Ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez Henq » niedziela 10 września 2017, 11:50

szoferemeryt napisał(a):Jak jest LUB to owszem znika, ale jak będzie I to obie części zdania są ważne.
Lubie henku lub szerszona.
Lubie henku i szerszona.
Jest różnica czy nie.
Jeżeli już coś znika to właśnie druga część a pierwsza obowiązuje :spoko:
Jadę dzisiaj do Krakowa lub do Warszawy - skoro pojechałem do Krakowa to nie do Warszawy :spoko:
Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.
Skoro obowiązują na skrzyżowaniu to nie w miejscu gdzie zmienia się kierunek jazdy :spoko: SoRO to skrzyżowanie :spoko:

-----

STARYSZOFER napisał(a):Kto ci naopowiadał bzdur, że pojazd na zakręcie nie zmienia kierunku? :lol: :lol: :lol:

Z taką wiedzą i bez znajomości podstawowych pojęć nic dziwnego, że z henqiiem takie bzdury piszecie.
Po prostu wasza wiedza w temacie to kompletna porażka.
Nie kompromituj się bardziej :spoko:
Obrazek
Pamiętaj żeby migać że zmieniasz kierunek geniuszu :spoko:

Pojazd wjeżdża na SoRO jedzie zgodnie z kierunkiem ruchu wskazanym znakiem C-12, zatrzymuje się i zaczyna cofać: jaki ma kierunek jazdy? a jaki jest kierunek ruchu? - nadal milczysz :thumb2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 10 września 2017, 12:02

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Kto ci naopowiadał bzdur, że pojazd na zakręcie nie zmienia kierunku? :lol: :lol: :lol:
Z taką wiedzą i bez znajomości podstawowych pojęć nic dziwnego, że z henqiiem takie bzdury piszecie.
Po prostu wasza wiedza w temacie to kompletna porażka.
Nie kompromituj się bardziej :spoko:
Obrazek

LEŻĘ I PŁACZĘ, ZE ŚMIECHU! Dacie wiarę, że według Henqa na tym zdjęciu jadący pojazd nie zmienia kierunku? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A skoro tak, to droga też nie zmienia kierunku. :lol: :lol: :lol: :lol:

Zapoznaj się proszę z tym fragmentem rozporządzenia i już więcej nie pisz bzdur:

"Tablice prowadzące stosuje się w celu uprzedzenia kie­rującego pojazdem o koniecznej zmianie kierunku jazdy na szczególnie niebezpiecznych łukach poziomych"

color=#FF0000]Pojazd wjeżdża na SoRO jedzie zgodnie z kierunkiem ruchu wskazanym znakiem C-12, zatrzymuje się i zaczyna cofać: jaki ma kierunek jazdy? a jaki jest kierunek ruchu? [/color] - nadal milczysz :thumb2:

Przecież już dwa razy na to pytanie odpowiedziałem. Mysłałem, że zatrybiłeś.... :roll: :roll: :roll:

Ale, żeby Henq nie robił z siebie durnia i nie jeździł na SoRO pod prąd do tyłu to jeszcze raz odpowiadam: kierunek jazdy (ruchu) jest wtedy przeciwny do dopuszczalnego na skrzyżowaniu kierunku jazdy (ruchu).
STARYSZOFER

Postprzez Henq » niedziela 10 września 2017, 12:23

STARYSZOFER napisał(a):Ale, żeby Henq nie robił z siebie durnia i nie jeździł na SoRO pod prąd do tyłu
pod jaki prąd co ty to znów wymyślasz? Zaraz będziesz pewno się zapluwał, że mi cofać nie wolno na SoRO?

STARYSZOFER napisał(a): to jeszcze raz odpowiadam:
nie jeszcze raz, tylko pierwszy raz odpowiadasz :spoko: jak do tej pory tylko bełkot z twojej strony

STARYSZOFER napisał(a): kierunek jazdy (ruchu) jest wtedy przeciwny do dopuszczalnego na skrzyżowaniu kierunku jazdy (ruchu).

No w końcu konkretna odpowiedź, durna, ale przynajmniej konkretna :spoko:
A teraz czytaj i się ucz, żebyś znów nie robił z siebie pośmiewiska i nie błaznował:

Pojazd wjeżdża na SoRO i jedzie zgodnie z kierunkiem ruchu wskazanym na znaku C-12 - jego kierunek jazdy pokrywa się z kierunkiem ruchu wskazanym znakiem C-12, zatrzymuje się i zaczyna cofać to kierunek ruchu wskazany znakiem C-12 się, nie zmienia nadal jest dookoła wyspy, ale cofający pojazd ma kierunek jazdy przeciwny do kierunku ruchu. W PoRD kierunek jazdy nie jest tym samym co kierunek ruchu wbij to sobie w końcu :spoko: Cofający pojazd na SoRO nie zmienia magicznie całego kierunku ruchu wskazanego znakiem C-12 zmienia tylko swój kierunek jazdy :spoko:

STARYSZOFER napisał(a):Dacie wiarę, że według Henqa na tym zdjęciu jadący pojazd nie zmienia kierunku?
a wg ciebie zmienia tak? masakra
Ostatnio zmieniony niedziela 10 września 2017, 12:26 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Henq

Postprzez szoferemeryt » niedziela 10 września 2017, 12:24

https://www.google.pl/maps/@52.2201609, ... 312!8i6656
I mam do wyboru jazdę prosto (dalej po ruchu okrężnie) do Krakowa lub jazdę w prawo do Warszawy. Jak wybrałem jazdę do Warszawy to kierunkowskaz i do Warszawy, nie do Krakowa. Mogę wybrać tylko jedno, a że wybrałem w prawo to i kierunkowskaz wymagany zawczasu i wyraźnie.
szoferemeryt

Postprzez mp0011 » niedziela 10 września 2017, 12:26

Czy to jest zmiana kierunku?

[img width=400]https://naddachami.pl/sites/default/files/zakret-idiotow-bielsko-zakret-smierci-bielsko.jpg[/img]

Kierujący zmienia kierunek. Ale ruchu, czy jazdy?
Czy ta dyskusja musi powracać regularnie co kilka miesięcy?

Na tym odcinku nie obowiązują ŻADNE przepisy dotyczące zmiany kierunku jazdy wymienione w ustawie.
Nie jest to więc zmiana kierunku jazdy w rozumieniu PoRD.

Już mi ktoś kiedyś udowadniał przez kilkadziesiąt stron, z kilku kont, że zmienia kierunek jazdy, ale nie sygnalizuje, bo to nie kierujący ma zamiar kierunek zmienić, tylko po prostu jak pojedzie prosto, to wypadnie, więc robi to wbrew swojej woli... :spoko:
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Henq » niedziela 10 września 2017, 12:30

szoferemeryt napisał(a):https://www.google.pl/maps/@52.2201609,21.0118845,3a,75y,180.85h,95.26t/data=!3m6!1e1!3m4!1sT1xAxwmSFmNIl8Mhj13egA!2e0!7i13312!8i6656
I mam do wyboru jazdę prosto (dalej po ruchu okrężnie) do Krakowa lub jazdę w prawo do Warszawy. Jak wybrałem jazdę do Warszawy to kierunkowskaz i do Warszawy, nie do Krakowa. Mogę wybrać tylko jedno, a że wybrałem w prawo to i kierunkowskaz wymagany zawczasu i wyraźnie.
ale ty wybrałeś skrzyżowanie z zapisu a nie zmianę kierunku :spoko: Jeżeli wybierasz jedno to drugie automatycznie przestaje obowiązywać sam tak pisałeś :spoko:

-----

mp0011 napisał(a):Czy to jest zmiana kierunku?
To nie jest zmiana ani kierunku ruchu ani kierunku jazdy w rozumieniu PoRD :spoko:
mp0011 napisał(a):Już mi ktoś kiedyś udowadniał przez kilkadziesiąt stron, z kilku kont,
no i teraz masz powrót geniusza :spoko:
Henq

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 10 września 2017, 12:38

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a): kierunek jazdy (ruchu) jest wtedy przeciwny do dopuszczalnego na skrzyżowaniu kierunku jazdy (ruchu).

No w końcu konkretna odpowiedź, durna, ale przynajmniej konkretna :spoko:
A teraz czytaj i się ucz, żebyś znów nie robił z siebie pośmiewiska i nie błaznował:
Pojazd wjeżdża na SoRO i jedzie zgodnie z kierunkiem ruchu wskazanym na znaku C-12 - jego kierunek jazdy pokrywa się z kierunkiem ruchu wskazanym znakiem C-12, zatrzymuje się i zaczyna cofać to kierunek ruchu wskazany znakiem C-12 się, nie zmienia nadal jest dookoła wyspy, ale cofający pojazd ma kierunek jazdy przeciwny do kierunku ruchu. W PoRD kierunek jazdy nie jest tym samym co kierunek ruchu wbij to sobie w końcu :spoko: Cofający pojazd na SoRO nie zmienia magicznie całego kierunku ruchu wskazanego znakiem C-12 zmienia tylko swój kierunek jazdy .

To teraz wiem, że to byłeś ty: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
DEBIL NA RONDZIE
phpBB [media]

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Dacie wiarę, że według Henqa na tym zdjęciu jadący pojazd nie zmienia kierunku? A skoro tak, to droga też nie zmienia kierunku.

a wg ciebie zmienia tak?

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
STARYSZOFER

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 10 września 2017, 12:44

mp0011 napisał(a):Czy to jest zmiana kierunku?

Obrazek

Kierujący zmienia kierunek. Ale ruchu, czy jazdy?

Skoro jedzie to zmienia kierunek jazdy. To chyba logiczne. Podstawy języka polskiego, składania wyrazów w zdaniu i jakiejkolwiek dyskusji.

Zresztą tutaj fragment rozporządzenia potwierdzający, że na łukach poziomych zmienia się kierunek jazdy:

"Tablice prowadzące stosuje się w celu uprzedzenia kie­rującego pojazdem o koniecznej zmianie kierunku jazdy na szczególnie niebezpiecznych łukach poziomych"
Ostatnio zmieniony niedziela 10 września 2017, 12:46 przez STARYSZOFER, łącznie zmieniany 1 raz
STARYSZOFER

Postprzez Henq » niedziela 10 września 2017, 12:46

STARYSZOFER napisał(a):DEBIL NA RONDZIE
widzę jazdę w kierunku przeciwnym niż wskazana na znaku C-12 ale nie widzę cofania coś masz z głową chłopczyku czy z oczami?
Henq

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 10 września 2017, 12:46

Henq napisał(a):
widzę jazdę w kierunku przeciwnym niż wskazana na znaku C-12 ale nie widzę cofania coś masz z głową chłopczyku czy z oczami?

A jak cofa to jedzie zgodnie ze znakiem C-12? :lol: :lol: :lol:
STARYSZOFER

Postprzez szoferemeryt » niedziela 10 września 2017, 12:47

Henq napisał(a):ale ty wybrałeś skrzyżowanie z zapisu a nie zmianę kierunku Jeżeli wybierasz jedno to drugie automatycznie przestaje obowiązywać sam tak pisałeś

Ludzie czy ten Henq rozumie co się do niego mówi? Wszystko przeinacza. Masz SoRO na pl. Politechniki w Warszawie. Wysepkę na której stoi znak C-9. Zjeżdżasz ze skrzyżowania to przy istniejącym tam oznakowaniu masz obowiązek sygnalizować jazdę w prawo zawczasu i wyraźnie. Już prościej tego ci nie wyjaśnię. Jedno co może cie usprawiedliwić to tylko to że rżniesz głupa przeinaczając moje wypowiedzi a co ciekawsze to wmawianie mi czegoś czego nie napisałem.
szoferemeryt

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 10 września 2017, 12:49

szoferemeryt napisał(a):
Henq napisał(a):ale ty wybrałeś skrzyżowanie z zapisu a nie zmianę kierunku Jeżeli wybierasz jedno to drugie automatycznie przestaje obowiązywać sam tak pisałeś

Ludzie czy ten Henq rozumie co się do niego mówi?

Wątpie czy on cokolwiek rozumie.
STARYSZOFER

Postprzez Henq » niedziela 10 września 2017, 12:50

STARYSZOFER napisał(a):
Henq napisał(a):

Przeciwnie ale co to ma do rzeczy nie wolno cofać na SoRO?
Henq

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 10 września 2017, 12:54

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):
Henq napisał(a):Widzę jazdę w kierunku przeciwnym niż wskazana na znaku C-12 ale nie widzę cofania coś masz z głową chłopczyku czy z oczami?

Przeciwnie ale co to ma do rzeczy nie wolno cofać na SoRO?

Można, ale pod warunkiem, że będziesz jechał zgodnie z kierunkiem wskazanym na znaku C-12. :roll:
STARYSZOFER

Postprzez Henq » niedziela 10 września 2017, 12:57

szoferemeryt napisał(a):

Ludzie czy ten Henq rozumie co się do niego mówi? Wszystko przeinacza. Masz SoRO na pl. Politechniki w Warszawie. Wysepkę na której stoi znak C-9.
a ty rozumiesz? Znak stoi na skrzyżowaniu i obowiązuje na skrzyżowaniu no prościej chyba się nie da :eek2:

szoferemeryt napisał(a):Zjeżdżasz ze skrzyżowania to przy istniejącym tam oznakowaniu masz obowiązek sygnalizować jazdę w prawo zawczasu i wyraźnie.
Ale oznakowanie wymusza jazdę po prawej stronie znaku a nie skręt w prawo no czego tutaj nie rozumiesz?

szoferemeryt napisał(a): Już prościej tego ci nie wyjaśnię.
ale ty nie wyjaśniasz ty mieszasz znaki ze sobą :spoko: C-1 i C-2 to zmiana kierunku jazdy a C-9 to tylko nakaz jazdy z prawej strony znaku a nie zmiana kierunku jazdy :spoko: miałeś nadrobić braki ze znaków :spoko:

szoferemeryt napisał(a):Jedno co może cie usprawiedliwić to tylko to że rżniesz głupa przeinaczając moje wypowiedzi a co ciekawsze to wmawianie mi czegoś czego nie napisałem.
głupka to rżniesz ty:
szoferemeryt napisał(a):Jak jest LUB to owszem znika
czy to nie są twoje słowa?

Czytaj co inni ci piszą:
mp0011 napisał(a):Znak C-9 (podobnie jak C-10 i C-11) może być dodatkowo stosowany łącznie ze słupkiem przeszkodowym U5 we wszystkich miejscach, w których stosuje się słupki:
w celu oznaczenia przeszkód na jezdni, takich jak:
— bariery rozdzielające pasy ruchu,
— azyle dla pieszych,
— wysepki wyodrębnione krawężnikami,
— miejsca rozpoczęcia pasów dzielących jezdnie
itp.

Nie musi on mieć więc żadnego związku ze zmian kierunku ruchu i/lub jazdy.

----

STARYSZOFER napisał(a):Można, ale pod warunkiem, że będziesz jechał zgodnie z kierunkiem wskazanym na znaku C-12. :roll:
masakra jakaś :help:
to już wiem że to ty geniuszu:
https://youtu.be/DTmhVfQ09Hg
:lol: :lol: :lol: :lol:
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze