ks-rider napisał(a):wjezdzajac na Bayer'y masz
Frei Statt Bayern
Ostatnio wjeżdżając do Hamburga widziałem tablice z napisem "Frei statt Hamburg"

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Blacksmith » poniedziałek 30 października 2017, 18:28
ks-rider napisał(a):wjezdzajac na Bayer'y masz
Frei Statt Bayern
przez LeszkoII » poniedziałek 30 października 2017, 20:05
Nie, powinien zapoznać się kodeksem karnym (ten cytat pochodził z kodeksu wykroczeń). W KK też występuje podobny przepis. Tak czy inaczej, samo zabójstwo - zwłaszcza kwalifikowane (np. zbrodnie przeciwko ludzkości) - jest czynem na tyle okrutnym, że nawet w słusznie minionej historii podlegało karze na podstawie prawa naturalnego (procesy norymberskie) - nie może pociągać za sobą przedmiotu nieświadomości kary.Cyryl napisał(a):czyli jeżeli Papuas-kanibal przyjedzie do Polski i w restauracji zje kelnera, należy uznać że jego nieświadomość jest usprawiedliwiona?
przez oskbelfer » wtorek 31 października 2017, 21:53
yorki napisał(a):Miałem przyjemność pojeździć trochę po Irlandii, poza obowiązkiem jazdy na światłach niczego innego nie sprawdzałem. Znajomość przepisów obowiązujących powszechnie (KW) zupełnie wystarczyły. (Wyjątek - piesi![]()
, ale to też w zasadzie standard).
przez yorki » wtorek 31 października 2017, 23:07
Chyba dobrze zrozumiałeś piszącoskbelfer napisał(a):Nie wiem, jak mam to rozumieć?
mam stosować się do prawa miejscowego, a że jest ono tworzone na "bazie" KWoRD, to generalnie problemu nie ma
przez ks-rider » środa 01 listopada 2017, 08:51
LeszkoII napisał(a):ks-rider, czy ile tak na oko ustaw dotyczy ruchu drogowego w Niemczech? U nas w Polsce, powiedzmy że są dwie, pomijam transport i budownictwo. Czy możesz podać oficjalną rządową stronę internetową , gdzie zamieszcza się przepisy?
przez LeszkoII » środa 01 listopada 2017, 10:59
przez Cyryl » środa 01 listopada 2017, 12:27
przez LeszkoII » środa 01 listopada 2017, 15:16
To się nie zgadza z informacją na stronie TDT, według której te urządzenia podlegają właśnie TDT (suwnice, żurawie, ...). Ale mniejsza o to.Cyryl napisał(a):sprawa ma się podobnie UDT (urzędem dozoru technicznego) pod który podlegają dźwignice
chodzi o to, że TDT zajmuje się po pierwsze homologacją CZĘŚCI lub WYPOSAŻENIA pojazdu. Natomiast tobie chodziło o "normalny" ładunek, np. biorę przyczepę, ładuję na nią piec i jadę no i w sumie tyle - TDT nie ma tu nic do roboty, natomiast to czy ten piec ma jakieś certyfikaty (od projektu do produkcji), decydować już będzie UDT.Cyryl napisał(a):także zazębiają się tylko dlatego, że pojazd na którym montowane są czy zbiorniki, czy maszyny, aby poruszać się po drodze, jak każdy pojazd dopuszczony do ruchu, muszą spełniać warunki pojazdu
Np. kombajn jest maszyną, wózek widłowy też, walec itd. i choć trzeba je zaliczyć jako pojazdy (np. wolnobieżne), to podlegają warunkom technicznym pojazdów w bardzo ograniczonym stopniu, żeby nie powiedzieć że zerowym.Cyryl napisał(a): ale sam zbiornik czy maszyna już zupełnie inne wymagania
http://www.infor.pl/prawo/kodeks-karny/przestepstwa-za-granica/271318,Przestepstwo-popelnione-za-granica-art-109.html
Należy pamiętać, że odrębne reguły dotyczą stosowania ustawy karnej polskiej do przestępstw popełnianych za granicą. Podstawowe znaczenie ma tutaj zasada obywatelstwa, zwana także zasadą narodowości podmiotowej lub zasadą personalną. Zgodnie z tą zasadą obywatel polski powinien się stosować do prawa swojego kraju także wtedy, gdy przebywa za granicą. Zatem w razie popełnienia przez obywatela polskiego przestępstwa za granicą stosuje się do niego ustawę karną polską. Oznacza to, że po powrocie do kraju będzie pociągnięty do odpowiedzialności przed sądem polskim.
przez Cyryl » środa 01 listopada 2017, 18:57
LeszkoII napisał(a):...To się nie zgadza z informacją na stronie TDT, według której te urządzenia podlegają właśnie TDT (suwnice, żurawie, ...). Ale mniejsza o to...
przez LeszkoII » środa 01 listopada 2017, 20:32
Dokładnie na tą: http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcyjna-tdt/o-jednostce-inspekcyjnej-tdt.htmlCyryl napisał(a):chyba nie na tą stronę wszedłeś
przez Cyryl » środa 01 listopada 2017, 20:59
przez JAKUB » czwartek 02 listopada 2017, 22:04
przez ks-rider » czwartek 02 listopada 2017, 22:26
JAKUB napisał(a):Co oznacza, w kolizyjnej sytuacji, mrugnięcie światłami drogowymi w Polsce, a co to znaczy w Niemczech?
● w Niemczech - proszę jedź pierwszy.
przez waw » czwartek 02 listopada 2017, 22:28
przez yorki » czwartek 02 listopada 2017, 22:45