Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szoferemeryt » poniedziałek 06 listopada 2017, 21:28
przez szerszon » poniedziałek 06 listopada 2017, 21:55
Totalny brak czytania ze zrozumieniem.STARYSZOFER napisał(a):
To ty do tej pory cały czas się upierałeś, że jadąc wokół wyspy zmieniamy kierunek jazdy i powinniśmy włączyć lewy kierunkowskaz.
Przykro mi, ale sobie to wymyśliłeś.Więc jak widać leszku w tym momencie dokonałeś klasycznego samozaorania....![]()
![]()
Wszystkie te głupoty jakie wypisywałeś do tej pory zostały obnażone.
A gdyby był to jakoś inaczej byś pojechał ?Nie ma tam ani znaku C-12, ani ruch pojazdu nie odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Jakie stosujesz kryteria, aby rozróżnić definicję od dyspozycji ?Rozporządzenie składa się z dyspozycji znaków, ale w niektórych dyspozycjach zawarte są definicje niektórych terminów np. ruchu okrężnego, drogi dla pieszych czy progu zwalniającego.
Więc nie wypisuj więcej głupot, bo to ty nie odróżniasz definicji i dyspozycji.
przez szerszon » poniedziałek 06 listopada 2017, 22:01
może tobie wskazuje "na wprost". Dla mnie jest to C-5. I jeszcze F-10 ze strzałkami na wprost.szoferemeryt napisał(a):
Mówimy o kierunku jazdy, czy o zmianie kierunku jazdy??? Ruch jest określany jako kierunek jazdy, nie zmiana kierunku jazdy, a znak C-12 wskazuje nam wszystkim jeden kierunek na wprost niezależnie gdzie, którym zjazdem opuścimy SoRO.
A gdzie masz napisane o kierunku jazdy NA skrzyżowaniu ? I ciekawy nowy kierunek jazdy.."dookolnie"Kierunek jazdy a zmiana kierunku jazdy. Jadąc w ruchu okrężnym mamy kierunek jazdy dookolnie. Dlatego wjeżdżając w ruch okrężny nie włączamy kierunkowskazów.
I tacy jak ty powinni to robić. Skoro zjazd to zmiana kierunku jazdy to dlaczego nie sygnalizować wjazdu ?Jak by było jak sugerujesz to wjeżdżając w ruch okrężny należałoby (na klasycznych SoRO) włączać prawy kierunkowskaz.
przez szoferemeryt » poniedziałek 06 listopada 2017, 22:05
przez szerszon » poniedziałek 06 listopada 2017, 22:13
Miedzy ostatnim zjazdem, który jeszcze mnie nie interesuje, a pkt 1..o ile C-9 nie stoi zmuszajace mnie do skrętu w prawoPrzecież takie proste.
przez LeszkoII » poniedziałek 06 listopada 2017, 22:14
LeszkoII napisał(a):Wokół wyspy - można tak to ująć. Lecz nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy rozumianym przez ustawodawcę w art. 22.
Nie cytujesz w całości i nie łapiesz kontekstu mojej wypowiedzi, czego dowodem jest to, że nie ustosunkowałeś się do jej meritum, jak zwykle a to dlatego że jesteś trollem ...i złodziejem wizerunkuSTARYSZOFER napisał(a):Oczywiście, że jazda wokół wyspy nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy!!! Dobrze, że w końcu to przyznałeś!
Ale ten kierunek nie ma żadnego przedmiotowego odniesienia do frazy "kierunek jazdy", użytej w art. 22.STARYSZOFER napisał(a):Cały czas o tym piszę, że jazda wokół wyspy nie stanowi zmiany kierunku jazdy - jest jazdą w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12 .
Skoro na wlocie skrzyżowania mam zamiar skręcić w lewo, to włączam lewy kierunkowskaz - czy to takie dziwne? Bo jeżeli dziwne, to trzeba znakować wloty za pomocą F-10 i P-8 i przestanie być dziwne.STARYSZOFER napisał(a):To ty do tej pory cały czas się upierałeś, że jadąc wokół wyspy zmieniamy kierunek jazdy i powinniśmy włączyć lewy kierunkowskaz.
Nie odpowiedziałeś na proste pytanie, które wymaga wklepania trzech liter. Więc je ponowię: "Czyżby na tym skrzyżowaniu ruch nie odbywał się dookoła wyspy?".STARYSZOFER napisał(a):Przepis mówi - dookoła wyspy W KIERUNKU WSKAZANYM NA ZNAKU C-12. Jak zwykle traktujesz przepisy wybiórczo i pomijasz dalszą najistotniejszą część §36.1. Nie ma tam ani znaku C-12, ani ruch pojazdu nie odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12.
§ 36 ust. 1 mówi tylko, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy (placu) w kierunku wskazanym na znaku, NIE ZAŚ ŻE ruch dookoła wyspy (placu) odbywa się wyłącznie na SoRO. To drugie starasz nie nieudolnie wmówić sugerując, że w § 36 zawarta jest definicja... nie masz pojęcie czym jest definicja, jak wygląda, gdzie się ja umieszcza w akcie normatywnym.STARYSZOFER napisał(a):Moja wersja? Racz w końcu przeczytać §36.1 - ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12 (oczywiście dookoła wyspy, bo przecież nie dookoła np. studzienki kanalizacyjnej).
hehe, def. DDR masz w ustawie. Def. progu zwalniającego prawo nie definiuje w żaden sposób, podobnie jak azylu dla pieszych, torowiska itd...STARYSZOFER napisał(a):Rozporządzenie składa się z dyspozycji znaków, ale w niektórych dyspozycjach zawarte są definicje niektórych terminów np. ruchu okrężnego, drogi dla rowerów czy progu zwalniającego.
Definicja na ogół nie jest dyspozycją jakiejś normy, ale z pewnością dyspozycja, zwłaszcza sankcjonująca, nie może być definicją.STARYSZOFER napisał(a):Więc nie wypisuj więcej głupot, bo to ty nie odróżniasz definicji i dyspozycji.
Spróbuj zderzyć te "rewelacje" z dyspozycją znaku F-10, który bardzo często występuje na wlotach SoRO oznaczonych C-12.szoferemeryt napisał(a):a znak C-12 wskazuje nam wszystkim jeden kierunek na wprost niezależnie gdzie, którym zjazdem opuścimy SoRO
Nie ma czegoś takiego jak "jadąc w ruchu okrężnym". Jadąc w ruchu?? Kierunek dookolnie??szoferemeryt napisał(a):Jadąc w ruchu okrężnym mamy kierunek jazdy dookolnie.
W przypadku P-8b wskazuje, że zmienisz kierunek jazdy w lewo niezależnie czy jest wyspa centralna czy jej brak.szoferemeryt napisał(a):Nic się nie wydaje, jak widzę strzałkę na jezdni to mam jechać tam gdzie ona mi pokazuje kierunek dalszej jazdy.
No to zrozumcie wreszcie, albo wyjaśnijcie czym się różni wasze rozumienie kierunku jazdy rzekomo wskazanego na C-12 od kierunku jazdy wskazanego na C-5 od kierunku jazdy rzekomo wskazanego na D-3. Itd.szoferemeryt napisał(a):Nie trzeba wróżyć z fusów by wiedzieć co oznaczają strzał, wystarczy rozumieć PRD.
Wy jesteście, ale tylko dlatego że nie chcę imputować lub sugerować adwersarzom ich choroby psychicznej, bo lekarzem nie jestem a złego nikomu nie życzę. Więc najlepiej napisać oszołom, idealnie pasuje, nikogo nie uraża.szoferemeryt napisał(a):Kto tu jest oszołomem to niech czytający forum osądzą. My mamy przekonywać o słuszności poglądów.
W okolicach drugiego wylotu. Na pewno nie powinno się liczyć na automatyczne wyłączenie migacza, nigdy - a przynajmniej zawsze trzeba kontrolować ten mechanizm, zwłaszcza przy jeszcze skręconej kierownicy w lewo.szoferemeryt napisał(a):Zgodnie z wasza teorią na SoRO skręcając w lewo do końca manewru powinno się utrzymywać włączony kierunkowskaz bo w lewo z lewego pasa i lewym kierunkowskazem, gdzie wg. ciebie powinno się wyłączyć kierunkowskaz???
przez szoferemeryt » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:01
szerszon napisał(a):Pytam, bo usiłuje zrozumieć jak ty się uchowałeś na tym świecie z takim "myśleniem", że C-12 wskazuje ci kierunek jazdy na wprost/ Możesz zacytować przepis ?![]()
Miedzy ostatnim zjazdem, który jeszcze mnie nie interesuje, a pkt 1..o ile C-9 nie stoi zmuszajace mnie do skrętu w prawoPrzecież takie proste.![]()
![]()
przez LeszkoII » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:13
Miło mi, nie musisz. Z tym że za bardzo sobie pochlebiasz,szoferemeryt napisał(a):Leszko; dopóki nie odpowiesz zwięźle w jednym góra dwóch cytowań, nie będę z toba dyskutował.
Szerszon i ja odpowiedzieliśmy krótko i wyraźnie. O żadnym opuszczaniu skrzyżowania z lewym kierunkowskazem nie było mowy.szoferemeryt napisał(a):Co do rysunku, nie wiesz co powiedzieć bo widzisz że to hak na twoją i Leszka koncepcję, jazdy w ruchu okrężnym, w lewo to lewy kierunkowskaz a to ze zjeżdżasz ze SoRO z lewym kierunkowskazem to mało ważne.
Nie jestem, bo jadę już w ciągu drogi poprzecznej, oczywiście po łuku - ze względu na owalną obwiednię wyspy. Gdybym nie wyłączył lewego kierunkowskazu, to sygnalizowałbym zamiar zawracania (lub skręcania w lewo w inny wylot - nie. dot. tego rysunku).szoferemeryt napisał(a):Co do rysunku to przecież w punkcie 2 nadal jesteś w trakcie „niby wg. ciebie lewoskrętu.
przez szerszon » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:18
Poważnie nie zmieniam kierunku jazdy jadąc w lewo lub w prawo bądź zawracając ?szoferemeryt napisał(a):Takie myślenie jest zgodne z PRD. Jadąc zgodnie z C-12, nie zmieniasz kierunku jazdy, a jedziesz permanentnie w lewo..
.
Przecięcie sie jezdni. A muszę jeździć dookoła ? Na skrzyżowaniu X też zawracając lub jeżdżąc w kółko wrócę w to samo miejsce. Zazwyczaj tak jest gdy kręcę się w kółko.Nie dopuszczasz myśli że na SoRO jest jezdnia i nie wiem ile razy byś nie objechał to stale wrócisz w to samo miejsce.
Ślepy jesteś ?Co do rysunku, nie wiesz co powiedzieć
Miedzy ostatnim zjazdem, który jeszcze mnie nie interesuje, a pkt 1
przez STARYSZOFER » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:18
LeszkoII napisał(a):LeszkoII napisał(a):Wokół wyspy - można tak to ująć. Lecz nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy rozumianym przez ustawodawcę w art. 22.Nie cytujesz w całości i nie łapiesz kontekstu mojej wypowiedzi.STARYSZOFER napisał(a):Oczywiście, że jazda wokół wyspy nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy!!! Dobrze, że w końcu to przyznałeś!
STARYSZOFER napisał(a):LeszkoII napisał(a):STARYSZOFER napisał(a):Oczywistym jest, że okrążanie wyspy to jazda wokół wyspy. A zatem kierunek okrążania (jak słusznie przyznałeś wskazany na C-12) jest właśnie kierunkiem jazdy wokół wyspy.
Wokół wyspy - można tak to ująć. Lecz nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy rozumianym przez ustawodawcę w art. 22.
Oczywiście, że jazda wokół wyspy nie jest manewrem zmiany kierunku jazdy!!! Dobrze, że w końcu to przyznałeś!
Cały czas o tym piszę, że jazda wokół wyspy nie stanowi zmiany kierunku jazdy - jest jazdą w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12 .
To ty do tej pory cały czas się upierałeś, że jadąc wokół wyspy zmieniamy kierunek jazdy i powinniśmy włączyć lewy kierunkowskaz.
Więc jak widać leszku w tym momencie dokonałeś klasycznego samozaorania....![]()
![]()
Wszystkie te głupoty jakie wypisywałeś do tej pory zostały obnażone.
Ale ten kierunek nie ma żadnego przedmiotowego odniesienia do frazy "kierunek jazdy", użytej w art. 22.STARYSZOFER napisał(a):Cały czas o tym piszę, że jazda wokół wyspy nie stanowi zmiany kierunku jazdy - jest jazdą w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12 .
Skoro na wlocie skrzyżowania mam zamiar skręcić w lewo, to włączam lewy kierunkowskaz - czy to takie dziwne?STARYSZOFER napisał(a):To ty do tej pory cały czas się upierałeś, że jadąc wokół wyspy zmieniamy kierunek jazdy i powinniśmy włączyć lewy kierunkowskaz.
przez STARYSZOFER » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:19
szerszon napisał(a):STARYSZOFER napisał(a):To ty do tej pory cały czas się upierałeś, że jadąc wokół wyspy zmieniamy kierunek jazdy i powinniśmy włączyć lewy kierunkowskaz.
Totalny brak czytania ze zrozumieniem.
Nikt tu nie pisał,że jadąc po obwiedni skręca się w lewo.
przez szerszon » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:22
Gdy skręcam w lewo lub zawracam oczywiście,że jadę z lewym kierunkowskazem. Przy jeździe na wprost lub skręcie w prawo już nie, a ty to sugerujesz. Dlatego stwierdziłem u ciebie po raz kolejny całkowity brak czytania ze zrozumieniem.STARYSZOFER napisał(a):
Ta? A kto zasuwa po obwiedni z lewym kierunkowskazem jak nie ty?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zaczynacie się automasakrować. Nie da się w nieskończoność wypisywać głupot. Prawda wychodzi na jaw.
Czy taki sam problem masz skręcając w lewo w drogę dwujezdniową ? Czy dociera do ciebie,że skręt w lewo to nie musi być skręt w fizycznie w pierwszą jezdnię czy na SoRO pod prąd ?I zaczynasz jechać pod prąd.....![]()
Kolejna automasakracja.
przez STARYSZOFER » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:26
szerszon napisał(a):Gdy skręcam w lewo lub zawracam oczywiście,że jadę z lewym kierunkowskazem.STARYSZOFER napisał(a):
Ta? A kto zasuwa po obwiedni z lewym kierunkowskazem jak nie ty?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zaczynacie się automasakrować. Nie da się w nieskończoność wypisywać głupot. Prawda wychodzi na jaw.
szerszon napisał(a):STARYSZOFER napisał(a):Czy dociera do ciebie,że skręt w lewo to nie musi być skręt w fizycznie w pierwszą jezdnię czy na SoRO pod prąd ?I zaczynasz jechać pod prąd.....![]()
Kolejna automasakracja.
przez szerszon » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:30
Czy możesz mi zacytować, gdzie napisałem,że nie jestem w trakcie zmiany kierunku jazdy w lewo w czasie jazdy po obwiedni, gdy zamierzam pojechać w lewo ?STARYSZOFER napisał(a):
A przed chwilą napisałeś, że jadąc po obwiedni nie skręcasz w lewo.....![]()
![]()
![]()
Totalnie pogubiłeś sie w zeznaniach szerszonku. Więc jak w końcu? Przyznasz się do wypisywania głupot?
Bywają sytuacje na skrzyżowaniach, gdzie przy zmianie kierunku jazdy w lewo można chwilowo wykonać ruch kierownicą w prawo. Np w przypadku gdy droga przez skrzyżowanie biegnie łukiem w prawo a skręcam w lewo na skrzyżowaniu.No tak..... przecież według ciebie skręt w lewo to może być fizycznie skręt w prawo......![]()
![]()
![]()
Masakra......
przez STARYSZOFER » poniedziałek 06 listopada 2017, 23:33
szerszon napisał(a):Czy możesz mi zacytować, gdzie napisałem,że nie jestem w trakcie zmiany kierunku jazdy w lewo w czasie jazdy po obwiedni..
szerszon napisał(a):Nikt tu nie pisał,że jadąc po obwiedni skręca się w lewo.