Ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ronda

Postprzez Henq » poniedziałek 02 października 2017, 20:14

STARYSZOFER napisał(a):
Henq napisał(a):
C-12 napisał(a):...oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
dlaczego ty tam widzisz, że tylko jednego pojazdu? Dlaczego dopisujesz nieistniejący zapis? Przecież masz wyraźnie napisane, ze cały ruch ma się odbywać dookoła a nie tylko jednego pojazdu.
Masz naprawdę poważne problemy z logicznym myśleniem i myśleniem w ogóle. Zauważyłem to już wtedy, kiedy nie mogłeś zrozumieć co napisano w art 22.5.
jak do tej pory to tylko miso o bardzo małym rozumku nie załapał co i do kiedy się sygnalizuje w/g PoRD :spoko: :lol:

STARYSZOFER napisał(a):Wracając do tematu - skoro C-12 mówi, że cały ruch ma się odbywać w kierunku wskazanym na C-12, to znaczy, że ruch każdego pojazdu, a więc rownież tego pojedyńczego, ktory akurat jest sam na SoRO.
Pisałem że może się pokrywać - naucz się w końcu czytać analfabeto bo nie tylko ja ci to wytykam :evil: :mad2: :eek2:

STARYSZOFER napisał(a):
jaki iloraz inteligencji trzeba posiadać by tak prostych rzeczy nie łapać?

No właśnie Henq, może pochwlisz się jak niskie IQ posiadasz? Według mnie mocno poniżej przeciętnej, stawiam na coś między 80 i 85.
raczej na tym poziomie zatrzymała się neuroplastyczność idioty sygnalizującego zamiar :help: - tylko czego zamiar bo przecież manewrów, nie sygnalizuje się jak to miso o bardzo małym rozumku wmawia :spoko:

STARYSZOFER napisał(a):Ja akurat jestem członkiem MENSA więc o moje IQ nie musisz się martwić.
:lol: :lol: :lol: poplułem monitor - a encyklopedii do dzisiaj nie potrafisz otworzyć :lol: :lol: :lol: brawo mensa :spoko: a tak na przyszłość: dysleksja i dysgrafia nie zwalnia z myślenia :thumb2:

Obrazek też za trudny dla ciebie?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 02 października 2017, 20:17

Nie bardzo rozumiem, czemu wikłacie się w te gierki słowne. Taki koncept dyskusji do niczego nie prowadzi - poza manowcami.
Język słów to nie matematyka i dlatego tłumacze mają czasem pod górkę. Ale najbardziej żałosne jest to, że tłumaczenie z polskiego na polski w skrajnych przypadkach nie jest możliwe bez usytuowania kontekstu. Tak powstają fakenews 'y i pożywka dla internetowych trolli.

Jeszcze raz apeluję, żeby zapisy prawne odbierać przez pryzmat zbioru norm, z którego się wywodzą lub są z nim specjalistycznie powiązane, a nie uprawiać karkołomnej matematyki słownej (pseudo-logiki lingwistycznej).

Na SoRO ruch odbywa się dookoła wyspy (co nie zawsze ma miejsce, bo czasem wyspa jest przedzielona jezdnią na wskroś). Przy organizacji ruchu dzięki C-12 No i teraz mamy dwie możliwości, z których jedna - choć fizycznie możliwa do zrealizowania - zawężona jest prawnie przez dyspozycję § 36 ust. 1, a konkretnie poprzez odwołanie do graficznej treści znaku C-12. Takie i tylko takie znaczenie ma norma przypisana do C-12. Czy to takie trudne?
LeszkoII

Postprzez gumik » poniedziałek 02 października 2017, 20:42

szerszon napisał(a):To po co o tym w ogóle wspominasz wymyślając własne teorie ???
To nie są żadne teorie. Nie potrzeba żadnego zapisu w prawie, żeby skategoryzowac ronda na rozne rodzaje. Ba! Nawet sam sie poslugujesz terminem "rondo turbinowe". Dlaczego? Przeciez nie ma nigdzie w ustawie o tym.
Jak widać po kolejnym wątku jednak tak nie do końca. Zawsze znajdzie sie jakiś artysta np z krótkim prawym zjazdowym jadący prosto.
To, ze jest maly ulamek kierowcow, ktorzy nie rozumieją czytelnej sygnalizacji, tylko upierają się przy swoich mało czytelnych teoriach i nawet nien są w stanie powiedziec jakby pojechali w konkretnym przypadku, tylko ogólnikami walą, to już trudno. Lepiej sygnalizowac tak zeby ta większosc zrozumiala. Trzeba maksymalizowac bezpieczenstwo na drogach, a nie dostosowywac sie do teorii dziwaków.
Nie ma nic o krótkim prawym zjazdowym ??? Jaka szkoda.
Oczywiscie, ze nie! Jest napisane tylko "zawszasu i wyraznie". Czasami to bedzie krotkie mrugniecie, czasami juz 100m przed planowanym zjazdem. Czasami bedzie to brak sygnalizacji, aby nie zmylic kogos.
O ich liczbę zatroszczyli się prostowacze rond. Gdyby było ich więcej to na przestrzeni paru lat fora byłyby zasypane przykładami.
A tak mamy...
Rynek w Krakowie
Głogów
Plac Grunwaldzki w Szczecinie
Katowice, gdzie oznakowanie jest intrygujące
i chyba Sosnowiec. Sztandarowe przykłady wszelakiej maści prostowaczy.
Ale, zaraz, zaraz. Ja tu pisalem o skrzyzowaniach nie-rondach. A co ty mi tu z rondami wyskakujesz? :O
W przypadkach kiedy z prawego pasa jest tylko możliwość jazdy w prawo przeważnie nie ma fizycznej mozliwosci pojechać inaczej. Przynajmniej jeśli mówimy o rondzie turbinowym.
Nie zawsze.
Przyklad?

No i widze, ze wyciąłes kawalek o odcinku JB w ktorym to rzekomo mieliby mowic o tym, ze ronda turbinowe powstały nie po to, zeby zwiekszyc przepustowosc ronda, ale: "W praktyce oznaczają "stop prostowaczom". Oczywiscie. Bo takiego odcinka JB nie ma. ;-)
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » poniedziałek 02 października 2017, 20:56

gumik napisał(a):To nie są żadne teorie. Nie potrzeba żadnego zapisu w prawie, żeby skategoryzowac ronda na rozne rodzaje. Ba! Nawet sam sie poslugujesz terminem "rondo turbinowe". Dlaczego? Przeciez nie ma nigdzie w ustawie o tym.

Rodzaje rond mogą być różne...gorzej ,że ty chcesz stosować różne zachowania. Czy na rondzie turbinowym inaczej się skręca w lewo niż na klasycznym ??? Masz inne kierunki jazdy ???
To, ze jest maly ulamek kierowcow, ktorzy nie rozumieją czytelnej sygnalizacji,
Bardzo czytelna..jedzie jakiś idiota prosto z prawym kierunkowskazem..."ale psze pana, to tylko krótki był, jakbym skręcał w prawo to byłby długi" :lol: :lol: :lol:
Oczywiscie, ze nie! Jest napisane tylko "zawszasu i wyraznie". Czasami to bedzie krotkie mrugniecie, czasami juz 100m przed planowanym zjazdem. Czasami bedzie to brak sygnalizacji, aby nie zmylic kogos.
Który kierunkowskaz służy do jazdy na wprost ??? Od kiedy sygnalizuje się jazdę na wprost krótkim, askręt długim ??? Wymyślasz sobie własne przepisy zrozumiałe tylko dla ciebie...no może jeszcze dla członka Mensy.
Taki sam idiotyzm, jak sygnalizacja opuszczania drogi z pierwszeństwem na "łamanym" pierwszeństwie. Jedzie kretyn prosto z kierunkowskazem...bardzo czytelne i zrozumiałe :lol: :lol: :lol:
Ale, zaraz, zaraz. Ja tu pisalem o skrzyzowaniach nie-rondach.
Nie ma ww miejscach C-12 ??? :eek2: Jak masz zamiar pisać o czymś innym to załóż sobie osobny wątek.
No i widze, ze wyciąłes kawalek o odcinku JB
Nic nie muszę wycinać. Ulubionym odcinkiem jest ten, gdzie Pan M.D ze skwaszoną miną nie da rady wyprostować SoRO.
szerszon

Postprzez yorki » poniedziałek 02 października 2017, 21:55

Widzę, że nie tylko mnie mierzi ta dyskusja o wyższości kierunku jazdy nad kierunkiem ruchu (bo chyba o tym dyskutujecie :hmm: )
Eragon próbował rozruszać towarzystwo filmikiem z Tirem, ale się nie spodobało.

To może ja dam temat do pośmiania się ze mnie :twisted:

Za morzami, za górami jest kraina z rondami nie tkniętymi jeszcze przez prostowaczy znakami F-10/P-8x
czy pasami ruchu poprowadzonymi stycznie do wyspy (w linii prostej).

Wrzucam filmiki z przejazdu po jednym z nich.
https://www.youtube.com/watch?v=KHKWUbpDBBg
https://www.youtube.com/watch?v=uiBfF5gCiDE
(dla formalności lokalizacja https://goo.gl/maps/CtTrtchAuX72 )

Myślę, że każdy znajdzie tam coś fajnego do skrytykowania: (w prawo z lewego pasa z dłuugim zjazdowym, (inni nazwa to prosto z prawym), w lewo prawym pasem z lewym kierunkowskazem, itd.

żeby nie było, ze to nie Polska, to oświadczam, ze identycznie pojechałbym tu: https://goo.gl/maps/92Mgoxm8We12

Jazda po takim SoRO https://goo.gl/maps/RBZRLFLFkiv jest banalna, wiec nie ma o czym gadac. :twisted:
A kwestie czy jadę w kierunku, czy mam kierunek ruchu, to mam w ...
one white wine ;)
yorki

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 02 października 2017, 22:09

henq napisał(a):To że wjeżdżasz na SoRO i objeżdżasz wyspę oznacza tylko tyle, że twój kierunek jazdy przez ten czas pokrywa się z kierunkiem całego ruchu ale na każdym wyjeździe możesz zjechać z SoRO i twój kierunek jazdy przestanie pokrywać się z kierunkiem całego ruchu na SoRO wskazanego znakiem C-12 Czy to oznacza, że magicznie zmieniłeś cały ruch na rondzie? Czy to oznacza że kierunek ruchu wskazany znakiem C-12 się zmienił? Skoro dwa razy nie to czy to oznacza, że kierunek całego ruchu to kierunek jazdy jednego pojazdu? No też nie! kiedy to w końcu pojmiecie?

I masz rację, tyle że ja piszę o ruchu zgodnym z C-12 i kierunku jazdy zgodnym z C-12 Całym ruchu, a nie tylko jednego pojazdu. Nigdzie nie napisałem że to kierunek jazdy tylko jednego pojazdu. Nie komentuj tego co chciałbyś bym napisał, ale to co napisałem. Wmawiasz mi coś czego nie napisałem.

Obrazek
Co tym rysunkiem chcesz udowodnić. Udowodniłeś jedynie to, że pojazdy mają obowiązek jazdy zgodnie z D-12, każdy w takim zakresie w zależności gdzie chce jechać. Nie zmienia to faktu że każdy jedzie w kierunku wskazanym na znaku C-12. Jaki z tego wniosek? Ruch w kierunku = jazda w kierunku.
Szkoda że nie zapoznałeś się z tym co napisałem kilka dni wcześniej, a rysunek nie byłby potrzebny.
Zjeżdżając z ronda w dalszym ciągu masz obowiązek sygnalizowania prawym kierunkowskazem. Rysunek tego nie zmieni.
szoferemeryt

Postprzez Cyryl » poniedziałek 02 października 2017, 22:46

szoferemeryt napisał(a):...Udowodniłeś jedynie to, że pojazdy mają obowiązek jazdy zgodnie z D-12...

rozumiem, że dotyczy to tylko autobusów.
Cyryl

Postprzez sankila » wtorek 03 października 2017, 00:45

LeszkoII napisał(a):Na SoRO ruch odbywa się dookoła wyspy (co nie zawsze ma miejsce, bo czasem wyspa jest przedzielona jezdnią na wskroś). Przy organizacji ruchu dzięki C-12 No i teraz mamy dwie możliwości, z których jedna - choć fizycznie możliwa do zrealizowania - zawężona jest prawnie przez dyspozycję § 36 ust. 1, a konkretnie poprzez odwołanie do graficznej treści znaku C-12. Takie i tylko takie znaczenie ma norma przypisana do C-12. Czy to takie trudne?
Na Placu Powstańców ruch odbywa się dookoła wyspy (co nie zawsze ma miejsce, bo wyspa jest przedzielona torowiskiem tramwajowym na wskroś). Przy organizacji ruchu dzięki C-1*. No i teraz mamy dwie możliwości, z których jedna - choć fizycznie możliwa do zrealizowania - zawężona jest prawnie przez dyspozycję § 35 ust. 1, a konkretnie poprzez odwołanie do graficznej treści znaku C-1. Takie i tylko takie znaczenie ma norma przypisana do C-1. Czy to takie trudne?

C1* - nie pamiętam, czy stoi C1 na wyspie, czy C2 przed wyspą.

Obrazek

Ruch dokoła wyspy nie wynika ani ze znaku C12, ani ze znaku C1, tylko z braku drogi na wskroś wyspy. Znaki C1-C2 na wszystkich drogach dojazdowych determinują jeden kierunek ruchu na drogach obok wyspy, ale nie wyznaczają kierunku ruchu dookoła wyspy.

Jeszcze raz apeluję, żeby zapisy prawne odbierać przez pryzmat zbioru norm, z którego się wywodzą lub są z nim specjalistycznie powiązane
Jeszcze raz apeluję, żeby definicje pojęć stosować wyłącznie do zapisów w dokumencie, dla którego są przeznaczone.
SORO nie jest zdefiniowane w UPORD, tylko w rozporządzeniu 430, jako skrzyżowanie skanalizowane.

BTW - męski układ rozrodczy i wydalniczy są ze sobą "specjalistycznie powiązane". Ale jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś z tego tytułu mówił o "sikaniu spermą" czy "ejakulacji moczu".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Henq » wtorek 03 października 2017, 18:06

szoferemeryt napisał(a):tyle że ja piszę o ruchu zgodnym z C-12 i kierunku jazdy zgodnym z C-12 Całym ruchu, a nie tylko jednego pojazdu. Nigdzie nie napisałem że to kierunek jazdy tylko jednego pojazdu. Nie komentuj tego co chciałbyś bym napisał, ale to co napisałem. Wmawiasz mi coś czego nie napisałem.
na pewno? no to przypomnijmy:
szoferemeryt napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Oczywiście, że kierunek wskazany na znaku C-12 mowi o obowiązującym kierunku ruchu na SoRO. Oczywiście w przypadku pojazdu o obowiązującym kierunku jazdy.

Zgadzam się.
- jakoś nie widzę tutaj liczby mnogiej "pojazdów" :eek2: - no to jak? może nie to miałeś na myśli? albo może nie zrozumieliśmy? czy może jaka wymówka tym razem? :eek2:

szoferemeryt napisał(a):Co tym rysunkiem chcesz udowodnić.
jak bardzo ty i członek mensy jesteście opóźnieni w nauce i czas zaległości nadrobić :thumb2:

szoferemeryt napisał(a):Udowodniłeś jedynie to, że pojazdy mają obowiązek jazdy zgodnie z D-12,
Wychodzi jednak, że nie tylko :help: po pierwsze "C-12" - wypada wiedzieć o jakich znakach się próbuje dyskutować :eek2: a po drugie jaki obowiązek jazdy? :wow:
gdzie to wyczytałeś, że pojazdy mają obowiązek jazdy zgodnie z C-12? W dyspozycji znaku C-12, żadnych takich rewelacji nie ma :eek2: Przestańcie w końcu dopisywać własny PoRD :eek2: jak nie jeden geniusz sygnalizuje sam zamiar to drugi widzi w art.22.2 coś na temat zawracania :eek2: i jeszcze będzie na jednokierunkowej zawracał bo powiązał sobie art22.2 z zawracaniem :wow:, trzeci C-13 myli z C-13/16 i jeszcze się kłuci, że mu po jezdni wolno jechać :eek2:

szoferemeryt napisał(a): każdy w takim zakresie w zależności gdzie chce jechać.
Czyli już nie jedzie zgodnie z C-12 :spoko:

szoferemeryt napisał(a): Nie zmienia to faktu że każdy jedzie w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Nie każdy, tylko ta część na żółto :spoko:

szoferemeryt napisał(a):Jaki z tego wniosek? Ruch w kierunku = jazda w kierunku.
Bzdura! ileż razy można udowadniać jedno i to samo?:
Obrazek
Ruch w kierunku wskazanym na znaku C-12 pokrywa się z kierunkiem jazdy tylko w części żółtej w częściach fioletowych ruch nadal pozostaje taki sam C-12 ale pomimo, że pojazd nadal pozostaje na SoRO jego kierunek jazdy jest inny niż kierunek ruchu :eek2: i nie jest to zmiana kierunku jazdy bo pojazd nadal porusza się w swoim kierunku jazdy bez zmiany ergo bez sygnalizacji :thumb2:
Czego tutaj nie rozumiesz? :help:

szoferemeryt napisał(a):Szkoda że nie zapoznałeś się z tym co napisałem kilka dni wcześniej, a rysunek nie byłby potrzebny.
jak widać powyżej zapoznałem się z każdą twoją rewelacją i nadal rysunek jest potrzebny bo nadal nie rozumiesz o co chodzi :eek2:

szoferemeryt napisał(a):Zjeżdżając z ronda w dalszym ciągu masz obowiązek sygnalizowania prawym kierunkowskazem.
Bzdura! Wskaż jaki przepis nakazuje mi sygnalizowanie zjazdu z SoRo? proszę o to co się sygnalizuje:
Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

szoferemeryt napisał(a): Rysunek tego nie zmieni.
:wow: Jazda prosto nie zmienia tego czy sygnalizuję zmianę kierunku jazdy czy nie? :wow: - nie no mistrzu teraz pojechałeś, jadę prosto więc mam sygnalizować zmianę kierunku jazdy? :wow: :wow: :wow: z jakiego na jaki? z prosto na prosto? :help: :dumb:
Henq

Postprzez Henq » wtorek 03 października 2017, 19:08

STARYSZOFER napisał(a):
Henq napisał(a):Gdzie to wyczytałeś, że pojazdy mają obowiązek jazdy zgodnie z C-12?

HAHAHAHAHA, :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Żadnego więcej komentarza nie trzeba. Henq sam obnaża swoją głupotę. :lol:
Ej misiu o małym rozumku a ty nadal nie nauczyłeś się czytać aż mi żal co o takim opóźnionym umysłowo pomyślą w mensie :eek2:

§ 36.
1. Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

no i co, jest coś na temat obowiązku jazdy? a co z pojazdem który zjeżdża z SoRO też ma obowiązek nadal jechać zgodnie z C-12? :wow: no misiu o bardzo małym rozumku dotarło w końcu czy nadal "zamiar" :help: :dumb:

a teraz skup się i przeczytaj niech się misio uczy:
Znaki nakazu stosuje się w celu wskazania:
- wymaganego sposobu jazdy na skrzyżowaniu lub innym miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy (znaki od C-1 do C-12),
WYMAGANEGO SPOSOBU JAZDY - a nie kierunku jazdy C-12 zrozumiałeś w końcu nieuku?
Henq

Postprzez gumik » środa 04 października 2017, 07:22

szerszon napisał(a):Rodzaje rond mogą być różne...gorzej ,że ty chcesz stosować różne zachowania. Czy na rondzie turbinowym inaczej się skręca w lewo niż na klasycznym ??? Masz inne kierunki jazdy ???
Znaki często wymuszają inne zachowania niż wynikałoby to z podobnej sytuacji bez znaków. Podadwałem przykład ze skrzyżowaniem.
Bardzo czytelna..jedzie jakiś idiota prosto z prawym kierunkowskazem..."ale psze pana, to tylko krótki był, jakbym skręcał w prawo to byłby długi" :lol: :lol: :lol:
Jestes po prostu w znacznej mniejszosci.
Który kierunkowskaz służy do jazdy na wprost ??? Od kiedy sygnalizuje się jazdę na wprost krótkim, askręt długim ??? Wymyślasz sobie własne przepisy zrozumiałe tylko dla ciebie...no może jeszcze dla członka Mensy.
Taki sam idiotyzm, jak sygnalizacja opuszczania drogi z pierwszeństwem na "łamanym" pierwszeństwie. Jedzie kretyn prosto z kierunkowskazem...bardzo czytelne i zrozumiałe :lol: :lol: :lol:
Takie zachowania jakie sa pokazane w JB sa zrozumiale dla wszystkich kierowcow. Natomiast nadal nie wiemy jak wg. teorii "warszawskiej" przejechac w tych oto przypadkach. Szkola warszawska = ogólniki i brak odpowiedzi na konkretny przypadek.
Obrazek
Nie ma ww miejscach C-12 ??? :eek2: Jak masz zamiar pisać o czymś innym to załóż sobie osobny wątek.
Bo pisalem o zwyklych skrzyzowaniach. Nie moja wina, ze zmieniasz temat.
Nic nie muszę wycinać. Ulubionym odcinkiem jest ten, gdzie Pan M.D ze skwaszoną miną nie da rady wyprostować SoRO.
To który to będzie odcinek? Podasz w końcu?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » środa 04 października 2017, 07:47

gumik napisał(a):Znaki często wymuszają inne zachowania niż wynikałoby to z podobnej sytuacji bez znaków. Podadwałem przykład ze skrzyżowaniem.
Są takie F-10,że wymuszają jazdę wbrew C-12 ?
Jestes po prostu w znacznej mniejszosci.

Tak samo jak przy przekraczaniu prędkości czy braku zatrzymania na S-2.
Stosowanie sie do PoRD to nie plebiscyt czy konkurs piękności.
Takie zachowania jakie sa pokazane w JB sa zrozumiale dla wszystkich kierowcow.
Większość czeka, bo nie wiadomo czy tłukący się pasem zewnętrznym w końcu zjedzie czy będzie się wlókł po całej obwiedni.
Szkola warszawska = ogólniki i brak odpowiedzi na konkretny przypadek.
Przecież ci napisałem,że czekam aż się nauczysz przepisów. Ale w tym przypadku nie chodzi o przejazd przez skrzyżowanie tylko o wielce oryginalny "krótki zjazdowy" przy jeździe na wprost, gdy jeszcze jest możliwość skrętu w prawo.
To ty zmieniasz w tym momencie temat.
Bo pisalem o zwyklych skrzyzowaniach. Nie moja wina, ze zmieniasz temat.
To po co piszesz o czymś, co nie jest tematem wątku ? Ja tylko wracam na właściwy temat wątku.
]
To który to będzie odcinek? Podasz w końcu?
Ten, gdzie wypowiadał się o turbinie w Tarnowie.
szerszon

Postprzez gumik » czwartek 05 października 2017, 15:17

szerszon napisał(a):Są takie F-10,że wymuszają jazdę wbrew C-12 ?
Nie widziałem. To by musiała by być jakaś fuszerka.
Tak samo jak przy przekraczaniu prędkości czy braku zatrzymania na S-2.
Stosowanie sie do PoRD to nie plebiscyt czy konkurs piękności.
Jesteś w znacznej mniejszości, a większość właśnie poprawnie stosuje zasady PORD.
Większość czeka, bo nie wiadomo czy tłukący się pasem zewnętrznym w końcu zjedzie czy będzie się wlókł po całej obwiedni.
Jak nie mruga, to nie zjedzie. Proste?
Przecież ci napisałem,że czekam aż się nauczysz przepisów. Ale w tym przypadku nie chodzi o przejazd przez skrzyżowanie tylko o wielce oryginalny "krótki zjazdowy" przy jeździe na wprost, gdy jeszcze jest możliwość skrętu w prawo.
To ty zmieniasz w tym momencie temat.
Tylko kolejny raz udowadniam że szkoła warszawska to sami teoretycy, którzy nie wiedzą jak w rzeczywistych sytuacjach się zachować.
]To po co piszesz o czymś, co nie jest tematem wątku ? Ja tylko wracam na właściwy temat wątku.
Zwykle skrzyżowania były do wytłumaczenia jednej kwestii. Przykro mi że nie zalapales.
]
Ten, gdzie wypowiadał się o turbinie w Tarnowie.
I co tam niby powiedzieli co by potwierdziło Twoja tezę?
gumik

Postprzez Henq » czwartek 05 października 2017, 17:04

gumik napisał(a):Jak nie mruga, to nie zjedzie. Proste?
:wow: nie mruga, a zjeżdża:
https://www.google.pl/maps/@49.6245599, ... 312!8i6656
a co najlepsze, nie łamie żadnych przepisów i jedzie prosto :spoko: :lol: :lol: :lol:

gumik napisał(a):Tylko kolejny raz udowadniam że szkoła warszawska to sami teoretycy, którzy nie wiedzą jak w rzeczywistych sytuacjach się zachować.
a ty wiesz? właśnie powyżej udowodniłeś, że nie masz pojęcia :lol: :lol: :lol:
Henq

Postprzez szerszon » czwartek 05 października 2017, 21:29

gumik napisał(a):Nie widziałem. To by musiała by być jakaś fuszerka.
A piszesz o innej organizacji ruchu. Podałem zdjęcie z Piastowa SoRO. Czy bez F-10 pojechałbyś inaczej np w lewo ?
Jesteś w znacznej mniejszości, a większość właśnie poprawnie stosuje zasady PORD.
Czy poza tzw konkursem piękności masz jakikolwiek argument ? Pisałem, zdecydowana większość nie zatrzymuje się na S-2. Mam rozumieć,że lepiej ode mnie interpretują przepis ??? Czy do ciebie dociera,że ta "większość" do której niewątpliwie się zaliczasz ma problem z czytaniem ze zrozumieniem i "widzi" drogę jednokierunkową, gdzie w paragrafie WYRAŹNIE jest napisane o skrzyżowaniu ???
Jak nie mruga, to nie zjedzie. Proste?
Krótkim prawym zjazdowym ? :lol: :lol: :lol: A nie czytelniej i bezpiecznej jest pojechać pasem wewnętrznym i sygnalizować wykonywany manewr ??? Dla większości do której należysz jest to nie do ogarnięcia.
Tylko kolejny raz udowadniam że szkoła warszawska to sami teoretycy, którzy nie wiedzą jak w rzeczywistych sytuacjach się zachować.
Nie udowadniasz, tylko pokazujesz, iż znajomość przepisów większości do której należysz pozostawia wiele do życzenia.
Zwykle skrzyżowania były do wytłumaczenia jednej kwestii. Przykro mi że nie zalapales.
Łapię logiczne wywody. Jak się doczekam takowych z twojej strony to podyskutujemy.
]
I co tam niby powiedzieli co by potwierdziło Twoja tezę?
No nie dało się wciskać ciemnoty pt "umownie w lewo" czy "umówmy się"
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze