Ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ronda

Postprzez Cyryl » wtorek 26 września 2017, 21:56

szerszon napisał(a):
powinniśmy zjeżdżać z SoRO z włączonym lewym kierunkowskazem i wyłączyć go dopiero po wykonaniu całego manewru.
Kończę manewr jeszcze przed opuszczeniem skrzyżowania i zjeżdżam na prostych kołach. Tak jak na rysunku Henqa.
Jak skręcasz w lewo na każdym innym skrzyżowaniu też trzymasz lewy kierunkowskaz aż znajdziesz się na drodze poprzecznej ?

wydaje mi się, że w większości pojazdów gdy włączymy kierunkowskaz nie wyłącza się automatycznie, dopóki nie zaczniemy "odkręcać", ale w PoRD nic na ten temat nie ma, jest tylko obowiązek sygnalizowania. ja tylko zacytowałem PoRD, więc wydaje mi się trzeba się zastanowić, kiedy kończymy ten manewr skrętu w lewo?
jeżeli więc zmiana kierunku jazdy w lewo kończy się przed opuszczeniem skrzyżowania, to po co zjeżdżać? bo przecież już zakończyliśmy manewr. czy nie będzie to trochę mylące dla innych?
w innym temacie jest przykład:
download/file.php?id=1783&t=1
gdyby więc taka sytuacja miała miejsce na następnym zjeździe, to jak niebieski miałby zjechać na prostych kołach?
Cyryl

Postprzez Henq » wtorek 26 września 2017, 22:00

Cyryl napisał(a):wydaje mi się, że w większości pojazdów gdy włączymy kierunkowskaz nie wyłącza się automatycznie, dopóki nie zaczniemy "odkręcać"
takie niechlujstwo :lol: :lol: a pan Marek w jednym ze swoich programów mówił o tym: pojazd skręcając w lewo czeka na przełączce już z zamiarem jazdy prosto, ale nadal mruga w lewo, bo czeka aż kierownica mu odbije manetkę, a przecież już nie skręca tylko jedzie prosto :lol: :lol: :lol:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez szerszon » wtorek 26 września 2017, 22:15

Henq napisał(a):Objazd dookoła wyspy jest zawracaniem i nadal poruszam się w zgodzie z C-12 a ty tu jakieś lewoskręty wprowadzasz to ci napisałem, nadal jadę dookoła wyspy w kierunku wskazanym znakiem C-12 :spoko:
Przejeżdżanie obok wyspy nie jest zawsze zawracaniem.
Jadąc na wprost w prawo w lewo dalej jadę zgodnie z C-12, nieprawdaż ?
Tylko jadąc zgodnie z C-12 można jednak pojechać niezgodnie z Art 22 czy F-10.
Nie nadal nic na temat zawracania
Art 22.. chyba ,że zawracasz z innego pasa niż lewy. Znowu trzeba cytować pól kodeksu ???
Objeżdżając wyspę dookoła nie ma przepisu zabraniającego robienia tego z pasa prawego, środkowego, czy lewego.
Jest. Art 22. Chyba ,że skręcasz w lewo czy zawracasz z prawego pasa ..a to przepraszam.
no chyba, że przyznajesz, że objeżdżanie SoRO to zmiana kierunku jazdy w lewo tylko, że znak C-12 o tym milczy więc jak?
Nie ma czegoś takiego w przepisach jak "objeżdżanie" Objeżdżać to sobie możesz z taborem cygańskim. Tu jest dyskusja o zmianie kierunku jazdy.
C-12 nie ma nic z tym wspólnego.
a ty teraz chcesz wmówić, że zawracanie to jednak skręt w lewo i C-12 to kierunek jazdy w lewo
Raczej ty tu lansujesz ,że zawracanie to dwa a nawet 22 skręty w lewo.
Chyba jednak trzeba przepisywać kodeks...
2. Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie
w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu,
oznacza także zezwolenie na zawracanie,

Art 22 mówi o lewoskręcie a nie o zawracaniu, więc nadal nie wskazałeś przepisu zabraniającego objeżdżania wyspy dookoła pasem zewnętrznym, więc nadal czekam na takowy
Pokaż mi przepis zezwalający na zawracanie pasem innym niż lewy.
Ale jakie w lewo? C-12 to kierunek jazdy w lewo? Wskaż prosze gdzie to jest napisane?
Nie rozumiesz co oznacza w lewo ? przykro mi. Na swoim rysunku , który zapostowałeś poszukaj F-10. Są. Chyba coś ci sie pomyliło z tym posądzaniem mnie o kierunki jazdy na C-12 :lol: :lol: :lol:
Zawracania widzę też nie
Mnie nauczyli. Poczekam na ciebie.
Czyli nadal nie wskażesz przepisu zabraniającego objeżdżanie wyspy dookoła z pasa prawego bo będziesz to traktował jako lewoskręty
Art 22 dotyczy zmiany kierunku jazdy. Podałem ci jeszcze paragraf z rozporzadzenia. I nie wciskaj mi swoich rewelacji o kilku lewoskrętach zamiast zawracania.
no bardzo oryginalna manipulacja z twojej strony, ale czego się spodziewać...
Już sam nie wiesz co piszesz ? :wink:
szerszon

Postprzez szerszon » wtorek 26 września 2017, 22:17

Cyryl napisał(a):
więc wydaje mi się trzeba się zastanowić, kiedy kończymy ten manewr skrętu w lewo?
dobrze ci się wydaje..możesz wskazać konkretny punkt ???
szerszon

Postprzez Henq » wtorek 26 września 2017, 22:31

szerszon napisał(a):....
O Boże znów zaczynają się elaboraty bez poparcia w przepisach :eek2:
No to art 22 na temat zawracania:
6. Zabrania się zawracania:

w tunelu, na moście, wiadukcie lub drodze jednokierunkowej;
na autostradzie;
na drodze ekspresowej, z wyjątkiem skrzyżowania lub miejsca do tego przeznaczonego;
w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.

No i gdzie tu jest że z lewego pasa? Czytać nie umiesz? A co może strzałka na SoRO jest na lewym pasie namalowana :wow: nie dokładaj mistrzu nie dokładaj nie ma przepisu zabraniającego jazdę dookoła SORO pasem zewnętrznym no chyba że wg ciebie to lewoskręt lewoskręt "bo widać" :wow:

jak się nauczysz w końcu co to jazda po obwiedni SoRO to się odezwij a nie pisz głupot o zamianie kierunku jazdy w lewo bo zawracanie to nie zmiana kierunku jazdy w lewo :spoko: Nadal w art 22 nic na temat zawracania z lewego pasa na skrzyżowaniu i to jeszcze o ruchu okrężnym :spoko: Pokaż może w twoim kodeksie coś takiego jest :lol: :lol: :lol:
Jeszcze będzie manipulował że strzałki jakieś na powierzchni SoRO są i mu nakazują taką jazdę - paranoją jakaś :eek2:
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 26 września 2017, 22:40

Henq napisał(a):O Boże znów zaczynają się elaboraty bez poparcia w przepisach :eek2:

Tutaj jesteś niedoścignionym mistrzem. :lol:
No i gdzie tu jest że z lewego pasa?
Nigdzie, bo nie musi być. Zawracanie jest zabronione niezależnie z którego pasa będziesz to usiłował zrobić.
jak się nauczysz w końcu co to jazda po obwiedni SoRO to się odezwij a nie pisz głupot o zamianie kierunku jazdy w lewo bo zawracanie to nie zmiana kierunku jazdy w lewo
Ale zawracanie jest możliwe z pasa do jazdy w lewo. Przepis podałem. Z innych nie znalazłem.
Nadal w art 22 nic na temat zawracania z lewego pasa na skrzyżowaniu i to jeszcze o ruchu okrężnym :spoko: Pokaż może w twoim kodeksie coś takiego jest
Ale też nie ma nic o zawracaniu z innego pasa ruchu.
Za to jest coś takiego...
3. Umieszczona na znaku F-10 lub F-11 strzałka zezwalająca
na skręcanie w lewo ze skrajnego lewego pasa
ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie,

A jak pisałem wcześniej te znaki są wizualizacją Art 22 dla tych mniej kumatych.
Jeszcze będzie manipulował że strzałki jakieś na powierzchni SoRO są i mu nakazują taką jazdę - paranoją jakaś
Nie muszą być. Wystarczy F-10 i P-8x przed skrzyżowaniem. Znaczenie znaków podałem. Chyba że uważasz iż każdy wjazd/zjazd to oddzielne skrzyżowania..a to już nie moja wina.
szerszon

Postprzez Henq » wtorek 26 września 2017, 22:47

szerszon napisał(a):
No i gdzie tu jest że z lewego pasa?
Nigdzie, bo nie musi być. Zawracanie jest zabronione niezależnie z którego pasa będziesz to usiłował zrobić.
:wow: że co proszę :wow: co to za debilizmy? wskaż takowy przepis :spoko: :lol: :lol: :lol:

szerszon napisał(a):
jak się nauczysz w końcu co to jazda po obwiedni SoRO to się odezwij a nie pisz głupot o zamianie kierunku jazdy w lewo bo zawracanie to nie zmiana kierunku jazdy w lewo
Ale zawracanie jest możliwe z pasa do jazdy w lewo. Przepis podałem. Z innych nie znalazłem.
Tak jeżeli jest wyznaczona strzałka czytać nie umiesz? :eek2: :wow:

szerszon napisał(a):
Nadal w art 22 nic na temat zawracania z lewego pasa na skrzyżowaniu i to jeszcze o ruchu okrężnym :spoko: Pokaż może w twoim kodeksie coś takiego jest
Ale też nie ma nic o zawracaniu z innego pasa ruchu.
Ani o zakazie :spoko: no chyba że w twoim kodeksie jest co niestety zaczynasz pokazywać, że masz własny kodeks :eek2:

szerszon napisał(a):Za to jest coś takiego...
ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie,
A jak nie ma takowego znaku to co zawracać nie wolno :wow: :wow: :wow: no teraz mistrzu przechodzisz samego siebie :lol: :lol: :lol: :lol: :
popatrz znaków nie ma a zawracać wolno:
Obrazek
i nawet wybrać pas można a nie zmienić co dla ciebie nadal pojęcie obce nic się nie uczysz a innych chcesz uczyć parodia....

szerszon napisał(a):A jak pisałem wcześniej te znaki są wizualizacją Art 22 dla tych mniej kumatych.
A brak znaków jest wizualizacją dla tych mądrych inaczej co w art 22 widzą poruszanie się po obwiedni SoRO jako skręt w lewo :eek2:

szerszon napisał(a):
Jeszcze będzie manipulował że strzałki jakieś na powierzchni SoRO są i mu nakazują taką jazdę - paranoją jakaś
Nie muszą być. Wystarczy F-10 i P-8x przed skrzyżowaniem. Znaczenie znaków podałem. Chyba że uważasz iż każdy wjazd/zjazd to oddzielne skrzyżowania..a to już nie moja wina.
Tak podałeś szkoda że nie rozumiesz znaczenia tych znaków :eek2:
Henq

Postprzez gumik » wtorek 26 września 2017, 22:56

szerszon napisał(a):A wskaż mi ten podział przy C-12 na ronda klasyczne i inne.
Podziały wynikają wprost z projektowania różnych rodzajów rond. Nie ma tego "na sztywno" wpisane w kodeks. Byłoby to oczywiscie bez sensu, bo nie pozwalałoby tworzyc nowych rozwiązań, tylko wymuszałoby trzymanie się scisle okreslonych norm.
Tak. Paragraf 36 i Art 22. Znasz inne ?
Jeszcze pare przepisow odnosnie strzalek i takie tam. Kojarzysz? :-)
C-12 też ma strzałki. No to dlaczego mam nagle przestać się stosować do strzałek na C-12, które podobno wskazują jazdę prosto ??? Wydusicie w końcu z siebie jak to się dzieje,że nagle przestaje wam być prosto ???
Juz pisalem, ze oznakowanie tak wplywa na sposob jazdy. Tak jak i na normalnym skrzyzowaniu bez strzalek mialbys np. w lewo, a ze strzalkami robi sie nagle prosto. Obejrzyj odcinek JB, to zrozumiesz. :-) Niestety nie pamietam, ktory to odcinek, ale ktorys z ostatnich.
Jaki odmienny ? Inaczej skręcam w lewo lub zawracam ???
Na sporej czesci rond turbinowych z prawego pasa tylko w prawo.
To oficjalnie. W praktyce oznaczają "stop prostowaczom"
Jakies zrodla to potwierdzajace?

LeszkoII napisał(a): Pan Dworak zmienia zdanie.
No nie wierze wlasnym oczom. W ostatnich odcinkach bylo wyjasnione wszystko jak krowie na miedzy, ze nikt zdania nie zmienia, a tu nadal takie komentarze. To juz czysta zlosliwosc.
Cała ta filozofia Dworaka nie trzyma się kupy i miesza w głowie tubylczym kierowcom z Krakowa, lub szerzej - z Małopolski (nie wspominając już o całym obszarze kraju, gdzie docierają odcinki JB).
Wszystko jest jak najbardziej spojne i logiczne. Prawdopodobnie problemy maja ludzie, ktorzy nie sa w stanie ogarnac tematu i dla tego proponuja swoje uproszczone (zeby nie powiedziec - infantylne) wersje interpretacji przepisow.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » wtorek 26 września 2017, 23:04

Henq napisał(a): że co proszę :wow: co to za debilizmy? wskaż takowy przepis :spoko: :lol: :lol: :lol:
Ale elaborat... :lol: :lol: :lol:
Podałeś przepis, gdzie zawracanie jest zabronione. Czy trzeba pisać ci oddzielnie,że jest zabronione zarówno z lewego pasa, środkowego i prawego ???
Jest zabronione i nie ma co drążyć tematu.
Tak jeżeli jest wyznaczona strzałka czytać nie umiesz?
Bez strzałki zawracasz z prawego pasa z drogi o trzech pasach ruchu ??? :lol: :lol: :lol:
]
Ani o zakazie :spoko: no chyba że w twoim kodeksie jest co niestety zaczynasz pokazywać, że masz własny kodeks
Jakoś w przepisach powiązano lewoskręt z zawracaniem, na co przytoczyłem odpowiednie przepisy.
Inny kierujący nie usi od razu wiedzieć czy skręcasz w lewo czy zawracasz, zwłaszcza,że te dwa manewry zaczynają się identycznie.
Co widzi ???
Artystę z lewym kierunkowskazem na prawym pasie ruchu. :lol: :lol: :lol: Gratuluję..jestem naprawdę pod wrażeniem.
A jak nie ma takowego znaku to co zawracać nie wolno
Jak nie ma zakazu czy S-3 to wolno.Z lewego pasa ruchu.
A brak znaków jest wizualizacją dla tych mądrych inaczej co w art 22 widzą poruszanie się po obwiedni SoRO jako skręt w lewo
Nigdy tak nie pisałem.
Tak podałeś szkoda że nie rozumiesz znaczenia tych znaków
No to dawaj jedyną słuszną interpretację. pośmiejemy się.
nawet wybrać pas można a nie zmienić co dla ciebie nadal pojęcie obce nic się nie uczysz a innych chcesz uczyć parodia...
Jak pamiętam to ty zmieniasz pas jednocześnie zmieniając kierunek jazdy i jakoś nie potrafiłeś wytłumaczyć jak to sygnalizujesz.
szerszon

Postprzez szerszon » wtorek 26 września 2017, 23:11

gumik napisał(a):Podziały wynikają wprost z projektowania różnych rodzajów rond. Nie ma tego "na sztywno" wpisane w kodeks. Byłoby to oczywiscie bez sensu, bo nie pozwalałoby tworzyc nowych rozwiązań, tylko wymuszałoby trzymanie się scisle okreslonych norm.
Wskaż mi ten podział gdziekolwiek zapisany. Nie zrozumiałeś ??? Twoje dywagacje nie mają mocy prawnej.
Jeszcze pare przepisow odnosnie strzalek i takie tam.
Tych wskazujacych kierunek jazdy na C-12 ??? :lol:
Juz pisalem, ze oznakowanie tak wplywa na sposob jazdy. Tak jak i na normalnym skrzyzowaniu bez strzalek mialbys np. w lewo, a ze strzalkami robi sie nagle prosto.
W incydentalnych przypadkach jest to prawdą. Tak samo jak na idiotycznych rondach lotniskach.
Na sporej czesci rond turbinowych z prawego pasa tylko w prawo.
Na sporej jak nie większej także prosto.
Jakies zrodla to potwierdzajace?
Odcinki "JB"
szerszon

Postprzez Cyryl » środa 27 września 2017, 10:09

tak czytam ten temat i zastanawiam się dlaczego zajmuje on tak wiele miejsca, uwagi, wysiłku użytkowników, którym mam nadzieję, przyświeca cel poprawy bezpieczeństwa na drogach.
przeglądam raport o wypadkach z 2016 (http://statystyka.policja.pl/st/ruch-dr ... oczne.html) i co się okazuje:
1. mieliśmy 33 664 wypadków,
2. zabitych 3 026,
3. rannych 40 776.
ale na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym tych wypadków było 531, zabitych - 7 i rannych 660.
więc policzmy:
1. ilość wypadków na SoRO to 1,57% ogólnej liczby wypadków,
2. ilość ofiar to 0,23%,
3. ilość rannych to 1,61%.
więc czy jest o co kopie kruszyć? no chyba że nie chodzi tu o bezpieczeństwo.
Cyryl

Postprzez waw » środa 27 września 2017, 18:56

Wg mnie jest o co kopie kruszyć.
Niewielka prędkość jaką ma się na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym sprawia, że zderzenia nie są bardzo tragiczne w skutkach, ale to nie oznacza że zasady ruchu nie muszą być jednoznaczne bo kolizje, których na SoRO jest sporo oznaczają konsekwencje głownie finansowe i powinny dotykać tych co na prawdę łamią przepisy a tak nie zawsze jest bo przepisy są niejednoznaczne.
waw

Postprzez Henq » środa 27 września 2017, 21:00

szerszon napisał(a):Jak pamiętam to ty zmieniasz pas jednocześnie zmieniając kierunek jazdy i jakoś nie potrafiłeś wytłumaczyć jak to sygnalizujesz.
to źle pamiętasz, miałeś wyjaśnione, obaliło twój światopogląd oraz twoje dziwne wizje :wow:

szerszon napisał(a):
Henq napisał(a): że co proszę :wow: co to za debilizmy? wskaż takowy przepis :spoko: :lol: :lol: :lol:
Ale elaborat... :lol: :lol: :lol:
Podałeś przepis, gdzie zawracanie jest zabronione. Czy trzeba pisać ci oddzielnie,że jest zabronione zarówno z lewego pasa, środkowego i prawego ???
Jest zabronione i nie ma co drążyć tematu.
Na SoRO jest zabronione :wow: gdzie?

Podałeś, że jest art 22 który mówi jak mam zawracać na "SoRO" - pytałem prosiłem wskaż przepis, napisałeś że jest w art 22 i nie będziesz całego PoRD cytował (cokolwiek - zawsze tak piszesz jak czegoś nie ma ale ok przyzwyczaiłem się do twojego poziomu :eek2: ) - no to ci zacytowałem co art 22 mówi na temat zawracania i nie ma tam nic na temat SoRO, ani tego że zawracanie jest zabronione z pasa zewnętrznego, czy od prawej krawędzi jezdni :eek2: obnażyło to po raz kolejny twoją wiedzę więc ratujesz się manipulacją, że zabronione jest w tych miejscach z każdego pasa :wow: - ale my rozmawiamy o SoRO a takowego w art 22 nie ma :lol: :lol: :lol:

szerszon napisał(a):
Tak jeżeli jest wyznaczona strzałka czytać nie umiesz?
Bez strzałki zawracasz z prawego pasa z drogi o trzech pasach ruchu ??? :lol: :lol: :lol:
a co? jakiś przepis mi tego zabrania? :eek2: nadal nie wskazałeś :help:

szerszon napisał(a):
Ani o zakazie :spoko: no chyba że w twoim kodeksie jest co niestety zaczynasz pokazywać, że masz własny kodeks
Jakoś w przepisach powiązano lewoskręt z zawracaniem, na co przytoczyłem odpowiednie przepisy.
Wskaż w którym przepisie powiązano lewoskręt z zawracaniem? :wow: - chyba w twoim kodeksie :spoko:
Wytłumacz panu z opla, że ma jechac tylko do przodu bo zawrócić tutaj nie może bo @szerszon tak mówi:
Obrazek
parodia jakaś :lol: :lol: :lol: :lol: - brak podstaw prawnych tylko "nie wolno bo ja tak mówię" :lol: :lol: :lol: :lol:

szerszon napisał(a):Inny kierujący nie usi od razu wiedzieć czy skręcasz w lewo czy zawracasz, zwłaszcza,że te dwa manewry zaczynają się identycznie.
:wow: nie są identyczne nawet są rozróżnione w PoRD jak i w Dz.U.170 :eek2:

szerszon napisał(a):Co widzi ???
Artystę z lewym kierunkowskazem na prawym pasie ruchu. :lol: :lol: :lol: Gratuluję..jestem naprawdę pod wrażeniem.
No ja też, hipokryto, przecież sam mnie tak uczyłeś co nagle zapomniało się :eek2: :wow: :wow: :wow: Co nagle będziesz interpretował przepisy pod siebie - nie dość, że kłamca i manipulant to jeszcze hipokryta brawo brawo pogratulować :help:

szerszon napisał(a):Jest. Art 22. Chyba ,że skręcasz w lewo czy zawracasz z prawego pasa ..a to przepraszam.
Za co przepraszasz? za swoją hipokryzje czy za to, że dupa z ciebie nie instruktor bo nie wiesz czego uczysz? :lol: :lol: :lol:

Powtórzę jeszcze raz byś w końcu zaczął uczyć kursantów jak należy:
Nie ma zakazu zawracania z pasa zewnętrznego, nie ma zakazu zawracania od lewej krawędzi jezdni !
Zawracanie nie jest wyszczególnione w art 22 jako nakaz zajęcia konkretnego miejsca na jezdni.
Art 22. mówi o skręcie w prawo i jak należy się ustawić, mówi o skręcie w lewo i jak należy się ustawić, ale nie mówi jak przy zawracaniu należy się ustawić!
Skręt w prawo/lewo to nie jest zawracanie! Zawracanie to osobny manewr!
Henq

Postprzez szerszon » środa 27 września 2017, 22:58

Henq napisał(a):[o źle pamiętasz, miałeś wyjaśnione, obaliło twój światopogląd oraz twoje dziwne wizje :wow:
Nic nie wyjaśniłeś tylko zwiałeś jak zwykle z podkulonym ogonem zmieniając temat. Ale jeśli "wyjaśniłeś" to bądź łaskaw przypomnieć. Co prawda nie jest to wątek kabaretowy, ale pośmiać zawsze się można.
Na SoRO jest zabronione :wow: gdzie?
Czy ty w ogóle czytasz co wrzucasz ?? To kabaret. Podałeś to...
6. Zabrania się zawracania:

w tunelu, na moście, wiadukcie lub drodze jednokierunkowej;
na autostradzie;
na drodze ekspresowej, z wyjątkiem skrzyżowania lub miejsca do tego przeznaczonego;
w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.
Wrzuciłeś przepis bez sensu w temacie, a teraz pytasz się o zawracanie na SoRO. Farsa.
Podałeś, że jest art 22 który mówi jak mam zawracać na "SoRO"
Czy napisałem,że to Art 22.6 ??? To sobie sam wymyśliłeś. Chciałeś być błyskotliwy tylko znowu się nie udało. Miałem nadzieję( płonną),że dyskutuję z osobami, które mają chociaż blade pojęcie o czym piszą.
ale my rozmawiamy o SoRO a takowego w art 22 nie ma
Przepraszam,że zbyt wysoko do tej pory ciebie oceniałem.
Art 22.2.2.
Tak nie ma słowa o zawracaniu, ale są także inne przepisy korelujace lewoskręt z zawracaniem.
]a co? jakiś przepis mi tego zabrania? :eek2: nadal nie wskazałeś :help:
masz rację :help: :help: :help: jeśli chodzi o twoje wpisy.
Podałem ci przepis wiążący lewy pas z zawracaniem.
Nie dociera. ty tak specjalnie trollujesz czy naprawdę uważasz,że możesz zawrócić z prawego pasa ?
Proponuję ci miesięczny i komunikację zbiorową.
]Wskaż w którym przepisie powiązano lewoskręt z zawracaniem? :wow: - chyba w twoim kodeksie :spoko:
Aż takie braki czytania ze zrozumieniem ??? Bój się...
§ 22. 1. Znaki:
1) B-21 „zakaz skręcania w lewo”,
2) B-22 „zakaz skręcania w prawo”
zabraniają skręcania w kierunku wskazanym na znaku;
ponadto znak B-21 zabrania zawracania.

ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba
że jest to zabronione znakiem B-23 lub ruch jest kierowany
sygnalizatorem S-3.

2. Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie
w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu,
oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest
to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest
kierowany sygnalizatorem S-3

2. Sygnał w kształcie zielonej strzałki, nadawany
przez sygnalizator S-2, zezwalający na skręcanie w lewo,
zezwala również na zawracanie z lewego skrajnego
pasa ruchu, chyba że jest to zabronione znakiem
B-23.

No i co ??? W moim czy jednak coś w twoim szwankuje ?
Wytłumacz panu z opla, że ma jechac tylko do przodu bo zawrócić tutaj nie może bo @szerszon tak mówi:
Zarzut bez sensu i nie w temacie. Że jełop wykorzystał miejsce i zaparkował całkowicie niegodnie z przepisami ??? i ty powołujesz się na takie przykłady ??? No tak..znajomość przepisów kierowcy opla i twoje na tym samym żenującym poziomie. :lol: :lol: :lol:
nie są identyczne nawet są rozróżnione w PoRD jak i w Dz.U.170 :eek2:
Jednak masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. pisałem,że zaczynają sie identycznie a nie są identyczne. Kompromituj sie dalej.i ty śmiesz do mnie startować... taki dyletant ???
No ja też, hipokryto, przecież sam mnie tak uczyłeś co nagle zapomniało się
Nie pracuje w OSK, które uczy osoby niepełnosprawne.
Za co przepraszasz? za swoją hipokryzje czy za to, że dupa z ciebie nie instruktor bo nie wiesz czego uczysz?
Przepraszam,że ciebie potraktowałem jako osobnika, który ma chociaż blade pojęcie o przepisach. Na razie wylazła ci tylko słoma z butów.
Powtórzę jeszcze raz byś w końcu zaczął uczyć kursantów jak należy:
Nie ma zakazu zawracania z pasa zewnętrznego, nie ma zakazu zawracania od lewej krawędzi jezdni !
Wystarczy że jest obowiązek zawarty w Art 22.2.2
Nie narażę nikogo na niebezpieczeństwo aby zawracał z prawego pasa. To idiotyzm.
Zawracanie nie jest wyszczególnione w art 22 jako nakaz zajęcia konkretnego miejsca na jezdni.
I nie musi. Podałem powyżej przepisy. Tylko taki jak ty tego nie pojmują.
Miałeś tu wyjaśnić znaczenie znaków F-10 i F-11 których podobno nie rozumiem.
Czyli tradycyjnie poszczekałeś i zwiałeś z podkulonym ogonem ??? Taki twój styl.
szerszon

Postprzez sankila » środa 27 września 2017, 23:42

waw napisał(a):bo przepisy są niejednoznaczne.
Przepisy są absolutnie jednoznaczne:
Jest art. 22, który mówi, jak się skręca na drodze - prosty jak konstrukcja cepa: obrót w lewo - od środka jezdni, obrót w prawo - od prawej krawędzi jezdni.
Problem się zaczyna, gdy ktoś zaczyna wymyślać radosną twórczość o jeździe w prawo ale w lewo i kierowcach, co mają inny kierunek ruchu niż jazdy.

Przykład: mamy tu jakiś plac/wyspę; drogę dookoła i drogi dolotowe; słowem - skrzyżowanie z wyspą centralną. Wszystkie drogi są dwukierunkowe, (czyli mają po dwa kierunki ruchu).

Rys 1. Oba pojazdy skręcają w lewo na skrzyżowaniu: czy oba stosują się do art 22.2.2?

Rys 2. Oba pojazdy przejeżdżają przez skrzyżowanie na wprost. Dlaczego żółty stosuje się do art 22.2.1 a czerwony do art. 22.2.2, skoro ŻADEN nie zmienia kierunku jazdy?

I pytanie dodatkowe: który pojazd zmieniłby przepisy, gdyby droga miała jeden kierunek ruchu?
przejazd przez skrzyżowanie.jpg
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze