Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szoferemeryt » środa 25 października 2017, 10:38
przez STARYSZOFER » środa 25 października 2017, 11:01
mp0011 napisał(a):STARYSZOFER napisał(a):Z tabliczką T-18 nic, tylko z twoim poprzednim postem o ruchu lewostronnym.
Bo trochę niedopowiedziałem. Ruch lewostronny i prawostronny to kierunki ruchu.
Kierunek ruchu dotyczy infrastruktury[/b]
można mówić np. o drodze jednokierunkowej, czyli posiadającej jeden kierunek ruchu
przez mp0011 » środa 25 października 2017, 11:26
STARYSZOFER napisał(a):To nie droga posiada jeden kierunek ruchu, tylko pojazdy po takiej drodze mogą poruszać się w jednym kierunku. To zasadnicza różnica.
...lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi...
przez LeszkoII » środa 25 października 2017, 13:24
przez mp0011 » środa 25 października 2017, 13:58
przez benio101 » środa 25 października 2017, 15:28
Bzdura. Pierwszy raz słyszę, żebym w temacie o rondach wypowiadał się na temat T–18. Dlaczego przypisujesz mi coś, czego nie powiedziałem? Po raz kolejny po prostu piszesz brednie…szerszon napisał(a):Według szofera i benia te pojęcia są podobno stosowane zamiennie. Trzeba według nich sygnalizować zamiar i wykonanie wskazane na T-18![]()
![]()
przez Henq » środa 25 października 2017, 16:44
a ty dalej czytać nie umiesz? już nawet na czerwono ci zaznaczyłem byś w końcu dostrzegł, że kierunek ruchu i kierunek jazdy nie jest tym samymSTARYSZOFER napisał(a):Ale już wniosek kompletnie z czapy.....Ręce opadają....
Na co czekasz? przecież ci wstawiłem filmiki nawet z tym masz problem?STARYSZOFER napisał(a):W kontekście ruchu pojazdu kierunek jazdy to oczywiście to samo co kierunek ruchu, gdyż jazda to ruch pojazdu.
Jeżeli uważasz, że nie - to udowodnij, że jazda to nie jest ruch pojazd po drodze.
Czakam Heniu....(ale pewnie się nie doczekam znając wykręty warszawskich prostowaczy rond).
Jak już coś to PoRD nakazuje sygnalizację manewrów od zamiaru ich wykonania do ich zakończenia a nie samego zamiaru, ale to misio o bardzo małym rozumku nigdy nie zrozumieSTARYSZOFER napisał(a):Art 22.5 nakazuje sygnalizację zmiany kierunku jazdy
Jak już to sygnalizować ZAMIAR zmiany kierunku jazdy (tak jak napisano w ustawie) , ale to już wiemy, że to dla ciebie zbyt trudne do zrozumienia.....![]()
chyba w tym twoim słowniku którego do tej pory nie byłeś w stanie otworzyć, członkowie mensy muszą mieć z ciebie ubawSTARYSZOFER napisał(a):Co najistotniejsze PoRD mówi o zmianie kierunku jazdy, a KW o zmianie kierunku ruchu, co tylko świadczy, że w kontekście pojazdu znaczy to oczwiście to samo.![]()
![]()
![]()
Niestety ja do twojego poziomu nigdy się nie przyzwyczaję i cały czas będę edukował takich jak ty.STARYSZOFER napisał(a):Pewnie będzie to dla ciebie zbyt trudne do przyswojenia. Przyzwyczaiłem się....
Szkoda to mi ciebie, że nie czytasz ustawy, oraz, że na poparcie swoich rewelacji nie masz żadnych ustaw tylko "bo widać" "no przecież mówię"STARYSZOFER napisał(a):Szkoda, że z premedytacją ignorujecie tą inną organizację ruchu. Stąd wynika wasz problem z prawidłową jazdą po SoRO.
przez papadrive » środa 25 października 2017, 19:38
STARYSZOFER napisał(a):A to ruch drogowy nie składa się z ruchu pojazdów?Ale nie w kontekście całego ruchu drogowego.
Jeśli przejeżdżam przez skrzyżowanie na wprost i przecinam drogę poprzeczną, to kierunek ruchu na drodze poprzecznej też jest taki sam jak mój kierunek jazdy?![]()
Kieunek ruchu pojazdów na drodze poprzecznej oczywiście, że nie jest taki sam jak twój kierunek jazdy. Niby skąd ci to przyszło do głowy?
To chyba wynika z twojego niezrozumienia podstawowych pojęć PoRD.
Ale o co Ci chodzi? Podaj konkretne przepisy dotyczące poruszania się po SoRO, a odpuszczę i pójdę spać.
Chodzi o kierunek ruchu na SoRO - wskazany na znaku C-12.
Na zwykłych skrzyżowaniach pojazd nie jedzie w kierunku wskazanym na znaku C-12. I tego ni w ząb nie możecie zrozumieć.....
STARYSZOFER napisał(a):
Co najistotniejsze PoRD mówi o zmianie kierunku jazdy, a KW o zmianie kierunku ruchu, co tylko świadczy, że w kontekście pojazdu znaczy to oczwiście to samo.![]()
![]()
przez szerszon » środa 25 października 2017, 21:57
Pytam się, skoro jazda z prawej strony tego znaku według ciebie oznacza zmianę kierunku jazdy to czy łaskawie możesz mi wskazać sposób sygnalizowania przy skręcie w lewo z 1 Sierpnia w ŻiW ?szoferemeryt napisał(a): Miedzy innymi blokując alternatywną możliwość zmiany kierunku jazdy.
Tu nie chodzi o ronda, czy inne miejsca. Chodzi o to ,że według ciebie(też) kierunek ruchu=kierunek jazdy. Skoro jest nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu(T-18) i jest to podobno to samo co zmiana kierunku jazdy, to jako praktykruchu powinieneś odpowiedzieć,czy sygnalizujesz zamiar i zmianę kierunku ruchu wskazaną na T-18.benio101 napisał(a):Bzdura. Pierwszy raz słyszę, żebym w temacie o rondach wypowiadał się na temat T–18. Dlaczego przypisujesz mi coś, czego nie powiedziałem? Po raz kolejny po prostu piszesz brednie…szerszon napisał(a):Według szofera i benia te pojęcia są podobno stosowane zamiennie. Trzeba według nich sygnalizować zamiar i wykonanie wskazane na T-18![]()
![]()
Ale ty zrównujesz te pojęcia. Dla ciebe to są synonimy.STARYSZOFER napisał(a):Płyta ci się zacięła?
Nadal nie rozumiesz, że to nie są synonimy?
To kierujący pojazdem przy T-18 w końcu ma obowiązek sygnalizować czy nie ? W Art 22 napisali o zmianie kierunku jazdy...już sam nie wiemW przypadku pojazdu kierunek jazdy jest kierunkiem ruchu.
Jeśli nie będziesz miał zamiaru zastosować się do T-18 to wylądujesz w krzaczorach.Bzdura. Oczywiście, że nie trzeba, bo to zmiana kierunku jazdy, nie wynika z zamiaru kierującego tylko z geometrii drogi lub jezdni.
przez benio101 » czwartek 26 października 2017, 02:31
Ale OT robisz. Ale dobrze, odpowiem. Jak zwykle nie masz racji, cytuję znaczenie T–18 prosto z rozporządzenia:szerszon napisał(a):Tu nie chodzi o ronda, czy inne miejsca. Chodzi o to ,że według ciebie(też) kierunek ruchu=kierunek jazdy. Skoro jest nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu(T-18) i jest to podobno to samo co zmiana kierunku jazdy, to jako praktykruchu powinieneś odpowiedzieć,czy sygnalizujesz zamiar i zmianę kierunku ruchu wskazaną na T-18.
Tabliczka T–18 może oznaczać zarówno zmianę kierunku ruchu, jak i zmianę przebiegu drogi. Zmiany przebiegu drogi się nie sygnalizuje. Szach i mat.CK 2.2.32: rys. 2.2.32.15. Tabliczka T-18 napisał(a):Tabliczkę T–18 (rys. 2.2.32.15) i jej odmiany (rys. 2.2.32.16, 2.2.32.17 i 2.2.32.18) stosuje się przed takimi miejscami, w których występuje nieoczekiwana dla kierowcy zmiana przebiegu drogi lub kierunku ruchu.
przez yorki » czwartek 26 października 2017, 06:51
Po raz kolejny w tym wątku podajesz ten sposób przejazdu, chociaż tym razem nie przywołujesz P-8x/F10.LeszkoII napisał(a):O kierunku ruchu na skrzyżowaniu decyduje kierujący pojazdem, respektując wyrażony w przepisach(znaki) sposób poruszania się na skrzyżowaniu, poprzez zadeklarowanie na wlocie skrzyżowania, w którym wylotem je opuści.
Art. 22.
(...)
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
przez szerszon » czwartek 26 października 2017, 07:51
Unikasz jak ognia Dz.U 170benio101 napisał(a):]Ale OT robisz.
Zmiany przebiegi drogi się nie sygnalizuje...przecież to według was zmiana kierunku jazdy. Na jakiej podstawie nie chcecie sygnalizować zmiany kierunku jazdy ???Tabliczka T–18 może oznaczać zarówno zmianę kierunku ruchu, jak i zmianę przebiegu drogi. Zmiany przebiegu drogi się nie sygnalizuje. Szach i mat.
A czy na skrzyżowaniu jest ta jazda w jednym kierunku ???yorki napisał(a):
Na tak oznakowanym skrzyżowaniu nie ma obowiązku wjazdu na nie w sposób jaki opisujesz.
Gdy są dwa pasy na drodze dojazdowej i dwa na obwiedni...
Nawet Art. 22 o tym wspomina
Niektórych trzeba, bo rondo prostują.Nie neguję oznakowania SoRO znakami P-8x/F10. Skoro organizator ruchu uważa że kierowców trzeba prowadzić za rączkę przez całe skrzyżowanie, to trudno. Trzeba się dostosować. :
przez yorki » czwartek 26 października 2017, 08:53
szerszon napisał(a):A czy na skrzyżowaniu jest ta jazda w jednym kierunku ?.
przez LeszkoII » czwartek 26 października 2017, 09:11
Bo widzisz, to że umieszczą P-8b na wlocie SoRO jest tylko potwierdzeniem, że wykonam skręt w lewo na skrzyżowaniu. Napisałem o kierunku ruchu na skrzyżowaniu - celowo - i nie miałem na myśli organizowania ruchu drogowego przez kierującego (ustawianie znaków, malowanie, usuwanie, skrobanie).yorki napisał(a):Po raz kolejny w tym wątku podajesz ten sposób przejazdu, chociaż tym razem nie przywołujesz P-8x/F10.
Nie. Są skrzyżowania (a raczej "place-parki"), które ze względu na swoją rozległość (a chodzi głównie o odległości pomiędzy sąsiadującymi ze sobą wlot/wylotami) upraktyczniają szkołę krakowską. Są to jedyne przypadki, gdy ma ona wymierny sens, ale podkreślam że szkoła krakowska nie ma oparcia w przepisach, dopóty prawodawca nie zdecyduje się na wprowadzenie przepisów choćby na wzór niemiecki a dotyczących poruszania się po rondach.yorki napisał(a):Można by pomyśleć, że jest to jedyny prawidłowy sposób.
To nie zmienia faktu, że te przykłady nie stanowią o dyspozycji znaku C-12. Są różne przykłady. Sa też przykłady z życia wzięte, którymi się tu dzielimy. Są wreszcie ronda, które zamiast owalnej wyspy mają kształt banana (rondo w Brzesku).yorki napisał(a):Jednak nie mogłeś nie zauważyć, że w "220" podano tez inny, też prawidłowy, sposób oznakowania SoRO z pasami niewyznaczonymi lub wyznaczonymi biegnącymi okrężnie wokół wyspy. Bez P-8x/F-10.
Niezastosowanie się do kierunku ruchu okrężnego nie oznacza zmiany kierunku jazdy kierującego. [Podobnie jak wjechanie pod prąd jezdni jednokierunkowej, czyli łamanie zakazu B-2, zmiana kierunku jazdy nie jest]. Na wlocie SoRO jest możliwość przejazdu przez skrzyżowanie w wielu kierunkach. Przepis ten nie ma najczęściej zastosowania dla skrzyżowań z wyspą centralną.yorki napisał(a):Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
Więc jeżeli nie negujesz, to znaczy że potwierdzasz że C-12 nie dotyczy kierunku jazdy z art. 22, bo gdyby było inaczej dwa znaki F-10 i C-12 w sposób ze sobą sprzeczny wyznaczały by kierunek jazdy.yorki napisał(a):Nie neguję oznakowania SoRO znakami P-8x/F10.
I teraz pytanie: czy kierunkowskazu używamy dla siebie czy dla innych? Czy inni mają wiedzę na temat oznakowania F-10 na wlotach, których nie widzą?yorki napisał(a):Ale jak jest inna organizacja, to nie koniecznie trzeba powielać rozwiązań prezentowanych przez Ciebie
przez szerszon » czwartek 26 października 2017, 09:27
Jak na każdym skrzyżowaniu. Jadę zgodnie z zasadami ruchu prawostronnego, albo łamię przepisy.Na wlocie SoRO mam wybór. Pojechać w prawo, prosto, w lewo, zawrócić. czy pojadę wbrew C-12 ??? Nie sądzę. Właśnie te wszystkie F-x i P-x namacalnie to pokazują.yorki napisał(a):szerszon napisał(a):A czy na skrzyżowaniu jest ta jazda w jednym kierunku ?.
Na wlocie skrzyżowania wyboru nie masz. Albo jedziesz zgodnie z C-12 ,albo łamiesz przepisy.