" ?
Nie dopuszczasz myśli że na SoRO jest jezdnia i nie wiem ile razy byś nie objechał to stale wrócisz w to samo miejsce.
Przecięcie sie jezdni. A muszę jeździć dookoła ? Na skrzyżowaniu X też zawracając lub jeżdżąc w kółko wrócę w to samo miejsce. Zazwyczaj tak jest gdy kręcę się w kółko. :lol:
Co do rysunku, nie wiesz co powiedzieć
Ślepy jesteś ? :hmm:
Miedzy ostatnim zjazdem, który jeszcze mnie nie interesuje, a pkt 1
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:18

LeszkoII napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Wokół wyspy - można tak to ująć. Lecz nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy rozumianym przez ustawodawcę w art. 22.
STARYSZOFER napisał(a):Oczywiście, że jazda wokół wyspy nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy!!! Dobrze, że w końcu to przyznałeś!
Nie cytujesz w całości i nie łapiesz kontekstu mojej wypowiedzi.

Oczywiście, że zacytowałem w całości naistotniejszą część. Zbłaźniłeś się. Możemy to powtorzyć:

STARYSZOFER napisał(a):
LeszkoII napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Oczywistym jest, że okrążanie wyspy to jazda wokół wyspy. A zatem kierunek okrążania (jak słusznie przyznałeś wskazany na C-12) jest właśnie kierunkiem jazdy wokół wyspy.

Wokół wyspy - można tak to ująć. Lecz nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy rozumianym przez ustawodawcę w art. 22.

Oczywiście, że jazda wokół wyspy nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy!!! Dobrze, że w końcu to przyznałeś!

Cały czas o tym piszę, że jazda wokół wyspy nie stanowi zmiany kierunku jazdy - jest jazdą w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12 .

To ty do tej pory cały czas się upierałeś, że jadąc wokół wyspy zmieniamy kierunek jazdy i powinniśmy włączyć lewy kierunkowskaz.

Więc jak widać leszku w tym momencie dokonałeś klasycznego samozaorania.... :spoko: :mrgreen:
Wszystkie te głupoty jakie wypisywałeś do tej pory zostały obnażone.

Masz coś jeszcze do powiedzenia?

STARYSZOFER napisał(a):Cały czas o tym piszę, że jazda wokół wyspy nie stanowi zmiany kierunku jazdy - jest jazdą w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12 .
Ale ten kierunek nie ma żadnego przedmiotowego odniesienia do frazy "kierunek jazdy", użytej w art. 22.

Oczywiście, że ma. Kierunek w którym jedzie pojazd to kierunek jazdy. Zaprzeczanie temu, to kompletne ośmieszanię się. Ośmieszasz się Leszku.

STARYSZOFER napisał(a):To ty do tej pory cały czas się upierałeś, że jadąc wokół wyspy zmieniamy kierunek jazdy i powinniśmy włączyć lewy kierunkowskaz.
Skoro na wlocie skrzyżowania mam zamiar skręcić w lewo, to włączam lewy kierunkowskaz - czy to takie dziwne?

I zaczynasz jechać pod prąd..... :lol:
Kolejna automasakracja. :mrgreen:
STARYSZOFER

Postprzez STARYSZOFER » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:19

szerszon napisał(a):

Totalny brak czytania ze zrozumieniem.
Nikt tu nie pisał,że jadąc po obwiedni skręca się w lewo.

Ta? A kto zasuwa po obwiedni z lewym kierunkowskazem jak nie ty? :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :spoko:

Zaczynacie się automasakrować. Nie da się w nieskończoność wypisywać głupot. Prawda wychodzi na jaw.
STARYSZOFER

Postprzez szerszon » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:22

STARYSZOFER napisał(a):
Ta? A kto zasuwa po obwiedni z lewym kierunkowskazem jak nie ty? :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :spoko:

Zaczynacie się automasakrować. Nie da się w nieskończoność wypisywać głupot. Prawda wychodzi na jaw.
Gdy skręcam w lewo lub zawracam oczywiście,że jadę z lewym kierunkowskazem. Przy jeździe na wprost lub skręcie w prawo już nie, a ty to sugerujesz. Dlatego stwierdziłem u ciebie po raz kolejny całkowity brak czytania ze zrozumieniem.
Kolejna automasakracja.
Czy taki sam problem masz skręcając w lewo w drogę dwujezdniową ? Czy dociera do ciebie,że skręt w lewo to nie musi być skręt w fizycznie w pierwszą jezdnię czy na SoRO pod prąd ?
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:26

szerszon napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):

Gdy skręcam w lewo lub zawracam oczywiście,że jadę z lewym kierunkowskazem.

A przed chwilą napisałeś, że jadąc po obwiedni nie skręcasz w lewo..... :lol: :lol: :lol:

Totalnie pogubiłeś sie w zeznaniach szerszonku. Więc jak w końcu? Przyznasz się do wypisywania głupot?

szerszon napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):
Kolejna automasakracja.
Czy dociera do ciebie,że skręt w lewo to nie musi być skręt w fizycznie w pierwszą jezdnię czy na SoRO pod prąd ?

No tak..... przecież według ciebie skręt w lewo to może być fizycznie skręt w prawo...... :lol: :lol: :lol:

Masakra......
STARYSZOFER

Postprzez szerszon » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:30

STARYSZOFER napisał(a):
A przed chwilą napisałeś, że jadąc po obwiedni nie skręcasz w lewo..... :lol: :lol: :lol:

Totalnie pogubiłeś sie w zeznaniach szerszonku. Więc jak w końcu? Przyznasz się do wypisywania głupot?
Czy możesz mi zacytować, gdzie napisałem,że nie jestem w trakcie zmiany kierunku jazdy w lewo w czasie jazdy po obwiedni, gdy zamierzam pojechać w lewo ?
Możesz zacytować, ponieważ twoje "interpretacje" pozostawiają wiele do życzenia.
No tak..... przecież według ciebie skręt w lewo to może być fizycznie skręt w prawo...... :lol: :lol: :lol:

Masakra......
Bywają sytuacje na skrzyżowaniach, gdzie przy zmianie kierunku jazdy w lewo można chwilowo wykonać ruch kierownicą w prawo. Np w przypadku gdy droga przez skrzyżowanie biegnie łukiem w prawo a skręcam w lewo na skrzyżowaniu.
=================
polecam zdjęcie na poprzedniej stronie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 listopada 2017, 23:33 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:33

szerszon napisał(a):Czy możesz mi zacytować, gdzie napisałem,że nie jestem w trakcie zmiany kierunku jazdy w lewo w czasie jazdy po obwiedni..

Ależ proszę bardzo:

szerszon napisał(a):Nikt tu nie pisał,że jadąc po obwiedni skręca się w lewo.

:lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 listopada 2017, 23:36 przez STARYSZOFER, łącznie zmieniany 2 razy
STARYSZOFER

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze